edytka1210 12.12.08, 14:10 Pytanko jak w temacie Czekam na Wasze porównania i opinie... Link Zgłoś Obserwuj wątek
rickky Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 12.12.08, 16:08 edytka1210 napisała: > Pytanko jak w temacie > Czekam na Wasze porównania i opinie... Porównanie masz tutaj: www.tinyurl.pl/?27bMQjjY A co do moich osobistych odczuć, to chyba jednak mazda. Nissanem co prawda nie jeździłem, ale siedziałem w salonie. Mazda prezentuje się lepiej, jest bardziej "zwarta", ergonomiczna, dopracowana w każdym calu. Ma bardzo dobry układ kierowniczy, pozycja za kierownicą bardzo wygodna, dzięki dużym możliwościom regulacji. Także standardowe wyposażenie mazdy jest lepsze niż nissana. Przy większej mocy tego drugiego, osiągi niemalże identyczne, to samo ze spalaniem. W maździe większy bagażnik. No i chyba utrata wartości w maździe mniejsza ... To tyle tak na szybko ... Link Zgłoś
frax1 Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 12.12.08, 17:37 Jechałem i Tiidą i 3 - przyznam szczerze, to jest przepaść. 3 to b,fajne autko z duszą i niezła dynamiką, fajnym prowadzeniem i dobrym wykonaniem. Tiida jest nudna, źle się prowadzi, źle wygląda i jest ogólnie jakaś dziwna. Z fajnych rzeczy? Ma bluetooth. Daj spokój z Tiidą, kup 3. Będzie lepszym autem pod każdym względem i łatwiej ją sprzedaż. Link Zgłoś
steefaan2 Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 12.12.08, 17:46 Nie wiem jak to sie cenowo uklada, ale jesli chodzi o klase to o nissanie nawet nie mysl. To jest tani nissan, ktory sporo ma z renault, a chyba nie jest w cenie logana....Mazda za to jest autem pewnym, i dalej kontunuje to co bylo dawniej, natomiast u nissana nie ma co liczyc na jakosc almery.... Link Zgłoś
rickky Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 12.12.08, 18:34 frax1 napisał: > Jechałem i Tiidą i 3 - przyznam szczerze, to jest przepaść. 3 to b,fajne autko > z > duszą i niezła dynamiką, fajnym prowadzeniem i dobrym wykonaniem. Tiida jest > nudna, źle się prowadzi, źle wygląda i jest ogólnie jakaś dziwna. Tak, jest dokładnie jak piszesz. Z fajnych > rzeczy? Ma bluetooth. Bluetooth można sobie obecnie do każdego auta dokupić, nie jest to więc jakiś szczególny standard w tym akurat samochodzie. Podobnie n.p. z czujnikami parkowania. Daj spokój z Tiidą, kup 3. Będzie lepszym autem pod każdy > m > względem i łatwiej ją sprzedaż. Jeszcze raz potwierdzam: mazda będzie zdecydowanie lepszym wyborem. Link Zgłoś
tocqueville Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 12.12.08, 20:30 wg mnie Mazda - ale to zależy od oczekiewań Tiida tez ma plusy - to chyba najbardziej przestronne auto w klasie no i cena - 43 tys. za wersję z klimą nissan.wnet.hu/PL_pl/ Link Zgłoś
rickky Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 12.12.08, 23:21 tocqueville napisał: > wg mnie Mazda - ale to zależy od oczekiewań > Tiida tez ma plusy - to chyba najbardziej przestronne auto w klasie > no i cena - 43 tys. za wersję z klimą > nissan.wnet.hu/PL_pl/ Nie chciałbym być stronniczy, ale ja jakoś tej przestronności Tiidy nie zauważyłem. Być może w sedanie, ale ja raczej zainteresowany byłem /jestem hatchbackami. Jeżeli o nie chodzi, to porównując mazdę z nissanem, 3 wielkości przemawiaja za mazdą: - pojemność bagażnika - długość całkowita - szerokość Link Zgłoś
