mzyo
26.08.09, 19:30
Nie podoba mi się projekt dotyczacy zabierania prawa jazdy kierowcom którzy spowodują wypadek
' z ciężkim urazem oraz znaczne szkody w mieniu, powodując ogólny stan zagrożenia dla zdrowia i życia innych uczestników ruchu.''
Przypominam że przepisy w Polsce dopuszczają ile? 0.2 promila?
I teraz znając Polską Policję dla której każdy wypadek jest powodowany przez nadmierną prędkość to wystarczy że kierowca będzie miał 0,25 promila i wjedzie w niego jakiś małolat w Audi kombi rodziców a wina będzie oczywiscie tego który wypił. A6 kombi kosztuje dużo pieniążków więc okaże się, że szkody materialne były duże a że małolat i jego siksa nie zapięli pasów to i uszczerbek na zdrowiu ogromny.
Jestem przeciw tak nieprecyzyjnym przepisom, szczególnie łącząc je z tak niekompetentną władzą wykonawczą(Policją). Nie ustanawiajmy absurdów. Jedynie w wypadku wielokrotnych recydywistów można zastosować tak drastyczną karę(zabranie prawa jazdy) choć nie wiem czy coś to ta względem takiej osoby. Z papierkiem czy bez i tak bedzie jeździła. Wydaje mi się że konfiskata auta byłaby o niebo skuteczniejsza.