Gość: szymas IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 15:59 Muszę dokonać wyboru Avensis 2D4, mondeo, a może Laguna Jeżdżę 50tyś rocznie. Jakie są wasze opinie co wybrać. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Boryna Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.02, 01:09 Jasne ze lagune. Prestiz co prawda nie ten co RR ale napewno wiekszy niz Mondeo albo tego japonca. Poza tym porownywalem wyposazenie i Laguna jest bezkonkurencyjna. pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 10.10.10.* 27.01.02, 14:59 Laguna! Avensis to już dziadek a Mondeo jest nijaki. Zresztą zastanów sie na co zwrócisz bardziej uwagę na przejezdzające mondeo czy Lagunę. Ja mam 1.8 16V i jest w porządku. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Mar a jesli ktos nie chce, aby zwracano na niego uwage IP: 213.25.197.* 27.01.02, 18:10 Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > Laguna! Avensis to już dziadek a Mondeo jest nijaki. Zresztą zastanów sie na co > > zwrócisz bardziej uwagę na przejezdzające mondeo czy Lagunę. A moze by tak wybrac neutralnie, ale w sumie dynamicznie wygladajacą Carisme. Mnie chodzi toto po głowie od paru tygodni. Moze warto sobie kupic cos, co wprawdzie nie jest tak nowatorskie jak Laguna albo krowiaste jak Mondeo? Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 15:05 Przy tak dużym przebiegu decydująca jest niezawodność i trwałość. Opierając się na statystykach i relacjach użytkowników wybór jest oczywisty. Link Zgłoś
Gość: Michal Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.telia.com 27.01.02, 15:14 Skoro jezdzisz rocznie 50tys.km to po dwoch latach zmienisz auto i tutaj te trzy modele wytrzymaja w krotkim czasie bez problemu.Teraz jest pytanie Czy chesz po dwoch latach jeszcze cos za te resztki wziasc? Jezeli tak to najwieksza wartosc bedzie mial Avensis. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: bolo Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 212.106.160.* 27.01.02, 16:53 Gość portalu: Michal napisał(a): > Skoro jezdzisz rocznie 50tys.km to po dwoch latach zmienisz auto i tutaj te > trzy modele wytrzymaja w krotkim czasie bez problemu.Teraz jest pytanie Czy > chesz po dwoch latach jeszcze cos za te resztki wziasc? Jezeli tak to > najwieksza wartosc bedzie mial Avensis. wątpię Link Zgłoś
Gość: Michal Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.telia.com 27.01.02, 18:52 Bolo! No to powiedz ktory osiagnie najlepsze notowania. Ja na tyle nie znam polskiego rynku uzywanymi autami.Sugerowalem sie rynkiem szwedzkim. Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: bolo Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 212.106.160.* 27.01.02, 19:02 Gość portalu: Michal napisał(a): > Bolo! > No to powiedz ktory osiagnie najlepsze notowania. > Ja na tyle nie znam polskiego rynku uzywanymi autami.Sugerowalem sie rynkiem > szwedzkim. > Pzdr.Michal na pewno nie będzie to avensis! to już stary model (wg mnie mało atrakcyjny zresztą)który za niedługo prawdopodobnie zostanie zastąpiony nowym, a więc jego wartość spadnie, najgorsze notowania osiągnie niestety laguna; mondeo (jeżeli będzie sie dobrze sprawować) powinno "trzymać" swoją cenę pzdr bolo Link Zgłoś
Gość: Michal Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.telia.com 27.01.02, 19:38 Dziekuje Bolo. Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 21:17 Przyjmując punkt wyjścia Szymasa (50.000/rok) i założenie Michała (sprzedajemy po dwóch latach) nadal Avensis jest najlepszym wyborem. Bo w okolicach 100.000 km w każdym aucie może już coś drogo walnąć, tyle że Toyota nadal będzie na gwarancji. I jak ją po tych dwóch latach będziemy sprzedawać z licznikiem np. 95.000 km to jeszcze deczko gwarancji będzie i dla kupca nie ma lepszej podniety. Co byście woleli - podobno leciwą Toyotę z gwarancją na 5.000 km czy inne podobne auto ze sporym przebiegiem ale bez żadnej gwarancji? Z tego powodu utrata wartości Toyoty będzie mniejsza. Pewnie, można wykupić dodatkową gwarancję, ale to kosztuje. Link Zgłoś
manson Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać 28.01.02, 02:04 mamy toyotę i nie żałujemy. Kierowaliśmy się tym: -Toyota daje 3 lata gwaranji (podstawowa zaleta) -Większy prestiz niż Renault -japońskie bardziej niezawodne od francuskiego, -tańsze od niemca (kupiliśmy diesla - super silnik) -wygląd: Laguna jest brzydka, mondeo ma fajne tylko tylne światła -nowa avensis jest b. przyzwoita i zgrabna (nie jak mondeo) -lepszą alternatywą byłoby jeszcze: passat Pozdrawiam, służę szczegółową inf o toyocie! Link Zgłoś
Gość: Suka Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 08:47 Jeżeli zależy Tobie na osiągach,a zdecydujesz się na Lagunę to odradzam wersję z silnikiem 1,8 16V.Miałem okazję jeżdzić-ten motor jest o wiele za słaby do Laguny. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.baplc.com 28.01.02, 10:21 Wiosna zeszlego roku stalem przed taki samym dylematem rozszerzonym jeszcze o Passat. W koncu wybralem Lagune z silnikiem 1.9dCi 120km. Samochod jest super - nie zaluje wyboru i polecam. W tej chwili dokonalbym takiego samego wyboru!... No moze wybralbym silnik 2.2dCi gdyby wystarczylo kasy - zakochalem sie w dieslu cpommon-rail (cichutki, dynamiczny, oszczedny). Jezeli bedziesz jezdzil tym samochodem 2 lata po 50 kkm rocznie to dla Ciebie najwazniejsze poowinno byc bezpieczenstwo i komfort a to moze zapewnic Ci tylko Laguna. W Lagunie mozesz przedluzyc sobie gwarancje (odplatnie) do 3 lat i 100 kkm. W toyocie dostajesz 3-letnia gwarancje niby za darmo (?!) ale kosztem wyposazenia, wielkosci samochodu. Nie daj sobie wmowic, ze cos dostajesz za darmo! W japonczykach wydluzona gwarancje masz wliczona w cene nowego samochodu. Inni zostawiaja to Twojej decyzji. Nie wierz panujacym u nas mitom! Laguna jest bardzo komfortowym samochodem i solidnym (wyniki crash-testow). Pieta ahillesowa moze byc tylko elektronika - ale to juz ulomnosc nowoczesnych samochodow. W tojocie elektronika sie nie psuje bo jej tam prawie nie ma! Silnik w Lagunie jest bardzo dobry. Jako dowod niech posluzy informacja, ze ten silnik diesla produkcji Renault pracuje pod maska Volvo S/V40 oraz Mitsubishi Carismy (polecanej powyzej!). Laguna to najnowoczesniejszy z rozpatrywanych przez Ciebie samochodow! Przeglady w dieslu co 30 kkm. Pozdrawiam i zycze najlepszego wyboru! Wojtek Link Zgłoś
Gość: szymas Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 11:28 Dzieki Wojtek za podpowiedź. Rozpatrywałem ten model i bardzo mi się podobał. Wybór ekonomicznie uzasadniony. Jechałem jednak taką laguną z przebiegiem 12 tyś km i miała strasznie wytartą welurową tapicerkę i ogólnie wyglądała na zniszczoną (sladów zużycia nie widać w toyocie pewnie z racji jej surowego wnętrza). Ja nie należę do osób które "przesadnie" dbają o samochód i obawiam się że po 50 tyś będzie w środku zniszczona, a później nikt tego nie kupi. Napisz ile przejechałeś i jak samochód wygląda w środku. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.baplc.com 28.01.02, 15:02 Gość portalu: szymas napisał(a): > Dzieki Wojtek za podpowiedź. > Rozpatrywałem ten model i bardzo mi się podobał. Wybór ekonomicznie > uzasadniony. Jechałem jednak taką laguną z przebiegiem 12 tyś km i miała > strasznie wytartą welurową tapicerkę i ogólnie wyglądała na zniszczoną (sladów > zużycia nie widać w toyocie pewnie z racji jej surowego wnętrza). Ja nie należę > > do osób które "przesadnie" dbają o samochód i obawiam się że po 50 tyś będzie w > > środku zniszczona, a później nikt tego nie kupi. Napisz ile przejechałeś i jak > samochód wygląda w środku. Niestety, jak narazie przebieg mojego samochodu nie jest zbyt imponujacy. Z jesinnego urlopu nic nie wyszlo wiec od poczatku sierpnia zrobilem dopiero ok. 6.5kkm. Co do stanu tapicerki i ogolnego wyglady wnetrza to wyglada... jak w dniu gdy odbieralem samochod od dealera. Nie zauwazylem aby cos sie zmienilo i pojawily sie slady jakiegokolwiek przedwczesnego zuzycia (no, przydaloby sie posprzatac i odkurzyc!). Moze ta wersja Laguny, ktora ogladales miala inna tapicerke. Ja jezdze wersja Grandtour Privilage - seryjnie jest tam tapicerka welurowa (jednokolorowa)ze skorzanymi wstawkami po bokach siedziska. Polecam wersja Privilage w wersji kombi (w serii ksenony i czujnik cofania - nie ma tego w hatchbacku Privilage). Jak masz jeszcze jakies pytania co do Laguny to napisz - odpowiem. Pozdrawiam Wojtek Link Zgłoś
Gość: Duk Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.rsk.pl 28.01.02, 17:03 Pozwole sobie dorzucić własne trzy grosze.Pomijając zalety wszystkich aut (moim zdaniem najwazniejsze to w toyocie -wspaniały silnik, a w fordzie -obszerne wnetrze)najrozsadniejszym wyborem wydaje sie byc Laguna.Pozostaje wybór wersji silnikowej.Wersja grandtour 1.9 dci Privilege kosztuje...96100 PLN wersja z silnikiem 1.8 jest od niej o 10 tys PLN tańsza.Czy wybór disla przy przebiegach rzędu 50 tys km rocznie w tym przypadku wydaje sie byc uzasadniony ekonomicznie? Nie mniej jednak wszystkie znaki na niebie i ziemii wskazywałyby na wybór tej pierwszej jednostki napedowej. Udanego wyboru Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 10.10.10.* 28.01.02, 18:12 Ja mam 7 tys też privilege i nie ma śladu zużycia. 1.8 16v musi sie rozjezdzic. Chodzi całkiem przyzoicie. 190 idzie bez żadnego ale dochodząc z bólem do 210. Wynaga obrotów ale jest cichy. Fakt Diesel względnie wersja 2.0 IDE z bezpośrednim wtryskiem moga dać lepszy komfort (chociaż 1.9 dci 120 koni od 0 do 160 przyspiesza 3 sekundy gorzej. @.0 IDE ma seryjnie ESP czyli faktycznie wiele nie dopłacisz. chetnie odpowiem na wszelkie wątpliwości Szymas Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 10.10.10.* 28.01.02, 18:03 Niemcy przetstowali wersje kombi z silnikiem diesla. Pod nóż poszły laguna DCI 120 Mondeo 115 TDCI Passat TDI 100 oraz Peugeot HDI 110. Test wygrał Mondeo 1 punktem z wynikiem 504 punkty (tylko że za elastyczność dostał 12 punktów a Laguna 5 a tylko dlatego że Laguna była mierzona o bieg wyżej. Na tych samych biegach elastyczność Laguna ma identyczną) Zatem zwycięscą jest laguna. Renault posiada 6 biegową skrzynię oraz najcichszy i miękko pracujący silnik. Osiiągi zresztą też ma najlepsze. Spala nieiele więcej niz Passat 7,5 vs. 7,7. I co ciekawe prędkości wyjazdu i wjazdu w test losia ma największe. Dla mnie wybór jest jasny. Natomiast co do ceny odsprzedazy... Z całym szacunkiem Michał dla ciebie ale nie mogę się zgodzic bo Nostradamusem nie jestem. Link Zgłoś
Gość: Suka Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 09:49 Dużą wadą Laguny 1,9dCi 120KM jest słaba-jak na nowoczesnego diesla z common rail-elastyczność.W porównaniu np.z Mondeo ze starszym konstrukcyjnie silnikiem 115KM ( Mondeo ma do tego tylko 6 biegów )wg niemieckich testów wygląda tak: Mondeo Laguna 60-100(4/5 bieg) 8/12,3 8,9/13,6 80-120(5/6 bieg) 12,4/- 13,6/17,8 Natomiast Mondeo z silnikiem common rail Tdci 130KM elastycznością Lagunę wręcz masakruje:4 bieg 60-100 7 sek. 5 bieg 80-120 10 sek. Podobnie Passat Tdi 130KM pod względem elastyczności nie daje Lagunie żadnych szans. Przecież turbodiesla kupuje się po to aby obok oszczędności cieszyć się elastycznością silnika a tutaj Laguna daje-w porównaniu z innymi tego typu samochodami-mniej radości. Link Zgłoś
Gość: piotr Do ARAFATa IP: 193.59.95.* 29.01.02, 18:35 Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > Niemcy przetstowali wersje kombi z silnikiem diesla. Pod nóż poszły laguna DCI > 120 Mondeo 115 TDCI Passat TDI 100 oraz Peugeot HDI 110. Test wygrał Mondeo 1 > punktem z wynikiem 504 punkty (tylko że za elastyczność dostał 12 punktów a > Laguna 5 a tylko dlatego że Laguna była mierzona o bieg wyżej. Na tych samych > biegach elastyczność Laguna ma identyczną) Zatem zwycięscą jest laguna. Renault > > posiada 6 biegową skrzynię oraz najcichszy i miękko pracujący silnik. Osiiągi > zresztą też ma najlepsze. Spala nieiele więcej niz Passat 7,5 vs. 7,7. I co > ciekawe prędkości wyjazdu i wjazdu w test losia ma największe. Dla mnie wybór > jest jasny. Natomiast co do ceny odsprzedazy... Z całym szacunkiem Michał dla > ciebie ale nie mogę się zgodzic bo Nostradamusem nie jestem. Arafat, podaj link, gdzie są opublikowane wyniki tych niemieckich testów... Link Zgłoś
Gość: szymas Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 13:07 Panowie,dzieki za listy biorąc pod uwage wasze wypowiedzi (i nie tylko wasze),subiektywne odczucia z jazdy (każdym z modeli),rozsądek (swój) dokonałem wyboru samochodu, który jest chyba najbardziej niezawodny,najcichszy,najbrzydszy (przynajmniej w środku), najstarszy (dopracowny)inajlepiej trzymający się drogi-niech to bedzie AVENSIS. jak przejadę 50tyś powiem wam czy nie żałuję. Link Zgłoś
Gość: zs Re: avensis 2D4, mondeo czy laguna - co wybrać IP: 212.160.128.* 29.01.02, 13:41 Chcę nieco "zamącić" Twój wybór.AVENSIS ma najgorsze wlaściwości jezdne. Pierwszy jest Mondeo/b.wysoko ocenieny w tej kategorii/,potem nieco dalej Laguna.Avensis zachowuje sie na drodze nieco "nerwowo".No i nie najlepsze opinie o ogumieniu w wyposażeniu fabrycznym.Silnik 150 KM b.dynamiczny,elastyczność na poziomie 115-120 konnego diesla i full opcja za ca.83.500 PLN.Ładna linia nadwozia 5-dzwiowego. Link Zgłoś