Dodaj do ulubionych

olej opałowy jak poznać

IP: *.magma / 62.233.250.* 27.10.03, 08:21
Witam
Przymierzam się do zakupu samochodu z silnikiem TDI z lat 1994-95 (Passat).
Czy znacie jakiś sposób na sprawdzenie czy kierowca nie jeździł na oleju
opałowym? Oczywiście chodzi mi o to jak sprawdzić, czy nie lany był wcześniej
ten olej, bo jak coś będę oglądał, to właściciel może wlać normalny i
sprawdzenie tego co jest w baku może być nieadekwatne.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: olej opałowy jak poznać IP: *.magma / 62.233.250.* 29.10.03, 10:42
      czy ktoś coś wie na ten temat, czy wszyscy oszukują i nie chą zdradzić sposobów
      na zdemaskowanie tego?
      • Gość: Greg Re: olej opałowy jak poznać IP: *.acn.pl 29.10.03, 10:47
        Mialem ci facet odpowiedziec, ale jak przeczytalem Twoj drugi wpis to doszedlem
        do wniosku ze tego nie zrobie.
        • Gość: andrzej Re: olej opałowy jak poznać IP: *.magma / 62.233.250.* 29.10.03, 14:12
          obrażalski
          • Gość: sand Re: olej opałowy jak poznać IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 18:10
            a co olej opalowy szkodzi??? na pewno nie vardziej niz chrzczone paliwo....

bez przesady- moim zdaniem

pzdr
            $&
            • Gość: andrzej Re: olej opałowy jak poznać IP: *.magma / 62.233.250.* 30.10.03, 10:14
              Jak ktoś chce stosować to niech stosuje, ale ja nie chcę kupic samochodu, który
              na tym jeździł i już. Dlatego proszęo radę
    • Gość: Maciek Re: olej opałowy jak poznać IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 30.10.03, 13:14
      Witaj Andrzeju
      Może do końca nie wyjaśnie Ci jak to sprawdzić , ale z tym olejem to sie tak
      nieprzejmuj.znam osoby które jeżdżą na oleju opałowym i to dużo, mój kolega
      przejechał już 200 000 km ( wcześniejszy właściciel przejechał ponad 100 000,
      nie wiem na czym ), i z autem nic sie nie dzieje, mimo, ze silnik ma
      przejechane ponad 300 000 nie był remontowany i nic na to nie wskazuje aby taka
      konieczność zaszła. On podobnie zresztą jak i ja sądzi, że często lepiej
      zatankować przawdziwą opałówkę niż jakieś marny ON. W tej chwili ok. 1/3 stacji
      sprzedaje świadomie bądz nie , olej opałowy z metką ON. Tak więc duzo kierowców
      jeździ także nieświadomie. W każdym bądz razie aby odbarwić olej opałowy,
      potrzeba aż sześciu procesów chemicznych i kupę dodatków z tablicy Mendelejewa
      aby opałówka przypominała ON.
      To tylko taki mały wywód na temat Olej opałowy a napedowy. Pomijam wszelkie
      wątpliwości moralne czy fiskalne jeżdżenia na opałówce. Sam jeżdze benzyniakiem
      i zastanawiam się od pięciu lat czy nie przerobic na gaz. Zastanawiam sie czy
      gaz skraca zywotność aut czy nie , podobnie z uzytkownikami disel'ów, wlać ON
      czy opałówkę.
      Może nie na temat ale tak mi sie nasunęło, w kazdym badz razie przyłączam sie
      do prośby kolegi jesli ktoś wie jak zdiagnozować w warunkach domowych czym
      autko było "pojone" to bedde wdzieczny tak , jak zapewne wielu z Was.

Pozdrawiam wszystkich, Andrzeju udanego zakupu
      Maciek
      • Gość: andrzej Re: olej opałowy jak poznać IP: *.magma / 62.233.250.* 31.10.03, 09:21
        Dzięki za opnię, proszę wszystkich o dalsze porady. Uważam, że jeśli ktoś chce
        jeździć na opałówce to jego sprawa, ja jednakże chciałbym wystrzec się zakupu
        samochodu, który na tym jeździł.
    • Gość: marcinc3 Re: olej opałowy jak poznać IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.10.03, 16:53
      odkrecic filtr paliwa np
      • Gość: andrzej Re: olej opałowy jak poznać IP: *.magma / 62.233.250.* 31.10.03, 09:22
        można prosić o dalsze szczegóły? Za bardzo się na tym nie znam, dlatego pytam
        jak laik
        • Gość: marcinc3 Re: olej opałowy jak poznać IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.10.03, 12:46
          jezeli byl uzytkowany na oleju dlugo i nie byl wymieniany filtr paliwa beda
          zawsze pozostalosci koloru czerwonego i a i filtra wklad mogl sie zabarwic
          chyba ze jezdzil nieswiadomie na odbarwionym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka