Dodaj do ulubionych

jaki alkohol kupić

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.10, 11:21
zawsze z podróży kupuję alkohol miejscowy. Będe pierwszy raz na
terenie byłej jugosławi. Co warto kupić . Chodzi mi o smaczny,
typowy, i nie ekskluzywny, chce wydać normalne pieniądze i nie
chodzi mi o 10 gwiazdek. Tak, żebym po powrocie się mógł pochwalić.
Proszę o wskazówki, ceny
i nie tylko destylaty: też piwo, godne polecenia
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: jaki alkohol kupić 24.05.10, 11:48
      global.images6.fotosik.pl/409/425ca08bf12e6dce.jpg
    • Gość: tom Re: jaki alkohol kupić IP: *.tvkstella.pl 24.05.10, 12:40
      ...a tak całkiem serio, to warto zainteresować się głownie domowej roboty
      trunkami, sporządzanymi przez gospodarzy na bazie destylatów winnych, gdzie
      indziej zwanych grappą lub brandy. Co dom (czyli co bimbrownia) to inna
      receptura, inna kompozycja ziołowa, nie mająca odpowiednika w oficjalnych
      sklepach. W sklepach kupisz np. travarice różnych firm po ok. 70 kun za litr,
      czy rakije po nieco niższej cenie, a u gospodarzy - już nawet za ok. 35-40 kun,
      jak potrafisz prowadzić interesy ;-))
      Co warto skosztować? Na pewno travaricę, ale też rakiję, tak lozovacą jak i
      smokvovą (winogronową i figową), nie mówiąc i śliwowicy. Wato też zwrócić uwagę
      na - występujące w olbrzymim wyborze głownie na południu, w okolicy
      Neretva-Dubrovnik - likiery niezrównanej jakości - od mandarynkowych poprzez
      gruszkowe po pelinkovac, domowe nalewki z magunji chociażby, specjały wyjątkowo
      rzadko spotykany, podobnie jak nalewka na żiżuli. To są delikatesy spotykane
      bardzo lokalnie, np. w niektórych miejscowościach w okolicy Sibenika. Za to
      niesamowite travarice na kompozycji siedmiu ziół z dominującą nutą liści
      chrzanu, ale też rozmarynem i kilkoma innymi lokalnymi zielskami sporządza taki
      mój dawny gospodarz, Milorad z Turanja, który jednak za żadne skarby receptury
      nie zdradzi...
      O winach można by w niespończoność z kolei, ale ich najwyższe jakościowo marki
      znajdziesz głownie na Peljesacu, natomiast możesz trafić po drodze, w Neum na
      przykład, na świetne wina hercegovackie. Nazw nie podam, musiałbym pogrzebać w
      piwniczce... ;-))
      W marketach (w odróżnieniu do domacych, sprzedawanych nawet po 12-15 kun za
      litr) popularne wina chorwackie masz juz od ok. 25-30 kun, przyzwoite - za
      50-60. Ale, uwaga, niektóre są butelkowane po 0,7 litra, inne po 1 litrze, więc
      porównywanie cen jest ryzykowne. Na piwie się nie znam, bo nie używam... ;-)
    • Gość: tom Re: jaki alkohol kupić IP: *.tvkstella.pl 24.05.10, 12:46
      ...tom się zapędził, więc uzupełnienie, chyba ważne: warto przywieźć do Polski
      prosek, czyli słodkie wino deserowe, specjalność Dalmacji. Prosek jest -
      teoretycznie - dosładzany w procesie fermentacji syropem uzyskiwanym z gotowania
      i zagęszczania tą drogą soku winogronowego, jest więc winem mocnym i raczej
      ciężkim, nie nadającym się do codziennej konsumpcji. Jest znacznie droższy od
      win stołowych, wytrawnych czy półwytrawnych, ale tez tubylcy podają prosek przy
      wyjątkowo uroczystych okazjach, od święta.
      • katja_24 Re: jaki alkohol kupić 24.05.10, 13:10
        Na przydroznych straganach proszek kosztuje tyle, co sliwowica, travarica itp :)
        W zeszlym roku 40 kun za litr.
        • Gość: tom Re: jaki alkohol kupić IP: *.tvkstella.pl 24.05.10, 18:13
          ...to i tak dobra cena. W Orebicu za naprawdę dobre wino - czerwone, nie prosek,
          wołano po 60-70 kun, kiedy za dobre travaricę płaciło się, po lekkim targowaniu
          poniżej 50. No, ale Peljesac i jego wina to zupełnie inna bajka... Zresztą - w
          parę dni później w jednym z gospodarstw winiarskich gdzieś w połowie półwyspu
          kupiliśmy wyśmienite, prosto z beczki czerwone wino na 25 kun za litr. Potem
          żałowaliśmy, że wizęliśmy tego o jakieś 20 litrów za mało... ;-))
          Przy nas zachwycali się nim, podczas degustacji przed kuponem, Francuzi będący
          po raz pierwszy w Chorwacji.
          • katja_24 Re: jaki alkohol kupić 24.05.10, 19:35
            Ja kupowalam w Omiszu i na trasie Omisz- Imotski, gdzies po drodze, u milego,
            starszego pana. Mniam, chyba musze uruchomic moje zapasy ;)
    • Gość: kasia Re: jaki alkohol kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 06:36
      witam.jedynie raz udało mi się skosztowac rakiji z rogacza,naprawdę super i
      polecam wszystkim.niestety nie wiem czy można ja kupić gdzieś w
      sklepie,poczęstował mnie gospodarz.rogacz to takie coś jak fasola tylko wieksze
      i o smaku czekolady,pełno tego rośnie .zbiera się gdy jest juz brązowe i z tego
      robił własnie tę rakiję
      • Gość: tom Re: jaki alkohol kupić IP: *.tvkstella.pl 28.05.10, 12:58
        Ściślej - rogac to chleb świętojański, raczej dodawany do trunków dla smaku, ale
        też interesujący dodatek do znakomitych (polecam na oryginalną pamiątkę dla
        bliskich w Polsce - prezent pourlopowy) dżemów ze smokvy, czyli figi. Rarytas,
        choć piekielnie zamulający.
        Co do trunków - w sklepach można kupić wiele, ale raczej z takiej przemysłowej
        produkcji - dobrych jakościowo rakiji i travaric, śliwowicy czy innych, ale to,
        co kupisz u gospodarza, ma nieporównywalnie inny, wyjątkowy i niepowtarzalny
        smak i aromat. Poza tym - każdy region ma swoje, bardzo lokalne, najczęściej nie
        spotykane nigdzie indziej, smaki, zioła, metody sporządzania itp.
        • Gość: Norbi Re: jaki alkohol kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.10, 15:59
          zgadzam się z powyższymi "recenzjami" chorwackich darów natury. co do piwo
          polecam Karlovaćko. W Chorwacji polularna jest sprzedaz piwa w butelkach pet, od
          1 litra do 2,5 litra. Osobiście uważam, ze takie opakowanie nie zmienia smaku, a
          dziennie w tamtym klimacie opróżni się spokojnie taka buteleczkę. jako prezent
          dla rodziny lub znajomych polecam jeszcze jedn0 - niestety już nie alkohol-
          myslę o oliwie z Dalmacji. jeden raz byłem na Istrii i tam był kłopot ze
          zdobyciem dobrej oliwy, na targowisku proponowano najlepszą z wyspy Brać.
          Pozdrawiam.
    • andrzej-50 Re: jaki alkohol kupić 31.05.10, 13:58
      piwo jak wspominał kolega jest w butelkach pet choć nie zawsze po prostu wybiera
      się to opakowanie ze względu na ekonomię mnie najlepiej smakowało ożujskie i to
      jest prawda że nie czułem pogorszenia jakości co w Polsce doskonale się czuje
      ale może to sprawa nastroju . Co do rakiji jakość zależy od wytwórcy będąc na
      Peliasic mieszkałem u producenta wina kwalifikowanego (certyfikat)rakija i
      trawirica była najlepsza ze wszystkich które piłem w Chorwacji JAK KTOŚ TAM
      BĘDZIE POLEAM ADRES OREBICZ ul TRSTENICKA 3 MARICA I ANTO TOMASZEWICZ dom
      znajduje się 50 m od plaży miejskiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka