Dodaj do ulubionych

osobny rachunek na studia

20.10.10, 21:08
Czy któraś oszczędza na osobnym rachunku na studia dla dziecka. Zastanwiam sie czy to ma sens i odkładając powiedzmy co miesiąc po 200złotych na rachunek uzbierać za lat 16 wystarczająco dużo środków finansowych na studia za granicą dla dziecka. Czy to jest realne.
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: osobny rachunek na studia 20.10.10, 22:59
      Zastanów się, dlaczego chcesz zbierać akurat na studia ? i akurat za granicą ?

Przecież nie wiesz, jak będzie wyglądała sprawa odpłatności w oświacie. Czy Twoje dziecko będzie zdolne, czy nie. Czy w ogóle będzie chciało studiować, a tym bardziej za granicą.

IMHO znacznie sensowniej jest po prostu gromadzić kapitał i finansować z niego kolejne pojawiające się wydatki - w tym kupować dziecku, to czego akurat będzie najbardziej potrzebowało.
      • dmuchawcelatawce Re: osobny rachunek na studia 20.10.10, 23:05
        Nie wiem jak będzie wyglądać kwestia opłat w oświacie za lat X, ale zakładam najgorszą wersje, ze będą pierońsko drogie, zawsze to lepiej się mile rozczarować gdy będzie taniej.
        Dlaczego za granicą? Bo zalezy mi na przyszłości mojego dziecka. Studia zagraniczne otwierają świat przed człowiekiem. Jesli będzie dość zdolne żeby studiować za granicą, to nie chciałabym aby rezygnowało z pwodu braku środkó finansowych.
        A jesli nie bedzie zdolne czy nie będzie chciało to sobie kupi np. mieszkanie.
        • re_ni73 Re: osobny rachunek na studia 21.10.10, 09:26

Myśle,że jak się ma możliwości,to to jest bardzo dobry pomysł.
          • reni_78 Re: osobny rachunek na studia 21.10.10, 09:45

zależy co się rozumie przez 'możliwości'
            konto oszczędnościowe a na nim: 100zł na chrzciny, 10zł 'w pieluchę', 50zł od Babci...
            bardzo ładnie się zbiera Wam powiem : )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka