Dodaj do ulubionych

Młody kierowca = ញ lat

22.12.03, 11:21
Dowiedziałam się ostatnio, że podczas ubezpieczania samochodu osoba
posiadająca prawo jazdy oraz mająca mniej niż 25 lat zapłaci za ubezpieczenie
więcej, gdyż jest "młodym kierowcą"
Dlaczego uezpieczalnia bierze pod uwagę wiek kierowcy, a nie lata posiadania
prawa jazdy? Czy przekroczenie magicznej liczby 25 lat powoduje, że jestem
mądrzejsza i automatycznie mam większe doświadczenie za kółkiem? :/
Obserwuj wątek
    • mejson.e5 Jedno i drugie. 22.12.03, 11:31
      Firmy ubezpieczeniowe uwzględniają zarówno wiek kierowcy, jak i okres
      posiadania prawa jazdy.

Pozdrawiam
      Mejson
    • Gość: Markus Re: Młody kierowca = & & #35 6025; lat IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.12.03, 11:31
      moze to glupie co mowie, ale w wieku 15 at mozna miec wieksza wprawe w
      poslugiwaniu sie autem niz w wieku 35
      • Gość: a.. Re: to nie jest głupie............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 11:36
        Mój brat w wieku 16 lat jeździł znakomicie( dla złośliwców- jexdził sobie bez
        prawka czasami) a teraz gdy ma 23 lata( prawie) jest najlepszym kierowcą
        jakiego znam. Dodam, że gdy pierwszy raz pojechał na KSJ to miał lepsze czasy
        na niektórych próbach niz np. zawodnik startujący w wyścigach górskich-
        niestey boryka sie z brakiem kasy na dalsze starty.
        Moim zdaniem trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jescze raz ćwiczyć i nie zniechęcać się!
        • Gość: MArkus Re: to nie jest głupie............ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.12.03, 11:40
          no wlasnie, wiec nie glupie. najwazniejsze za kierownica sa wprawa i
          opanowanie. i naprawde to zyskuje sie dzieki probom sportowym. chodzi o
          oswojenie sie z autem i jego gabarytami.
          pierwsza probe na kjs tez jechalem w wieku 16 lat:)
          • Gość: alpinab12 Re: to nie jest głupie............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 12:06
            I jak dalej potoczyła się kariera? Jestem ciekawa, bo trochę chcę pomóc bratu,
            bo ma talent do tych wyścigów, a znasz realia tzn. koszty i oczywiście "
            pomocni" działacze:-))
            ps. skąd jesteś?
      • Gość: sandwich Re: Młody kierowca = & & & #35 35 6025; lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 13:54
        Gość portalu: Markus napisał(a):

> moze to glupie co mowie, ale w wieku 15 at mozna miec wieksza wprawe w
        > poslugiwaniu sie autem niz w wieku 35

Ale z reguły nie mózgiem
    • emes-nju Re: Młody kierowca = & & #35 6025; lat 22.12.03, 11:36
      Firmy ubezpieczeniowe nie zajmuja sie oszacowywaniem czy ktos jest dobrym, czy
      zlym kierowca, ale szacowaniem ryzyka na podstawie statystyk (nie ma innej
      metody). A statystyki sa nieublagane - osoby ponizej 25 roku zycia powoduja
      najwiecej wypadkow.

Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze firmy ubezpieczeniowe w Polsce zajmuja sie
      glownie wyludzaniem pieniedzy od klientow.
      • andre_234 Re: Młody kierowca = & & & #35 35 6025; lat 22.12.03, 11:49
        To prawda. Statystyki są nieubłagane.
        Sam uważam się za dobrego kierowcę.
        Jak porównuję się z innymi to nawet świetnym.
        Jednak mój syn jeździ lepiej i to co raz lepiej.
        Chłopak ma 18 lat a samodzielną jazdę trenuje od ponad 10 lat.
        Kilometrów spdzonych na moich kolanach nie licząc.
        A ja będę jeździł gorzej i to coraz gorzej
        TAKA KOLEJ RZECZY !
        PZDR
        • stadox Re: Młody kierowca = & & & & #35 35 35 602 22.12.03, 12:02
          andre_234 napisał:

> Sam uważam się za dobrego kierowcę.
          > Jak porównuję się z innymi to nawet świetnym.
          ------------------------------------------------
          Sęk w tym, że przekonanie o własnej "lepszości" za kierownicą, o własnym
          niezawodnym refleksie i tych innych, którzy jeżdżą fatalnie - jest wspólne dla
          większości polskich automobilistów.

pozdr.
          • Gość: MArkus Re: Młody kierowca = & & & & & #35 3 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.12.03, 12:05
            > Sęk w tym, że przekonanie o własnej "lepszości" za kierownicą, o własnym
            > niezawodnym refleksie i tych innych, którzy jeżdżą fatalnie - jest wspólne
            dla
            > większości polskich automobilistów.

Nie o tym mowimy.
            • emes-nju Re: Młody kierowca = & & & & 22.12.03, 12:36
              Gość portalu: MArkus napisał(a):

> > Sęk w tym, że przekonanie o własnej "lepszości" za kierownicą, o własnym
              > > niezawodnym refleksie i tych innych, którzy jeżdżą fatalnie - jest wspólne
              >
              > dla
              > > większości polskich automobilistów.
              >
              > Nie o tym mowimy.

Alez o tym wlasnie! To wlasnie mlodzi kierowcy sa najglebiej przekonani o
              swojej genialnosci za kierownica - z oplakanymi czesto skutkami. Z
              wiekim "pazurki" nieco tepieja...

• ozlem Re: Młody kierowca = & & #35 6025; lat 22.12.03, 12:21
      bo oprócz opanowania techniki jazdy jest jeszcze cos takiego jak dojrzałośc
      emocjonalna, generalnie nie spotykana u ludzi w wieku ponizej 25 lat. sorry.
      • Gość: MArkus Re: Młody kierowca = & & & #35 35 6025; lat IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.12.03, 12:23
        racja. ale w sumie trudne pytanie. niedojrzaly emocjonalnie ktory radzi sobie
        z autem, czy dojrzaly ktory za abrdzo nie wie o co chodzi za kierownica.
        • Gość: alpinab12 Re: Młody kierowca = & & & & #35 35 35 602 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.03, 12:30
          HMM. MOIM SKROMNYM ZDANIEM- "DOJRZAŁY"= MYŚLĄCY, KTÓRY NIE MYLI DROGI
          PUBLICZNEJ Z OS'ami, TO TEN KTÓRY NIE MYŚLI, ZE PO ZDANIU EGZAMINU NA PRAWO
          JAZDY I PO OBEJRZENIU KILKU RAJDÓW W TV I PO GRANIU W " NFS" JEST JUŻ
          MAKINNENEM, NO I W KOŃCU TO TEN, KTÓRY ROZUMIE POJĘCIE " DROGA PUBLICZNA", A
          NIE " MOJE MIASTO PRYWATNE".
          Dlaczego tyle porównań do rajdów:1. bo je lubiE 2. młodzi kierowcy powodują
          wypadki najczęściej z powodu nadmiernej prędkości i brawury.
          • Gość: MArkus Re: Młody kierowca = & & & & & #35 3 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.12.03, 12:44
            prawda.
            no ale w sumei jednym zagrozeniem są domorosli sciganci, a drugim panikarze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka