Dodaj do ulubionych

Telefon w Play

23.08.09, 15:23
Czy ktoś ma może telefon na kartę w tej sieci? Uważam, że mają bardzo
korzystną ofertę i chciałabym się przenieść do nich. Chciałabym jednak
najpierw dowiedzieć się, czy inni użytkownicy tej sieci są z niej zadowoleni.
Będę więc wdzięczna za wszystkie wypowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • hanwar Re: Telefon w Play 23.08.09, 18:07
      mam abonament od prawie początku istnienia tej sieci, właśnie przedłużyłam
      umowę.jest ok
    • czarka6 Re: Telefon w Play 23.08.09, 18:17
      Też mam na kartę,ja jestem zadowolona,tylko do Play z innych sieci jest drogo i
      nie wszyscy chcą dzwonić.
      • afrodyta190 Re: Telefon w Play 23.08.09, 18:37
        Ja mam abonament,jestem zadowolona.Lepsze warunki niż w orange.
    • przeciwcialo Re: Telefon w Play 23.08.09, 19:10
      Ja w listopadzie przeniose Simplusa syna do play- kusi mnie długa
      waznośc konta przy niskich kwotach doładowania. W Simplusie 30 zł to
      miesiąc waznosci a tam cay rok. Dziecko i tak nie wygaduje bo to
      raczej ja do niego dzwonie. Załaduje za 10 zł i będe miec spokój a
      potem mozna doładowywac chocby po 5 zł.
      • krzysztofsf Re: Telefon w Play 23.08.09, 20:21
        przeciwcialo napisała:

> Ja w listopadzie przeniose Simplusa syna do play- kusi mnie długa
        > waznośc konta przy niskich kwotach doładowania. W Simplusie 30 zł to
        > miesiąc waznosci a tam cay rok. Dziecko i tak nie wygaduje bo to
        > raczej ja do niego dzwonie. Załaduje za 10 zł i będe miec spokój a
        > potem mozna doładowywac chocby po 5 zł.

Ale to pozorna oszczednosc.
        Minuta rozmowy z nim z twojego telefonu bedzie cie kosztowac bodajze 60 gr
        (chyba, ze masz duzo "bezplatnych" minut w swoim abonamencie).
        Jesli planujesz takie oszczednosci to najlepiej cala rodzina przejsc do jednej
        sieci, zwlaszcza, ze mnoza sie oferty w roznych sieciach na tanie polaczenia do
        grupy numerow.
        • globe-trekker Re: Telefon w Play 23.08.09, 20:35
          Ja ma telefon w Erze dlatego ż większość znajomych ma w tej samej sieci i się
          bardziej opłaca a o play-u myślałam ale drogo do nich z innych sieci - jakas
          nagonka chyba takie mam wrażenie
          • xmjx Re: Telefon w Play 23.08.09, 21:06
            Nie jest to żadna nagonka. Winnym sytuacji z Play nie są pozostali operatorzy, a sam Play oraz regulator, czyli Urząd Komunikacji Elektronicznej.

Wszyscy operatorzy rozliczają się między sobą na podstawie tzw stawek MTR (Mobile Termination Rate). Jest to stawka za zakańczanie połączeń w innej sieci (czyli np jak abonent Orange dzwoni do abonenta Ery, to Orange płaci Erze stawkę MTR za każdą minutę połączenia). Problem w tym, że Plus, Era i Orange mają tą stawkę narzuconą przez UKE w wysokości około 27gr za minutę połączenia do danej sieci, natomiast MTR Playa, jako sieci rozwijającej się wynosi obecnie ponad 50gr.

Także Play zapłaci za każdą minutę połączenia do Orange, Ery i Plusa jedynie 27gr, natomiast pozostali operatorzy muszą Playowi zapłacić ponad 50gr. Dlatego za większe stawki do Play możecie podziękować właśnie tej sieci, bo za każdą minutę Play zarabia więcej, niż sieć, z której dzwonicie.

Play zarabia na tym wielką kasę i może sobie pozwolić na prowadzenie agresywnej polityki względem konkurencji. Jednak to się wcześniej czy później skończy. Stawki MTR w końcu zostaną wyrównane i dopiero wtedy okaże się, czy Play będzie lepszy czy gorszy od konkurencji.
            • globe-trekker Re: Telefon w Play 24.08.09, 07:39
              xmjx napisał:

> a za większe stawki do Play możecie podziękować właśnie tej sieci, bo za każdą min
              > utę Play zarabia więcej, niż sieć, z której dzwonicie.
              >
              > Play zarabia na tym wielką kasę i może sobie pozwolić na prowadzenie agresywnej
              > polityki względem konkurencji.

nie wiem jak ciebie ale mnie to odstarasza akurat od tej sieci i dlatego do tej
              pory nie zdecydowałam się na play-a więc nie wiem czy tak zarabia bo według mnie
              mógłby zdecydowanie wiecej gdyby nie te wyższe stawki
              • xmjx Re: Telefon w Play 24.08.09, 13:02
                @globe-trekker: nie przepadam za Playem. Sam mam od 9 lat abo w Orange i nie
                narzekam.

Co do większych zysków Play, to zauważ, że dużo ludzi nawet nie zdaje sobie
                sprawy, że płacą więcej jak dzwonią do kogoś w tej sieci. Podejrzewam, że zyski
                Playa z rozmów spoza sieci mogą być obecnie większe, niż z rozmów wewnątrz sieci
                (drugie główne źródło dochodu).

Jeżeli stawki MTR zostałyby zrównane, Play straciłby jedno z głównych źródeł
                kasy. Podejrzewam, że wtedy oferta Play nie byłaby już taka konkurencyjna w
                stosunku do pozostałych opów.
    • alina.walkowiak Re: Telefon w Play 23.08.09, 22:36
      Dziękuję za informacje. To fakt, że inni operatorzy płacą drogo dzwoniąc do
      Play, ale... co mnie to tak właściwie obchodzi? Mi zależy na tym, żebym to ja
      tanio dzwoniła smile
      • krzysztofsf Re: Telefon w Play 23.08.09, 22:41
        alina.walkowiak napisała:

> Dziękuję za informacje. To fakt, że inni operatorzy płacą drogo dzwoniąc do
        > Play, ale... co mnie to tak właściwie obchodzi? Mi zależy na tym, żebym to ja
        > tanio dzwoniła smile

Zeby to sie skoczylo, ze bedziesz oddzwaniala tanio na strzalki od znajomych smile)
        • alina.walkowiak Re: Telefon w Play 23.08.09, 23:26
          Wychodzę z założenia, że jak ktoś ma interes to dzwoni albo wysyła sms-y. A jak
          ja mam interes to ja dzwonię i chciałabym taniej niż teraz (mam Orange).

Ale głównie chodzi o to, że Orange ma slaby zasięg, a ja pracuję poza miastem.
          To absurd, żeby mieć telefon, a nie móc przez niego rozmawiać, bo sieć ma lipny
          zasięg, prawda?
          Play korzysta z łączy Plusa, a oni mają o niebo lepszy zasięg niż Orange.
          • stef63 Re: Telefon w Play 24.08.09, 07:07
            > Ale głównie chodzi o to, że Orange ma slaby zasięg, a ja pracuję poza miastem.
            > To absurd, żeby mieć telefon, a nie móc przez niego rozmawiać, bo sieć ma lipny
            > zasięg, prawda?
            > Play korzysta z łączy Plusa, a oni mają o niebo lepszy zasięg niż Orange.

To może lepiej zmienic na Plusa?
            • babeth Re: Telefon w Play 24.08.09, 07:29
              Alinko ja też przechodzę do Playa, po 10 latach w Orange. Obecnie płacę w Orange
              30 zł i mam 10 minut w abonamencie (umowa sprzed 2 lat) a Play oferuje mi za 30
              zł 60 minut na komórkowe + 1200 minut na stacjonarne. Podpiszę tylko umowę na
              rok. Znajomi mogą dzwonić do mnie na stacjonarny jeśli wyda im się drogo, albo
              dzwonić za darmo na skype a w celach służbowych i tak większość klientów używa
              telefony stacjonarne (wbrew sztucznie nakręcanej nagonce że "dziś nikt już nie
              dzwoni na stacjonarny).
              • alina.walkowiak Re: Telefon w Play 24.08.09, 09:50
                No, proszę, ja tez mam stacjonarny. Płacę za niego jak za zboże, ale
                przynajmniej mogę trochę "powisieć" . Jak komuś nie pasuje mój komórkowy to
                zadzwoni na stacjonarny, napisze na gg albo co tam chce smile

W Orange doładowywałam telefon 50zł na kwartał. Teraz mogę od biedy załadować 5
                złoty i mieć tel aktywny cały rok. Do tego 29 gr minuta do wszystkich i 9gr sms.
                I nie muszę zastanawiać się, kto ma jaką sieć tongue_out

Ponadto w ramach doładowania 5-9zł dostaję 500sms-ów do wszystkich sieci,
                10-29zł - 1000 sms-ów, 30-49zł - 3000 sms-ów, 50 - więcej zł - 5000 sms-ów smile

Poważnym mankamentem jest jedynie koszt sms-ów za granicę - ok. 60-70gr.
                • ikame Re: Telefon w Play 24.08.09, 10:56
                  z doświadczenia wiem, że play ma słaby zasięg (nie wiem jak to się
                  dzieje, skoro korzystają z sieci plusa). Zdarzało mi się często nie
                  mieć zasięgu w playu i wtedy korzystałam z orange.
                  Poza tym w ramach abonamentu 45 zł mam jakieś miliony darmowych
                  minut do playa i na stacjonarne, których praktycznie nie
                  wykorzystuję, bo dzwonię głównie do orange i plusa.
              • matt2 Re: Telefon w Play 24.08.09, 11:40
                A ja jestem 9 lat w Orange i też się przenoszę, bo "starych" klientów nie
                traktują tak dobrze jak "nowych". Poza tym nawet super hiper oferta sporządzona
                przez miłą Panią konsultantkę, z dodatkowymi minutami, gratisami itp. jest dużo
                gorsza od standardowej oferty Playa. W Playu minuta rozmowy kosztuje połowę tego
                co w Orange.

Przeniosę się na rok i może wrócę do Orange, jako 'nowy klient', będę miał
                lepsze warunki. A kiedyś było odwrotnie - były rabaty za staż w sieci, dodatkowe
                minuty itp. Teraz wszystko jest tylko dla nowych aktywacji. 'Starych' mają
                gdzieś. A może mnie Play zatrzyma... smile

Maciej
                • alina.walkowiak Re: Telefon w Play 24.08.09, 15:21
                  Ja odnoszę wrażenie, że w każdej sieci "nowych" traktuje się lepiej niż
                  "starych". Grunt to przyciągnąć klienta, a potem olać. Ot co! smile
                  • xmjx Re: Telefon w Play 24.08.09, 15:57
                    Nie wiem jak jest w innych sieciach, ale mam abo w Orange od 9 lat i przedłużam
                    zawsze umowę bez telefonu i mogę z czystym sumieniem napisać, że za każdym razem
                    dostaję lepszą ofertę niż nowy klient. A abo wcale nie mam jakiegoś wysokiego
                    (do tej pory Jedna Idea 50, teraz zmieniłem na Orange Abonament 55zł). Przy
                    przedłużeniu na 12 miesięcy dostałem 3 prezenty, które mogę sobie zmieniać
                    dowolnie w czasie trwania umowy (obecnie po 180 minut do dwóch wybranych osób i
                    rozszerzony kapitał - niewykorzystana kasa w ramach wszystkich pakietów
                    przechodzi na 2 kolejne miesiące). A dodatkowo niestandardowo dostałem 1000
                    minut miesięcznie do wybranej osoby oraz 50% zniżkę na Orange Free Standard (1GB
                    transferu miesięcznie) na cały okres trwania umowy.

OK może nie mam 29gr za minutę, ale i tak mi to w zupełności wystarcza i nie
                    pamiętam kiedy mi się zdarzyło przekroczyć abonament, a raczej nie mam oporów,
                    żeby gdzieś zadzwonić jak mam taką potrzebę.

Każdy ma swoje potrzeby i dlatego istnieje coś takiego jak konkurencja. Także
                    nie ma co przekonywać kogokolwiek o wyższości jednej sieci nad inną.

Mam nadzieję, że nie przekonasz się zbyt szybko, że w Play wcale tak różowo nie
                    jest. Musisz pamiętać, że Play jeszcze długo nie będzie miał swojej, w pełni
                    działającej infrastruktury i nadajników. Teraz korzystają z sieci Plusa, ale na
                    pewno ich priorytet jest określony jako niższy niż dla klientów Plusa, więc w
                    obszarach o większym zagęszczeniu użytkowników telefonów może się okazać, że
                    telefon nie będzie w stanie złapać zasięgu w różnych porach dnia (nadajnik ma
                    ograniczoną "pojemność").

Dodatkowo jak Plusowi przestanie się opłacać hostować Playa na swoich
                    nadajnikach przez podkradanie klientów i wycofają się z umowy, to klienci Playa
                    zostaną bez zasięgu. Każdy chyba zna powiedzenie: nie podcinaj gałęzi, na której
                    siedzisz. A dokładnie to robi teraz Play z Plusem smile.
                    • alina.walkowiak Re: Telefon w Play 24.08.09, 16:04
                      Na początek przypomnę, że chodzi mi o ofertę na kartę smile

Skończy się zasięg w Play, zmienię operatora. Mając telefon na kartę, więc nie
                      mam najmniejszego problemu, żeby z dnia na dzień zmienić operatora smile
                      • babeth Re: Telefon w Play 24.08.09, 18:06
                        Jeżeli mówisz o ofercie na kartę to oznacza, że telefon kupiłaś po za ofertą.
                        Mam stary i kosztowny telefon (ładowanie praktycznie codziennie) muszę więc go
                        wymienić. Gdzie kupujecie telefony jeżeli korzystacie tylko z telefonów na
                        kartę. Do komisów nie mam zaufania.
                        • alina.walkowiak Re: Telefon w Play 24.08.09, 19:37
                          Ja kupuję nowe, zapakowane, na gwarancji - z drugiej ręki smile Mój najnowszy zakup
                          to Nokia 5610 XpressMusic. Zapłaciłam niecałe 500zł, w sklepie ok. 700, a w
                          Plusie na wystawie - ponad 1400zł!!!
                      • krzysztofsf Re: Telefon w Play 24.08.09, 20:12
                        alina.walkowiak napisała:

> Na początek przypomnę, że chodzi mi o ofertę na kartę smile
                        >

Era teraz ma nowego Tak Tak-a, z 29 groszy za minute wszedzie poza play (tyle,
                        ze sms 18 gr).

laczac sobie w erze moj abonament z telefonami na karte zony i syna, mam
                        optymalne koszty rozmow.
                        Przy wymianie telefonu, za rok, przymierzam sie do sieci rodzinnej, gdzie zona i
                        syn beda placic wylacznie za rozmowy poza rodzine, co zapewni moj abonament z ta
                        opcja.
                        • krzysztofsf Re: Telefon w Play 24.08.09, 20:19
                          Bazujac na tej ofercie
                          www.era.pl/pl/indywidualni/moje_konto/abonamen/wymien_telefon
                          za 55 zl beda oplacone wszystkie rozmowy syna i zony ze soba i do mnie, a mi
                          zostanie 120 minut na inne rozmowy.

Obecnie place 40 zl majac 70 minut do wszystkich i 200 do 5 wybranych numerow -
                          ale jednoczesnie laduje forsa komorke syna.

Srednie roczne wydatki powinny pozostac na zblizonym poziomie.
                          • minnie8 Re: Telefon w Play 26.08.09, 13:59
                            ja jestem suuuuper zadowolona z sieci.Przez pół roku 5 zł
                            abonamentu+super telefon+duuużo darmowych miut do PLAY i na
                            sacj+darmowe minuty do innych (później 50 zł).Wiele za długo
                            siedziałam w Orange.Przy kolejnym przedłużeniu umowy zaproponowali
                            mi śmieszne warunki.Tak więc przeszłam do konkurencji.I dziecko.I
                            mąż.Teraz gadamy praktycznie bez ograniczeń w ramach abonamentu.Bawi
                            mnie to psioczenie na wyższy koszt dla dzwoniącychsmileCo mnie to
                            obchodzi ile ktoś płaci za to,że ma do mnie sprawę i dzwoni?Mnie
                            interesuje MÓJ rachunek.A że PLAY na tym zarabia?Chyba na czymś
                            trzeba..."Z pustego i Salomon nie naleje"
    • eneny.askin Re: Telefon w Play 26.08.09, 14:41
      jeżeli chodzi o ofertę na karter byłam bardzo zadowolona, miałam już karty
      wszytskich operatorów i wychodziło o wiele taniej, lecz teraz wzięłam w mixie i
      już tak fajnie nie jest, jak zawsze starczało mi 30 zł na miesiąc z czego zawsze
      zostawało około 15, to teraz kończą mi się złotówki bardzo szybko i jest bardzo
      mało promocji.
    • alina.walkowiak Testuję Play 29.08.09, 15:13
      Kupiłam najtańszy starter, jeszcze bez przenoszenia numeru, i testuję zasięg smile
      Na razie jest ok.

Sprawdzałam wszystkie sieci, porównywałam usługi i ceny. No, cóż, lepszej niż
      Play oferty nie ma.

A gadka-szmatka o tym, że klienci Plusa mają "pierwszeństwo" i lepszy zasięg to
      wierutna bzdura, jeśli chodzi o telefony (bo coś takiego jest możliwe w
      przypadku internetu, ale to mnie już w ogóle nie interesuje).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka