Gość: Yarpen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 18:24 Nie ma się co sugerować tym czasem. Ja zdawałem równiuśką godzinę... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: szybki lopez Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 20:18 niektórzy to zdają nawet w 30 sekund... za 2 tysiaki Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:27 Ja zdałem za drugim razem. Pierwszy raz był na starych przepisach drugi na nowych czyli musiałem opisać wszystko pod maską auta (nie uczyłem się nic - jakoś wyszło z tego co do tej pory wiedziałem. A po mieście to z 15 min jeździłem i egzaminator był zadowolony. Akurat ta zmiana przepisów wyszła mi na dobre. Na szczęście wtedy jeszcze kamer nie było. :) Bo nie lubię jeździć pod pełną kontrolą . :) Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 21:29 A kiedy to było hmmm sam już nie pamiętam. - 2005 lub 2006 :P Musiałbym na prawku sprawdzić. Link Zgłoś
Gość: mVp Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.retsat1.com.pl 25.03.09, 01:48 Z opisem tego co się pod maską znajduje to w tej chwili jest parodia bo nikt za to nie uwali cię jeśli nie będziesz wiedzieć, zatem nic się nie zmieni jak to "zmodernizują". Wolałbym aby podczas egzaminu egzaminator mógł zadawać jakieś pytanie odnośnie teorii bo dla mnie sam test z teorii to za mało. Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Prawo jazdy po nowemu IP: 195.150.233.* 25.03.09, 08:37 Jeśli czujesz, że masz niewystarczającą wiedzę dot. przepisów to sam zgłoś się na policję i poproś o tymczasowe odebranie prawa jazdy. Jak się douczysz to się zgłosisz:) a poza tym nie można rozmawiać z kierowcą podczas jazdy, co najwyżej wydawać komendy. Link Zgłoś
Gość: aspik Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.09, 10:31 brak tu logiki. komisja europejska dazy do tego, zeby w autach byly czujniki od wszystkiego, od cisnienia powietrza w oponach, 350 poduszek powietrznych, niedlugo wpadna na pomysl tachografow w aucie. a ministerstwo chce zeby kierowca opowiadal o pompie wody czy co? co potem? beda robic egzaminy na uprawnienia do pompowania kol?? ciekawe kiedy beda wymagane uprawnienia SEP na zmiane zarowki w swoim prywatnym aucie. Link Zgłoś
Gość: mVp Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.retsat1.com.pl 26.03.09, 03:00 Kuba >> jeśli mam problem związany z przepisami to zgłaszam się do ojczyma bo jest egzaminatorem, a zatrzymać się w czasie jazdy nie można aby zadać pytanie? Link Zgłoś
Gość: chomik Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.techtel.pl 27.03.09, 09:10 co za bzdura po co komu wiedziec co jest pod maska. to egzamin na mechanika teraz bedzie. Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.gprs.plus.pl 27.03.09, 11:50 Ciekawe - w samochodach coraz mniej można naprawić samemu - po co więc ta wiedza - żeby oblewać ludzi "nietechnicznych"? Link Zgłoś
Gość: bartekslupca Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.09, 17:51 Ja zdałem za pierwszym, w 1999r. przejechałem cały plac i 30 minut na mieście. Nie dałem "w łapę" i zdałem. Teraz nie ma prawie wcale placu, na mieście to zależy jak egzaminator na humor i rzadko się słyszy żeby ktoś zdał za 1-szym razem. Link Zgłoś
Gość: alex Re: Prawo jazdy po nowemu IP: 89.108.255.* 27.03.09, 18:13 Znowu ministrowie z Ministerstwa Infrastruktury napiszą kolejny projekt bedący porażką i na dodatek w porozumieniu z Wojewódzkimi Ośrodkami Ruchu Drogowego? Nie pojęte. Te ośrodki nie są do tego powołane,aby stanowiły prawo. Mają egzminować zgodnie z prawem. Nie wydaje mi się, żeby Pan/i Egzaminator posiada większą wiedzę od Pana Mechanika,który naprawia mój samochód. Jak osoba nie mająca odpowiedniego wykształcenia może pytać ? Kurs lub pogadanka to trochę mało na ten temat. Chyba, że WORD zatrudni osoby z samochodowym wykształceniem. Paweł ma rację mało już można samemu zrobić coś w samochodzie. To po co wiedza co jest pod maską. (nie znam budowy wielu maszyn i urzadzeń a używam je np. tv, bankomat itp.) A co zrobi egzaminator jak na egzamin przyjdzie mechanik samochodowy ? ( obleje Go ! (bo za dużo ma wiedzy na temat samochodu ) ) Poprostu trzeba zobaczyć jak to robią w innch krajach świata o wyższym stopniu motoryzacji, a nie znwu coś kombinować. Inni też są posadają wiedze i mają dobre rozwiązania w tym temacie Panie Ministrze. Link Zgłoś
Gość: dzikus Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.09, 18:40 Ja o dziwo zdałem za pierwszym i nie wierzę żeby każdy wykonał wszystkie potrzebne zawracania parkowania skrzyżowania w 20 minut. NIE REALNE. Jeśli bym musiał coś poprawić to zwiększył ilość pytań i zrobił zamkniętą bazę a nie że uczysz się pytań na pamięć a potem ich zapominasz ;]. Niedorzeczne są niektóre przepisy dotyczące płynności ruchu. Nie mogę wyprzedzić rowerzysty jeżeli nic jedzie z przeciwka a przejade po ciągłej linii paranoja, Polska :) Pozdrawiam normalnych ^^ Link Zgłoś
Gość: zmoron Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.03.09, 00:13 Nie mogę wyprzedzić rowerzysty jeżeli nic jedzie z przeciwka a przejade po ciągłej linii paranoja, Polska :) - za to mnie uwalił :D przez jakies 200 metrow jechalem za rowerzysta, w koncu sie pytam co teraz, a on zebym robil jak uwazam no to kierunek i dzida a on dziekuje koniec egzaminu. Link Zgłoś
Gość: damianex Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 02:50 Yyy a to nie jest tak, że ciągła linia jest właśnie w miejscach, gdzie utrudniona jest ocena możliwości wjechania na sąsiedni pas? Ostre zakręty, skrzyżowania...? Link Zgłoś
Gość: Mask Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 08:24 Mało konkretnie napisany artykuł prowadzi do niejasności. Opowiadanie co jest pod maską to nie jest egzamin na mechanika... Pod tą maską wystarczy powiedzieć gdzie i czym się sprawdza poziom oleju silnikowego i zaprezentować, że potrafi się sprawdzić poziom płynu hamulcowego, chłodzącego i do spryskiwaczy. Czy to taka ogromna filozofia? To akurat chyba każdy kierowca powinien umieć. Do tego nie potrzeba kompletnie żadnej wiedzy technicznej. Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.03.09, 18:49 Mam prawko zrobione w Polsce i tak dla wygody i porowanina postanowilem zrobic tez w USA. Cala operacja trwala jakas godzine bo bylo troche ludzi. Podczas tej godziny zrobilem test teoretyczny, praktyczny, badanie stanu technicznego samochodu, badanie oczu, zrobienie zdjecia do prawka + wreczenie nowego dokumentu...a wszytko kosztowalo $10. Do testu teoretycznego przygotowywalem sie przez 2 dni, tak po godzinie - w sumie jakies 50 pytan, bez zadnych podchwytliwych czy tez wielokrotnego wyboru - same najwazniejsze rzeczy. Przed wyjechaniem na "miasto" nie pokazywalem zadnego dokumentu stwieradzajacego, ze odbylem jakikolwiek kurs czy przeszkolenie - to akurat troche dziwne, ze sie nie boja egzaminatorzy wsiadac z osoba, co do ktorej nie maja pewnosci czy kiedykolwiek siedziala w aucie, ale z drugiej strony chyba nie ma takich przypadkow bo by to zmienili. Sama jazda trwala moze z 5-10 minut, zero stresu i nerowow, egzaminator tylko doradzal - usmiech i pozytywne nastawienie. Jak bylo w Polsce to nie musze mowic, pomimo, ze zdalem za pierwszym razem to mialem swiadomosc, ze po prostu szczescie mi dopisalo, do tego nie wspominam nawet o poswieconych kosztach, czasie i nerwach. Link Zgłoś
Gość: leszwa Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.09, 12:11 A ja zdawalem na prawko w 1971roku t.j. 38lat temu. wtedy nie bylo korupcji, nie bylo stresu, egzaminator w porzadku, bo nikt nikomu w łape nie dawał. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.idc.net.pl 29.03.09, 15:07 Zawsze dziwią bzdurne artykuły! Kierowca ma sprawdzić cztery płyny i światła, a dziennikarze robią z tego test na mechanika. Kompletna bzdura. Czyżby kierowca nie powinien paru podstawowych rzeczy wiedzieć? Plac praktycznie nie istnieje, a i tak niektórzy piszą o parkowaniu z dokładnością do centymetra. A zmiany w egzaminach? Sensowne czy "pod publiczkę" ? Oceniam, że tylko pod publiczkę. Sensu nie ma w tym wiele. Tego co jest złe nie zmienia się, robi się zmiany pozorne. Pewnie jest to potrzebne, aby WORD-y lepiej zarabiały: za te same pieniądze egzaminator "przerobi" więcej. Zwolni się paru egzaminatorów, "starzy" odzyskają swoje znaczenie. Link Zgłoś
ya-nek Re: Prawo jazdy po nowemu 29.03.09, 15:58 Po co komu, poza mechanikami, znac budowe samochodu? Osobiscie potrafie naprawic kazdy samochod wyprodukowany przed 1980 rokiem. Do dzisiejszych juz bym sie nie zabieral... Mimo to jezdze nowoczesnym samochodem, a w razie potrzeby sa specjalisci. Przy okazji - nigdzie na swiecie nie sprawdza sie wiadomosci przyszlych kierowcow na temat budowy samochodu. Link Zgłoś
Gość: Pi Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.jeleniagora.vectranet.pl 29.03.09, 16:32 "Czeka nas zmiana .. wprowadzenie okresu ważności prawa jazdy" - a to dopiero nowe złodziejstwo się czai - coś jak wymiana dowodów osobistych w celach czysto fiskalnych. To dopiero kasa do ściągnięcia - powiedzmy raz na pięć lat złupić wszystkich kierowców za egzamin i papierek. Link Zgłoś
Gość: genek-chruszczewka Re: Prawo jazdy po nowemu IP: 78.31.146.* 29.03.09, 23:32 Ten "KRAJ" naprawde jest chory, a w szczególności te stare grzyby co wymyslaja coraz to inne przepisy aby ukrecić kasy i krwi napsuć ludziom zdającym prawo jazdy. 70% ludzi którzy zdali egzamin nie nadaje sie do jazdy -100% zagrożenie spowodowania wypadku. Regułki i słupki są najważniejsze dla tego plepsu a jakie skutki pociagaja nie ważne. A do tego dochodzi katastrofalny stan dróg i co 10km fotoradar. CHORY KRAJ!!!! Link Zgłoś
Gość: ZImny Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.be.jnj.com 30.03.09, 13:27 O co Ci genek chodzi? Link Zgłoś
Gość: apurocs Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 16:43 Ja proponuje jeszce dodać pytania z historii motoryzacji Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prawo jazdy po nowemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 19:41 Zadziwiające. Kto z wypowiadających jedzie do warsztatu, żeby mu sprawdził płyn do spryskiwacza? Albo, żeby sprawdził czy świeci mu żarówka świateł mijania? Może warto sie zastanowić nad tym co sie pisze? Link Zgłoś