Dodaj do ulubionych

Prezentacja - Honda Civic

IP: *.tarchomin.pl 01.11.03, 16:10
Ja tam śmigam trabantem i tęż fullwypas się prowadzi
Obserwuj wątek
    • Gość: BomtwO Re: Prezentacja - Honda Civic IP: 62.181.178.* 10.11.03, 18:17
      Jak dla mnie samochod marzenie! Niestety tez w takiej swerze
      pozostaje...
    • Gość: ok! Wydmuszka jak inne... IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.11.03, 14:56
      Chyba ewolucja hondy poszla w zlym kierunku, co prawda podobnym jak inne marki,
      ale nie pasujacym do imagu, na ktory tak dlugo honda pracowala.Jak ktos powie o
      obecnej hondzie auto sportowe, to hmm, mozna sie lekko usmiechnac, tym
      bardziej jesli dotyczy to civica lub accorda)))(inne modele to juz abstrakcja
      cenowa).Ale pamietam jeszcze starsze civici sprzed paru lat, niskie,
      rozplaszczone, dobrze przyklejone do drogi, z silnikiem 1,6 160KM, wystarczy z
      nostalgia obejrzec sie za jakims crx lub starszym coupe accorda.Wydaje mi sie,
      ze koncern hondy za bardzo zapatrzyl sie na auta toyoty( nijaki wyglad i
      nijakie osiagi}, a nie dostrzega tego co toyota ofiaruje, czyli wiele modeli,
      wiele wersji, wiele cen, takze niskich.Toyota pokazuje, ze w Europie tez mozna
      zwiekszac udzial w calkiem duzym rynku, i robi to stopniowo pnac sie w
      gore,Honda zas narzekajac, ze Europa to zbyt maly rynek, powoli sie od niego
      odwraca, czy slusznie, wątpię.Jesli chce sie grac role niezaleznego gracza na
      rynku swiatowym, nie mozna zlekcewzyc tak sporego rynku jak Europa, uciekajc
      do Ameryki i Azji.Wystarczy popatrzec, ze koncern typu Fiat, Peugeot-Citroen,
      Renault(bez Nissana) jakos zyly, praktycznie tylko z tego lokalnego rynku, i to
      niezle))Podejrzewam, ze albo Honda zostanie polknieta przez wiekszego
      konkurenta, albo zostanie w Europie zmarginalizowana.Poniewaz przyroda nie
      znosi prozni, wydaje mi sie, ze za jakis czas klient poszukujacy czegos w miare
      szybkiego,dobrze trzymajacego sie drogi wybierac bedzie albo cos z coraz
      szerszej gamy toyoty, albo cos ze stajni Subaru($$$$$), badz mitsubishi)))
      • Gość: Niknejm Re: Wydmuszka jak inne... IP: 5.5R1D* / *.pg.com 12.11.03, 11:11
        Gość portalu: ok! napisał(a):

> Chyba ewolucja hondy poszla w zlym kierunku, co prawda podobnym jak inne
        > marki,
        > ale nie pasujacym do imagu, na ktory tak dlugo honda pracowala. Jak ktos
        > powie o
        > obecnej hondzie auto sportowe, to hmm, mozna sie lekko usmiechnac, tym
        > bardziej jesli dotyczy to civica lub accorda)))(inne modele to juz abstrakcja
        > cenowa).

IMHO Civic TypeR wygląda całkiem całkiem. Ale 'średnia wyglądowa' fakt,
        spadła...

> Ale pamietam jeszcze starsze civici sprzed paru lat, niskie,
        > rozplaszczone, dobrze przyklejone do drogi, z silnikiem 1,6 160KM, wystarczy
        > z nostalgia obejrzec sie za jakims crx lub starszym coupe accorda.

Takie Civici też tanie nie były. Wersja 3D 1.6VTi kosztowała prawie 90000zł a
        5D 1.8VTi nawet trochę więcej. Teraz za 101000 (a nawet nieco taniej) można
        kupić Civica TypeR 2.0 200KM, auto pod każdym wzgledem lepsze niz VTi (wiem, bo
        mam porównanie - no, może tylko komfort jest ciutek gorszy - sztywniejsze
        zawieszenie).

> Wydaje mi sie,
        > ze koncern hondy za bardzo zapatrzyl sie na auta toyoty( nijaki wyglad i
        > nijakie osiagi}, a nie dostrzega tego co toyota ofiaruje, czyli wiele modeli,
        > wiele wersji, wiele cen, takze niskich.

Toyota jest wiekszym producentem aut. Poza tym Honda produkuje wiele modeli na
        PL rynku oficjalnie nie oferowanych, bo byłyby za drogie (jak np. NSX). Poza
        tym Civic w wersjach podstawowych nie odbiega cenowo od Toyoty Corolli w
        podobnej specyfikacji wyposażenia. Natomiast w klasie Yarisa oferowany jest
        Jazz, obecnie b. drogi ze wzgledu na 35% cła, ale podejrzewam, że po wejściu do
        UE Jazz stanieje (cło 10%, nie 35%). Wtedy byłby w cenie Yarisa, a oferuje
        większe wnętrze i troszke lepszy silnik 1.4 niz 1.3 Toyoty.

> Toyota pokazuje, ze w Europie tez mozna
        > zwiekszac udzial w calkiem duzym rynku, i robi to stopniowo pnac sie w
        > gore,Honda zas narzekajac, ze Europa to zbyt maly rynek, powoli sie od niego
        > odwraca, czy slusznie, wątpię.

Honda też powieksza udział w rynku europejskim, niedawno widziałem dane.
        Natomiast faktem jest, że skupia się na rynku amerykańskim, i tu się nie
        dziwię - kasa. Zresztą Toyota robi to samo, promując Camry i Lexusy na rynku
        USA jak tylko sie da.

> Jesli chce sie grac role niezaleznego gracza na
        > rynku swiatowym, nie mozna zlekcewzyc tak sporego rynku jak Europa, uciekajc
        > do Ameryki i Azji.

Uciekać nie uciekaja, wręcz przeciwnie, ale nie jest to dla H priorytet.

> Podejrzewam, ze albo Honda zostanie polknieta przez wiekszego
        > konkurenta,

Niekoniecznie. Ich produkcja samochodów nie jest wielka, ale robią też
        motocykle (i to sporo), a w dodatku Honda to największy na świecie producent
        różnego rodzaju silników, co im przynosi niemałe $$$.

> wydaje mi sie, ze za jakis czas klient poszukujacy czegos w miare
        > szybkiego,dobrze trzymajacego sie drogi wybierac bedzie albo cos z coraz
        > szerszej gamy toyoty, albo cos ze stajni Subaru($$$$$), badz mitsubishi)))

Co do Toyoty to do wyboru (z autek szybkich) jest MR2 (sprzedaż marginalna),
        Corolla T-sport (to jednak inny segment niz Civic TypeR, raczej luksusowa
        wersja Corolli, odpowiednik Stilo Abarth, czy Civica TypeS niż odpowiednik
        Civica TypeR - spora różnica w osiągach), Celica (też raczej sprzedaż
        niewielka, osiągi nieco słabsze niż Civica TypeR). Subaru - owszem, ale to już
        inna liga cenowa (najtańszy WRXto około 166000zł). Mitsubishi Lancer Evo - tu
        juz cena jest raczej zaporowa.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Tomek F. Wreszcie przestronny IP: 195.116.99.* 12.11.03, 11:36
          A ja sie nie zgadzam z wami. Uwazam ze Civic w obecnym ksztalcie jest duzo
          bardziej odpowiedni niz taki jaki byl kiedys.
          Moze dla was kluczowe jest zeby auto mialo sportowy wyglad lecz dla wiekszosci
          liczy sie by bylo przestronne w srodku a te dwie rzeczy czesto wykluczaja sie
          wzajemnie.
          Przupuszczalnie Honda zrobila badania i okazalo sie ze wiecej zarobi na
          rodzinnym Civicu niz na sporotwym Civicu. I dlatego wlasnie Civic wyglada jak
          wyglada. Moim zdaniem slusznie bo to ma byc masowy samochod a sportowe auta sa
          zazwyczaj niszowe.
          • Gość: Niknejm Re: Wreszcie przestronny IP: 5.5R1D* / *.pg.com 12.11.03, 13:19
            Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> Przupuszczalnie Honda zrobila badania i okazalo sie ze wiecej zarobi na
            > rodzinnym Civicu niz na sporotwym Civicu. I dlatego wlasnie Civic wyglada jak
            > wyglada. Moim zdaniem slusznie bo to ma byc masowy samochod a sportowe auta
            > sa zazwyczaj niszowe.

I sporo w tym racji. Ale i tak łezka w oku sie kręci...

Pzdr
            Niknejm
          • greenblack Re: Wreszcie przestronny 12.11.03, 17:37
            Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

>Honda zrobila badania i okazalo sie ze wiecej zarobi na
            > rodzinnym Civicu niz na sporotwym Civicu.

I tak zrobili te badania, że 2 lata po premierze (chyba rekord wśród kompaktów)
            musieli przeprowadzić bardzo poważną modyfikację, głównie wyglądu. Honda sama
            przyznaje, że samochód źle się sprzedaje, a na pewno słabiej niż poprzednik.

Pozdrawiam
          • Gość: ok! Re: Wreszcie przestronny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.11.03, 18:52
            Sprawa oczywista jest to, ze jesli wszyscy producenci obuwia robia buty na
            poteznej grubej podeszwie, to jesli sie chce byc i pozostac na rynku, trzeba
            isc w zgodzie z moda.To o szkaradnych nowych modelacj hondy civic, to
            oczywiste.Ale prawda jest tez to, ze znany i uznany producent butow na
            szpilkach, majacy duze grono zwolennikow i klientow, jesli zacznie robic tylko
            buty na platformach, rezygnujac ze szpilek, marnotrawi caly dorobek wieloletni,
            na ktory pracowal tak dlugo.Wiec moze warto robic tez nadal szpilki, obok
            platform?/)))Honda wiele lat pracowala na image producenta niezawodnych,
            szybkich, wyrozniajacych sie autek parasportowych sposrod dostojnych aut innych
            koncernow.10 lat temu silnik1,4 czy 1,6 wyroznialy sie calkiem calkiem.A teraz
            sa takie jak inne, ani lepsze, ani gorsze, ani osiagi, ani zawieszenie.Wiec
            fani zgrabnych kobiecych szpilek...moze nie tak liczni, ale na pewno calkiem
            wymierna grupa....sa powoli zostawieni i wystawieni na pokusy ..innych
            szpilek...tylko czy w dluzszym okresie to hondzie wyjdzie na zdrowie, oto jest
            pytanie?"))))
    • Gość: zx Re: Prezentacja - Honda Civic IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 12.11.03, 11:44
      Mówcie, co chcecie, dla mnie najładniejszy civic jaki kiedykolwiek produkowano
      to wersja coupe z lat 1992 - 1996 ...

O, taki: www.hondapl.org/civic/galeriacoupe/galeria92-95.html

Te współczesne to brzydactwa...
      • jaki71 Re: Prezentacja - Honda Civic 12.11.03, 12:42
        Nijaki taki.
        Mnie najbardziej podobaly sie wersje 3dr i to od pierwszych kanciakow po
        przedostatnie.
        JAki
    • Gość: Slonek Re: Prezentacja - Honda Civic IP: 63.161.86.* 16.11.03, 23:14
      Ej, jak czytam takie swietne 'artykuly' to mi sie slabo robi. Ktos zadal
      sobie 'trud' i przetlumaczyl news z jakiegos zagranicznego zrodla ale pewnie
      nie zrozumial oryginalu :(. Wersji 5D wcale nie wzbogacono o nowy silnik (2.0
      160 KM) bo ten juz jest od dawna dostepny - w wersji Type S (to ze nie jest ona
      sprzedawana w Polsce to zypelnie inna sprawa).
      A do wszystkich narzekajacych na 'popsuty' wyglad Civica - chyba nie macie
      racji. Dla mnie osobiscie swietnym pomyslem jest takie 'rozwarstwienie' modelu -
      dla 'sportowcow bez kasy' jest wersja 3D (moim zdaniem wcale nie brzydsza od
      dawniejszych wersji...a ze silnik slabszy - no coz, wszystko kosztuje :(),
      dla 'sportowcow z kasa' - Type R, dla biznesmenow bez kasy - 4D (to chyba
      najbardziej elegancki sedan wsrod kompaktow), a dla ojcow rodzin - 5D
      (ogroooomnie duzo przestrzeni, chowaja sie wszystkie auta 'klasy sredniej'). Na
      zachodzie moga sobie wybierac jeszcze sposrod coupe, Type S (taka 'sportowa'
      odmiana 5D, troszeczke bardziej 'cywilny' odpowiednik Type R), maja tez diesla
      i mini-vana (Stream) ktory praktycznie jest do Civica bardzo podobny. I kto tu
      mowi o malym wyborze ?
      Sam jezdze wersja 5D 1.6 i jestem bardzo zadowolony - silnik mi w zupelnosci
      wystarcza (przy b. dobrej ekonomicznosci !!) a wielka ilosc miejsca w srodku -
      to jest OGROMNA zaleta...kto ma male dziecko ten rozumie..
      Jak bylem maly marzylem sobie ze kiedys bede mial bordowego Civica. I spelnilo
      wie - dwie wersje pozniej :). Ale nie kupilbym wersji 3D, bo dla mnie jest za
      mala...niech wiec kazdy wybiera to co lubi i nie narzeka ze inne wersje mu sie
      nie podobaja..
      Acha - ciesze sie ze, przynajmniej sadzac z opisu, zmiany w Civicu poszly w
      dobra strone - (wyciszenie, poprawienie hamulcow)...tylko te kierunkowskazy w
      lusterkach :)....
      • Gość: mgr Re: Prezentacja - Honda Civic IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 00:40
        Co chcesz od kierunkowskazów??
        Obiektywnie to całkiem niezły pomysł.
        POZDR
        • Gość: Slonek Re: Prezentacja - Honda Civic IP: 63.161.86.* 18.11.03, 00:10
          Moze i racja...ale subiektywnie niezbyt mi sie podobaja :)...
    • Gość: dradzio Ubegi polski rynek dla Hondy IP: 62.181.175.* 18.11.03, 10:26
      wersja turbo diesel jest sprzedawana w Europie Zachodniej już
      ponad rok, u nas ta wersja nie istnieje, ciekawe czy tak będzie
      i tym razem, Miałem jednego Civica w życiu i są to dobre
      samochody, ale Honda olewa polski rynek. W styczniu dowiemy się,
      że jest, ale na razie tylko w wersji 1,4 potem dojdzie 1,6 a
      diesel może z następnym modelem za 2 lata
    • Gość: Mcawac A ja mam Civa 4d,1.6z 2003 IP: *.enterpol.pl 22.01.04, 12:09
      I uważam że w tym modelu honda nie zatraciła swoich sportowych cech (w
      przeciwieństwie do 5d)samochód ma świetne osiągi jak na swoja pojemnośc(9,2s do
      setki v max=195km/h,swietną elastycznośc)bije pod względem silnika i skrzyni
      biegów w klasie silników o pojemnosci 1.6 inne kompakty na głowe,dla mnie to
      zajebiste autko.
      • Gość: Maniek Re: A ja mam Civa 4d,1.6z 2003 IP: *.pmintl.ch 24.03.04, 09:33
        Mam dokładnie ten sam model Civica. Jest rzeczywiście niezły, ma tylko dwa
        mankamenty: słabo wyciszone wnętrze i dość duży promień skrętu. Po za tym jest
        bez zarzutu no i nie muszę zbyt często zajeżdżać na stację benzynową. Przy
        jeździe po mieście ok.7,5 l, w trasie ze średnią prędkością powyżej setki
        papusia ok 6 l.A setkę osiągnie w 9s spokojnie. Wnętrze sedana bez zbędnych
        gadżetów, przestronne. A elastyczny silnik pozwala zapomnieć o zmianie biegów,
        chociaż czasem szukam szóstego biegu bo na piątce nieżle jeszcze przyspiesza.
        • Gość: Mcawac Re: A ja mam Civa 4d,1.6z 2003 IP: *.pl / *.enterpol.pl 23.05.04, 01:39
          Zgadzam sie co do małego spalania(moje minimalne to 6,3litra na 100km),biorąc
          pod uwagę osiągi to jest wręcz śmiesznie małe jak na silnik benzynowy.A w
          kabinie wcale nie jest głośno(powyżej 5000tys obr/min jak włacza sie Vtec
          słychać oczywiście charakterystyczny odgłos silnika,ale mi sie on bardzo
          podoba),z tyłu przestronnością bije inne samochody o głowę(jest więcej miejsca
          niz w nowym Accordzie!)Deska nie jest moze zbyt futurystyczna,ale wszystkie
          przełączniki z wyjątkiem włacznika przednich świateł przeciwmgielnych,są pod
          ręką.Samochód generalnie bardzo mi sie podoba z tyłu,z przodu jest troche
          niewyraźny,ale generlanie to bardzo dobre autko,ze świetnym silnikiem i
          fenomenalna skrzynią biegów.Tyle w tym temacie:-)Pzdr dla wszystkich Hondziarzy!
    • Gość: abc Re: Prezentacja - Honda Civic IP: *.futrzak.net / *.futrzak.net 24.03.04, 11:10
      Na pewno Honda zrobila badania i produkuje to, co teraz jest modne i co
      sprzeda - wiadomo kasa.. Ale trzeba przyznac, ze jak sie mowi o samochodach
      sportowych, to juz Honda sie pierwsza na jezyk nie cisnie.. Po prostu chlopaki
      popsuli swoj wizerunek. Moze niezawodnosc jest OK, ale wyglad nowego Civica -
      fe...

pzdr

abc.
      • niknejm Re: Prezentacja - Honda Civic 24.03.04, 13:36
        Gość portalu: abc napisał(a):

> Na pewno Honda zrobila badania i produkuje to, co teraz jest modne i co
        > sprzeda - wiadomo kasa.. Ale trzeba przyznac, ze jak sie mowi o samochodach
        > sportowych, to juz Honda sie pierwsza na jezyk nie cisnie.. Po prostu
        > chlopaki
        > popsuli swoj wizerunek. Moze niezawodnosc jest OK, ale wyglad nowego Civica -
        > fe...

A Civic TypeR, Integra TypeR, NSX? To są samochody budujące wizerunek. A nie z
        założenia rodzinny Civic 1.4 5D...

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: abc Re: Prezentacja - Honda Civic IP: *.futrzak.net / *.futrzak.net 24.03.04, 13:52
          > A Civic TypeR, Integra TypeR, NSX? To są samochody budujące wizerunek. A nie
          z założenia rodzinny Civic 1.4 5D...

Masz racje - zgadzam sie. Ale sam przyznaj, ze civic poprzedniej (dwie
          wczesniej) generacji jest samochodem duzo ladniejszym. Honda ma oczywiscie caly
          czas bardzo dobre samochody, ale po prostu juz ze sportowymi sie tak nie
          kojarzy, bo i marketing sie zmienil...

pzdr

abc.
          • niknejm Re: Prezentacja - Honda Civic 24.03.04, 17:19
            Gość portalu: abc napisał(a):

> Masz racje - zgadzam sie. Ale sam przyznaj, ze civic poprzedniej (dwie
            > wczesniej) generacji jest samochodem duzo ladniejszym.

Ależ oczywiście. Nawet w modelach do 2001r. - Civic 5D miał IMHO wygląd
            elegancki, 3D przypominał miał z kolei agresywną stylistykę.
            A nowy Civic wyglada jak autobus. Za wyjątkiem TypeR, którego wygląd znacznie
            ulepszyli spojlerami, felgami i obniżonym zawieszeniem.

> Honda ma oczywiscie
            > caly
            > czas bardzo dobre samochody, ale po prostu juz ze sportowymi sie tak nie
            > kojarzy, bo i marketing sie zmienil...

Widocznie stwierdzili, że na 'autobusach' grono potencjalnych klientów jest
            większe, więc i zarobek lepszy. Utrzymali przy tym modele o charakterze
            usportowionym, dla entuzjastów. Tyle, że są done dość drogie, jak na polską
            kieszeń...

Pzdr
            Niknejm
            • wlk.brytania Re: Prezentacja - Honda Civic R-type 23.05.04, 14:37
              Gdybym nie zobaczyl R-type'a na drodze juz po ostatnich zmianach z 2003 to
              nigdy,ale to nigdy nie bralbym Hondy pod uwage przy wyborze auta.
              A tak...Zobaczylem...Poszedlem(na razie sam) do salonu aby sobie "na spokojnie"
              R-type obejrzec,no a pozniej sie przejechalem...i za dwa,trzy miesiace bede
              mial czarnego.
              O reakcji zony i calej "wojnie domowej" opowiesci Wam zaoszczedze...Pozdrawiam.
              • wlk.brytania Nowy Civic i korozja ? 24.05.04, 17:30
                Spotkalem sie z sygnalami dotyczacymi klopotow z korozja w stosunkowo niezbyt
                starych egzemplarzach Civic'ach.Zaraz zadzwonilem z ta rewelacja do
                salonu.Facet niby mowil ze nie maja takich sygnalow o nowych autach,ale jakos
                tak mnie nie przekonal.Chyba byl przerazony troche tym pytaniem.
                Czy ktos wie cos na ten temat,bo az mi skora cierpnie...
                • niknejm Re: Nowy Civic i korozja ? 24.05.04, 17:35
                  W niektórych 4D był ten problem w okolicach listw ozdobnych na pokrywach
                  silnika i bagażnika. Było o tym na Forum. Spoko, Ciebie nie dotyczy :-))

Pzdr
                  Niknejm
                  • wlk.brytania Re: Nowy Civic i korozja ? 24.05.04, 17:49
                    Drogi Niknejmie,
                    wiem ze jestes entuzjasta i posiadasz spora wiedze na temat Hond.
                    Dlatego co myslisz o jakichs dodatkowych zabezpieczeniach antykorozyjnych.
                    Wiadomosc o korozji zaniepokoila mnie niezmiernie bo o takich problemach
                    zapomnialem sprzedajac "malucha" jakies szesc lat temu.W kolejnych samochodach
                    ktore pozniej mialem ten problem nie istnial.
                    Samochod ktory nabylem teraz z definicji chcialbym przetrzymac pare dobrych lat
                    (cztery-piec) bo na nowym aucie traci sie strasznie i tylko "dlugodystansowo"
                    taki zakup jest finansowo uzalezniony.Dlatego wole sie zabezpieczyc na takie
                    niespodzianki.Po trzech latach gwarancja sie konczy i nie mam zamiaru tego auta
                    potem remontowac.Pozdrawiam
                    • niknejm Re: Nowy Civic i korozja ? 24.05.04, 18:10
                      wlk.brytania napisał:

> wiem ze jestes entuzjasta i posiadasz spora wiedze na temat Hond.
                      > Dlatego co myslisz o jakichs dodatkowych zabezpieczeniach antykorozyjnych.

Nie polecam. Możesz tylko popsuć. No i stracisz gwarancje antykorozyjna.

> Wiadomosc o korozji zaniepokoila mnie niezmiernie bo o takich problemach
                      > zapomnialem sprzedajac "malucha" jakies szesc lat temu.W kolejnych
                      > samochodach ktore pozniej mialem ten problem nie istnial.

I w Civicu 3D TypeR też się z nim nie spotkasz :-)

> Samochod ktory nabylem teraz z definicji chcialbym przetrzymac pare dobrych
                      > lat
                      > (cztery-piec) bo na nowym aucie traci sie strasznie i tylko "dlugodystansowo"
                      > taki zakup jest finansowo uzalezniony.Dlatego wole sie zabezpieczyc na takie
                      > niespodzianki.Po trzech latach gwarancja sie konczy i nie mam zamiaru tego
                      > auta potem remontowac.

Gwarancja antykorozyjna jest dłuższa. 6 czy 12 lat. To po pierwsze. Po drugie -
                      tylko niektóre egzemplarze 4d miały ten problem i jest on skutecznie usuwany
                      przez ASO.

Mój Cifek (też made in UK) ma prawie 7 lat i śladu rdzy nie ma. Więc piwko do
                      ręki i relax ;-))

Pzdr
                      Niknejm
                      • niknejm 4D = sedan - tak dla wyjaśnienia (n/t) 24.05.04, 18:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka