Dodaj do ulubionych

VW Touareg BlueMotion

IP: *.chello.pl 04.02.09, 14:56
W europie nie było potrzeby wprowadzać hybrydowych SUVów, po pierwsze nie ma tak porąbanych przepisów dotyczacych ochrony środowiska po drugie kierowcy nie po to kupuja porządne duże i mocne auta żeby jeździć na prądzie ;-) Po trzecie mamy tu coś mało popularnego w Stanach - mianowicie doskonałe diesle i większość SUVów jest sprzedawana z tym rodzajem napędu. Więc ja traktuję Touarega hybrydę jedynie jako demornstrację możliwości firmy a co potrafi sam Touareg (diesel) to widziałem w tym roku na Dakarze ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: jaro88 Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.e-wro.net.pl 04.02.09, 15:10
      ja wiem czy taka imponująca dynamika... BMW X5 z 355 konnym V8 rozpędza sie do 100 w 6,5s. Tutaj łączna moc wynosi 374 i 0,3 s wolniej. Spalanie jak na nowoczesne V6 na poziomie 1l mniej niż bez układu elektrycznego. Na razie to początki, ale niech pracują nad tym. Może coś to na przyszłość da. Chociaż ja i tak uważam, że w przyszłości będą silniki wodorowe, i myśle, że praca nad rozwiązaniami elektrycznymi jest złą drogą. Silnik wodorowy jest bliższy silnikowi spalinowemu niż elektryczny(który chociażby jest zupełnie bezgłośny i to może bywac niebezpieczne)
    • Gość: jacek Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 15:45
      Klient płaci, to dostaje, co chce. Ma być "zielony" smok, to będzie. Technicznego sensu bym w tym nie szukał, ale są kraje, gdzie za samo bycie hybryudą dostaje się spore zniżki.
    • Gość: anty-eko Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.spray.pl 04.02.09, 16:23
      LOL, 9L/100 i gdzie tu jest sens stosowania hybryd ...
      to droga w slepy zaulek
    • Gość: PP Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.hstl2.put.poznan.pl 04.02.09, 17:02
      A wy sie znacie!!! Harry cześciowo ma racje, ale widze ze nie rozumie pojecia hybryda. Weź człowieku poczytaj sobie fachowe pisma i zorientuj sie w temacie i dopiero sie wypowiadaj. Jeżeli chodzi o przepisy ochrony srodowiska odnośnie toksycznosci spalin to takie przepisy w polsce jeszcze nie obowiązują, ale juz w niemczech tak! silnik elektryczny niegdy nie zastapi silnika splinowego, bo w siniku elektrycznym jest problem z magazynowaniem energii. Musiały by być w samochodzie duże akumulatory samochód wtedy wyglądałby jak dostawczak.silnik elektryczny ma za zadanie wspomagac silnik spalinowy naprzykład na postoju na swiatłach. Dzieki takiemu zastosowaniu mozna obiniżyc zuzycie paliwa o bardzo wiele. Oglądałem ostatnio test Lexusa RX 400h, to auto po miescie paliło 6-7 L ropy., natomiast zuzycie paliwa na trasie wynosilo 13-14L. Wiec Harry moc jest cały czas taka sama i można ja wykożystać, ale skory ty wolałbys jeździc autem które po miescie pali 13L prosze bardzo. Wiec jak zaczniesz cos pisac zorjentuj sie najpierw w temaie troszke:), Pozdrawiam
    • Gość: krotol Re: VW Touareg BlueMotion IP: 192.193.245.* 04.02.09, 17:12
      chlopie, lexus rx400h na rope? gdzie takiego znalazles? RX400h jest sprzedawany tylko z silnikiem benzynowym 3.3 i sam lexus podaje, ze na miescie spala 8l/100. Niestety po 2 latach uzycia powiem, ze 8l/100 spali , jak czlowiek naprawde nie ma korkow i nie musi ani razu sprawniej ruszyc lub przyspieszyc, ciezko jest zejsc ponizej 10l/100 i to samo bedzie w Touaregiem. Sorry ale 50-konny silnik nie pociagnie 2 ton zelastwa w miescie, chyba ze ktos lubi ruszac i jezdzic jak slimak.
    • Gość: heh Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.toya.net.pl 04.02.09, 20:09
      sens kupowania takich samochodow jest znikomy, po miescie najlepszy jest hatchback, wiem ze wielu kierowcow jezdzi po tylko miescie tymi ogromnymi bydlakami
      jak bmw x5 itd.. te samochody sa wielkie jak ciezarowki, do miasta sie nie nadaja,
      a ten silniczek elektr. w tym przypadku to bicie piany, najsensowniejsze jest rozwiazanie w chevym volt, tam rzeczywiscie przelozy sie to na spalanie i ekologie
      silnik elektr. jest podstawa a spalinowka tylko doladowywyje akumulatory,
      wodór jest drogi w produkcji, a energię elektryczną mozna produkowac bardzo tanio
      ale potrzebne sa inwestycje, silnik wodorowy ma podobna sprawnosc jak spalinowka do 40 % max, silnik spalinowy to przestarzala technologia ktora powinna zniknac zupelnie z drog w ciagu 30-40 najblizszych lat. Nie chodzi tu tylko o ekologie tylko czystą ekonomię. DO tego dochodzi fakt ze inwestycje w ekotechnologie moga stymulowac gospodarkę, co jej jest teraz jak nigdy potrzebne.
    • Gość: Gość Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.malbork.mm.pl 04.02.09, 20:55
      Zdjęcie nr.4 to kompresor (sprężarka mechaniczna) zabudowana na silniku zresztą robiona w Polsce .
      A co do mozliwości tego silnika to polecam jazde próbna Audi A6 z takim silnikiem , niesmowite wrażenie . Diesle sie przy nim chowają jeśli chodzi o dynamike jazdy .
    • Gość: CiociaLodzia(L)eok Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.09, 21:18
      Jaki k.u.r.w.a SUV ? Przecież TOUAREG TO TERENÓWA !! W wielu testach pustynnych wygrywał nie tylko z Grand Cherokee, ale i z innymi zacnymi . O co COME ON ?
    • Gość: . Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.chello.pl 04.02.09, 21:31
      @CiociaLodzia(L)eok: en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Touareg
      "The Volkswagen Touareg is a mid-size sport utility vehicle (SUV) produced by German automaker Volkswagen since 2003."
    • Gość: karol Re: VW Touareg BlueMotion IP: 82.160.17.* 04.02.09, 21:51
      jak ktos chce byc "ekologiczny" to niech sobie kupi rower.
      to chwyt marketingowy raczej...... w USA ludzie kupuja hybrydy bo sie nie znaja....
      ktos mowi ze to ekologiczne itd. baterie stosowane w hybrydach nie sa ani ekolgiczne w produkcji, ani w utylizacji........
    • Gość: lato Re: VW Touareg BlueMotion IP: 82.160.17.* 04.02.09, 21:58
      Koncerny zarabiaja na hybrydach, a ludziom wciskaja kit mowiac ze to takie dobre......
    • Gość: ump Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.toya.net.pl 04.02.09, 22:06
      tak tuareg to terenowka ale jak dokupisz sobie pakiet za 15000 ktory pozwala na regulacje wysokosci zawieszenia
    • Gość: kicu Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 01:05
      5 lat i te same błędy? dlaczego nie diesel?
    • Gość: stefan Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.aster.pl 05.02.09, 01:11
      a ja mam mazde cx7 która pali 16l w mieście i mam gdzieś oszczędzanie
    • Gość: PP Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.hstl2.put.poznan.pl 05.02.09, 11:06
      Może i był na bezyne, sorki mój błąd. Był to test prowadzony na kanale TVP INFO, i to takie napewno były podane parametry spalania. JEstem tego pewnien bo to mi najbardziej utkneło w pamieci własnie na ten 3,3l silnik.
    • blue911 Re: VW Touareg BlueMotion 05.02.09, 12:11
      Harry ma sporo racji: bajki o hybrydach to moda marketingowa zeby z glupcow (glownie w Stanach) wyciagac pieniadze. Mysle ,ze przyszlosc nalezy do wyrafinowanego diesla i byc moze wodoru.
      Poczekajcie az ci hybrydowcy potrzymaja swoje auta 5-6 lat. Czeka ich niezla niespodzianka!
    • Gość: Bejbe Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.chello.pl 05.02.09, 12:25
      Moim skromnym zdaniem Volkswagen Touareg to luksusowo wykończone auto terenowe a nie typowy SUV. SUV to np. Lexus, BMW X5 czy Audi Q7 (to juz może nawet Crossover) ale nie Touareg - to jedyne z aut na rynku (oprócz Range Rovera) które nieźle radza sobie w terenie (oczywiście nie w błocie po klamki) Widziałem testy terenowe Touarega i radzi sobie podobnie jak Land Cruiser a chyba nikt nie nazwie Land Cruisera SUVem?

A technicznie tez godny uwagi - zresztą ma skąd brać doświadczenie - patrzcie na tegoroczny Dakar ;-)
    • blue911 Re: VW Touareg BlueMotion 05.02.09, 12:32
      W N.Jorku wprowadzaja coraz wiecej autobusow elektro-diesel,ktore dosc dobrze sie sprawdzaja: male zanieczyszczenia atmosfery i nawet przyjemny,nie drazniacy dzwiek silnika. M-ki Orion czyli zakamuflowany mercedes.
    • Gość: heh Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.toya.net.pl 05.02.09, 14:20
      nie patrzylbym na Dakar.. te samo tylko wygladaja podobnie do produkcyjnych :D
    • Gość: Bejbe Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.chello.pl 06.02.09, 11:04
      To czym Volkswagen Race Touareg dzisiaj wygrywa rajd za jakiś czas znajduje zastosowanie w autach seryjnych. Nie od dzisiaj wiadomo, że rajdy są dla producentów poligonem doświadczalnym i świetna szkołą.
    • Gość: Touareg Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.chello.pl 07.02.09, 10:59
      Miałem ta przyjemność jeździć Volkswagenem Touaregiem przez 4 lata. Teraz mam Audi Q7. Powiem tak - Audi to bardzo luksusowy krążownik, taki wieloryb robiący wrażenie dokładnie zawsze gdziekolwiek sie pojawi ;-) ale Touareg miał jedną rzecz której brakuje mi a Audi - był męskim wozem. Zawsze jadąc vw miałem wrażenie że to samochód odpowiedni dla faceta, to się czuło był duży, mocny, miał dużą kierownicę i surowo wyglądające wnętrze a jednocześnie miał luksusowe wyposażenie - taki złoty środek i do przejażdzki po lekkim terenie i do opery. Przez te 4 lata nigdy nic sie nie zepsuło - śmiem twierdzić, że to bardzo dobry samochód.
    • Gość: Myron Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.chello.pl 11.02.09, 08:45
      Swoją drogą niezależnie od napędu trzeba przyznać, że lifting Touarega się udał nadzwyczajnie. Niby wielkich zmian nie było, przedni pas, lampy trochę kształt zderzaków. Tył praktycznie nie ruszony (i dobrze bo jest taki jak trzeba - muskularny i ma super fajne lampy) ale ostatnio na jednym parkingu widziałem dwa Touaregi i jednego po lifcie - i jest różnica. Nowy wygląda bardziej elegancko. Czytałem, że we wnętrzu zastosowano materiały jeszcze wyższej klasy, zmieniono podświetlanie zegarów, wporowadzono nowe systemy nawigacji itp. Wiadomo, że ciężko jest poprawić model udany od samego poczatku - ale to się udało. Do tego Touareg we wszystkich zestawieniach wypada świetnie pod względem bezawaryjności.
    • Gość: hipcio ze Szwecji Re: VW Touareg BlueMotion IP: *.bredband.comhem.se 03.03.09, 00:25
      Zbyt ciezki ,nie ekonomiczny,dosc ciasny jak na parametry zewnetrzne.Na moj gust brzydki,bardziej podoba mi sie Toyota RX400 albo jak juz mowa nie o autach udajacych terenowki Toyota Cruiser 120

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka