Dodaj do ulubionych

avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać

IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 15:59
Muszę dokonać wyboru Avensis 2D4, mondeo, a może Laguna
Jeżdżę 50tyś rocznie. Jakie są wasze opinie co wybrać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Boryna Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.02, 01:09
      Jasne ze lagune. Prestiz co prawda nie ten co RR ale
      napewno wiekszy niz Mondeo albo tego japonca. Poza tym
      porownywalem wyposazenie i Laguna jest bezkonkurencyjna.
      pozdrowienia
      • Gość: ARAFAT Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 10.10.10.* 27.01.02, 14:59
        Laguna! Avensis to już dziadek a Mondeo jest nijaki. Zresztą zastanów sie na co
        zwrócisz bardziej uwagę na przejezdzające mondeo czy Lagunę. Ja mam 1.8 16V i
        jest w porządku.
        Pozdrawiam
        • Gość: Mar a jesli ktos nie chce, aby zwracano na niego uwage IP: 213.25.197.* 27.01.02, 18:10
          Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Laguna! Avensis to już dziadek a Mondeo jest nijaki. Zresztą zastanów sie na co
          >
          > zwrócisz bardziej uwagę na przejezdzające mondeo czy Lagunę.

A moze by tak wybrac neutralnie, ale w sumie dynamicznie wygladajacą Carisme.
          Mnie chodzi toto po głowie od paru tygodni. Moze warto sobie kupic cos, co
          wprawdzie nie jest tak nowatorskie jak Laguna albo krowiaste jak Mondeo?

• Gość: Mirek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 15:05
      Przy tak dużym przebiegu decydująca jest niezawodność i trwałość. Opierając się
      na statystykach i relacjach użytkowników wybór jest oczywisty.
      • Gość: Michal Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.telia.com 27.01.02, 15:14
        Skoro jezdzisz rocznie 50tys.km to po dwoch latach zmienisz auto i tutaj te
        trzy modele wytrzymaja w krotkim czasie bez problemu.Teraz jest pytanie Czy
        chesz po dwoch latach jeszcze cos za te resztki wziasc? Jezeli tak to
        najwieksza wartosc bedzie mial Avensis.
        Pzdr.Michal
        • Gość: bolo Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 212.106.160.* 27.01.02, 16:53
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Skoro jezdzisz rocznie 50tys.km to po dwoch latach zmienisz auto i tutaj te
          > trzy modele wytrzymaja w krotkim czasie bez problemu.Teraz jest pytanie Czy
          > chesz po dwoch latach jeszcze cos za te resztki wziasc? Jezeli tak to
          > najwieksza wartosc bedzie mial Avensis.

wątpię

• Gość: Michal Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.telia.com 27.01.02, 18:52
            Bolo!
            No to powiedz ktory osiagnie najlepsze notowania.
            Ja na tyle nie znam polskiego rynku uzywanymi autami.Sugerowalem sie rynkiem
            szwedzkim.
            Pzdr.Michal
            • Gość: bolo Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 212.106.160.* 27.01.02, 19:02
              Gość portalu: Michal napisał(a):

> Bolo!
              > No to powiedz ktory osiagnie najlepsze notowania.
              > Ja na tyle nie znam polskiego rynku uzywanymi autami.Sugerowalem sie rynkiem
              > szwedzkim.
              > Pzdr.Michal

na pewno nie będzie to avensis! to już stary model (wg mnie mało atrakcyjny
              zresztą)który za niedługo prawdopodobnie zostanie zastąpiony nowym, a więc jego
              wartość spadnie, najgorsze notowania osiągnie niestety laguna; mondeo (jeżeli
              będzie sie dobrze sprawować) powinno "trzymać" swoją cenę

pzdr bolo

• Gość: Michal Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.telia.com 27.01.02, 19:38
                Dziekuje Bolo.
    • Gość: Mirek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 21:17
      Przyjmując punkt wyjścia Szymasa (50.000/rok) i założenie Michała (sprzedajemy
      po dwóch latach) nadal Avensis jest najlepszym wyborem. Bo w okolicach 100.000
      km w każdym aucie może już coś drogo walnąć, tyle że Toyota nadal będzie na
      gwarancji. I jak ją po tych dwóch latach będziemy sprzedawać z licznikiem np.
      95.000 km to jeszcze deczko gwarancji będzie i dla kupca nie ma lepszej
      podniety. Co byście woleli - podobno leciwą Toyotę z gwarancją na 5.000 km czy
      inne podobne auto ze sporym przebiegiem ale bez żadnej gwarancji? Z tego
      powodu utrata wartości Toyoty będzie mniejsza. Pewnie, można wykupić dodatkową
      gwarancję, ale to kosztuje.
    • manson Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać 28.01.02, 02:04
      mamy toyotę i nie żałujemy. Kierowaliśmy się tym:
      -Toyota daje 3 lata gwaranji (podstawowa zaleta)
      -Większy prestiz niż Renault
      -japońskie bardziej niezawodne od francuskiego,
      -tańsze od niemca (kupiliśmy diesla - super silnik)
      -wygląd: Laguna jest brzydka, mondeo ma fajne tylko tylne światła
      -nowa avensis jest b. przyzwoita i zgrabna (nie jak mondeo)
      -lepszą alternatywą byłoby jeszcze: passat
      Pozdrawiam, służę szczegółową inf o toyocie!
      • Gość: Suka Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 08:47
        Jeżeli zależy Tobie na osiągach,a zdecydujesz się na Lagunę to odradzam
        wersję z silnikiem 1,8 16V.Miałem okazję jeżdzić-ten motor jest o wiele
        za słaby do Laguny.
    • Gość: Wojtek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.baplc.com 28.01.02, 10:21
      Wiosna zeszlego roku stalem przed taki samym dylematem rozszerzonym jeszcze o
      Passat.
      W koncu wybralem Lagune z silnikiem 1.9dCi 120km.
      Samochod jest super - nie zaluje wyboru i polecam. W tej chwili dokonalbym
      takiego samego wyboru!... No moze wybralbym silnik 2.2dCi gdyby wystarczylo
      kasy - zakochalem sie w dieslu cpommon-rail (cichutki, dynamiczny, oszczedny).
      Jezeli bedziesz jezdzil tym samochodem 2 lata po 50 kkm rocznie to dla Ciebie
      najwazniejsze poowinno byc bezpieczenstwo i komfort a to moze zapewnic Ci
      tylko Laguna. W Lagunie mozesz przedluzyc sobie gwarancje (odplatnie) do 3 lat
      i 100 kkm. W toyocie dostajesz 3-letnia gwarancje niby za darmo (?!) ale
      kosztem wyposazenia, wielkosci samochodu. Nie daj sobie wmowic, ze cos
      dostajesz za darmo! W japonczykach wydluzona gwarancje masz wliczona w cene
      nowego samochodu. Inni zostawiaja to Twojej decyzji.
      Nie wierz panujacym u nas mitom!
      Laguna jest bardzo komfortowym samochodem i solidnym (wyniki crash-testow).
      Pieta ahillesowa moze byc tylko elektronika - ale to juz ulomnosc nowoczesnych
      samochodow. W tojocie elektronika sie nie psuje bo jej tam prawie nie ma!
      Silnik w Lagunie jest bardzo dobry. Jako dowod niech posluzy informacja, ze ten
      silnik diesla produkcji Renault pracuje pod maska Volvo S/V40 oraz Mitsubishi
      Carismy (polecanej powyzej!).
      Laguna to najnowoczesniejszy z rozpatrywanych przez Ciebie samochodow!
      Przeglady w dieslu co 30 kkm.

Pozdrawiam i zycze najlepszego wyboru!
      Wojtek
      • Gość: szymas Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 11:28
        Dzieki Wojtek za podpowiedź.
        Rozpatrywałem ten model i bardzo mi się podobał. Wybór ekonomicznie
        uzasadniony. Jechałem jednak taką laguną z przebiegiem 12 tyś km i miała
        strasznie wytartą welurową tapicerkę i ogólnie wyglądała na zniszczoną (sladów
        zużycia nie widać w toyocie pewnie z racji jej surowego wnętrza). Ja nie należę
        do osób które "przesadnie" dbają o samochód i obawiam się że po 50 tyś będzie w
        środku zniszczona, a później nikt tego nie kupi. Napisz ile przejechałeś i jak
        samochód wygląda w środku.
        • Gość: Wojtek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.baplc.com 28.01.02, 15:02
          Gość portalu: szymas napisał(a):

> Dzieki Wojtek za podpowiedź.
          > Rozpatrywałem ten model i bardzo mi się podobał. Wybór ekonomicznie
          > uzasadniony. Jechałem jednak taką laguną z przebiegiem 12 tyś km i miała
          > strasznie wytartą welurową tapicerkę i ogólnie wyglądała na zniszczoną (sladów
          > zużycia nie widać w toyocie pewnie z racji jej surowego wnętrza). Ja nie należę
          >
          > do osób które "przesadnie" dbają o samochód i obawiam się że po 50 tyś będzie w
          >
          > środku zniszczona, a później nikt tego nie kupi. Napisz ile przejechałeś i jak
          > samochód wygląda w środku.

Niestety, jak narazie przebieg mojego samochodu nie jest zbyt imponujacy.
          Z jesinnego urlopu nic nie wyszlo wiec od poczatku sierpnia zrobilem
          dopiero ok. 6.5kkm.
          Co do stanu tapicerki i ogolnego wyglady wnetrza to wyglada... jak w dniu gdy
          odbieralem samochod od dealera. Nie zauwazylem aby cos sie zmienilo i pojawily sie
          slady jakiegokolwiek przedwczesnego zuzycia (no, przydaloby sie posprzatac i
          odkurzyc!).
          Moze ta wersja Laguny, ktora ogladales miala inna tapicerke.
          Ja jezdze wersja Grandtour Privilage - seryjnie jest tam tapicerka welurowa
          (jednokolorowa)ze skorzanymi wstawkami po bokach siedziska.
          Polecam wersja Privilage w wersji kombi (w serii ksenony i czujnik cofania - nie
          ma tego w hatchbacku Privilage).
          Jak masz jeszcze jakies pytania co do Laguny to napisz - odpowiem.

Pozdrawiam
          Wojtek
          • Gość: Duk Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.rsk.pl 28.01.02, 17:03
            Pozwole sobie dorzucić własne trzy grosze.Pomijając zalety wszystkich aut (moim
            zdaniem najwazniejsze to w toyocie -wspaniały silnik, a w fordzie -obszerne
            wnetrze)najrozsadniejszym wyborem wydaje sie byc Laguna.Pozostaje wybór wersji
            silnikowej.Wersja grandtour 1.9 dci Privilege kosztuje...96100 PLN wersja z
            silnikiem 1.8 jest od niej o 10 tys PLN tańsza.Czy wybór disla przy przebiegach
            rzędu 50 tys km rocznie w tym przypadku wydaje sie byc uzasadniony ekonomicznie?
            Nie mniej jednak wszystkie znaki na niebie i ziemii wskazywałyby na wybór tej
            pierwszej jednostki napedowej.
            Udanego wyboru
          • Gość: ARAFAT Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 10.10.10.* 28.01.02, 18:12
            Ja mam 7 tys też privilege i nie ma śladu zużycia. 1.8 16v musi sie rozjezdzic.
            Chodzi całkiem przyzoicie. 190 idzie bez żadnego ale dochodząc z bólem do 210.
            Wynaga obrotów ale jest cichy. Fakt Diesel względnie wersja 2.0 IDE z
            bezpośrednim wtryskiem moga dać lepszy komfort (chociaż 1.9 dci 120 koni od 0
            do 160 przyspiesza 3 sekundy gorzej. @.0 IDE ma seryjnie ESP czyli faktycznie
            wiele nie dopłacisz.
            chetnie odpowiem na wszelkie wątpliwości Szymas
      • Gość: ARAFAT Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 10.10.10.* 28.01.02, 18:03
        Niemcy przetstowali wersje kombi z silnikiem diesla. Pod nóż poszły laguna DCI
        120 Mondeo 115 TDCI Passat TDI 100 oraz Peugeot HDI 110. Test wygrał Mondeo 1
        punktem z wynikiem 504 punkty (tylko że za elastyczność dostał 12 punktów a
        Laguna 5 a tylko dlatego że Laguna była mierzona o bieg wyżej. Na tych samych
        biegach elastyczność Laguna ma identyczną) Zatem zwycięscą jest laguna. Renault
        posiada 6 biegową skrzynię oraz najcichszy i miękko pracujący silnik. Osiiągi
        zresztą też ma najlepsze. Spala nieiele więcej niz Passat 7,5 vs. 7,7. I co
        ciekawe prędkości wyjazdu i wjazdu w test losia ma największe. Dla mnie wybór
        jest jasny. Natomiast co do ceny odsprzedazy... Z całym szacunkiem Michał dla
        ciebie ale nie mogę się zgodzic bo Nostradamusem nie jestem.
        • Gość: Suka Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 09:49
          Dużą wadą Laguny 1,9dCi 120KM jest słaba-jak na nowoczesnego diesla z common
          rail-elastyczność.W porównaniu np.z Mondeo ze starszym konstrukcyjnie silnikiem
          115KM ( Mondeo ma do tego tylko 6 biegów )wg niemieckich testów wygląda tak:

Mondeo Laguna
          60-100(4/5 bieg) 8/12,3 8,9/13,6
          80-120(5/6 bieg) 12,4/- 13,6/17,8

Natomiast Mondeo z silnikiem common rail Tdci 130KM elastycznością Lagunę
          wręcz masakruje:4 bieg 60-100 7 sek. 5 bieg 80-120 10 sek.
          Podobnie Passat Tdi 130KM pod względem elastyczności nie daje Lagunie
          żadnych szans.
          Przecież turbodiesla kupuje się po to aby obok oszczędności cieszyć się
          elastycznością silnika a tutaj Laguna daje-w porównaniu z innymi tego typu
          samochodami-mniej radości.
        • Gość: piotr Do ARAFATa IP: 193.59.95.* 29.01.02, 18:35
          Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Niemcy przetstowali wersje kombi z silnikiem diesla. Pod nóż poszły laguna DCI
          > 120 Mondeo 115 TDCI Passat TDI 100 oraz Peugeot HDI 110. Test wygrał Mondeo 1
          > punktem z wynikiem 504 punkty (tylko że za elastyczność dostał 12 punktów a
          > Laguna 5 a tylko dlatego że Laguna była mierzona o bieg wyżej. Na tych samych
          > biegach elastyczność Laguna ma identyczną) Zatem zwycięscą jest laguna. Renault
          >
          > posiada 6 biegową skrzynię oraz najcichszy i miękko pracujący silnik. Osiiągi
          > zresztą też ma najlepsze. Spala nieiele więcej niz Passat 7,5 vs. 7,7. I co
          > ciekawe prędkości wyjazdu i wjazdu w test losia ma największe. Dla mnie wybór
          > jest jasny. Natomiast co do ceny odsprzedazy... Z całym szacunkiem Michał dla
          > ciebie ale nie mogę się zgodzic bo Nostradamusem nie jestem.

Arafat, podaj link, gdzie są opublikowane wyniki tych niemieckich testów...
    • Gość: Sławek Re: C5 Break 2.2 HDI ;-) IP: 192.168.3.* 28.01.02, 18:38
    • Gość: szymas Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 13:07
      Panowie,dzieki za listy
      biorąc pod uwage wasze wypowiedzi (i nie tylko wasze),subiektywne odczucia z
      jazdy (każdym z modeli),rozsądek (swój) dokonałem wyboru samochodu, który jest
      chyba najbardziej niezawodny,najcichszy,najbrzydszy (przynajmniej w środku),
      najstarszy (dopracowny)inajlepiej trzymający się drogi-niech to bedzie AVENSIS.
      jak przejadę 50tyś powiem wam czy nie żałuję.

• Gość: zs Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 212.160.128.* 29.01.02, 13:41
        Chcę nieco "zamącić" Twój wybór.AVENSIS ma najgorsze wlaściwości jezdne.
        Pierwszy jest Mondeo/b.wysoko ocenieny w tej kategorii/,potem nieco dalej
        Laguna.Avensis zachowuje sie na drodze nieco "nerwowo".No i nie najlepsze
        opinie
        o ogumieniu w wyposażeniu fabrycznym.Silnik 150 KM b.dynamiczny,elastyczność
        na poziomie 115-120 konnego diesla i full opcja za ca.83.500 PLN.Ładna linia
        nadwozia 5-dzwiowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka