Dodaj do ulubionych

wygluszanie drzwi - help

24.11.03, 13:21
czy ktos z was zainwestowal w wyciszenie drzwi. Jaki ma to wplyw na dzwiek z
glosnikow? suma jest znaczna wiec pomyslalem, ze najpierw spytam:) warto sie
w to pchac?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: wygluszanie drzwi - help 24.11.03, 13:27
      Jezeli chcesz glosno sluchac muzyki z doskonalego sprzetu to zdecydowanie
      warto. I nie tylko na drzwiach powinno sie skonczyc - do doskonalego odsluchu
      caly samochod musi byc wygluszony.

Przy przecietnych glosnosciach granych na przecietnym sprzecie - wyrzucanie
      pieniedzy.

pzdr
    • Gość: Rav Re: wygluszanie drzwi - help IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.11.03, 15:49
      Jaka suma? Jakie głośniki? Całość drzwi czy tylko okolica tuz za głośnikami?

Zresztą, każde wygłuszenie dużo daje, bo dźwięk odbity od gołej blachy zadowoli
      tylko niewybrednych, delikatnie mówiąc,

pozdrawiam

• Gość: 9ton Re: wygluszanie drzwi - help IP: *.wil.pk.edu.pl 24.11.03, 17:07
        wygłuszyłem drzwi (z tyłu nadkola) matami bitumicznymi samoprzylepnymi -
        docinałem skrawki tak by zakryć całą powierzchnię. efekt - zupełnie inny dźwięk
        z głośników. poprawa słyszalna nawet gdy słucham cicho. (niskie dźwięki nie są
        takie "płaskie"). dodatkowo poprawił się komfort jazdy. w samochodzie jest
        ciszej i nie przeszkadza tak szum powietrza przy szybszej jeździe. Z ciekawości
        przejechałem się takim samym samochodem bez wyciszenia, tak dla porównainia.
        reasumując dużo własnej pracy (to też potęguje efekt:))) max 200 PLN za
        materiał i dobry efekt. moim zdaniem warto.
        pozdr
        • Gość: Rav Re: wygluszanie drzwi - help IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.11.03, 19:06
          Maksymalizując efekt, na maty przykleja się odpowiednie maty gąbkowe i odbicia
          nie mają żadnych szans.

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że w czasach technikum kumpel wykleił całe
          wnętrze (gdzie się tylko dało) swojego garbusa ścinkami sztucznego futerka,
          których cały wór ofiarowałem mu, nie wiedząc, co z tym ma zamiar zrobić.
          To był najcichszy garb świata, tak sądzę, i wtedy, w epoce dyskotek, chlania i
          totalnego braku kasy (no i oczywiście autobusów miejskich), nie był to żaden
          obciach. Wręcz przeciwnie- uwielbialiśmy jeździć tym furaczem! Ale dym, szkoda,
          że nie mam zdjęć, garbus a'la futerko tygrysa,

pozdrawiam
    • przeem36 Re: wygluszanie drzwi - help 24.11.03, 20:33
      m0nk napisał:

> czy ktos z was zainwestowal w wyciszenie drzwi. Jaki ma to wplyw na dzwiek z
      > glosnikow? suma jest znaczna wiec pomyslalem, ze najpierw spytam:) warto sie
      > w to pchac?

Niedawno zmieniłem auto, postanowiłem przenieśc wszystkie graty do nowego auta.
      Nie miałem za dużo czasy by to sam zrobic więc pojechałem do dobrej firmy,
      która mogła mi to zrobić szybko i sprawnie. Miało byc załozenie głośników w
      drzwi przednie 13 plus dobre kable oraz mocowanie w tylnych nadkolach na płycie
      z MDFu głośników 16/9, bez wyciszania bo drogo. Chłopaki przez pomyłkę a moze z
      przyzwyczajenia wygłuszyli mi drzwi z przodu i nadkola z tyłu. Trudno, dużo nie
      dopłaciłem za ich pomyłke. Ale efekt jest niesamowity,piekny głęboki bas tak
      jak lubię. Teraz wiem , że montaż jest tak samo ważny jak wzmaczniacz,
      głosniki, kable, jest jak elament łańcucha, jak jedna cześć nie trzyma to
      całośc nie zagra.
      • m0nk Re: wygluszanie drzwi - help 26.11.03, 13:52
        na calosc czyli maty, glosniki i montaz nie chce wydac wiecej niz 1000-1200 zl
        to absolutne maksimum na jakie moge sobie pozwolic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka