Dodaj do ulubionych

Oszczędność w samochodzie

06.08.06, 14:54
Gdy jedziemy większą grupą na wakacje - na kilka samochodów, to proponuję wyposażyć się w CB radio. Można rozmawiać pomiędzy kilkoma samochodami (za darmo).
Nawet jak jedziemy jednym samochodem to CB radio może być bardzo przydatne. Na kanale 19 kierowny wymieniają się informacjami o sytuacji na drodze. Dzięki temu dowiemy się co nas czeka - korki, jakieś zdarzenia drogowe i gdzie stoją "niebiescy".
Również jeżeli zabłądzimy to wystarczy rzucić przez radio pytanie o drogę. Zwykle znajdzie się ktoś kto poprowadzi.
Cena niezłego (nowego) zestawu (radio + antena) to około 500 zł.
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: Oszczędność w samochodzie 06.08.06, 16:22
      CB radio faktycznie się sprawdzi gdy lubimy dużo i szybko jeździć, bo jest szansa że unikniemy mandatu, ale za to możemy się rozzuchwalić i zabić (siebie lub co gorsza kogoś).

Jeśli chodzi o oszczędność na codzień to proponuję:
      - nie wozić w aucie zbędnych rzeczy (każdy kilogram mniej to odrobina zaoszczędzonego paliwa) - nie znaczy to oczywiście że powinniśmy wymontowywać tylną knapę itp.
      - na światłach jeździć tylko wtedy gdy jest to konieczne
      - zamykać szyby przy szybszej jeździe i używać kilmy (podobno wychodzi taniej)
      - hamować silnikiem, tzn. nie dojeżdżać na luzie do stojących samochodów ale na wysokim biegu - wówczas W OGÓLE nie zużuwamy paliwa
      - gasić silnik, gdy spodziewamy się że będziemy stać minutę (niektózy twierdzą że warto już od 30-40 sekund) lub dłużej (w korku, na długich światłach, w kolejnce na stacji benzynowej, przed szlabanem itp)
      - nie rozgrzewać silnika zimą tylko od razu jechać
      • karol_ka66 Re: Oszczędność w samochodzie 07.08.06, 10:03
        "- na światłach jeździć tylko wtedy gdy jest to konieczne" - co za bzdura, może
        jest to oszczędnośc (mimimalna) na paliwie, ale myślałaś/myślałeś o względach
        bezpieczeństwa???? od jakiegoś czasu jeździmy cały czas na światłach i nie
        zauważyliśmy zwiększenai żużycia paliwa; zauważ, jaka jest różnica gdy samochód
        z przeciwka jedzie na światłach albo bez nich!! chciałabym, zeby używanie
        świateł było obowiązkowe u nas cały rok!!!! czasami proponowane tutaj sposoby
        oszczedzania sa po prosu śmieszne!
        • gad_forumowy Re: Oszczędność w samochodzie 07.08.06, 11:13
          Karolko, nie podniecaj się. To, że samochód z włączonymi światłami mijania także w dzień jest lepiej widoczny nie ulega wątpliwości.
          Zużycie paliwa oczywiście wzrośnie, ale nieznacznie - o 0,25 - 0,5 l/100 km. Za to włączenie klimatyzacji powoduje wzrost zużycia paliwa o 1 - 1,5 l/100 km i odczuwalny spadek mocy silnika, szczegónie w mniejszych samochodach. Podobnie, otwarta (choćby uchylona) szyba, bagażnik dachowy czy spojlery zwiększają opory powietrza i przez to zużycie paliwa.
          • 0golone_jajka Re: Oszczędność w samochodzie 07.08.06, 11:55
            Czeski instytut nauk opracował ekspertyzę dotyczącą wpływu nowcyh przepisów, które weszły z dniem 1lpica. Zakładają one, że przez
            cały rok w okresie wystarczającej przejrzystości powietrza należy poruszać się na światłach mijania.
            Na nowych przepisach najwięcej zyskał rząd, który z powodu większych wpływów z opłat paliwowych otrzymuje równowartość 20mln euro
            na miesiąc.
            Szacuje się, że większe zapotrzebowanie na energię a co za tym idzie paliwa powoduje powiększanie się dziury ozonowej w tej
            strefie o ok. 10% rocznie oraz wzrost temperatury w ośrodkach miejskich nawet o 3st celsjusza.
            Powodem zaotrzenia przepisów miało być zwiększenie bezpieczeństwa na drogach.
            Z dzisiejszych danych wynika, że wpływ jest minimalny
            notuje się o 2% mniej wypadków i kolizji niż przed wporwadzeniem zmian. To ddziesięciokrotnie mniej niż oczekiwano. Na drogach
            zginęło o 11 osób mniej w ciągu pierwszych 20dni lipca. W wyniku upałów umarły w Czechach 24osoby.
            Jeśli związek pomiędzy obowiązkiem jazdy na światłach a dziurą ozonową się potwierdzi, planuje się powrót do dawnych przepisów.

Żródło: "Gazeta z Tabora"
    • karol_ka66 Re: Oszczędność w samochodzie 07.08.06, 11:58
      oburzyłam się na te światła wyłączone, bo dużo podróżuje samochodem i włączjąc
      światła wiem, że dbam o swoje bezpieczeństwo, ale także dbam o bezpieczeństwo
      innych uczestników ruchy; włączone światła uważam za element kultury kierowców;
      w Polsce niestety jeszcze wiele osób tego nie rozumie, więc uważam , że
      piętnowanie oszczędzania na bezpieczeństwie jest właściwe, a nawet pożądane w
      naszym społeczeństwie!
      • 0golone_jajka Re: Oszczędność w samochodzie 07.08.06, 19:21
        a czytałas to co zacytowałem o jeden wiersz wyzej?
        • marakota Re: Oszczędność w samochodzie 08.08.06, 12:45
          ja czytałam i nawet jedno życie więcej jest dla mnie tego warte (czytaj 20 ml -
          nie dziury ozonowej)
          • marakota Re: Oszczędność w samochodzie 08.08.06, 12:46
            korekta "mln"
        • karol_ka66 Re: Oszczędność w samochodzie 08.08.06, 13:51
          tak sie składa, że pisałam swego poprzedniego posta w czasie, gdy ty
          wysyłałes/aś wieści o dziurze ozonowej, zatem po wysłaniu dopiero przeczytałam
          to, ale nie zmienia to ani trochę mojej opini o celowości jeżdżenia na światłach
          mijania; dane jak słyszałam są niepotwierdzone , a śmiertelność na drogach
          (niznacznie, ale zawsze)spadła!!!! i to jest ważne!!!!
          • 0golone_jajka Re: Oszczędność w samochodzie 08.08.06, 14:31
            może i śmiertelność na drogach jest niższa ale policzyłaś ile osób umrze na raka przez dziurę ozonową albo od udaru cieplnego (3 st to całkiem dużo)? to nie są takie proste sprawy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka