Gość: K.M IP: *.connector.net.pl 12.12.03, 13:24 Honda od kiedy jest w produkcji bardzo mi się spodobała. Kiedy widzę ją na drodze jestem pełen podziwu. Pozdrowienia dla redakcji. Pa. Link Zgłoś Obserwuj wątek
marekatlanta71 Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 01.04.04, 19:29 "Osiągi Accorda są niemal sportowe - do setki rozpędza się w 8,0 s" 8 sekund to "niemal sportowe" osiagi? Chyba w latach 60'tych.... Jezdzilem amerykanska wersja tego pojazdu (Acura TSX, 200KM) i osiagach moge tylko powiedziec ze sa zenujace. Zero przyspieszenia, silnik ponizej 5 tys RPM nie ma wcale mocy. Ten samochod jest za ciezki na taki maly silniczek. Za to reszta w najlepszym stylu Hondy - wspaniale pasowanie, wysokiej klasy materialy wnetrza, bogate wyposazenie, cisza w srodku. Idealny samochod dla kogos komu nie zalezy na osiagach a preferuje styl i wygode. Pomimo dosc malych rozmiarow calkiem pojemny i wygodny. -- 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Link Zgłoś
niknejm Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 01.04.04, 20:19 Marku, jak na rynek PL, auto z 8s. do setki to już rakieta. Naprawdę. To nie USA, gdzie królują V6 i V8... Pzdr Niknejm Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 01.04.04, 20:57 Ale takim samochodem nie ma przyjemnosci z jazdy. Co innego S2000 czy RSX z 200 KM - nawet przy 4 cylindrach i niewielkim momencie te samochody daja przyjemnosc z jazdy (bo sa lekkie!). -- 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Link Zgłoś
niknejm Markowi... 10.05.04, 10:24 Przegapiłem jedna rzecz. U Was silnik 2.4 ma 160KM, w EU ma 190KM. Może stąd wynika Twoje wrażenie wołowatości - wersja EU ma mocniejszy silnik. No i może być lżejsza, choć tego pewien nie jestem. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Markowi... 10.05.04, 13:11 TSX'em jezdzilem z silnikiem 200 KM a i tak byl wolowaty :( A 160 KM w Accordzie to duza pomylka. Choc przy rosnacych cenach benzyny moze sie to okazac atutem - moj nowy Accord ponizej 10 litrow w miescie nie chce zejsc. Link Zgłoś
cracovian Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 01.04.04, 20:58 Smieszna ta fascynacja przyspieszeniem, bo gdzie tak trzeba sie rozpedzac zeby osiagnac ta zawrotna maksymalna predkosc 70mph na highwayu. Wjazdy sa dlugie i spokojne, nikt sie nigdzie nie spieszy, no ale Markowi i tak malo... Kogo bedzie wyprzedzal, bo na siedmiu pasach i tak wiekszosc czasu siedzi sie w bezruchu... Moja srednia to zazwyczaj 25 mil/godzine do pracy... Link Zgłoś
viper39 Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 11.05.04, 23:00 marek na innym forum skrytykowales nissana maxime nowego z 265KM bo jest za slaby i za slabe ma przyspieszenie (5.7s/100KMH) a ty jezdzisz autkiem z 160KM i przyspieszeniem 8.5s do 100KMH.... czy ta fascynacja tym przyspieszeniem twojej hondy, ktora sie ostatnio kiepsko sprzedaje i nawet mozna ja dostac na 0% nie jest aby zbytnio przesadzona?.... no i co do luksusu to w tej hondzie kolego przesadzasz....duzo tam plastiku... poza tym jest ona glosna... no ale co mozna dostac za $22K, jesli sie kupuje 4cyl, Link Zgłoś
niknejm Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 27.05.04, 09:52 viper39 napisał: > marek na innym forum skrytykowales nissana maxime nowego z 265KM bo jest za > slaby i za slabe ma przyspieszenie (5.7s/100KMH) a ty jezdzisz autkiem z > 160KM > i przyspieszeniem 8.5s do 100KMH.... czy ta fascynacja tym przyspieszeniem > twojej hondy, ktora sie ostatnio kiepsko sprzedaje i nawet mozna ja dostac na > 0% nie jest aby zbytnio przesadzona?.... > no i co do luksusu to w tej hondzie kolego przesadzasz....duzo tam > plastiku... > poza tym jest ona glosna... > no ale co mozna dostac za $22K, jesli sie kupuje 4cyl, Coś mi się Viperze wydaje, że pomyliłeś wersję Accorda jaką jeździ Marek :-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 08.06.04, 15:44 Bardzo sluszna uwaga. A Maxima wcale nie ma 5.7 sekundy - zobacz wyniki Car & Driver.... P.S. Ostatnio z kolega mielismy dyskusje ile jego 330 Ci automat ma do setki. I tu ciekawostka - dane podawane przez rozne strony roznia sie diametralnie - of 5.7 sekundy do 6.8 sekundy. Moja wyrocznia - Car & Driver pisze o 6.2 sekundy z manualem i nie podaje czasu dla automatu. Ktos wie ile 330Ci z automatem potrzebuje do setki? Link Zgłoś
cracovian 3/4 ludzi w USA... 01.04.04, 21:03 ...kupuje tutejsza Accord (duzo ciezsza od europejskiej) z 2.4 litrowym silnikiem (160KM) i nikt na przyspieszenie nie narzeka (poza Markiem oczywiscie). Super wozik w obu wersjach. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: 3/4 ludzi w USA... 01.04.04, 21:05 Skadinad wiem :) -- 480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym... Link Zgłoś
Gość: malmar1 Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 01.04.04, 23:09 Jak ten samochód jeździ z automatyczną skrzynią biegów? Chodzi mi o płynność jazdy, przyspieszenie itp. Czy warto dopłacać 6 tyś. PLN.? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.atlngahp.dynamic.covad.net 02.04.04, 03:43 Nie testowalem tego pojazdu z automatem, ale jezdzilem przez jeden dzien Honda Accord amerykanska z silnikiem 2.4 160 KM i automatem (dealer dal mi zeby mi nie bylo smutno ze musze czekac na moj:) O doswiadczeniach pisze wiecej na forum Automobil, ale o skrzyni moge sie tylko wyrazic w superlatywach - zmiany biegow bez zadnych szarpniec i bardzo szybkie, potrafi zrzucic o 2 biegi w dol za jednym zamachem (rzadkosc), dobrze zestopniowana. Jedyny problem to to ze nie trzeba wciskac guzika przy przelaczaniu z D na D-3 co powoduje ze czesto jedzie sie na trojce nie zdajac sobie z tego sprawy. Link Zgłoś
Gość: Milos Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: 193.19.140.* 11.05.04, 21:59 Gość portalu: Marek napisał(a): o skrzyni moge sie tylko wyrazic w superlatywach - zmiany > biegow bez zadnych szarpniec i bardzo szybkie, potrafi zrzucic o 2 biegi w dol > za jednym zamachem (rzadkosc) Rzadkość ??? To nawet stara Camry mojego szwagra z 1989 roku (2.5 V6) z 4- biegowym automatem i z "korkiem" pod pedałem przyspieszenia zrzucała 2 biegi. Dzisiaj to chyba normalne w sterowanych elektronicznie 5 i 6 biegowych automatach. Co prawda w Accordzie niestety tylko 4 biegi, co sprawia że ma gorsze osiągi od Avensisa 2.4 aut., który ma niby tylko 163 KM, ale 5 biegów... Link Zgłoś
Gość: pro Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 00:51 odp. dla malmara1: od niecalego roku jezdze sedanem 2.4 z automatem i mimo ze przekladnia sprawuje sie bez zarzutu pod wzgledem plynnosci i wyczucia intencji kierowcy, to jednak dosc drastycznie podcina skrzydla w sumie swietnemu silnikowi. Powiedzmy sobie szczerze: Hondy nie sa projektowane do wspolpracy z automatami. Wersja tego auta z manualna zdecydownie ciekawsza. Aha, Milos gada bzdury: Accord jest wyposazony w 5-biegowy automat, podobnie jak Avensis (to info zostalo blednie umieszczone w tescie MOTORu, w nastepnym nrze sie poprawili), a gorsze osiagi wynikaja z wiekszej masy. W wersji sedan accord z automatem zjada avensisa z automatem na sniadanie. pzdr Link Zgłoś
Gość: obywatel Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.06.04, 22:05 NIE WARTO!!!! 1) większe spalanie 2) dużo gorsze przyspieszenie (przekładnie planetarne etc), prawie 2s wolniej 0- 100km/h 3) większa cena zakupu 4) droższa eksploatacja 5) jeżeli byłby to Sequentronic, Speedshift lub 7G-Tronic Mercedesa, SMG BMW lub ZF Jaguara, to jak najbardziej polecam (to są skrzynie manualne, z elektronicznie sterowanym sprzęgłem - zmiana biegu to 150 milisekund - dynamika i oszczędność) Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 22:09 Gość portalu: obywatel napisał(a): ZF Jaguara, to jak najbardziej polecam (to są skrzynie manualne, z > elektronicznie sterowanym sprzęgłem Za bardzo się chyba rozpędziłeś... Link Zgłoś
venglin1 Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive 09.05.04, 11:37 Z tą wielkoscią Accorda to nie przesadzajmy. Wg mnie jest to dosc male auto jak na samochod rodzinny- mala przestrzen w srodku (fakt ze jestem wysoki,ale np C5, Mondeo, Superb są przestronniejsze). Na pochwałe zasługuje diesel 2.2 (140 KM)-świetnie wyciszony, b. dobre osiagi i znakomita kultura pracy.Troche zawiodlem sie na spasowaniu materiałów w środku (odstawały od siebie, zachodziłyitp.) Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.zywiec.sdi.tpnet.pl 09.05.04, 11:41 to chyba rzeczywiscie malo widziales Link Zgłoś
tulin Do redakcji WYSOKICH OBROTOW 09.05.04, 15:59 Dlaczego zrezygnowaliscie z nagrywania dzwieku silnika ? Szkoda, bo to bylo calkiem ciekawe. Link Zgłoś
Gość: proo Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 22:13 jedno mnie dziwi. dlaczego w tym, jakże wrażym dla siebie, temacie głosu nie zabral jeszcze GB?;) Link Zgłoś
Gość: malmar1 Pytanie o automat. IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 08.06.04, 15:23 sorry - pewnie fachowcy sie poirytuja, ale czy po wyborze trybu ręcznego /tak to się chyba nazywa/ w skrzyni automatycznej, nie działa ona jak skrzynia manualna tylko, że nie używa się sprzęgła? Tym samym osiągi są zbliżone do silnika ze zwykłą skrzynią manualną? Link Zgłoś
greenblack Re: Pytanie o automat. 08.06.04, 15:31 Nie przynoś wstydu Śremowi. Różne są systemy. Przeważnie w trybie ręcznym zmiana biegów odbywa się ruchami dźwigni zmiany biegów: przód-tył albo lewo- prawo. Ale np. Alfa 156 2.5 z normalnym automatem ma normalny układ H. Poza tym istnieją różne przyciski, łopatki na, przy i pod kierownicą. W trybie ręcznym zmiana biegów odbywa się dłużej. Nowoczesne automaty (5, 6, 7, nieskończenie wiele biegów) gwarantują lepsze przyspieszenia niżprzy zmianach dokonywanych przez dobrego kierowcę, o przeciętnym nie wspominając. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Pytanie o automat. 08.06.04, 15:40 greenblack napisał: > Nowoczesne automaty (5, 6, 7, nieskończenie > wiele biegów) Accord V6 z automatem ma 7.1 sekundy do setki, z manualem 5.9 sekundy do setki. Glownie przez to ze zestopniowanie automatu musi pogodzic 3 funkcje: - oszczednosc paliwa - osiagi - rozsadne rozmiary Przekladnia planetarna ktora by dawala krotka jedynke niezbedna do osiagniecia dobrych osiagow jest po prostu niepraktyczna. Wiec jedynka w automatach jest zwykle dluga co pogarsza osiagi. Jeszcze dla zwolennikow automatow - nowe Porsche GT ma normalny 6-cio biegowy manual - nie dalo sie zbudowac automatu ktory by byl odpowiednio maly i lekki. Link Zgłoś
greenblack Re: Pytanie o automat. 08.06.04, 15:47 > z manualem 5.9 sekundy do setki. W snach. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Pytanie o automat. 08.06.04, 15:50 www.caranddriver.com/article.asp?section_id=3&article_id=7011&page_number=1 They also enhance performance. With a five-speed automatic sending power to its front wheels, the EX V-6 four-door needed 7.0 seconds to reach 60 mph and covered the quarter-mile in 15.5 seconds at 92 mph. The six-speed two-door hit 60 in 5.9 seconds and hustled through the quarter-mile in 14.5 seconds at 98 mph. Although the coupe did weigh 140 pounds less than the sedan, that's still a pretty strong testimonial for the efficiencies of a standard transmission. We should also add that the Accord manages to deliver the engine's substantial output to the drive wheels with only the barest hint of torque steer. This is not your father's Saab 9-3 Viggen. Link Zgłoś
greenblack Re: Pytanie o automat. 08.06.04, 15:53 60 mil to nie 100 km, ale 96. Nie wiem, może przy 97 km/h trzeba już zmienić bieg i wtedy będzie 6,6 s do 100 km/h. Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Pytanie o automat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 16:34 greenblack napisał: > 60 mil to nie 100 km, ale 96. Nie wiem, może przy 97 km/h trzeba już zmienić > bieg i wtedy będzie 6,6 s do 100 km/h. Coś co robi 96 w 5,9s musi robić to na dwójce, na której można pewnie pociągnąć do 120km/h. Mam rację? Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Pytanie o automat. 08.06.04, 18:44 Pytanie Greenblacka mnie zaniepokoilo wiec wybralem sie na lunch. Na 2-ce ciagnie do jakis 115 km/h :) Link Zgłoś
niknejm Re: Pytanie o automat. 08.06.04, 18:59 marekatlanta71 napisał: > Pytanie Greenblacka mnie zaniepokoilo wiec wybralem sie na lunch. Na 2-ce > ciagnie do jakis 115 km/h :) Nie załamuj GB. Jego A8 ma takie przyspieszenie do 100, jak Twój Accord :-) Ale za to każdy wie, że japończyki to badziewie :-)) Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: malmar Re: Pytanie o automat. IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 17:57 Chyba się nie rozumiemy. Pytanie: Czy Honda Accord 2,4 ze skrzynią manualną ma takie same parametry np przyspieszenie 0-100, 80-120 itp. jak Honda Accord 2,4 automat z włączonym trybem manualnym. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Pytanie o automat. 13.06.04, 19:07 Przyspieszenie 0-100 jest zdecydowanie gorsze. 80-120 nie wiem. Link Zgłoś
Gość: malmar Re: Pytanie o automat. IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 22:51 Dotyczy to wiekszości automatów czy tez Accord jest jakiś wyjątkowy? Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Pytanie o automat. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 16:46 Gość portalu: malmar1 napisał(a): > sorry - pewnie fachowcy sie poirytuja, ale czy po wyborze trybu ręcznego /tak > to się chyba nazywa/ w skrzyni automatycznej, nie działa ona jak skrzynia > manualna tylko, że nie używa się sprzęgła? Fizycznie działa tak samo w obu trybach. Tryb manualny różni się tylko tym, że Ty dajesz mechanice impuls do zmiany biegu, a w trybie w pełni automatycznym decyduje o tym komputer. Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Megatest - Honda Accord 2.4 Executive IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 22:15 "Honda od kiedy jest w produkcji bardzo mi się spodobała. Kiedy widzę ją na drodze jestem pełen podziwu. Pozdrowienia dla redakcji. Pa." Moim zdaniem przód Accorda wygląca jak dziób średniej klasy żaglówki odwróconej do góry dnem. Niewiele jest obecnie ładnych samochodów, wszyscy kombinują głównie jakby tu najwięcej sprzedać, co bardzo rzadko idzie w parze z interesującym wyglądem. Pa ! Link Zgłoś