edytka1210 Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 13.12.08, 00:17 No to mamy dylemat z mężem... Szkoda że założylam ten post dopiero dzisiaj... bo zaliczka już wpłacona i czekamy na Tiddę, wersja jak pisałam 1.6 sedan VISIA AC/CD, wyszło za nią 51.300. W kpl mamy alarm, hak, czujniki parkowania i alufelgi z oponami zimowymi. Mąż po jeżdzie próbnej nie widział różnicy między Tiddą a Mazdą. No i cena Mazdy... większa o 10 tys.zł :( Dzięki za opinię... mąż chyba zaczął się wachać... ?! Link Zgłoś
getright Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 15.12.08, 16:32 Uwzględniając cenę to chyba dobry wybór. Tym bardziej jeżeli mąż nie widzi różnicy w prowadzeniu (moim zdaniem kolosalnej na korzyść Mazdy). Ja jeżdżę Mazdą (diesel 1,6) ale w ostatnie wakacje przez kilka dni miałem okazję jeździć Tidą (wersja 1,6 automat). Muszę przyznać , że jest to ogólnie fajne autko ale do klasy trójki dużo jej brakuje. Wygląd i jakość materiałów wewnątrz raczej słabe. Dużym plusem nissana był dla mnie silnik i skrzynia automatyczna - bardzo przyjemnie się tym jeździło. Tida w porównaniu do trójki jest też duzo lepiej wyciszona ( jedyna wada M3 dla mnie). Pozdrawiam. Link Zgłoś
cc_2004 Re: Za tę cenę Tiida???? 22.12.08, 17:17 Nissan właśnie zaczął wprowadzać w PL obniżki. Tiida 1.6 już od 39,500 zł; inne nawet 20-30% taniej niż w cenniku. Jedyna zaleta względem Mazdy 3 to cena. No może jeszcze diesel, który u Mazdy jest za drogi. Link Zgłoś
tocqueville Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 13.12.08, 01:18 tiida ma duże wymiary wnętrza. W którymś AŚ był test i rzeczywiście w cm wyglądało to okazale. Zresztą subiektywne odczucia użytkowników to potwierdzają: www.autocentrum.pl/oceny/nissan/tiida/ Ocena przestronności wnętrza: 4,96 - żaden inny pojazd tej klasy nie ma podobnej noty :) Tiida jest też b. funkcjonalna niż M3 - bo ma przesuwaną kanapę (co ciekawe m323 też miała taki bajer), co pozwala zwiększyć pojemność bagażnika z 300 do 420 litrów (a to już więcej niż m3) jeśli chodzi o długość mazdy 3 - to ona ma jakiś wysunięty zderzak tylny co dodaje jej jakieś 10 cm, a nie przekłada się na miejsce wewnątrz :) Link Zgłoś
rickky Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 14.12.08, 23:43 tocqueville napisał: > tiida ma duże wymiary wnętrza. W którymś AŚ był test i rzeczywiście w cm > wyglądało to okazale. > Zresztą subiektywne odczucia użytkowników to potwierdzają: > www.autocentrum.pl/oceny/nissan/tiida/ > Ocena przestronności wnętrza: 4,96 - żaden inny pojazd tej klasy nie ma podobne > j > noty :) Być może tak jest jak piszesz. Też czytałem te opinie, i rzeczywiście, ta zaleta powtarza się tam wielokrotnie. Jak oglądałem Tiidę w salonie, to sprzedawca mówił coś, że ma ona bardzo szerokie fotele, które przylegają do samych drzwi i brak jest wolnej przestrzeni między oparciem przednich foteli a słupkiem bocznym. Wszystkie regulacje foteli umieszczone są z tego powodu od wewnątrz. > > Tiida jest też b. funkcjonalna niż M3 - bo ma przesuwaną kanapę (co ciekawe m32 > 3 > też miała taki bajer), co pozwala zwiększyć pojemność bagażnika z 300 do 420 > litrów (a to już więcej niż m3) Tak, ale to jest wg mnie zaleta nieco naciągana, bo nie zawsze możliwa do osiągnięcia. Jak się jedzie w piątkę osób na wakacje, to bagażnika 420 l. nie zrobisz. W jakimś teście pisali, że przez przesunięcie tylnej kanapy można go powiększyć tylko do 325 l., ale to chyba błędna informacja była. > > jeśli chodzi o długość mazdy 3 - to ona ma jakiś wysunięty zderzak tylny co > dodaje jej jakieś 10 cm, a nie przekłada się na miejsce wewnątrz :) Zgadza się. Ale w przypadku tego wątku, kwestia doradzenia stanowi już przeszłość. Wybór został dokonany ... Link Zgłoś
frog6 Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 15.12.08, 21:23 Mazda 3 jest generalnie autem lepszym niż Tiida, ale różnica 10 tyś. w cenie zakupu nie jest bez znaczenia (do tego droższe będzie ubezpieczenie mazdy,bo jest ono jakimś procentem od rynkowej wartości auta). Poza tym za np. 5-6 lat na rynku wtórnym prawdopodobnie mazda 3 będzie droższa od nissana tylko o ok. 3-4 tyś., więc dodatkowo różnica poniesionych kosztów się zwiększy. Powstaje pytanie, czy warto o kilkanaście tysięcy więcej zainwestować w mazdę? Moim zdaniem nie, chyba że komuś np. ze względów prestiżowych zależy na maździe. Poza tym nissan ma lepiej rozwinięta sieć serwisową w Polsce niż mazda. Jeśli ktoś kosztów zakupu i utraty wartości nie bierze pod uwagę, niech kupuje to, co mu bardziej odpowiada. Link Zgłoś
marek.usc Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 16.12.08, 10:05 Miałem dawniej sentyment do nissanów ale się skończył odkąd renault się przyłączyło:/, skusiłbym się na mazdę3 Link Zgłoś
miszasty Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 23.12.08, 13:21 marek.usc napisał: > Miałem dawniej sentyment do nissanów ale się skończył odkąd renault się przyłąc > zyło:/, skusiłbym się na mazdę3 Miałem dawniej sentyment do Mazdy, ale się skończył odkąd Ford się przyłączył. Tylko co z tego wynika, poza tym że dzięki tym dwóm operacjom zarówno Nissan jak i Mazda w ogóle... ISTNIEJĄ..?? Link Zgłoś
amatorski Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 06.01.09, 21:03 miszasty napisał: > Miałem dawniej sentyment do Mazdy, ale się skończył odkąd Ford się > przyłączył. Ford się przyłączył jakieś 25 lat temu... . Miałeś ten sentyment w łonie matki? ;) Link Zgłoś
miszasty Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 06.01.09, 21:26 Dziecko drogie: mierzyć innych swoją miarą... - z tego trzeba wyrosnąć po prostu. :) Link Zgłoś
tocqueville Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 16.12.08, 10:30 a ja bym wziął Hyundaia i30, za niecałe 50 tys. można mieć b. dobrze wyposażoną wersję - auto może nie jest tak dobre jak m3 - ale dużo tańsze i lepiej wyposażone i30 jest za to lepszym autem niż Tiida, równie jak ono obszernym i w zbliżonej cenie Link Zgłoś
rickky Re: Nowy - Nissan TIIDA 1.6 czy Mazda 3 1.6 ??? 16.12.08, 20:26 Właśnie dzisiaj, wracając z pracy miałem okazję zobaczyć na ulicy jadące, najpierw mazdę 3, a chwilę później tiidę. Mazda grafitowa, nissan biały. Nie wiem jakie to były wersje wyposażeniowe, ale oba prezentowały się bardzo pięknie, oświetlone miejskimi latarniami ... Link Zgłoś