Dodaj do ulubionych

Toyota iQ - cicha woda

IP: *.chello.pl 01.03.09, 10:55
Oszczędności wg. Toyoty to dziwne propozycje. Zużycie paliwa na pozimie 4,9 litra w tak małym aucie to kpina! Volkswagen Golf VI Blue Motion zużywa średnio 3,8 litra ropy na 100 km a Passat Blue Motion 4,9 litra - więc ja sie pytam co to za sens kupować "oszczędną" maleńka Toyotę? 7 lat temu był w sprzedaży VW Lupo 3L, który spalał średnio ok. 2,8-3,5 litra ropy
Obserwuj wątek
    • Gość: bleh Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.aster.pl 01.03.09, 17:40
      oj zaniżasz spalanie vw. tu masz przede wszystkim cykl mieszany, a nie spalanie w trasie przy 80km/h. a lupo 3l połykało ponad 4...wystarczyło zapomnieć o ciśnieniu w oponach i zaprosić 2 pasażerów, albo zrobić zakupy w markecie.

nawet jako fan VW nie wierze w te dane o spalaniu bo po prostu wiem że jest wyższe od podawanego.
    • kwahoo_blogsilnika.blogspot Re: Toyota iQ - cicha woda 01.03.09, 18:12
      "Auto dostępne będzie także z 7-stopniową, automatyczną skrzynią biegów Multidrive" - ja się zaraz załamię... To jest skrzynia BEZSTOPNIOWA, a te 7 biegów to biegi "wirtualne", zaprogramowane po to by kierowca nie czuł że jedzie skuterem...
    • Gość: kotrobot Re: Toyota iQ - cicha woda IP: 212.180.160.* 01.03.09, 20:59
      Auto w sam raz na krzywe i dziurawe polskie drogi!
    • Gość: sdfxcv Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.acn.waw.pl 01.03.09, 21:11
      "Oszczędności wg. Toyoty to dziwne propozycje. Zużycie paliwa na pozimie 4,9 litra w tak małym aucie to kpina! Volkswagen Golf VI Blue Motion zużywa średnio 3,8 litra ropy na 100 km a Passat Blue Motion 4,9 litra - więc ja sie pytam co to za sens kupować "oszczędną" maleńka Toyotę? 7 lat temu był w sprzedaży VW Lupo 3L, który spalał średnio ok. 2,8-3,5 litra ropy"

- ale zauważ o ile droższe są w utrzymaniu wszystkie wymienione przez ciebie diesle chodzi : oleje, częstsze wizyty w serwisie, możliwość zepsucia turbiny itp niemieckich "wynalazków"
    • Gość: maeestroo Re: Toyota iQ - cicha woda IP: 195.181.208.* 01.03.09, 21:11
      A mnie się podoba. 100KM w takim autku może dać dużo zabawy...
    • Gość: Gosc Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.09, 23:39
      ciekawe, ile bedzie kosztowac. z takim silnikiem to bardzo interesujace auto (jezdze glownie po miescie). nie zdziwie sie, jak cos okolo 50k zl. a wtedy malo kto to kupi...
    • Gość: pocalujta_wujta Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.mad.east.verizon.net 02.03.09, 02:18
      Rzniecie ze Smarta nie ma granic
    • sselrats Re: Toyota iQ - cicha woda 02.03.09, 03:24
      Wpadnie w dziure w drodze, cala wies bedzie szukac.
    • Gość: Tedd Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.chello.pl 02.03.09, 07:12
      Do sdfxcv:

Ale weź też pod uwagę, że ta mała Toyota starcza najwyżej dla Paris Hilton do miasta na zakupy biżuterii, bo do marketu to juz bagażnik za mały, a wymienione Volkswageny to pełnowymiarowe i pełnowartościowe samochody. Golf czy Jetta klasa kompakt, Passat segment D.
    • Gość: opelek Re: Toyota iQ - cicha woda IP: 89.174.254.* 02.03.09, 10:08
      faktycznie; cholernie oszczędne bździdełko..... Opel Vectra w wersji kombii z 1,9 tdci w cyklu mieszanym pali 5,8l/100km. Tyle, że to ciężki i duzy samochód; tą toyotką to można by w bagażniku Opla zaparkować i to bez rozkłądania oparć tylnych siedzeń :-)
    • Gość: J Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.bayer.de 02.03.09, 10:35
      Do wszystkich narzekających że spalenie na tym poziomie to nic specjalnego. Tu chodzi o silnik BENZYNOWY a nie o diesla!
    • Gość: Japanpower Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.pool.einsundeins.de 02.03.09, 12:25
      Dla japonca jest obojetnie ile pali,Oni sa nie takie biedne swinie jak Polacy i Niemcy
    • Gość: spyderr Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.128.32.114.static.crowley.pl 02.03.09, 12:38
      Bedzie drogi bardzo. Cena w niemczech sensownej wesji to 13 tys euro - policznie sobie sami :)
    • Gość: ZEnek Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.bedzin.enion.pl 02.03.09, 14:35
      Kto to kupi za 53.000 zł ???
      Takie są już cenniki w salonach Toyoty!!!
    • Gość: tolo Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.03.09, 15:10
      >>>Oszczędności wg. Toyoty to dziwne propozycje. Zużycie paliwa na pozimie 4,9 litra w tak małym aucie to kpina! Volkswagen Golf VI Blue Motion zużywa średnio 3,8 litra ropy na 100 km a Passat Blue Motion 4,9 litra - więc ja sie pytam co to za sens kupować "oszczędną" maleńka Toyotę? 7 lat temu był w sprzedaży VW Lupo 3L, który spalał średnio ok. 2,8-3,5 litra ropy

1. Nie bardzo widzę sens porównywania diesla do benzyny.
      2. 3,8 litra to może i golf zużyje, ale na trasie przy prędkości nie większej niż 80 km/h i jeszcze za ciężarówką żeby zmniejszyć opory powietrza.
      3. Toyota podaje wartość średnią 4,8, a nie w trasie.
    • Gość: DoTolo Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.chello.pl 03.03.09, 08:20
      Dlaczego nie porównać spalania diesla do benzyny? Przecież chodzi o to żeby eksploatacja był najtańsza a emisja spalin najniższa prawda? Więc to Volkswagen Golf VI Blue Motion ma większy sens niż maleńka Toyotka. A spalanie Golfa 3,8 litra podane jest jako średnie (nie trasa). Więc śmiem twierdzić, że auto o masie prawie 1400 kg spala mniej niż Toyka ważąca ok. 1000 kg i to mi sie podoba
    • Gość: Toyka Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.aster.pl 04.03.09, 22:16
      Z tym silnikiem będą go kupowa fani sportowej jazdy. Ja bym wybrał silnik 1,0. Spalanie średnie to 4,3l. A Golf diesel Blue średnio pali 4,5l z najmniejszym silnikiem benzynowym (80KM) - 6,4l. Czyli ponad 2 litry więcej, natomiast stosunek mocy do masy ma się nijak do IQ. Technika japońców zawsze była dużo bardziej do przodu niż niemiecka
    • Gość: Gość PPP Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.lot.pl 09.03.09, 13:08
      W życiu nie kupiłbym takiego samochodu za taką cenę 53000 !!!
    • Gość: ymp Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 14:40
      Mala Toyota - duza cena
    • Gość: Nie tylko jeżdże s Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.cust.tele2.pl 11.03.09, 17:04
      DeTolo Diesel jest oszczędny ale w zużyciu paliwa tylko. A samochód to też serwis (nowych nie da się samemu serwisować) i awarie. Dziś oszczędni i mądrzy nie kupują diesli zwłaszcza w małym samochodzie, weź za przykład Fabię 1.4 TDI.
    • Gość: żmijka Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.hochtief.de 12.03.09, 10:50
      ale zauważ o ile droższe są w utrzymaniu wszystkie wymienione przez ciebie diesle chodzi : oleje, częstsze wizyty w serwisie, możliwość zepsucia turbiny itp niemieckich "wynalazków"

Jak czytam o duzych kosztach niemieckich "wynalazków" to zanoszę się smiechem-gosciu, chyba pracujesz dla toyoty! jezdze VW Lupo /diesel/ od kilku lat i jedyne czego wymaga to regularna wymiana olejów i filtrów oraz nabicie klimy!! Samochód idealny! Człowieku, naprawde nie wiesz, co mówisz!!
    • Gość: łukasz Re: Toyota iQ - cicha woda IP: *.chello.pl 21.03.09, 20:59
      Mam w domu jedną toyotkę (3 z kolei - Rav4 2 letnia) a żonie kupiliśmy z salonu Polo rok temu. Co mogę powiedzieć, to to że w Toyocie jak mieliśmy starszą i nie było wizyt w serwisie to było spoko, a tutaj za jakikolwiek przegląd płaci się majątek! Nie psuje się nic to fakt, ale wymiana filtra nie musi kosztować 200zl. vW jest pod tym względem tanszy, pewnie dlatego że żona kręci takieprzebiegi, że jeszcze nie był w salonie:D Ja niestety pracuję i często bywam morze/ góry i kręcę troszkę więcej. Te ceny w serwisach są chore. Ale to chyba nie tylko toyota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka