Dodaj do ulubionych

Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś

21.06.09, 19:19
jak w temacie, jeździł ktoś z tym silnikiem ?
jakie wrażenia ? jak się ma do 1,9 ?
różnice na papierze znam, pytam o te praktyczne.

jak się tym przyspiesza ? trzeba wyżej kręcić ? jest cichszy od 1,9 ?
który polecacie 1,9 czy 1,6 ?
Obserwuj wątek
    • cloclo80 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 21.06.09, 19:23
      Ciekawe czy będzie to taka sama kicha jak 1.6 JTD.
      Nie dorasta 1.9 do korka w misce...
      • programistajava Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 21.06.09, 20:34
        Jako user 1.6 MJ chętni się dowiem w czym TDI jest lepsze.
        • cloclo80 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 21.06.09, 20:38
          Pisałem o 1.6JTD vs. 1.9JTD. Oba motory by Fiat.
    • soner3 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 21.06.09, 19:28
      Ten silnik jest dostepny od kilkunastu dni wiec na pierwszych uzytkownikow
      bedziesz musial poczekac gdzies do wrzesnia.
      Pierwsze opinie testerow ma dobre ale ...wiadomo jak to z nowosciami
      • carfan Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 21.06.09, 21:42
        Zgadzam się. Ledwo co wszedł do oferty VW. W Polo i Golfie jest na na tą chwilę
        oferowany do wersji BlueMotion. Zaskoczyło mnie, jak ostatnio przeczytałem, że
        jest oferowany w Skodzie. Przeważnie jednak VW miał fory, i w przypadku nowości
        po czasie szły do reszty koncernu.
        Zatem jak znasz aktualne opisy i testy to nie ma sensu, aby tutaj coś więcej
        pisać. Musisz poczekać na komentarze. Sądzę, że doświadczenie w dieslach jakie
        ma VW nie pozwoli im wypuścić na rynek jakiegoś bubla.
    • programistajava Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 22.06.09, 08:21
      Tak z ciekawości ten silnik ma już Euro V? W Golfie już jest w Euro V. Za kilkanaścei miesięcy może to mieć znaczenie choć chyba jeszcze neiwielkie w Polsce. PS: szkoda ze ma DPFa ale to chyba jest właśnei cena za Euro V :(
    • luuuk11 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 19.07.09, 22:36
      Mialem auto na niecale 2 dni, na codzien jezdze passatem 1,9 115km. Wiec tak cichszy jest ze 2 razy, naprawde duzy postep. Co do samych wrazen z jazdy jestem sceptyczny, do 2tys jest wyczuwalna dziura a to niby nowa konstrukcja. Na 4 i 5 biegu ciezej sie zbiera niz 1,9 ale moze to wina skrzyni biegow. Spalanie bardzo podobne, za malo jezdzilem zeby cokolwiek powiedziec. Aha i znajomy w serwisie mowil zeby zapomniec o chipowaniu jak w starych tdi. Mysle ze w polo i golfie sie moze sprawdzic tutaj nie bardzo. Wychodzi na to ze wezme chyba 1,4t bo innych alternatyw sensownych nie ma, ludzie robiacy diesle odradzaja mi 2,0tdi ze wzgledu na koszty.
      Octavia sama w sobie doskonale auto, polecam.
      • markusss1 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 20.07.09, 13:52
        Moze orientujesz się jak wygląda sytuacja z turbodziurą w silniku
        1.4 tsi, ale tym bez kompresora ?
        • luuuk11 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 26.07.09, 22:02
          ja nie czuje, tzn na pewno jest ale nie czuc tego jak w dieslach gdzie najpierw jest nic a potem wszystko
    • cloclo80 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 20.07.09, 01:31
      W ostatnim Motorze są krótkie wrażenia z jazdy Ibizą z takim cudem. Jest co
      prawda cichy, ale praktycznie nie żyje poniżej 2000obr/min a na dodatek pali
      znacznie więcej (wg. redakcji na 100km odcinku przy spokojnej jeździe wypił aż o
      2.5 litra więcej) niż podaje producent.
      • al9 po co więc diesel? 20.07.09, 10:58
        skoro silnik nie żyje poniżej 2000 obrotów a życie motoru kończy się
        koło 4000 ???
        dziś najlepsze rozwiazanie w grupie vw to benzyna tfsi z DSG
        Ci co odradzają 2tdi polecają diesla 1,6???
        :-)
        jak chcesz diesla - bierz 2tdi. Co Cię obchodzą kłopoty z tym
        motorem które powstają przy przebiegach powyżej 150 tys? o dawna wóz
        będzie w innych rękach...
        pozdro
        al

• forum.humorum.defekalium Re: po co więc diesel? 20.07.09, 12:03
          al9 napisał:

> jak chcesz diesla - bierz 2tdi. Co Cię obchodzą kłopoty z tym
          > motorem które powstają przy przebiegach powyżej 150 tys? o dawna wóz
          > będzie w innych rękach...

ano to ze jesli silnik produkuje klopoty dosyc czesto to cena auta z takim silnikiem na rynku spada. i to przy odsprzedazy ma znacznie
          • jeepwdyzlu Re: po co więc diesel? 20.07.09, 12:41
            forum al ma rację
            2tdi to dobry silnik (nawiasem mówiąc produkowany w Polsce dla całej
            grupy)
            skąd wiesz, że auta z tym silnikiem będą miały niższa cenę niż np
            1,6 tdi?
            spekulujesz kolego
            jeep
    • skodaach Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 27.07.09, 16:38
      ja nie jezdzilem ale gdybym jezdzil to napewno spalilbym sie ze
      wstydu
      • darek9999 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 27.07.09, 18:13
        No i ten nieszczęsny DPF.Jeśli jeździsz dużo po mieście będzie bolało,oj
        będzie.Nawet co 30 tys km do serwisu na czyszczenie filtra.Jeśli gonisz poza
        miastem nie ma problemu.Ps.Z całego serca polecam 1,4 TSI(nawet tego 122KM).A
        już ten 140 KM(twincharger)to jest czysty orgazm.Tam się obroty nie kończą na
        3800.Jedź na jazdę próbną,bo moje słowa w połowie nie oddają wrażeń.
        • mameja21 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 27.07.09, 18:17
          darek9999 napisał:

> No i ten nieszczęsny DPF.Jeśli jeździsz dużo po mieście będzie
          bolało,oj
          > będzie.Nawet co 30 tys km do serwisu na czyszczenie filtra.

Bajki piszesz, to nie jest Kia,Mazda czy Honda żeby trzeba było
          jeździć "co 30 tys km do serwisu na czyszczenie filtra".
      • mameja21 Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 27.07.09, 18:14
        skodaach napisał:

> ja nie jezdzilem ale gdybym jezdzil to napewno spalilbym sie ze
        > wstydu

Hehe, stoisz przed salonem Skody i liżesz szybę, bo z Twoim wyglądem
        nie chcą wpuścić Ciebie do środka.
        • skodaach Re: Octavia TDI 1,6 CR DPF - jeździł ktoś 27.07.09, 23:39
          tylko jezeli ty aktualnie siedzisz za biurkiem i sprzedajesz
          skodzinki.
    • ulubiony19 Słyszałem jak pracuje. 28.07.09, 11:08
      Chodzi przyjemnie miękko,ale są jeszcze lepsze silniki.Polecam nowy
      1.6 TDI.Spalanie bankowo będzie niższe.Jeśli chciałeś 1.9 TDI ze
      względu na utartą opinię,że jest prosty jak budowa cepa,to informuję-
      nie ma prostych silników.Ci,co tak mówią,to maski nie otwierają,bo
      lęki mają.Nawet silnik Maluszka to multum godzin przemyśleń
      konstruktorów.Silnik sam w sobie to kosmos,trzeba mieć poszanowanie
      dla maszyn.A poza tym jest głośny,w Octavii jeszcze głośniejszy,bo
      to Skoda(choć dzwięk jest nawet ciekawy...).Jeśli jest
      możliwość,wybierz egzemplarz bez eko-gratów(cały system filtra
      cząstek stałych).No chyba,że naprawdę lubisz robaczki i masz pojęcie
      o jezdzie takim autem.
      • forum.humorum.defekalium do dci czy jtd/cdti temu 1.6 tdi baaardzo daleko 28.07.09, 14:15
        volkswagen tak jak nie umiał tak nadal nie umie robić silników diesla o malej pojemnosci zasilanych wtryskiej common rail. jak ktos nie wierzy, niech sie przejedzie

1.6 tdi brzmi akceptowanie tylko w porównaniu z rolniczym motorem 1.9 tdi, wtedy widac jakis tam postep

do nawet paroletnich silnikow dci czy jtd/cdti bardzo mu daleko, bo nadal charczy, klekocze i brzmi szorstko

>Silnik sam w sobie to kosmos

dla polskiej mysli technicznej wszystko jest zbyt trudne. az dziw bierze, jak te wszystkie japonce, szkopy, grubasy, koreance, zabojady, makarony, szwedy, hindusy, chinole... jak oni sobie z tym kosmosem radza??? o_O

> Jeśli jest
        > możliwość,wybierz egzemplarz bez eko-gratów(cały system filtra
        > cząstek stałych).

a dlaczego ja mam wdychac rakotworcze spaliny? bo kogos nie stac na auto? niech nie jezdzi! niech jezdzi rowerem, powietrze nam sie poprawi, korki nie przyrosna a i bilans handlowy polski najpewniej sie polepszy
        • jeepwdyzlu Polska - gigant produkcji silników 28.07.09, 15:18
          dla polskiej mysli technicznej wszystko jest zbyt trudne. az dziw
          bierze, jak te wszystkie japonce, szkopy, grubasy, koreance,
          zabojady, makarony, szwedy, hindusy, chinole... jak oni sobie z tym
          kosmosem radza??? o_O
          ----------
          wszystkie silniki 2tdi vw
          silnik fiat/opel 1,3 ctdi
          toyota 2 d4d, 1,0 vvti

wszystko jest w Polsce składane
          jakos wiec sobie radzimy forum humorum
          jeep
          • forum.humorum.defekalium ale w Polsce się te silniki tylko składa :-/ 28.07.09, 18:18
            jeepwdyzlu napisał:

> wszystkie silniki 2tdi vw
            > silnik fiat/opel 1,3 ctdi
            > toyota 2 d4d, 1,0 vvti
            >
            > wszystko jest w Polsce składane
            > jakos wiec sobie radzimy forum humorum

to jest prawda, ale... my je tylko skladamy :(

a skladamy dlatego, poniewaz ciagle jestesmy tansi od mieszkanco europy zachodniej

problem w tym, kto znajduje zatrudnienie w takiej fabryce? ludzie o slabym wyksztalceniu, wykonujacy w miare proste prace manualne po uprzednim przeszkoleniu. ilu w takiej fabryce silnikow znajdzie zatrudnienie inzynierow metalurgii, mechaniki silnikow, fizykow, matematyko-informatykow?

bardzo niewiele, to beda pojedyncze stanowiska, i glownie beda to inzynierowie produkcji, pilnujacy ciaglosci procesu

ogromna wiekszosc mysli technicznej, postep i wiedza, jak rozwijac technologie, zostaje w krajach macierzystych producentow

z czasem z takich fabryk moga wyrosnac jacys polscy producenci, ale i ich mozliwosci beda bardzo ograniczone. przykladem jest solaris, polski producent autobusow. dawniej firma wlasciciela solarisa sprzedawala a pozniej skladala i serwisowala niemieckie neoplany. z czasem sie rozwineli do produkcji, ale tez kluczowe i najtrudniejsze do budowy elementy autobusu, jak plyta podlogowa, silnik, przelozenie napedu i uklad jezdny przyjezdza do solarisa z paczuszcze. tam sie na to naklada karoserie, zwana takze pudlem. z tego co wiem nawet niektore elementy projektu tego nadwozia byla robiona w niemczech

w momencie, gdy w kraju robisz rzeczy proste, to latwo taka inwestycje przeniesc w momencie, gdy staniemy sie zbyt kosztowni. oczekiwania placowe wzrastaja, podatki ukryte pod roznymi postaciami tez i takie firmy zaczna zwijac manele. linie produkcyjna zdemontuja i wysla np. na rumumie, albo na litwe, gdziekolwiek, gdzie bedzie taniej. a w polsce zostanie zielona trawa i bezrobotni ludzie, ktorzy nie beda potrafili sami budowac tego, co skladali

teraz swiat idzie na wschod. to, co sie dzieje w azji - chinach i indiach, przerasta wyobrazenie kogokolwiek. tam beda sie przesuwac rynki zbytu wszystkiego. poniewaz azjaci sa cwani, zrobia preferencyjne warunki dla budowania tego, co europejskie koncerny chca im sprzedawac, u nich na miejscu. i wtedy dalej know how bedzie w krajach macierzystych koncernow a fabryki pojda do chin. z nimi juz nie bedziemy konkurencyjni, bo oni sa znacznie znacznie tansi od nas, do tego ekonormy sa znacznie nizsze.

tak samo jest w innych galeziach gospodarki. polscy inzynierowie po elektronice i elektryce doglada czy produkty dobrze pracuja, a nie je buduja.

w informatyce jest troche lepiej, ale tez sporo tych centrow pozakladanych w polsce zajmuje sie najbardziej parszywymy aspektami informatyki jak utrzymanie oprogramowania, pomoc i wsparcie czy testowanie. planowania, projektowania i implementacji jest znacznie mniej.

takze - co tu duzo gadac - dzieje sie zle. ja tam wroze, ze polska juz wiele sie nie rozwinie nad to co teraz mamy. rynki zbytu wyjezdzaja z europy a z nimi miejsca pracy wytworczej, sama zachodnia europa ostro zadluzona bedzie biedniec przez co czesc miejsc pracy tam wroci z powodu mniejszej naszej oplacalnosci i kwestii nacjonalistycznych. bedzie zima.

w naszym kraju istnieje niemoznosc poprawienia czegokolwiek. jako ustroj prawny jestesmy znacznie bardziej uciazliwi dla przedsiebiorczych niz wszystkie ekonomie konkurencyjne w europie
            www.doingbusiness.org/economyrankings/
            polska za farbujacej sie na liberalow starych ukladowcow z platformy tylko pogorszyla sie w stosunku do konkurencji w ostatnim roku
            www.doingbusiness.org/ExploreEconomies/?economyid=154
            prawa zas nie ulepszysz, bo to eliminacja koryta dla ukladow przy wladzy. nigdy ci na to nie pozwola.

czynniki zewnetrzne sprawia wiec, ze bedzie tylko gorzej. a juz teraz mamy najwiecej trupow na drogach, najwiecej niewyleczonych na raka, tez trupow, rozpadajacy sie system emerytow, ciagle utrzymane przywleje i non stop naduzycia. fontanna we wroclawiu? chyba z 20 milionow. ot tak o, z publiczenej kasy. no i eurowtopa 2012 po ktorej zostaniemy z jeszcze koszmarniejszymi dlugami i nikomu niepotrzebnymi stadionami. w imie "promocji kraju" (czyt. zarobkow gosci z ukladow przy wladzy)
            • ulubiony19 Re: ale w Polsce się te silniki tylko składa :-/ 28.07.09, 20:10
              Do tego tam defekalium-po pierwsze 1.6 to u nas średni litraż.Po
              drugie to VW miał już w swojej karierze silniki
              1.5D,1.6D,1.6TD,1,7D,1.7TD nowsze 1.2 TDI i 1.4 TDI(to
              trzycylindrowe).Owszem,w Polsce podczas boomu na zachdnie wozy to
              TaDzIo powodował orgazm.Prawda taka,że znam parę lepszych silników
              od 1.9TDI z lat 90. ,np.Renault 1.9Dt.Niważne.W domu mam VW
              Transportera 3. gen. z 1.6D i powiem,że nie ma się do czego doczepić
              (jak na te lata of koz).Poprawny diesel.Bardzo trwały,wydajny i
              lubię go.VW z dieslami zawsze był w czołówce,ale czy
              najlepszy...Swoje robi polska denna prasa,w której te auta to istne
              cuda.A Audi to już bóg-nie daj Boże coś złego na niego(to tak swoją
              drogą,bo lubię te auta).Odnośnie samych silnków-wymyśl,zbuduj i daj
              się karnąć.A nóż odpali...Masz gościu małe,ale żadne pojęcie.Zrobić
              silnik,a zrobić silnik to dwie różne rzeczy.Kurde,nie chce mi się
              produkować.Na pracę silnika składają się miliony czynników.To nie
              tak jak myślisz-no to chłopaki jak robimy,ano niech będzie miał
              poj.1.4.Git,leć Johan po tokarkę.Klas,wez przynieś z magazynu zawory
              dolotowe,ale szefie dziury we głowicy są za małe,to je rozwierć-
              popieści i się zmieści.Jak z dziećmi kur...
    • jureksolec pozdrowienia z krakowa dla innych uzytkowników 28.01.14, 13:15
      jezdze tym samochodem i jestem bardzo zadowolony . Od nowosci spalanie bylo na poziomie delikatnie przekraczajacym 6 litrów . pierwsze problemy miałem gdy zapchał sie filtr czastek stałych fap , czy dpf . natomiast po usunieciu tego filtra i wylaczeniu zaworu EGR problem minął . Co ciekawe mimo iż teraz samochód ma wiecej mocy po ekonomicznym tuningu to spalanie spadło do ok 5,5 l / 100 km . polecam samochód . Da sie to zrobic , w internecie znajdziesz kilka firm z Krakowa ktore to naprawiają . ja akurat robiłem w Łg serwis bo mi znajomy polecił .Poczatkowo miałem obawy , ale z tego co widze to w ASO oni wiedza ,ze ludzie to robią ,a nie wymieniaja na nowe bo to wiaze sie z wielkimi kosztami . Poza tym jak to skoda , bardzo solidna jezdzi od przegladu do przegladu ( serwisuje w ASO ) . W sumie konczy mi sie juz leasing ,ale ciagle zastanawiam sie czy jej nie zostawic na dłuzej.
      • galtomone Zapomniales o linku 28.01.14, 13:28
        Za taki post Ci nie zaplaca.

I ASO oczywiscie nie ma nic przeciwko utrzymaniu gwarancji na auto pomimo braku filtra? :-)
        • buraque Re: Zapomniales o linku 28.01.14, 21:15
          galtomone napisał:

> Za taki post Ci nie zaplaca.
          >
          > I ASO oczywiscie nie ma nic przeciwko utrzymaniu gwarancji na auto pomimo braku
          > filtra? :-)

naganiacze coraz głupsi jak widać, nota bene stacje kontroli pojazów powinny weryfikować czy auto nie ma wyciętego DPF, bo to nowy sport cebulaków - jeśli ma wycięty, nie powinno mieć podbitego przeglądu

• nom73 Re: pozdrowienia z krakowa dla innych uzytkownikó 28.01.14, 17:29
        jureksolec napisał(a):

> jezdze tym samochodem i jestem bardzo zadowolony .

Nie kłam Pinokio! ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka