Gość: Aga IP: *.dmbos.com.pl 02.05.11, 13:24 Czy mi się tylko wydaje? Szukam dobrej miejscówki z atrakcjami dla dzieci i 2 tyg. wychodzą mi miniumum 2500 euro :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ted Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.11, 14:52 Nie wydaje się, jest droższa od Dalmacji. Jest bliżej autem dla Włochów, Niemców i Austriaków, więc jest drożej. To, co turyści zaoszczędzą na benzynie, bo krócej pojadą, to wydadzą na hotel i odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekp67 Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? 02.05.11, 15:08 Moim zdaniem nie jest. Jest wieksza oferta turystyczna niz w Dalmacji np. w zakresie ośrodków turystycznych czy firm oferujących rejsy tzw. fishpicniki. Być moze w zakresie cen hoteli jest drozej co wynika z faktu ze na Istrii jest wiecej 4* zaś w Dalmacji 3*. Fakt, ze hotele w Hr nie są tanie i jest to droższa oferta niz np w Grecji. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.dmbos.com.pl 02.05.11, 17:20 A czy możecie mi napisać czy warto jechać na Istrię (bo krócej fakt) czy dodać trochę km i pojechac np. do Dalmacji? Zalezy mi też na pogodzie (jedziemy pod koniec czerwca). Znam tylko Split i wyspe Brac. Które mnie zachwyciły. Ale chciałabym zobaczyć tez coś jeszcze. Padło na Istrię- czy warto? dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.11, 21:33 Pytanie jest retoryczne. Oczywiście, że warto. Bardzo ładne stare miasta, np. Rovinj czy słoweński Piran. Piękne kurorty jak Opatija czy słoweński Portoroż. Interesujące wnętrze półwyspu z małymi miasteczkami, np. Montovun. Jest blisko do włoskiego Triestu. Można polynąć statkiem do Wenecji. Jest co robić cały miesiąc, najlepiej przyjechać za znowu za rok Odpowiedz Link Zgłoś
big__mama Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? 09.05.11, 13:22 Motovun to akurat bym sobie odpuściła. Żadna rewelacja. Lepszy Groznjan czy choćby nawet Hum Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Groznjan i Hum w HR 11.05.11, 23:27 Bardzo proszę o informacje na temat tych miast-duchów. Z przewodników i fotek zamieszczonych wyłania się idylliczny obraz miasta artystów Groznjan i najmniejszego miasta świata Hum. Ale dla mnie mało idyllliczne jest to, że wywiało stamtąd 90% ludzi. Groznjan miał 2000 mieszkańców na początku XX wieku, a wielki kościół w Hunm raczje nie zbudowali dla duchów Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Groznjan i Hum w HR 12.05.11, 05:34 Hum to średniowieczna twierdza,kiedyś 2 tys mieszkańców.W 2010 mieszkańców -23. A prawa miejskie mu zostały i stąd mamy najmniej zaludnione miasto świata ;) www.hum.hr/ Większość miasteczek(oprócz miast portowych),osad nawet tych rybackich budowano w pewnym oddaleniu od brzegu ze względu na bezpieczeństwo.Ataki najeźdźców zawsze szły od strony morza. I był czas na przygotowanie do obrony lub ucieczki. Dopiero rozwój turystyki spowodował,że apartamentowce schodzą do samej liczby brzegowej. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Trufle w Groznjan 13.05.11, 18:03 picasaweb.google.com/gianni.vuljanic/IstraGroznjanMotovun#5521663328292998482 Ciekawe jak toto smakuje ? Wygląda ohydnie,a kosztuje majątek Odpowiedz Link Zgłoś
big__mama Re: Groznjan i Hum w HR 12.05.11, 09:28 Faktycznie informacji nie ma zbyt wiele. Ale naprawdę warto. Groznjan: www.find-croatia.com/istria/groznjan.html press.croatia.hr/pl-PL/Press-Newsletter/Groznjan-%E2%80%93-Miasto-artystow?Y2lcMTQ1NQ%3D%3D Hum: ciekawa-istria.pl/najmniejsze-miasto-hum.html cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21436 Jeśli można jeszcze polecić coś, co w przewodnikach jest często pomijane, to do głowy przychodzi mi Pazinska Jama. Za Kastelem w centrum miasta idziemy uliczką w dół i dochodzimy do wysoko położonego mostu na rzeczką. Przed wejściem na most, z lewej strony, dosłownie w krzakach stoi budka w której kupujemy bilet (30 kn) i możemy schodzić na dół do wąwozu, a potem do jaskini. Jeśli ktoś lubi takie rzeczy to polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Groznjan i Hum w HR 13.05.11, 17:51 Groznjan koniecznie musze zobaczyć. Jest to jedyna gmina w Chorwacji, gdzie większość stanowią Włosi. Przypuszczam, że większość wyjechała po 1954, kiedy miasteczko przyznano Jugosławii. Co prawda Tito przyznał Włochom pełne prawa mniejszości narodwej, ale perspektywa życia w dyktaturze była mało pociągająca. Może się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? 03.05.11, 00:22 Warto, przynajmniej tak myślę, hehe. Jakby co, to proszę mnie nie gonić z kosą za reklamę Istrii. Istria to bardzo dziwna kraina. Są tu perełki włoskiej architektury ( wszystkie zabytkowe miasta nad Adriatykiem na południe od Triestu aż do Puli ). Rządziła tu Republika Wenecka, którą zastąpili Habsburgowie. Potem od 1918 aż do 1945 należała do Włoch, choć większość stanowili Słowianie. Do dziś Włosi żyją obok Chorwatów i Słoweńców. Amfiteatr w Puli to małe Koloseum. Piran to mały Dubrownik. Wnętrze Istrii to małe miasteczka i wioski, winnice, sady oliwne, pasieki z miodem, obok nich kościoły z czasów średniowiecza, widoki jak w Toskanii. No i morze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ted Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.11, 21:34 Słowenia ma tańsze hotele, z wyjątkiem Portoroż Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Witam w klubie 02.05.11, 23:42 Słowo "dzieci" sugeruje, że chodzi o dwójkę. No, przeżyłem ten ból i zarezerwowałem w Słowenii. Jest taniej, może dlatego, ze mają euro, hehe. A na serio, to w chorwackiej Istrii baaardzo rzadko jest oferta 2+2, czyli pokój rodzinny. A jeśli już jest, to dzieci mają małe zniżki.A w Słowenii do 11 lat zniżka 100% jest często. tiny.pl/hd38l Prosze kliknąć, wiek dzieci można skorygować. Np. wyszło 1512 euro za 2 tygodnie. 4 hotel od góry Odpowiedz Link Zgłoś
www.zobacz-swiat.pl Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? 03.05.11, 18:53 Ja byłem w Istrii, konkretnie Rovinj, w tamtym roku. Wybraliśmy się we wrześniu i ceny były znośne. Może na samym mieście wyżywienie nie należy do najtańszych, ale nie było strasznie. Ale za to jakie wspomnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.11, 08:02 Witam, byłem w ub. roku w CRO - Istria -, Duga Uvala. Apartament 4 osoby lux + allinclusive, baseny, animacje dla dzieci i dorosłych. Było super. Koszt całkowity za pobyt + allinclusive wyniósł mnie ok. 2 000 zł / osobę. Dziecko gratis. W tym roku jadę do Porec ( również Istria ) i mam jeszcze lepsze warunki, ale cena już ok. 2 500 / osobę. Szukam osób, które jadą 4 czerwca na Istrię. pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.dmbos.com.pl 05.05.11, 09:36 Mariusz czy możesz podac w jakim miejscu byles? I w jakim teraz będziesz? J Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.11, 10:47 Witam, byłem w Duga Uvala - 25 km od Puli. W tym roku od 04.06.2011 będę w Poreć. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiak39 Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.centertel.pl 09.05.11, 12:54 my jedziemy 5.06 :( i to do Poreca. tez szukamy 2 samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.11, 10:49 Witaj, do jakiego ośrodka jedziecie ? Ja jadę 4 czerwca do Porecia do hotelu Zorna. pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Wyjazd do Porec IP: *.ip.netia.com.pl 10.05.11, 10:52 Aśka, napisz do jakiego miejsca w Poreć jedziecie i skąd startujecie. Może damy radę jechać razem. Ja znam tą trasę. pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-l Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? 05.05.11, 18:48 Trzeba uwzględnić, że pływanie w morzu w tych okolicach to "hardcore". Raz pływałem przy sporych falach to ledwo wyszedłem z morza i cały byłem poobijany i pokaleczony. Opatija i Lovran są piękne, ale tam jest chłodniej. Polecam tym, którzy nie lubią upałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.kalisz.mm.pl 11.05.11, 21:45 Byłam w zeszłym roku w Portoroz, jest drożej niż w Chorwcji, właśnie dlatego że euro. Ale być warto Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Wrrrr 11.05.11, 23:17 Co za bzdura ! Euro nie ma żadnego wpływu na ceny.Absolutnie żadnego. To już eurofobia Słoweńska Istria na 100% nie jest droższa od Istrii w Chorwacji, zdaniem Niemców i nie tylko jest tańsza. Portoroż to modny kurort dla bogatych i porównuj go do Opatiji. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Taa 11.05.11, 23:41 Porównywałem szczegółowo ceny w słoweńskiej i chorwackiej Istrii. Chorwaci mają sztywny kurs kuny do euro i naprawdę nie jest u nich taniej niż w Słowenii. Z powody wyższego VAT wiele rzeczy, np. auta jest droższych. Ceny w dużych sklepach są podobne. Ceny apartamentów są bardzo podobne. Ceny w knajpach w zasadzie to samo. Oczywiście knajpy przeznaczone głównie dla tubylców, a knajpy dla bogatych turystów to dwie kategorie. Komu się nie chce szukać tych pierwszych, ten płaci jak za zboże. Ceny ryb i owoców morza mogą szokować, ale proszę sobie przypomnieć, co oferuje się nad polskim Bałtykiem w temacie ryby. W 100% są to ryby z zamrażarki, przywiezione z hurtowni 100 km od morza, nie od rybaków, smażone na najtańszym oleju, byle jak. Ceny w hotelach zalezą od miejscowości. Portoroż i Opatija to wyższa pólka, jak u nas Sopot. Słoweńcy wygrywają przy wczasach z dziećmi, potrafią dać żniżki 100% dla dwóch dzieci do 11 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: Taa taaa taaaa :)) IP: 195.85.249.* 12.05.11, 10:17 Akurat w kwestii ceny noclegów to chyba jest różnie - i to nie tylko na Istrii... Nie interesują nas hotele a raczej pensjonaty bądź apartamenty ze śniadaniem - więc o hotelach nie pogadam :) I teraz na tydzień w maju, i w Słowenii, jeżeli wchodziło w grę położenie w ramach któregoś z miasteczek (żeby wieczorem gdzieś można było się przejść) to cena od 20 EUR za osobę wzwyż (bez śniadań, ze śniadaniami drożej), dziecko 7 zniżka 50%, dziecko 13 letnie pełnopłatnie. Spędziłam ładnych parę dni na poszukiwaniach w necie i mailowaniu... I padło na Umag (HR) - mieszkamy na samej staróweczce, za 15 EUR od dorosłego, oba dzieciaki gratis, śniadania 5 EUR od dorosłego. Ponieważ za pobyt i śniadania, i tu, i tu w EUR to chyba można spokojnie powiedzieć, że w tym wypadku w Słowenii jest drożej. Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Taa taaa taaaa :)) 12.05.11, 13:36 Bywa różnie. Ja akurat miałem odwrotny przypadek z hotelami. W chorwackiej Istrii był dla mojej rodziny znacznie droższe, nigdzie nie było zniżek 100% dla dzieci. A w Słowenii znalazłem taką ofertę bez problemu. Statystycznie poziom wszystkich cen jest bardzo zbliżony, ale czasem to oznacza, ze coś jest drożej, coś jest taniej Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Taa taaa taaaa :)) 12.05.11, 15:36 Tak tylko na marginesie...kompletnie nie rozumiem ludzi placącyh 5 euro za sniadanie...nic bardziej przyjemnego jak spacer rankiem do najbliższej pekarnu po świeże pieczywo,kilka jajek na patelnię ewentualnie kostka sera białego,odrobina dżemu,jakiś pomidor...uwielbiam spacer po pustych uliczkach czy plaży tuż po wschodzie słońca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Taa taaa taaaa :)) 12.05.11, 16:10 Niektórzy lubią pospać. Ja poza wakacjami rzadko jem śniadania z powodu braku czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: oftopic :) o śniadaniach IP: 195.85.249.* 12.05.11, 16:13 A ja kompletnie nie rozumiem ludzi, którzy nie mogą zrozumieć, że inni lubią coś innego, ja lubię mieć czasem podane pod nos :) i to, że zmywa potem ktoś inny.... Dlatego lubię mieć śniadania (to niestety nie zawsze sie udaje) a popołudniami chodzić do knajp na jedzenie. I tak robię - na wakacjach nie gotujemy i nie zmywamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: oftopic :) o śniadaniach 12.05.11, 17:31 aska napisał(a): , > ja lubię mieć czasem podane pod nos :) Trzeba było wyjść za mnie ;) Pierwsza godzina po wschodzie to tzw "złota godzina" Piękne światło do zdjęć.Potem kawka w portowej konobie,potem piekarnia ,potem śniadanie do łózka...itd itp ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: oftopic :) o śniadaniach IP: *.dmbos.com.pl 13.05.11, 09:24 Dzięki :) Juz wszystko znalazłam. Fajny hotel**** z HB za dobrą cenę. Ja tez uwielbiam spacery o poranku po swieżą bagietkę i zapach parzonej kawy... To zazwyczaj celebruję we Wloszech, gdzie jeżdże tylko z męzem (śpiochem). Z dziecmi chcę mieć święty spokój. Niby przygotowaywanie posiłków to no problem, ale potem trzeba posprzątać itp. Więc w nosie mam taki wypoczynek ;) pozdrawiam i tych leniwych i ranne ptaszki Aga Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: oftopic :) o śniadaniach 13.05.11, 15:12 Mówi się trudno...posprzatane...milego wypoczynku i pięknych wschodów słońca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaga Re: Taa taaa taaaa :)) IP: *.man.kielce.pl 18.01.12, 11:52 Asiu, chcemy jechać latem na Istrię. Czy masz jakiś kontakt do pensjonatu, o którym pisałaś (cena 15 euro od osoby, itd.)? Jeśli tak proszę podaj dalej, bo chętnie skorzystamy. Nas również nie interesują hotele, ale opcja pensjonat lub apartament (rodzinka 2+ 2, a właściwie dwie lub trzy takie rodzinki). Jeśli ktoś ma jakieś namiary na sprawdzone i niedrogie miejsce to proszę o informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy Istria jest droższa niż reszta Chorwacji? IP: *.fn.pl 18.01.12, 13:47 Witam, mi się wydaje że nie, wiele ludzi jeździ do Istrii i spędza tam wakacje. Jedna z moich znajomych pojechała w ten region z e-domizil. Jak zdążyłam się zorientować ta firma ma już swoją polską strone www.edom.pl Widziałam że mają tanie ceny poniżej 2500 euro Odpowiedz Link Zgłoś