Dodaj do ulubionych

Różnice w cenach gier PC

23.01.12, 14:51
Witam,
ponieważ mam sporo możliwości sprawdzania cen w rożnych sklepach, zanim coś kupię, robię spore rozeznanie. A różnice są spore. Ostatnio kupowałem na prezent grę na PC Gwiezdne Wojny - The force Unleashed - część drugą czyli najnowszą. I tak to wyglądało: w supermarketach cena ponad 110 pln, w empik i w sklepie z zabawkami Toys4Us - 69,9. na ceneo jest jeden dostawca z niższą ceną - 24 pln, a już następny 50 pln (czyli ten pierwszy dał promocyją cenę, żeby po prostu zaistnieć). Ciekawe, dlaczego w supermarketach jest tak drogo.
Obserwuj wątek
    • beatrix_75 Re: Różnice w cenach gier PC 23.01.12, 15:03
      no właśnie smile
      myslę ,ze temat nie dotyczy tylko cen wspomnianych przez Ciebie gier , a po prostu większosci produktu .
      Ja to tłumacze tak :market rzuca jakies towary w promocji ( baardzo duzej promocji ) , a resztę towarów zawyża .
      Wychodzi bowiem z założenia ,ze jak człowiek już pojedzie , to zawsze cos przy okazji kupi
      nie tyklo te towary z promocji ( magia wydawanych pieniedzy , im wiecej wydajemy , tym łatwiej naciagnąc nas na następne wydatki ...)
      tak czy siak market wychodzi na swoje , tzn uzyskuje normalne , jeśli nie większe zyski .
      • czarek_wa Re: Różnice w cenach gier PC 23.01.12, 16:11
        Czyli tym bardziej istotne staje się pytanie - gdzie kupować. Dlatego spodobało mi się to forum, bo można spróbować połączyć siły i "obnażyć" najkorzystniejsze miajsca zakupów określonych towarów. Np. staram się znaleźć najlepsze ceny na chemię domową, ale mam z tym trudności, bo widać, że markety (wszystkie, nie tylko Biedronka o której głośno w tym temacie w mediach) mają różne opakowania. Proszek 3,6 kg, 4,7 kg, 5 kg. Trudno prowadzić spis w przeliczeniu na kg, a jeszcze robią promocje, żeby nikt nie przyzwyczaił się do konkretnej linii produktów. Niestety w necie nie znajduję taniej chemii domowej, bo koszty dostawy niwelują różnicę.
        • iwoniaw Akurat wielkość opakowania nie ma znaczenia 23.01.12, 18:45
          jeśli chodzi o przeliczanie, gdyż obok ceny za opakowanie musi w marketach być podana także cena za kg/100g/litr produktu. Nawet gazetki reklamowe to uwzględniają, więc nie trzeba takiego spisu "w przeliczeniu na kg" robić osobiście.
          • czarek_wa Re: Akurat wielkość opakowania nie ma znaczenia 23.01.12, 19:39
            W sumie tak, muszę chyba jednak jakiś spis podręczny sobie zrobić i notować ceny w kg.
            • beatrix_75 Re: Akurat wielkość opakowania nie ma znaczenia 24.01.12, 09:22
              jeśli chodzi o zabawki , ksiązki , sprzęt RTv a także leki wpisuje na www.ceneo.pl i szukam najtańszego sklepu .
              oczywiscie liczą sie także koszty przesyłki , więc " casting wygrywa " finalnie sklep , który ma najtańsza dla mnie ofertę smile , poza tym staram sie też kupować wiecej rzeczy za jednym razem ( przyszle prezenty , które i tak mnie czekają )

Co do chemi , to jest różnie , przeglądam gazetki , czasami Makro ma fajne promocje , no ale trzeba miec kartę .
              A w ogóle staram sie unikac marketów , ponieważ zdarzyło mi sie nie raz ,ze naciełam sie z cenami -inne na połce - inne przy kasie ...
              różnice potrafią wynieść nawet kilkanascie złoty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka