jop 31.01.08, 09:51 Jak zapisujecie zakupy, za które płacicie kartą kredytową - w dniu zakupu, czy z chwilą spłaty karty kredytowej, czyli faktycznego wypływu gotówki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl Re: Pytanie do notujących wydatki 31.01.08, 10:30 za zakupy biezace nie place karta kredytowa. Odpowiedz Link
jop Re: Pytanie do notujących wydatki 31.01.08, 11:28 No to jak odnotowujesz te "niebieżące"? Uwzględniasz je jakoś? Odpowiedz Link
iberia.pl Re: Pytanie do notujących wydatki 31.01.08, 12:48 jop napisała: > No to jak odnotowujesz te "niebieżące"? Uwzględniasz je jakoś? w grudniu kupowalam bilet lotniczy-placilam kart kredytowa.Wlasnie dzisiaj mam dzien splaty wiec wrzucam to pod luty bo to z wyplaty za styczen bedzie. Odpowiedz Link
jop Re: Pytanie do notujących wydatki 31.01.08, 13:57 No i właśnie o to mi chodziło. Dzięki! Odpowiedz Link
serendepity Re: Pytanie do notujących wydatki 31.01.08, 11:30 Ja zaznaczam innym kolorem w arkuszu i wylaczam z sumowania, zeby nie falszowalo rzeczywistych wydatkow. A potem w nastepnym miesiacu dopisuje pozycje: splata karty kredytowej. Ostatnio kupuje wszystko co sie da na karte kredytowa i splacam co miesiac w calosci, a to dlatego, ze karta daje mi cashback 1% od wszystkiego co kupilam (UK). Odpowiedz Link
jop Re: Pytanie do notujących wydatki 31.01.08, 12:13 O, to jest jakiś pomysł - żeby dało się sprawdzić datę faktycznego zakupu, a równocześnie żeby nie fałszowało przepływów gotówkowych. Dzięki! Odpowiedz Link
isia2711 Re: Pytanie do notujących wydatki 31.01.08, 14:58 Ja mam po lewej stronie formularza w excelu kolumny 'zrodla finansowania' (wyplata z konta, z karty, pozyczka od meza ), a po prawej 'wydatki' w podziale na kategorie. Srodkiem idzie kolumna 'gotowka'. I teraz obie strony musza sie zbilansowac po srodku - kazdemu wydatkowi po stronie prawej towarzyszyc musi taka sama kwota po stronie lewej, tylko z przeciwnym znakiem. Np. ide do bodyszopa, kupuje butterek, place karta. Wydatki kosmetyczne zwiekszaja sie o 70 zl, stan karty zmniejsza o 70 zl, a stan gotowki zostaje bez zmian. A w nastepnym miesiacu kwota splaty karty (+70 i stan karty sie wyzerowal) musi znalezc swoj rownowaznik w stanie konta (-70, i saldo na rachunku sie zmniejszylo). Moze to brzmi skomplikowanie, ale naprawde jest proste jak konstrukcja cepa Jak chcesz to moge Ci wyslac wzor tabelki na priva. ISIA Odpowiedz Link
marcin-z-lasu Re: Pytanie do notujących wydatki 03.02.08, 14:51 Zapisuję/planuję od razu (tj. na dzień wykonania transakcji)). W tabeli budżetowania i w rejestrze wydatków mam dodatkową kolumnę "karta kredytowa". Do tego funkcja transfer - spłata zadłużenia karty. Dzięki temu wiem jakie mam aktualne zadłużenie, ile będę musiał przelać i tym samym na ile mogę jeszcze sobie "pozwolić". Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: Pytanie do notujących wydatki 03.02.08, 16:45 notuję w dniu dokonania transakcji, ale tam gdzie liczę swój bilans mam kolumny "gotówka", "konto" "bieżące wydatki z Visy" ( z tego wyciągu) i ""zaległe wydaki z Visy" ( z poprzedniego) Odpowiedz Link
tkubik Re: Pytanie do notujących wydatki 24.02.08, 20:16 Ja notuje w dniu w którym wydaje. PS: Obecnie do notowania wydatków używam www.ebudzet.pl Odpowiedz Link