m0nk 24.11.03, 13:21 czy ktos z was zainwestowal w wyciszenie drzwi. Jaki ma to wplyw na dzwiek z glosnikow? suma jest znaczna wiec pomyslalem, ze najpierw spytam:) warto sie w to pchac? Link Zgłoś Obserwuj wątek
emes-nju Re: wygluszanie drzwi - help 24.11.03, 13:27 Jezeli chcesz glosno sluchac muzyki z doskonalego sprzetu to zdecydowanie warto. I nie tylko na drzwiach powinno sie skonczyc - do doskonalego odsluchu caly samochod musi byc wygluszony. Przy przecietnych glosnosciach granych na przecietnym sprzecie - wyrzucanie pieniedzy. pzdr Link Zgłoś
Gość: Rav Re: wygluszanie drzwi - help IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.11.03, 15:49 Jaka suma? Jakie głośniki? Całość drzwi czy tylko okolica tuz za głośnikami? Zresztą, każde wygłuszenie dużo daje, bo dźwięk odbity od gołej blachy zadowoli tylko niewybrednych, delikatnie mówiąc, pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: 9ton Re: wygluszanie drzwi - help IP: *.wil.pk.edu.pl 24.11.03, 17:07 wygłuszyłem drzwi (z tyłu nadkola) matami bitumicznymi samoprzylepnymi - docinałem skrawki tak by zakryć całą powierzchnię. efekt - zupełnie inny dźwięk z głośników. poprawa słyszalna nawet gdy słucham cicho. (niskie dźwięki nie są takie "płaskie"). dodatkowo poprawił się komfort jazdy. w samochodzie jest ciszej i nie przeszkadza tak szum powietrza przy szybszej jeździe. Z ciekawości przejechałem się takim samym samochodem bez wyciszenia, tak dla porównainia. reasumując dużo własnej pracy (to też potęguje efekt:))) max 200 PLN za materiał i dobry efekt. moim zdaniem warto. pozdr Link Zgłoś
Gość: Rav Re: wygluszanie drzwi - help IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.11.03, 19:06 Maksymalizując efekt, na maty przykleja się odpowiednie maty gąbkowe i odbicia nie mają żadnych szans. Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że w czasach technikum kumpel wykleił całe wnętrze (gdzie się tylko dało) swojego garbusa ścinkami sztucznego futerka, których cały wór ofiarowałem mu, nie wiedząc, co z tym ma zamiar zrobić. To był najcichszy garb świata, tak sądzę, i wtedy, w epoce dyskotek, chlania i totalnego braku kasy (no i oczywiście autobusów miejskich), nie był to żaden obciach. Wręcz przeciwnie- uwielbialiśmy jeździć tym furaczem! Ale dym, szkoda, że nie mam zdjęć, garbus a'la futerko tygrysa, pozdrawiam Link Zgłoś
przeem36 Re: wygluszanie drzwi - help 24.11.03, 20:33 m0nk napisał: > czy ktos z was zainwestowal w wyciszenie drzwi. Jaki ma to wplyw na dzwiek z > glosnikow? suma jest znaczna wiec pomyslalem, ze najpierw spytam:) warto sie > w to pchac? Niedawno zmieniłem auto, postanowiłem przenieśc wszystkie graty do nowego auta. Nie miałem za dużo czasy by to sam zrobic więc pojechałem do dobrej firmy, która mogła mi to zrobić szybko i sprawnie. Miało byc załozenie głośników w drzwi przednie 13 plus dobre kable oraz mocowanie w tylnych nadkolach na płycie z MDFu głośników 16/9, bez wyciszania bo drogo. Chłopaki przez pomyłkę a moze z przyzwyczajenia wygłuszyli mi drzwi z przodu i nadkola z tyłu. Trudno, dużo nie dopłaciłem za ich pomyłke. Ale efekt jest niesamowity,piekny głęboki bas tak jak lubię. Teraz wiem , że montaż jest tak samo ważny jak wzmaczniacz, głosniki, kable, jest jak elament łańcucha, jak jedna cześć nie trzyma to całośc nie zagra. Link Zgłoś
m0nk Re: wygluszanie drzwi - help 26.11.03, 13:52 na calosc czyli maty, glosniki i montaz nie chce wydac wiecej niz 1000-1200 zl to absolutne maksimum na jakie moge sobie pozwolic. Link Zgłoś