Dodaj do ulubionych

Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Gear

30.11.08, 17:56
Jedno z najbardziej renomowanych czasopism motoryzacyjnych – „Top
Gear” – wytypowało samochód roku. Na tytuł zasłużył efektowny i
szybki pojazd z Niemiec. Samochodem roku według Top Gear jest
Volkswagen Scirocco. Jurorzy zdecydowali, że pojazd zasługuje na
tytuł najlepszego m.in. ze względu na doskonałe zawieszenie.
Elektronicznie regulowane podwozie może zapewniać komfortową jazdę,
by chwilę później utwardzić się, pozwalając na pokonywanie zakrętów
w obłędnym tempie. Zdaniem dziennikarzy Top Gear Volkswagen Scirocco
stanowi idealną propozycję dla zwykłego użytkownika dróg, który
poszukuje egzotyki. Scirocco jest skomplikowane, ale przy okazji
jest również samochodem, który większość będzie w stanie zrozumieć,
docenić i kupić
tekst pochodzi z: www.moto.onet.pl
Obserwuj wątek
    • sniperslaststand Re: Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Ge 30.11.08, 20:18
      Nagroda w pełni zasłużona, choć akurat regulowane zawieszenie (miałem takie już w 1989, wielu innych tak samo) to ostatnia rzecz, za jaką Scirocco powinien ją otrzymać.

Po prostu auto wygląda rewelacyjnie. Za tą cenę nie bardzo widzę cokolwiek ładniejszego i bardziej popisowego w sensie stylizacji. Pierwszy Volkswagen, którego naprawdę chciałbym mieć.
      • 01boryna Re: Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Ge 01.12.08, 08:22
        Z tym rewelacyjnym wygladem to rzecz wzgledna (czytaj gustu). Mnie
        sie nie podoba.
        Pod koniec roku zwykle nastepuje wysyp wszelkiego rodzaju
        plebiscytow na samochod roku. Ostatnio swietowano samochodem roku
        Opla Insignie
        • sniperslaststand Re: Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Ge 01.12.08, 11:54
          01boryna napisał:

> Z tym rewelacyjnym wygladem to rzecz wzgledna (czytaj gustu). Mnie
          > sie nie podoba.

Istotnie, spotkałem się już z takimi opiniami, które mnie dziwią, no ale, jak mówisz, rzecz gustu. Niemniej skoro tak, to wymień 10 aut, które podobają się Tobie najbardziej (jestem ciekawy czy to te, których się spodziewam).

> Pod koniec roku zwykle nastepuje wysyp wszelkiego rodzaju
          > plebiscytow na samochod roku. Ostatnio swietowano samochodem roku
          > Opla Insignie

To trochę jak z pasami bokserskimi - jest ich tyle, że sporej ilości pretendentów jakieś wyróżnienie do rąk wpadnie.
          • 01boryna Re: Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Ge 01.12.08, 20:00
            Prawde powiedziawszy zadne auto z przedzialu cenowego 20-30 tys € nie jest moim
            faworytem. Te ktore mi sie podobaja sa duzo drozsze, nad czym boleje. Mam
            natomiast nieprzemijajacego faworyta - P 1800.
            • sniperslaststand Re: Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Ge 01.12.08, 21:32
              01boryna napisał:

> Prawde powiedziawszy zadne auto z przedzialu cenowego 20-30 tys € nie jes
              > t moim
              > faworytem. Te ktore mi sie podobaja sa duzo drozsze, nad czym boleje.

No to wymień te droższe, bez ograniczenia ceny.

Jeśli zaś o moje zdanie chodzi, to właśnie jest inaczej jak mówisz. Jeszcze parę lat temu faktycznie, ogromna większość aut dostępnych była stylizowana kaprawo, nieambitnie i dopiero strasznie drogie supersportowe mogły zaoferować prawdziwe piękno w kwestii wyglądu. Ale teraz auta normalne bardzo wyładniały.

Z tych bardziej dostępnych wybrałbym Fiata Bravo. W nieco agresywniejszej wersji auto jest po prostu piękne i technologicznie bardzo ambitne i jeździ się nim po prostu przyjemnie. Nie wiem, jak będzie się trzymało w sensie niezawodności, ale jako nowe jest urzekające.

Kolejny faworyt to właśnie Scirocco, jak pisałem, pierwszy VW, jakiego na serio bym chciał. Wnioskując tylko po testach wszystko jest na bardzo wysokim poziomie, ale to nawet nieistotne przy takim wyglądzie. No i silniki benzynowe takie, jakie powinny być.

Z aut mikro to pewnie Fiesta. Przeczytaj sam to Clarkson o nim sądzi: www.timesonline.co.uk/tol/driving/jeremy_clarkson/article5251469.ece

Po drodze jest wśród faworytów Toyota Prius, auto o całe kilometry przed swoją konkurencją, mimo, że ono aż tak wiele nie wnosi i dopiero wydeptuje pierwsze ścieżki wstępu do zupełnie nowej ery w motoryzacji, która nadejdzie już niebawem, jeśli takie jedno specjalne auto pozytywnie przejdzie zderzenie z rzeczywistością.

Ale w okolicach kwoty, jaką podałeś, moim zdaniem najlepszy produkt z grupy napędów tradycyjnych jest gdzie indziej. To Audi A4 Avant turbo quattro, 1.8T czy 2.0T

Nigdy nie robiły na mnie wrażenia gadżety z aut luksusowych, jak jakieś masaże foteli, wielostrefowe klimatyzacje, fabryczna nawigacja (to już kompletny nonsens, kupujący nie wiedzą, że producent przycina na tym dokładnie 10-krotnie jednocześnie ograniczając swobodę klienta) czy jakaś elektryka wszystkiego, od foteli począwszy na kierownicy skończywszy. To są niepotrzebne rzeczy, z których tak naprawdę albo korzysta się bardzo rzadko albo bardzo łatwo je zastąpić.

Istotne jest tak naprawdę co innego: jak auto ma rozwiązany napęd, jak podchodzono się do budowy silnika, jak jest zawieszone. I właśnie to Audi jest najtańszą opcją, która posiada już wszystko, co oferują dopiero auta znacznie droższe. Chodzi mianowicie o, najlepszy (po ostatniej poprawce) możliwy napęd na cztery koła, umieszczony w jedynie słuszny sposób silnik taki, że możesz jechać albo szybko albo oszczędnie, jak pasuje w danej chwili, i zawieszenie oraz rozkładu mas czyniący w zasadzie BMW niepotrzebnym. W środku dużo miejsca. W standardzie klima, ESP i komplet poduszek bocznych, czyli to, co najważniejsze. Jedyną naprawdę wartą dokupienia opcją są te ruchome ksenony.

Tylko automatu brakuje, ale to w 1.8T. W 2.0T automat już winduje cenę sporo poza podany zakres.

> Mam natomiast nieprzemijajacego faworyta - P 1800.

Bardzo ładne auto, ale "to było dawno i nieprawda".
              • 01boryna Re: Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Ge 01.12.08, 22:27
                OK.

nie wnikajac zbyt gleboko w meandry techniczne (choc nie tracac ich z oczu) to z
                malych aut podoba mi sie Fiat 500 za finezyjne nawiazanie do pierwowzoru. AR 8C,
                Audi A5, CLS/SL, Aston Martin (w zasadzie wszystkie) i XJ za nieprzemijajaca
                elegancje. Skoro jestesmy przy Jaguar. Troche zawiodlem sie na XF. Na zdjeciach
                wygladal pysznie, w rzeczywistosci juz nie tak bardzo. Ostatnio jezdzilem XC60.
                Ladne auto w tej klasie, moze dlatego ze inne niz Q5, X3 czy GL.
                Celowo ograniczam sie samochodow europejskich gdyz co do azjatyckiego desige mam
                swoje zdanie a aut amerykanskich na tyle nie znam.
                Celowo rowniez nie wypowiadam sie na tematy techniczne z autami tymi zwiazane,
                gdyz szerokosc palety powoduje ze ciezko je od tej strony porownywac
    • 111slavo Re: Volkswagen Scirocco samochodem roku wg Top Ge 01.12.08, 23:02
      No to sie to renomowane czasopismo nie wysililo.
      Anglicy maja jakis wielki kompleks wzgledem Niemcow pewnie dlatego,
      ze sami produkuja badz to przeszczepy z innych krajow badz jakies
      niszowe modele w stodolach. Francuzow nie nawidza (choc pewnie sami
      nie wiedza badz nie pamietaja za co), a o II wojnie dawno zapomnieli.
      Angoloe zyja w absurdalnym przeswiadczeniu, ze niemieckie samochody
      sa niemiecko-angielskie.
      Sam Scirocco nie wyroznia sie niczym szczegolnym, chyba tylko
      pierwszy raz w dziejach VW niska cena.

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka