Gość: speedster IP: 81.210.91.* 01.05.09, 18:57 co jak co ale 200km nikt się nie spodziewał chyba ;], można by powiedzieć ze wszystkie próby i kombinacje pana redaktora poszły na marne, no nic powodzenia przy kolejnych testach pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Bielas Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.chello.pl 01.05.09, 19:06 nie wiem czy zwróciliście na to uwagę, ale mnie zawsze śmieszy jak widzę w samochodzie 110 konnym licznik wyskalowany do 260 km/h - cóż uniwersalizacja. 3l/100 świetny wynik, ale i tak nigdy nie kupię diesla :) Link Zgłoś
Gość: chicken. Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 19:09 No to tylko pogratulować producentowi tak dobrego wyniku - bo trzeba przyznać, że nawet 3l/100km jest to doskonały wynik(oczywiście przy ecodrivingu). Bardzo dobry pomysł na test Panie Jacku. Pozdrawiam :) Link Zgłoś
Gość: mis Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: 92.21.187.* 01.05.09, 19:46 no cóż... ja tez nie wiem co powiedziec Link Zgłoś
mosee Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 01.05.09, 19:49 Panie Jacku, po prostu materiały w środku nowego Volvo są "ekologiczne", tj. skórka z ogórka, welur z odzysku i tworzywo sztuczne grubości papieru toaletowego. :) Super pomysł i świetny odcinek, pozdrawiam. Sławek ps. No dobra, tylko dlaczego podczas drogi powrotnej te "zapasowe" 1-1,5 litra paliwa nie zostało w układzie, tylko się "wypaliło". Link Zgłoś
Gość: owoc Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: 82.160.252.* 01.05.09, 19:54 O kurde ja tez niewiem co powiedziec! Ktos tu kogos w ciula zrobil.Niby mialo byc tylko 4.5 literka wlane a tu prosze jest 6 :-) Ale te 3l/100km no no robi wrazenie. Tylko czy taka jazda na dluzsza mete nie jest meczaca i bezpieczna panie Jacku (nie zapowietrzyl sie wam uklad paliwowy???). Wydaje mi sie ze chyba jest.No i to wspomniane przeze mnie wlaczanie i wylaczanie na postoju pow 30s silnika nie jest dobre z punktu widzenia prawidlowej eksploeatacji silnika.Ale i tak test bardzo fajny! P.S.Ciekaw jestem ile to volvo spala przy normalnej jezdzie a ile spalilo by takie samo volvo bez tych eko-dupereli na tej samej trasie przy tym samym stylu jazdy. 3.5 litry???:-) Link Zgłoś
Gość: owoc Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: 82.160.252.* 01.05.09, 20:02 Aha i po tym tescie zamiast jednej odpowiedzi pojawilo sie wiele pytan!:-) Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.chello.pl 01.05.09, 20:31 no wlasnie : mosee:ps. No dobra, tylko dlaczego podczas drogi powrotnej te "zapasowe" 1-1,5 litra paliwa nie zostało w układzie, tylko się "wypaliło".???????? samochod ma dusze? Link Zgłoś
v8pawel Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 01.05.09, 20:50 Panie Jacku bardzo fajny odcinek. Nikt by sie nie spodziewał takiej niespodzianki ze strony VOLVO ale można było Nam powiedzieć wcześniej że 1-1,5 litra jest magazynowane. Mimo wszystko wynik jest i tak bardzo zaskakujący bo 3 litry ON to myślałem że tylko VW Lupo potrafi takie żeczy. Proponuje częściej robić takie testy i dla odmiany teraz może benzynka. Link Zgłoś
Gość: LuRtZ Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 21:03 "mosee" trafnie zauważył. jeśli to 1,5 litra zawsze zostaje jako zabezpieczenie to musiało także zostać jak wracaliście. czyli możliwe że to auto spaliło 4,5 litra. nawet gdyby brać pod uwagę to że załóżmy zostało wam wtedy te półtora litra a teraz w układzie został litr to ciągle mamy jedynie 5!! litrów spalonej ropy na 200 km :) a to już nam daje średnio 2,5 na setkę więc wynik imponujący :) niech to redakcja przemyśli :) Link Zgłoś
Gość: Thinker Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 21:05 To może jednak lepiej było zrobić test od kurka do kurka, nawet niekoniecznie opróżniając cały bak. Tylko pytanie, jak się to ma do NORMLANEJ jazdy? Na ecodrivingu każde auto będzie mało palić i to NIE JEST zaleta Volvo. Ja mam 3.0diesla w BMW i też potrafi spalić trochę powyżej 4l/100 przy powolnej jeździe, ale komu by się chciało? Link Zgłoś
Gość: TJ Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.chello.pl 01.05.09, 21:14 Niesamowite. A chciałem (podobnie jak Pan, Panie Jacku), żeby to auto nie dojechało. I się zawiodłem. Tym większy podziw z mej strony i ukłony w stronę Volvo oraz Pana, eco-driving na wysokim poziomie w dodatku bez konieczności amputowania czegokolwiek. Mimo, że samochód niczym nie chwyta za serce, mam jedno słowo - Wow! Link Zgłoś
Gość: TJ Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.chello.pl 01.05.09, 21:32 Widzę też, że test zrobił wrażenie chyba na każdym i został ciepło przyjęty. Wniosek? Ma Pan, Panie Jacku, dwa wyjścia - albo przenosi się Pan do TV, albo częściej uracza nas tego typu ciekawymi testami. :) A wracając jeszcze do samego auta, chyba pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. To bezczelne i przede wszystkim CHOLERNE Volvo zwyczajnie z Was zakpiło, zabawiło się Waszym kosztem a szanownemu reżyserowi-testerowi zepsuło cały misterny plan! Jakże przyjemnie się coś takiego ogląda... ;) Link Zgłoś
scorpinor Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 01.05.09, 21:52 Naprawdę ciekawy test. Też nie wierzyłem, że spalanie będzie takie niskie, choć jeśli miałbym tak zawsze jeździć w myśl eco-drivingu to chyba bym umarł z nudów za kółkiem ;) Link Zgłoś
Gość: crv Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 21:57 Dzieki za to meczenie sie z volvo, bede co mial opowiadac w pracy;p Link Zgłoś
Gość: woocash Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.09, 21:57 WOW!!! 3l./100km to robi wrażenie!!! Link Zgłoś
Gość: olo Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 22:30 WOW nieźle change.menelgame.pl/change_please/7180901/ Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.09, 23:22 Błędna metoda spowodowała, że właściwie nikt nie wie, co dokładnie wyszło z pomiarów. Thinker ma słusznego. Precyzyjne dolanie pod korek (menzurka lub inne skalowane naczyńko) pozwala dokładnie zmierzyć zużycie, bez ryzyka zassania śmieci z dna, albo zdechnięcia silnika w losowo wybranym miejscu. Link Zgłoś
Gość: a Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 10:24 zrubcie test jeszcze raz, tylko inna metoda Link Zgłoś
Gość: pędzący Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.chello.pl 02.05.09, 11:04 Dolanie paliwa pod korek też nie gwarantuje dokładnych pomiarów. W baku zawsze są pęcherzyki powietrza i dolewka nie koniecznie musi być dokładnie tą samą ilością paliwa którą spalił samochód. Jedyną metodą gwarantującą prawidłowy pomiar jest przejeżdżenie w ten sposób większej ilości kilometrów pozdrawiam i zapraszam do spróbowania sił z pędzącym ;) : pedzacykaloryfer.mybrute.com/ Link Zgłoś
Gość: mis Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: 92.21.187.* 02.05.09, 11:12 jedyna sluszna metoda w warunkach polowych to wykonanie kilku testów z dodatkowym zbiornikiem paliwa podloczonym zamiast zbiornika normalnego. (ta butelka co mial p. Jacek w I częśc) wykonac pare testów np. 10 i wyciagnąć srednią. ps. a moze volvo wymyslilo ze te 4.5l to on spali przy normalneh jezdzie a nie slimaczeniu sie ? pozdr. MIS Link Zgłoś
Gość: Leszek Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.09, 12:43 Panie Jacku, był Pan i jest nadal dla mnie autorytetem. A jestem doświadczonym automobilistą (prawo jazdy od 40-tu lat) Ale ta pańska pozycja za kierownicą ......................... ręce ugięte, kolana pod brodą, wrrrrrr. Z wyrazami szacunku Leszek Link Zgłoś
Gość: gisele Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.09, 13:04 no to trzebabyloprzed zatankowaniem 4.5l ropy wrzucic do baku zapalona zapalke aby wypalila zalegajace 2-3l paliwa!!!!! Link Zgłoś
Gość: zxz Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.schunter.etc.tu-bs.de 02.05.09, 14:24 Nieźle wynik imponujący mnie też zatkało. Odcinek SUPER!! Link Zgłoś
Gość: przemo Re: Motodziennik: Eko-test cz.3 IP: *.ghnet.pl 02.05.09, 16:03 Bardzo ładny wynik. Na marginesie dodam że ja też jadę 100km za 15 zł. Na gazie. A muszę podkreślić, że jadę z wielką przyjemnością : ) [Clio 1 '94, 1.4 / 75KM, zużycie LPG 9,5l/100km] Pozdrawiam, wierny widz. Link Zgłoś