Dodaj do ulubionych

Budva - tłok na plażach

25.04.11, 10:46
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem osobą przedkładającą spokój i ciszę nad rozrywkowe szaleństwa, które mogłyby dla mnie nie istnieć. Przy tym kocham piękne widoki i dlatego wybrałam Budvę na tegoroczne wakacje, bo wydaje mi się niezwykle urocza i klimatyczna.

Ale. Zdaję sobie sprawę z tego, że to popularne miejsce. Przeglądam od 3 tygodni zdjęcia plaż okolic Budvy i zaczynam się nieco niepokoić. Wygląda na to, że w sezonie ludzie ściśnięci są tam jak sardynki w puszce. Przestudiowałam dokładnie mapki i inne materiały, ale nadal nie wiem, czy jest tam możliwość znaleźć w miarę ustronne, niewielkie i odosobnione plażyczki, które ubóstwiam. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy znajdę takie miejsca, w odległości do 5 km? Będę bardzo wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • hepik1 Re: Budva - tłok na plażach 25.04.11, 15:49
      Tutaj jeszcze jedna mapka z plażami:
      www.rivijera.net/budvaplaze.htm#vrhstrane
      Ogólna opinia albo tłumy,albo śmieci.Chyba,że coś tylko od strony morza dostępnego.
      • katariana Re: Budva - tłok na plażach 25.04.11, 16:49
        Niedobrze, będzie zatem chyba ciężko z wypoczynkiem... Dziękuję za opinię ;)
    • bah77 Re: Budwa - tłok na plażach... 26.04.11, 07:54
      > Jestem osobą przedkładającą spokój i ciszę nad rozrywkowe szaleństwa...

Warto więc wybrać się do Budwy w czerwcu lub wrześniu:
      fotoforum.gazeta.pl/k/budwa.html

> miarę ustronne, niewielkie i odosobnione plażyczki, które ubóstwiam. Czy ktoś
      > mógłby mi powiedzieć, czy znajdę takie miejsca, w odległości do 5 km?

W sezonie możesz spróbować poplażować na malowniczej, naturystycznej części Plaży Jaz:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,99234818.html

Pozdrawiam

bah77
      • katariana Re: Budwa - tłok na plażach... 26.04.11, 08:59
        Niestety, moim nieszczęściem jest to, że praca pozwala mi jeździć tylko w wakacje. Jedyne odstępstwo to Hvar (który zresztą dwa lata temu sam mi poleciłeś, na który wybieram się 27 czerwca, ale to max wczesny termin (ale tam jestem spokojna o odludzia i ustronne miejsca). Dziękuję za odpowiedź!
        • bah77 Re: Budwa - tłok na plażach... 26.04.11, 12:41
          > Hvar... tam jestem spokojna o odludzia i ustronne miejsca.

Tzn. jedziesz samochodem?

bah77
          • katariana Re: Budwa - tłok na plażach... 26.04.11, 12:47
            Nie, ale jesteśmy ludem wędrującym i chcemy też wypożyczyć coś na miejscu. Przy ukształtowaniu tej wyspy i małej ilości miasteczek wygląda na to, że znajdziemy "swoje" miejsca.
            • hepik1 Re: Budwa - tłok na plażach... 26.04.11, 21:00
              Nie żebym chciał dołować...ale mieszkając,w którymkolwiek miasteczku na Hvarze o intymność czy samotność na plaży ,zwłaszcza w sierpniu ,prawie tak samo trudno jak w Czarnogórze,choc skala plaż dużo mniejsza.
              Podobnie w "zatunelowym" Hwarze.
              Z drugiej strony masa miejsc prawie bezludnych ale tu bez samochodu(skuteru) plus "małym"spacerku sie nie obejdzie.
            • bah77 Re: Budwa - tłok na plażach... 27.04.11, 07:38
              > chcemy też wypożyczyć coś na miejscu.

Do może być dobra opcja, aby w szczycie sezonu nie stać w kolejce na prom, a potem dojeżdżać do licznych ustronnych zatoczek, które są oddalone od zatłoczonych miasteczek:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,98259320.html

Pozdrawiam

bah77
    • Gość: darek.59.pl Re: Budva - tłok na plażach IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.11, 11:19
      Moim zdaniem takiego miejsca nie znajdziesz. Nawet słynna plaża Jaz nie jest ustronna i spokojna bo na części tekstylnej i dla golasów w sezonie letnim jest tłoczno. A tak właściwie to skąd Ci przyszło do głowy wybrać Budve na ciche wakacje. Budva, Bećici, Prżno, Sv. Stefan jest tak niesamowicie latem zatłoczona, że nie ma mowy o spokoju i ciszy. Ewentualnie nad Boką Kotorską możesz coś znaleźć ale to już nie jest taka woda jak w Adriatyku a i plaże też są skromne.
      • hepik1 Re: Budva - tłok na plażach 26.04.11, 11:38
        Uogólniając... bezludna plaża w Czarnogorze to taka na 200-300 osób a tłumna to 2-3 tysiące ;)
        Reasumując...w każdy rejon Bałkanów po co innego jedziemy ...
      • katariana Re: Budva - tłok na plażach 26.04.11, 11:55
        Zdjęcia starówki Budvy, Świętego Stefana i Boki Kotorskiej, no i tych Alp Dynarskich mnie urzekły i muszę je w swoim życiu zobaczyć, nawet kosztem przepychania się z tłumami :) Wyjazd w wiosennych lub jesiennych miesiącach nie może dość do skutku (jestem nauczycielem i nie przysługuje mi urlop w czasie roku szkolnego). Dotąd odwiedziłam Thassos i Alonissos, w tym roku będzie Hvar (też w tym klimacie) i tłoczna Budva. Wpadłam jednak na pomysł i za radą Baha przemieniłam terminy - Budva końcem czerwca i początkiem lipca, Hvar miesiąc później. Mam nadzieję, że bedzie lepiej. Wszystkim bardzo dziękuję :)
    • milkowskip Re: Budva - tłok na plażach 04.05.11, 21:25
      img852.imageshack.us/img852/2418/tapetazprzegldarkifotogb.jpg
      Czy podoba Ci się takie miejsce? :) W dalekim tle Budwa.
      • katariana Re: Budva - tłok na plażach 05.05.11, 07:33
        Jest genialne! :) Czyli można jednak znaleźć mniej obłożone skrawki :) Dzięki za zdjęcie.
        • bah77 Re: Budva - tłok na plażach 05.05.11, 11:49
          > Jest genialne! :)

Nic dziwnego, bo to Plaża Crvena Glavica obok malowniczego miasteczka Sveti Stefan.
          Niestety, do niej z Budwy jest ok. 12 km, a nie 5... :)

bah77
          • katariana Re: Budva - tłok na plażach 05.05.11, 23:18
            etam, damy radę :)
            • des4 jest taka plaża w CG... 06.05.11, 08:08
              zatłoczona jak na zdjęciu

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/202499,2,15,Obraz-176.html
              • katariana Re: jest taka plaża w CG... 06.05.11, 09:28
                gdzie to? :)
                • Gość: yurekk Re: jest taka plaża w CG... IP: 213.146.52.* 06.05.11, 10:06
                  Może to jest Jaz?
                  Co by nie było, ale na pewno bardzo nie w sezonie.
                  Ale w 2 połowie sierpnia nie ma problemu.
                  • des4 Re: jest taka plaża w CG... 06.05.11, 10:32
                    nie to nie Jaz, to Plaża Królowej w Canj

pusta, bo dostępna tylko łódką, no i rzeczywiście trzeba tam przyjechać po 20 sierpnia, wcześniej bywa tam więce ludzi, ale i tak jest nieźle, bo na głownej plaży w Canj jak wszedzie w CG jest plażowiczów
                    • des4 Re: jest taka plaża w CG... 06.05.11, 10:33
                      wypadło mi słowko: milion plażowiczów ;)
            • Gość: yurekk Re: Budva - tłok na plażach IP: 213.146.52.* 06.05.11, 10:30
              Na miejsce kwaterunku proponuję jednak inną miejscowość niż Budva!
              Czarnogóra to bardzo mały kraj
            • bah77 Re: Budva - tłok na plażach... 10.05.11, 08:16
              > etam, damy radę :)

Przypomniałem tylko, że te 5 km to był Twój warunek. ;)

bah77
    • Gość: kupin Re: Budva - tłok na plażach IP: 78.133.164.* 08.05.11, 18:24
      bylem w budvie na wakacjach 2010, udalo mi sie zwiedzic kilka plaz w okolicy wiec krótko:
      slovenska plaza- w folderach jedna z najpiekniejszych plaz adriatyku w rzeczywistosci masakra, tak tłoczno nie ma nigdzie,zarówno miejsca darmowe jak i te z parasolami po 10eurowypelnione na maksa
      jaz-3-4 km od budvy , taksowka za 5-6euro, plus to fakt ze jest piaszczysta , dosc dluga , ogolnie przyjemna plaza,
      mogren1i mogren 2- zaledwie 2 minuty spacerkiem od centrum budvy( od cytadeli) , piekne skalki i dosc kameralnie ze wzgledu na to ze nie jest duza , otoczona skalkami i nie widac nic innego, fajna...
      sw stefan- czesc platna- luksusowa, wstep15 euro -w cenie reczniki , woda mineralna,2 lezaki drewniane, parasole slomkowe, i malo ludzi ze wzgledu na cena, ale goraco polecam, woda super i widoczek na wyspe z kilkunastu metrow, wow,
      plaza przy stari grad w centrum- tylko jako wizyta spacerkiemaby zobaczyc , na lezakowanie nie polecam, tloczno , drogo i pelno zwiedzajacych
      plaza na wyspie sw nikola- transport w obie strony 5 euro co 15 minut. na wyspie lezaki -5 euro, mnostwo miejsc darmowych, gastronomia, w wodzie duzo wodnych zwierzatek wiec warto miec buciki, taka lekko dzika plaza, w sumie to na wyspie spacerujac jest kilka zatoczek do plazowania, niektore kameralne na kilkanascie osob, w sumie to najmniej zatloczone miejsce w budwie, i na pewno warto udac sie tam na caly dzien, piekne skalki i idzie zrobic super fotki.
      pozdrawiam
      • katariana Re: Budva - tłok na plażach 09.05.11, 08:02
        Bardzo dziękuję Ci za rzetelną odpowiedź :) W sumie o tej wysepce nie pomyślałam wcześniej, to bardzo dobry pomysł. Pozdrawiam.
        • Gość: kupin, Re: Budva - tłok na plażach IP: 78.133.164.* 10.05.11, 08:54

jak masz jescze jakies pyt o w wolnej chwili odpisze, pozdrawiam,i zazdroszcze wizyty w czarnogorze, bo to piekny kraj
          • kocila Re: Budva - tłok na plażach 12.05.11, 19:09
            Kawałek jeszcze za św Stefanem jest plaża o nazwie "drobny piesek" czy jakoś tak. Mała, kameralna, bardzo malownicza. W sierpniu byliśmy na niej sami. Tutaj zdjęcia z jakiegos katalogu z jedynej willi, która znajduje się obok.
            • agamamaoli Re: Budva - tłok na plażach 16.05.11, 15:28
              Generalnie plaże w Czarnogórze są zatłoczone, ale da się znaleźć luźniejsze miejsce. Slovenska fatalna, w Budvie Mogren ta dalsza plaża jest przyjemna. My byliśmy w Buljaricy w lipcu. W samej Buljaricy są duże luzy na plaży - bo ta ma ok 2 km długości, a miejscowość to wieś.
              Swięty Stefan - stojąc na wprost wyspy należy pójść w prawo wzdłuż wybrzeża kilkaset metrów tak ze 300m i jest tam plaża królewska. Przepiękna, nie była bardzo zatłoczona. Jedna z ładniejszych jakie widziałam.
              Poza tym byliśmy również na plaży Trstena - był już wieczór, ale tłok masakryczny, ludzie wszędzie na jakiś podestach, disco z głośników - sama plaża byłaby śliczna, gdyby nie tłumy ludzi.
              Plaża Królowej koło canj - średnio zatłoczona, jak na warunki czarnogórskie ok.
              Plaża w Petrovacu - za duużo ludzi, nie można było dojść do wody, ręcznik koło ręcznika.
              Wielka Plaża koło Ucinja - luzik.
              Generalnie plaże są ładne, ale b. zatłoczone. I to co i się nie podobało - wszędzie płatne leżaki. Bezpłatne miejsca wciśnięte zawsze gdzieś z boku na mniejszej powierzchni.

• Gość: yniek Re: Budva - tłok na plażach IP: *.xdsl.centertel.pl 17.05.11, 06:31
                a czy da się poplażować na skałkach? Na google earth widać, że pomiędzy Mogrenem i Jaz są jakieś. Nie wiem, czy to złudzenie?
    • katariana Re: Budva - tłok na plażach 05.07.11, 08:58
      Powróciłam opalona i zadowolona. To była dobra porada, żeby przesunąć wyjazd na koniec czerwca. Dla wszystkich jadących w tamtą stronę samotników. Slovenska to jakiś koszmar, człowiek na człowieku, disco, wszystko zastawione budami, karuzelami, łódkami, dmuchanymi zabawkami itd. Mogren i plaża pod starym miastem to zupełne zaskoczenie - pod murami przecudnej zabytkowej starówki wystawione kolumny z muzyką techno. Każda plaża w stronę Św. Stefana zatłoczona. Plaża Jaz I zatłoczona. Ale dało się znaleźć odosobnione miejsca. Jaz II nie jest już plażą dla nudystów, obowiązuje zakaz rozdziewania się, dopiero kawałek dalej - na skałkach, można. Tydzień temu na niej było bardzo niewiele osób - plażowaliśmy niemal samotnie - inni byli od nas w ok. 200 m. Plaża Królowej - niestety tylko dla gości hotelowych (których było w tym momencie na plaży 6). Także polecana Crvena Glavica - samotna i przepiękna. Tylko w jednym miejscu trochę butelek wyrzuconych przez morze. Dalej także były zupełnie pustawe plażyczki, tylko że okupowane przez nudystów. Na skałkach się plażować nie da, bo to głównie urwiska.
      Podsumowując nawet tam dało się znaleźć coś swojego. Jednak z 1 lipca zauważalnie zaczęło przybywać ludności, aż boję się pomyśleć, co będzie za tydzień. Może i te miejsca się wówczas zapełnią. W ogóle to piękny kraj, i tyle by zyskał, gdyby nie te kolorowe parasole wciśnięte w każdy kąt, setki brzydkich nowych hoteli i willi, karuzele, automaty, naganiacze, a to wszystko zagłuszone dudnieniem techno.. Ale warto było to zobaczyć :)
      • Gość: vlad Re: Budva - tłok na plażach IP: 76.73.108.* 05.07.11, 10:09
        przecież przy queen's beach nie ma hotelu, a plaża jest publiczna

wubudowali coś od zeszłego roku?
        • katariana Re: Budva - tłok na plażach 05.07.11, 20:47
          Tak, mój błąd. Kraljeva sobie przetłumaczyłam jako królowa. Plaża Króla? ;) Dokładnie o tę mi chodzi www.youtube.com/watch?v=339h...KPut4
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka