Dodaj do ulubionych

Widzialem Maybacha w Polsce

IP: *.honeywell.com 07.11.03, 16:58
W 1970 roku. Jechalem autobusem przez Saska Kepe w Warszawie i TO COS stalo
na strzezonym parkingu przed kinem Sawa. Wysiadlem na nastepnym przystanku i
poszedlem sie przyjrzec. Byl dwa razy dluzszy, wyzszy i szerszy niz pozostale
samochody, odkrywany i w dosc slabym stanie, caly pordzewialy i bez
tapicerki. Byl tam oczywiscie przyholowany. Na wlocie powietrza mial
wytloczone MAYBACH co mi sie przypomnialo jak Mercedes postanowil ta marke
przywrocic. Ciekawe jakie byly dalsze losy tego samochodu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rav Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 17:26
      A już myślałem, że ktoś sobie jaja robi...

Mam go przed sobą w wersji W5 (mądry jestem, bo ściągnąłem z półki Historię
      Starych Samochodów) z lat 1926-30, kosztował wtedy 24.700 marek. Był mocniejsy
      od RR Phantoma (120KM vs 100KM), a już poprzednik (od 1920) miał zupełnie
      bezprecedensową rewelację techniczną- automatyczną skrzynię biegów.

Był wtedy jednak jeszcze bardziej niesamowity potwór: Bugatti Royale.
      Wyprodukowany w 6ciu(!) egzemplarzach, silnik 12.763ccm, kosztował 2xwięcej niż
      najdroższy wtedy samochód świata, rzeczony Rolls Royce.

PS. Kilka stron dalej fajna reklama z początku lat 20tych;

"Najwytrwalsze samochody dla naszych dróg są bezsprzecznie LAURIN & KLEMENT"

To były czasy!

pozdrawiam
      • Gość: TO JA Do Rav IP: *.honeywell.com 07.11.03, 19:42
        Bugatti Royale byl zbudowany w siedmiu egzemplarzach a 6 jest zlokalizowanych.
        Ten siodmy podobno nalezal do Hitlera i tez gdzies istnieje. W kazdym razie
        poszukiwania trwaja... Pozdrowienia
        • Gość: Rav Re: Do Rav IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 19:55
          Tzn, co? Że te 6 wciąż jest i ma sie dobrze? Mam nadzieję, że tak:) A wiesz
          może, gdzie są zlokalizowane? Ja pinkolę, jaka to musi być dziś wartość!!!

pozdrawiam
          • Gość: To JA Re: Do Rav IP: *.honeywell.com 07.11.03, 20:01
            Wiekszosc jest w USA, nie pamietam gdzie reszta, cena kilka lat temu byla 7 mln
            dolarow, od czasu do czasu pojawia sie artykul w magazynach, ze zdjeciami i
            historia. Sprobuj Internetu.
            • Gość: Rav Re: Do Rav IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 20:13
              Jedno jest raczej pewne- w szopie wojny raczej nie przeleżały. A poważnie-
              myślałem raczej o jakimś muzeum, choć pewnie wszystkie sześć pod próżniowymi
              namiotami w prywatnych rękach,

pozdrawiam
              • greenblack Re: Do Rav 07.11.03, 20:43
                Gość portalu: Rav napisał(a):

> Jedno jest raczej pewne- w szopie wojny raczej nie przeleżały. A poważnie-
                > myślałem raczej o jakimś muzeum, choć pewnie wszystkie sześć pod próżniowymi
                > namiotami w prywatnych rękach,

Kilka na pewno należy do DaimlerChryslera.
                • Gość: Rav Re: Do Rav IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 21:02
                  Być może, ale że aż kilka?

W obliczu powyższych faktów stawiam tezę, że są w rękach prywatnych
                  kolekcjonerów. Ponoć sułtan Brunei miał niezły park?

pozdrawiam
    • Gość: Joasia Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.dip.t-dialin.net 07.11.03, 17:37
      moze takiego...
      www.autogallery.org.ru/k/m/may19.jpg
      • Gość: ARAFAT Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 20:08
        Jak rezydowalem w Londynie to w sasiednim garazu podziemnym tuz obok Belgravia
        Square stal Rolls Royce ktorego nazwy nie pamietam ale maske mial dlugosci
        malucha i pochodzil na oko z lat 30 tych zreszta podobny do tego co Joasia dala
        linka. Stan byl absolutnie bez zarzutu!
        • Gość: Rav Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 20:14
          Phantom był Ci to pewnikiem:)

pozdrawiam
      • Gość: TO JA Do Joasi IP: *.honeywell.com 07.11.03, 20:25
        To chyba dokladnie ten model. Mial kolo zapasowe z boku w blotniku i byl
        czterodrzwiowy. Pozdrawiam i przepraszam za opoznienie z odpowiedzia.
    • Gość: kjg Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: 216.153.35.* 07.11.03, 20:09
      • Gość: cc Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 20:25
        Parę dni temu widziałem Rolls-Royce'a. Na oko jakieś lata 80-te, taki
        kańciasty, z tyłu prostokatne światła, w środku jasna skóra i drewno. Z przodu
        też prostokąty. Moze ktoś wie co to za typ?
        • greenblack Re: Widzialem Maybacha w Polsce 07.11.03, 20:45
          www.mroks.com/inventory/rollsroycesilverspur/rollsroycesilverspur.htm

Taki?
          • Gość: cc Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.03, 11:01
            dokładnie!
            rejestrację też miał ciekawą: jedna litera i chyba 4-5 cyfr, format 2/3
            szerokości naszych, białe tło i czerwone cyfry. żadnego emblematu z jakiego był
            kraju, ani jaki to model.
        • Gość: Rav Wybierz sobie:) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.11.03, 20:57
          www.swammelstein.nl/models.htm
          Tym razem nie ma złego wyboru,

pozdrawiam
    • Gość: M Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.03, 22:55
      Jak byłem w Monaco, to jednego dnia widziałem kilka RR (kabriolet, 2 sedany,
      coupe i dłuuuga limuzyna). Największy szał robił (chyba) Bentley - kręcili
      przed kasynem Monte-Carlo jakiś film albo reklamówkę na tle białego, b.
      długiego i starego Bentleya.
      • Gość: ARAFAT Re: Widzialem Maybacha w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 09:52
        Ja jezdzilem Bentleyem Arnage tego lata i nie wspomne ile tych pieknych aut sie
        naogladalem w Saint Tropez. Jeden gosciu mial bialego 20 letniego bentleya a
        obok inny postawil tego co nim jezdzilem nowke sztuke... Murcialego tez sie tam
        krecilo - pelna przesada. O modenach nie wspomne bo tego jak psow - zaciekawila
        mnie ilosc rosyjskich tablic rejestracyjnych :)

Pozdrawiam ARAFAT
        W londynie RR jest jak psow szczegolnie w czesci SW City of Westminster

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka