Dodaj do ulubionych

pierwszy raz samochodem co zalatwic i kilka pytan

IP: *.play-internet.pl 17.07.13, 08:54
zdecydowałam sie na jazde w ciemno do Primosten bede szukać kwatery na miejscu może coś znajde bede kierowac sie w strone Makarskiej ,mam kilka pytań ,

1. jaka trase obrać jadac z częstochowy?
2.gdzie kupic winety i ile one kosztują , jaka waluta sie placi bo nie posiadam kart bankowych którymi bym zapłaciła?
3 . jaka mape wgrac do nawigacji żeby byla dobra?
4 . czy drogi w Chorwacji sa płatne jak tak to w jaki sposób sie płaci i czy mozna je ominąć?
5 .może macie jakies cenne rady?
6 . jade autem z LPG przy Polskiej granicy zatankuje do pełna , a gdzie po drodze znajde stacje z gazem?
7 .słyszalam że najlepiej wziąć zapasy jedzenia z Polski bo tam jest drogo czy to dobry pomysł?
8 . czy parkingi przy plazy sa płatne?
9.gdzie warto pojechac żeby coś pozwiedzać jakie sa koszty wstepów np na wodospady? , i jaka plaża jest najładniejsza chodzi mi o czystość wody i jej błękit :)

wybieramy sie pod koniec sierpnia termin do ustalenia jakby ktoś chciał sie przyłaczyć do wspólnej jazdy to bardzo chętnie ,mój mąż jest mechanikiem samochodowym także służy pomocą

bede wdzieczna za odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • des4 Re: pierwszy raz samochodem co zalatwic i kilka p 17.07.13, 10:51
      Gość portalu: podrózniczka napisał(a):

> zdecydowałam sie na jazde w ciemno do Primosten bede szukać kwatery na miejscu
      > może coś znajde bede kierowac sie w strone Makarskiej ,mam kilka pytań ,
      >
      >
      > 1. jaka trase obrać jadac z częstochowy?

wrzuć sobie w google wyznaczanie trasy przejazdu, a potem ją zmodyfikuje jeśli np. chcesz uniknąc płatnych dróg

> 2.gdzie kupic winety i ile one kosztują , jaka waluta sie placi bo nie posiadam

słowackie kupisz na przejściu albo na pierwszej stacji benzynowej za granica, jeśli jedziesz prze Węgry podobnie, wygodniej jest kupić sobie na spokojnie wcześniej winiety w pzm

> 3 . jaka mape wgrac do nawigacji żeby byla dobra?

a jaki masz program do nawigacji?

> 4 . czy drogi w Chorwacji sa płatne jak tak to w jaki sposób sie płaci i czy mo
      > zna je ominąć?

autostrady są płatne, oczywiście można je ominąć, ale po co?

> 5 .może macie jakies cenne rady?

???

> 6 . jade autem z LPG przy Polskiej granicy zatankuje do pełna , a gdzie po dro
      > dze znajde stacje z gazem?

google

> 7 .słyszalam że najlepiej wziąć zapasy jedzenia z Polski bo tam jest drogo czy
      > to dobry pomysł?

zależy jakiego jedzenia, zależy gdzie jedziesz, zależy jaki masz bagażnik, jeśli będziesz na zadooopiu ze sklepikiem parę km dalej warto co nieco wziąć, poza tym ceny w sklepach wyższe niż w Polsce, ale nie porażające, dość drogo jest w restauracjach

> 8 . czy parkingi przy plazy sa płatne?

zależy, są płatne są i "dzikie"

> 9.gdzie warto pojechac żeby coś pozwiedzać jakie sa koszty wstepów np na wodosp
      > ady? , i jaka plaża jest najładniejsza chodzi mi o czystość wody i jej błękit :

subiektywne

> )
      >
      > wybieramy sie pod koniec sierpnia termin do ustalenia jakby ktoś chciał sie prz
      > yłaczyć do wspólnej jazdy to bardzo chętnie ,mój mąż jest mechanikiem samochod
      > owym także służy pomocą
      >
      > bede wdzieczna za odpowiedzi :)
      • Gość: Irytujace Re: pierwszy raz samochodem co zalatwic i kilka p IP: 80.93.6.* 17.07.13, 16:01
        Do des4.

Straciles 20 min zeby nie wniesc nic cennego, informujacego... pytanie tylko po co??
    • Gość: heca7 Re: pierwszy raz samochodem co zalatwic i kilka p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 12:30
      Nie odpowiem na wszystkie pytania ;)
      Ale... dróg płatnych czyli autostrad nie warto omijać. Chyba, że zamierzacie sobie zrobić wycieczkę po interiorze , która zajmie duuużo czasu ;)
      Mimo wszystko dobrze mieć jakąś kartę płatniczą... na wszelki wypadek.
      Stacje z gazem są na Słowenii i w Chorwacji. Gorzej z Austrią... chyba oni za bogaci są na gaz ;)
      pl.inaustria.at/stacje-lpg-austria
      Nawigację mamy wbudowaną więc tego nie wiem.
      Jedzenie jest dość drogie. Ja zabieram pewne półprodukty bo 3 dzieci nie chce jeść wyłącznie chorwackiego jedzenia ;) Zakupy się robi w Konzumie lub Studenacu. To takie ichnie supermarkety. Poza tym zwykle apartamenty wyposażone sa w aneks kuchenny albo jest ogólnodostępna kuchnia w budynku. weź po prostu coś na początek.
      Tu strona Konzumu(konzuma?) z cenami w kunach oczywiście ;) www.konzum.hr/Akcije/Katalozi
      Jeśli chodzi o parkingi to ja zawsze byłam na tyle blisko, że na plażę szłam piechotą. To chyba najlepsze wyjście :)
      Nooo, co do plaży to pytanie rzeka ;) Plaż tysiące. Są piękne piaszczyste plaże na Rabie, jest Zlatni Rat, są malutkie plażyczki na Hvarze , jest ponad 3km plaża w Tucepi.
      Jeziora Plitvickie, tu masz wszystkie odpowiedzi: www.plitwickiejeziora.pl/
      Jesli jedziecie w sierpniu to macie jeszcze czas na przestudiowanie www.cro.pl/
      • alfa36 heca 19.07.13, 10:45
        Może mógłbyś podać konkrety, jeśli o trasę chodzi? My jedziemy do Tribunji. I jeszcze, obojętne jest czy karta to visa czy inna? Lpiej mieć kartę czy gotówkę? Myślałam, żeby gotówkę tylko na apartament plus drobne wydatki.
        • heca7 Re: heca 19.07.13, 19:41
          Wg mnie 1/3 gotówka i 2/3 karta. Tylko na straganach i tam gdzie pamiątki płaciłam gotówką.
          Paliwo i autostrady- zawsze karta-obojętne czy visa ;)
          Zawsze jeździmy przez Austrię (omijamy Wiedeń praktycznie obwodnicami). Śpimy po drodze pod Zagrzebiem. Jedziemy z Warszawy.
    • Gość: Janko Re: pierwszy raz samochodem co zalatwic i kilka p IP: *.satkol.pl 19.07.13, 19:10
      W Twoim przypadku pewnie ta trasa będzie najlepsza : trasy.docelu.pl/?ticaid=610f92 , myślę ,że jednym ciągiem bez noclegu nie będzie problemu. Winiety kupuj w danym kraju - najtaniej . Opłaty za przejazd znajdziesz tutaj : www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html . W Chorwacji szkoda czasu na omijanie autostrad , płacisz tam za przejechane odcinki , najlepiej mieć wymienione na granicy ichniejsze kuny . Co do żarła to praktykujemy branie ze sobą półproduktów do szybkiego przygotowania na miejscu . Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze wydajemy na okoliczne atrakcje . Pozdrawiam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka