Gość: Anka IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.01.04, 07:25 Cześć, od dwóch dni szyby mojego samochodu są pokryte szronem od ... wewnątrz. O co chodzi ? Czy to groźne dla wyposażenia mojego autka? Mam z tym walczyć? pozdrawiam Anka. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ziemek dobre rady cioci z krakowa IP: 217.11.134.* 05.01.04, 08:26 ekhem.. cóż moja droga, podejrzewam że może to mieć związek z pogodą. Od jakiegos już czasu mamy kalendarzową zime, która charakteryzuje się niskimi temperaturami, szczególnie w nocy. Jeśli jeździsz sobie autkiem, autko się nagrzewa, także w środku, jeśli potem postawisz autko na noc na świeżym powietrzu (chyba że mieszkasz na ślunksu, wtedy to jest tylko powietrze, bez "swieże") no więc jak postawizs autkona świeżym powietrzu, to ciepło ze środka autka paruje, skrapla się na szybie, no i zamarza wskutek oddziaływania czynnika zewnętrzego zwanego powietrzem o temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza. Tak więc, jest to objaw raczej normalny, no chyba że się posiada garaz, wtedy objaw w postaci zaszronionych szyb może oznaczać : A- nie zamknęło się auta w garażu , lub B- nie zamknęło sie dzrwi do garażu. co do wpływu na wyposażenie autka, zależy to od tegoz wyposażenia i od tego, czy zimna temperatura, a więc taka jaką opisujesz w poście, zagraża temuż wyposażeniu. Pozdrawiam Link Zgłoś
doro6 ciepło paruje i skrapla się 05.01.04, 12:59 Jestem oczarowany tak szczegółowym, pełnym naukowych informacji opisem. Dodajmy jeszcze, że ciepło parując pobiera ciepło, a ciepło skraplające się oddaje ciepło do otoczenia.. Gość portalu: ziemek napisał(a): > ekhem.. cóż moja droga.. Od > jakiegos już czasu mamy kalendarzową zime, która charakteryzuje się niskimi > temperaturami, szczególnie w nocy. .. no więc jak postawizs autkona świeżym powietrzu, to ciepło ze środka autka paruje, skrapla się na szybie, no i zamarza wskutek oddziaływania czynnika zewnętrzego zwanego powietrzem o temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza. Link Zgłoś
Gość: ziemek Re: ciepło paruje i skrapla się IP: 217.11.134.* 05.01.04, 13:40 ty juz nie bądź taki fizyk:) a co, może ciepło nie oddaje ciepła zimnu, jeśli tego drugiego w nadmiarze dostarczysz, nie zwiększając udziału tego pierwszego??:) Link Zgłoś
Gość: Albert proste wyjaśnienie zjawiska szronu na szybach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 23:11 ogrzane powietrze wewnątrz samochodu, przy zetknięciu z szybą ciagle chłodzoną z zewnątrz, oddaje ciepło szybie i powietrzu zewnętrznemu, co prowadzi do obniżenia temperatury powietrza w wewnątrz.Następnie, stopniowo dochodzi do temperatury skraplania się powietrza i osiadania pary wodnej min na zimnych szybach(które są głównym czynnikiem chłodzącym),a następnie do do wychłodzenia powietrza wewnątrz samochodu do temperatury zamarzania tejże pary wodnej na szybach. Link Zgłoś
Gość: Wujek Dobra Rada Re: zamrożone szyby IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.01.04, 09:13 Jest na to dość skuteczny aczkolwiek trochę kłopotliwy sposób. Szron na szybach od wewnątrz powstaje gdy po zostawiamy na mrozie samochód wypełniony po podróży ciepłym i wilgotnym powietrzem - para wodna w nim zawarta osadza się i zamarza na szybie. Wystarczy więc po zatrzymaniu samochodu otworzyć drzwi z obu stron samochodu i przez kilka chwil (minuta, dwie - czas trzeba dobrać doświadczalnie) go przewietrzyć. Oczywiscie sposób nie jest polecany w przypadku zawiei i zamieci śnieżnych. Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: zamrożone szyby IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 13:49 proponuje wyłączyc grzanie kilka minut przed postojem nocnym. Popozycja zasłyszana. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: zamrożone szyby IP: 5.5R2D* / *.pg.com 05.01.04, 15:15 Gość portalu: Paweł napisał(a): > proponuje wyłączyc grzanie kilka minut przed postojem nocnym. I jak najbardziej działa, w połączeniu z silnym nadmuchem zimnego powietrza na szyby. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: manix Re: zamrożone szyby IP: *.espol.com.pl 05.01.04, 23:20 nie zawadzi też sprawdzić czy nie jeżdzisz na włączonym obiegu zamkniętym powietrza,problemem też może być zaniedbany i zbyt długo nie wymieniany filtr przeciwpyłkowy ale wtedy też latem byś miała zaparowane szyby. Link Zgłoś