Dodaj do ulubionych

zamrożone szyby

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.01.04, 07:25
Cześć,

od dwóch dni szyby mojego samochodu są pokryte szronem od ... wewnątrz.
O co chodzi ? Czy to groźne dla wyposażenia mojego autka? Mam z tym walczyć?

pozdrawiam
Anka.
Obserwuj wątek
    • Gość: kilka rzeczy to mo Re: zamrożone szyby IP: *.client.comcast.net 05.01.04, 08:02
    • Gość: ziemek dobre rady cioci z krakowa IP: 217.11.134.* 05.01.04, 08:26
      ekhem.. cóż moja droga, podejrzewam że może to mieć związek z pogodą. Od
      jakiegos już czasu mamy kalendarzową zime, która charakteryzuje się niskimi
      temperaturami, szczególnie w nocy. Jeśli jeździsz sobie autkiem, autko się
      nagrzewa, także w środku, jeśli potem postawisz autko na noc na świeżym
      powietrzu (chyba że mieszkasz na ślunksu, wtedy to jest tylko powietrze,
      bez "swieże") no więc jak postawizs autkona świeżym powietrzu, to ciepło ze
      środka autka paruje, skrapla się na szybie, no i zamarza wskutek oddziaływania
      czynnika zewnętrzego zwanego powietrzem o temperaturze poniżej zera stopni
      Celsjusza. Tak więc, jest to objaw raczej normalny, no chyba że się posiada
      garaz, wtedy objaw w postaci zaszronionych szyb może oznaczać : A- nie zamknęło
      się auta w garażu , lub B- nie zamknęło sie dzrwi do garażu.

co do wpływu na wyposażenie autka, zależy to od tegoz wyposażenia i od tego,
      czy zimna temperatura, a więc taka jaką opisujesz w poście, zagraża temuż
      wyposażeniu.

Pozdrawiam
      • doro6 ciepło paruje i skrapla się 05.01.04, 12:59
        Jestem oczarowany tak szczegółowym, pełnym naukowych informacji opisem.
        Dodajmy jeszcze, że ciepło parując pobiera ciepło, a ciepło skraplające się
        oddaje ciepło do otoczenia..

Gość portalu: ziemek napisał(a):

> ekhem.. cóż moja droga.. Od
        > jakiegos już czasu mamy kalendarzową zime, która charakteryzuje się niskimi
        > temperaturami, szczególnie w nocy. .. no więc jak postawizs autkona świeżym
        powietrzu, to ciepło ze środka autka paruje, skrapla się na szybie, no i
        zamarza wskutek oddziaływania czynnika zewnętrzego zwanego powietrzem o
        temperaturze poniżej zera stopni Celsjusza.
        • Gość: ziemek Re: ciepło paruje i skrapla się IP: 217.11.134.* 05.01.04, 13:40
          ty juz nie bądź taki fizyk:) a co, może ciepło nie oddaje ciepła zimnu, jeśli
          tego drugiego w nadmiarze dostarczysz, nie zwiększając udziału tego
          pierwszego??:)
          • Gość: Albert proste wyjaśnienie zjawiska szronu na szybach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 23:11
            ogrzane powietrze wewnątrz samochodu, przy zetknięciu z szybą ciagle chłodzoną
            z zewnątrz, oddaje ciepło szybie i powietrzu zewnętrznemu, co prowadzi do
            obniżenia temperatury powietrza w wewnątrz.Następnie, stopniowo dochodzi do
            temperatury skraplania się powietrza i osiadania pary wodnej min na zimnych
            szybach(które są głównym czynnikiem chłodzącym),a następnie do do wychłodzenia
            powietrza wewnątrz samochodu do temperatury zamarzania tejże pary wodnej na
            szybach.
    • Gość: Wujek Dobra Rada Re: zamrożone szyby IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.01.04, 09:13
      Jest na to dość skuteczny aczkolwiek trochę kłopotliwy sposób. Szron na
      szybach od wewnątrz powstaje gdy po zostawiamy na mrozie samochód wypełniony
      po podróży ciepłym i wilgotnym powietrzem - para wodna w nim zawarta osadza
      się i zamarza na szybie. Wystarczy więc po zatrzymaniu samochodu otworzyć
      drzwi z obu stron samochodu i przez kilka chwil (minuta, dwie - czas trzeba
      dobrać doświadczalnie) go przewietrzyć. Oczywiscie sposób nie jest polecany w
      przypadku zawiei i zamieci śnieżnych.
    • Gość: Paweł Re: zamrożone szyby IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 13:49
      proponuje wyłączyc grzanie kilka minut przed postojem nocnym.
      Popozycja zasłyszana.
      • Gość: Niknejm Re: zamrożone szyby IP: 5.5R2D* / *.pg.com 05.01.04, 15:15
        Gość portalu: Paweł napisał(a):

> proponuje wyłączyc grzanie kilka minut przed postojem nocnym.

I jak najbardziej działa, w połączeniu z silnym nadmuchem zimnego powietrza na
        szyby.

Pzdr
        Niknejm
    • Gość: manix Re: zamrożone szyby IP: *.espol.com.pl 05.01.04, 23:20
      nie zawadzi też sprawdzić czy nie jeżdzisz na włączonym obiegu zamkniętym
      powietrza,problemem też może być zaniedbany i zbyt długo nie wymieniany filtr
      przeciwpyłkowy ale wtedy też latem byś miała zaparowane szyby.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka