Dodaj do ulubionych

Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.17, 13:30
Mam zamiar wybrać się w tym roku (sierpień) do Chorwacji na 2 tyg (Po raz pierwszy) wyjazd z Poznannia.

Pierszy tydzień chciałbym spędzić na Makarskiej a drugi w bardziej spokojnym rejonie i blizej powrotu do PL.
Prosze o pomoc :
Jak najlepiej dojechać ?(szybko i tanio :D :D :D )
Jakie opłąty i gdzie mnie czekają ?
Co warto i w jakiej kolejności odwiedzić ? (Nastawiam sie głównie na wypoczynek ale pozwiedzać też lubie )
Co zabrać z sobą ? ITP ITD

BARDZO PROSZE O POMOC BO TO MOJA PIERWSZA WYPRAWA W CHORWACJE A CHCIAŁBYM MIEĆ JAKIŚ PLAN MOJEJ WYCIECZKI

DZIĘKI I POZDR! :)
Obserwuj wątek
    • wislok1 Czemu tak krzyczysz i panikujesz ? 07.05.17, 13:58
      Gość portalu: Maks napisał(a):

> Mam zamiar wybrać się w tym roku (sierpień) do Chorwacji na 2 tyg (Po raz pierw
      > szy) wyjazd z Poznannia.

Do sierpnia masz sporo czasu, nie ma powodu do wrzasków i histerii, hehe...

> Pierszy tydzień chciałbym spędzić na Makarskiej a drugi w bardziej spokojnym re
      > jonie i blizej powrotu do PL.

Czyli jakim rejonie ? Poczytaj internet , kup przewodnik książkowy, sam wybierz to, co ci się najbardziej spodoba...
      ( z tym że w sierpniu jakieś miejsce jest spokojne, to są 2 możliwości:
      - jest do d...
      - nie da się tam łatwo dojechać autem )

> Prosze o pomoc :
      > Jak najlepiej dojechać ?(szybko i tanio :D :D :D )

Najtaniej będzie autostopem...
      Albo zabrać się z kimś, kto jedzie autem
      ( jak ktoś się zgodzi zabrać takiego panikarza, hehe )
      Nawet nie napisałeś, czy jedziesz sam...
      Skoro nie napisałeś, że jedziesz z rodziną czy znajomymi, to chyba jedziesz sam...

> Jakie opłąty i gdzie mnie czekają ?

No, ale najpierw musisz SAM wybrać trasę przejazdu...
      Z Poznania do Makarskiej jest sporo możliwości...
      Co do opłat ściąga:
      www.dalnicni-znamky.com/pl/

> Co warto i w jakiej kolejności odwiedzić ? (Nastawiam sie głównie na wypoczynek
      > ale pozwiedzać też lubie )
      > Co zabrać z sobą ? ITP ITD
      > > JAKIŚ PLAN MOJEJ WYCIECZKI

Sam ułożysz plan, do sierpnia masz sporo czasu !
      Najpierw musisz coś o Chorwacji poczytać, na spokojnie się zastanowić, co wybrać...

Jak jedziesz sam i jesteś taki zielony, i tak panikujesz,
      to na twoim miejscu bym po prostu poszedł do biura podróży, kupił wycieczkę i pozwolił na to, żeby cię do Chorwacji zawieźli i przywieźli...

Nie będziesz się tak stresować....
    • Gość: Jure Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.17, 15:25
      Maks napisał(a):
      Pierszy tydzień chciałbym spędzić na Makarskiej
      Co warto i w jakiej kolejności odwiedzić ?
      (Nastawiam sie głównie na wypoczynek ale pozwiedzać też lubie )

Sveti Jure

Co zabrać z sobą ? ITP ITD

Rower(y)
    • aseretka Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 07.05.17, 17:58
      > Mam zamiar wybrać się w tym roku (sierpień) do Chorwacji na 2 tyg
      Sierpień to najgorszy czas na urlopowanie ... :( To tzw. wysoki sezon, bo Włosi, Niemcy najczęściej mają w sierpniu urlopy, więc i ceny są odpowiednio windowane. Piszesz: "mam zamiar", czyli rozumiem, że nie masz jeszcze zarezerwowanego noclegu (kwatery prywatnej/hotelu).

> Pierszy tydzień chciałbym spędzić na Makarskiej a drugi w bardziej spokojnym rejonie i
      > blizej powrotu do PL.
      Rozumiem, ze masz na myśli Riwierę Makarską, czyli największy i najpopularniejszy region turystyczny w Chorwacji, zlokalizowany w środkowej części Dalmacji, który rozciąga się na odcinku 53 km od Breli na północy do Gradaca na południu. Jeżeli nie masz jeszcze nic zarezerwowanego, to czarno widzę koszty noclegów.
      Drugi tydzień bliżej PL, w jakimś spokojniejszym rejonie? To chyba że będzie to gdzieś na Półwyspie Istria, ale nie na wybrzeżu, tylko gdzieś w jego głębi. Np. w uroczym miasteczku Bale:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,155164459.html
      czy w oddalonym o 10 km od Puli miasteczku Vodnjan:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,155191981.html
      albo w Buzet:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,154765142,155378179.html
      albo w Buje:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,161787785,161901340.html
      Tam o noclegi łatwiej niż na wybrzeżu.
      > Jak najlepiej dojechać ?(szybko i tanio :D :D :D )
      > Jakie opłąty i gdzie mnie czekają ?
      Jeśli chodzi o koszty dojazdu, to wejdź na:
      www.viamichelin.pl/
      Ustaw w opcjach koszty paliwa (tylko Ty wiesz ile spala na 100 km Twój samochód i jakim paliwem jest napędzany: benzyna, LPG, olej napędowy ). Możesz też zaznaczyć unikanie punktów poboru opłat za autostrady (będzie tańsza ale wolniejsza jazda).
      Mnie ViaMichelin z Poznania do Makarskiej (bo nie wiem w jakiej miejscowości będziesz stacjonował) pokazuje trzy trasy:
      1. Odległość 1412 km w tym 981 km na autostradzie, optymalny czas przejazdu 17 h 47 min, w tym 8 h 59 min na autostradzie - przewidywany koszt 307,94 euro, w tym opłata za autostrady 35,36 euro, paliwo 237,12 euro i winiety 35,46 euro;
      2. Odległość 1508 km w tym 1143 km na autostradzie, optymalny czas przejazdu 17 h 39 min, w tym 10 h 39 min na autostradzie - przewidywany koszt 340,52 euro, w tym opłata za autostrady 55,24 euro, paliwo 249,82 euro i winiety 35,46 euro;
      3. Odległość 1742 km w tym 1527 km na autostradzie (przez Niemcy), optymalny czas przejazdu 18 h 11 min, w tym 13 h 53 min na autostradzie - przewidywany koszt 369,54 euro w tym opłata za autostrady 59,52 euro, paliwo 286,12 euro, winieta 23,90 euro.
      Moim zdaniem bez noclegu po drodze nie da się przejechać. :( Czyli trzeba byłoby podzielić podróż na dwa etapy.

> Co warto i w jakiej kolejności odwiedzić ?
      Trudno powiedzieć, jeśli nie określasz swoich zainteresowań: zabytki, natura...
      Trochę miejsc tam jest. Popatrz chociażby tu:
      croatiaholidays.pl/riwiera-makarska/
      • Gość: gtw Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! IP: *.static.sl-net.pl 07.05.17, 19:57
        planowanie w maju sierpniowego wyjazdu do HR jest czymś nieprawdopodobnie naiwnym jeśli chodzi o znalezienie fajnej miejscówki w rozsądnych pieniądzach

poza tym odechciewa się pisać, skoro ktoś żąda aby na tacy podać mu informacje od a do z

na cro.pl są dzisiątki wątków i setki wpisów na temat pierwszego wyjazdu, z detalami tras, kwater, opłat itd...

warto zadać sobie trochę trudu, coś na tej podstawie ustalić, a potem dopiero pytać się czy scenariusz jest sensowny i co warto w nim zmienić....

• wislok1 Taaaaaa 07.05.17, 22:29
          "na cro.pl są dzisiątki wątków i setki wpisów na temat pierwszego wyjazdu, z detalami tras, kwater, opłat itd..."

Tu akurat się nie zgodzę z opinią...
          Pierwsze wrażenie kogoś zielonego, który jeszcze w Chorwacji nie był, to chaos na cro.pl...
          Dokopanie się do właściwych informacji jest bardzo trudne...
          A nie każdy jest taki bystry, żeby to umieć robić i mieć czas spędzić wiele godzin na szukaniu !
          Czas to pieniądz i ludzie szukają SZYBKIEJ informacji...

Na tym na polegać forum turystyczne, że ktoś chce uzyskać SZYBKO pomoc...
          A nie być odsyłanym do setki linków...

Tak więc mnie nie dziwią takie wątki jak ten...

Inna rzecz, że OPRÓCZ pytania o pomoc wypada choćby kupić przewodnik w księgarni czy poczytać przewodnik internetowy...
          Wykazać się własną inicjatywą !!!

Zupełnie inaczej się z kimś gada, jak ten komuś zależy i sam też szuka informacji...
          Wtedy rady dotyczą szczegółów, a nie tego, żeby komuś ułożyć plan pobytu...
          • wislok1 Re: Taaaaaa 07.05.17, 22:45
            Pamiętam, jak sam się pytałem o Opatiję i okolice...
            W zasadzie gdyby nie własna inicjatywa i przekopanie stron internetowych, wiele godzin przed komputerem,
            to rady z cro.pl były prawie bezużyteczne...
            No, jedna, dwie osoby coś napisały z sensem...
            Reszta wprowadzała w błąd...
            Dostałem informację, że jest problem z parkowaniem w Opatiji, co było kompletną bzdurą...
            Kto inny pisał, że to ekskluzywny kurort z wysokimi cenami w sklepach i knajpach, co tez było idiotyzmem...
            Reszta, czyli dwie osoby...

Pozostali na konkretne pytanie nie byli w stanie udzielić żadnej odpowiedzi !

Tacy to "znawcy", hehe...
            Wystarczy, że ktoś NIE JEDZIE do Makarskiej lub innej ulubionej przez Polaków miejscowości i d... zbita
            Radź sobie sam...

Pytanie się o dojazd do Chorwacji
            to jest dopiero katastrofa, bo wszelkie użyteczne informacje są dzień, dwa na ostatniej stronie wątku,
            a potem ich znalezienie jest trudne..

Stąd ludzie się pytają o wszystko, a zamiast rzeczowej odpowiedzi ich wątki są wywalane na śmietnik...

90% zawartości forum zajmują pie.doły o wszystkim i niczym, klasyczne towarzystwo wzajemnej adoracji....
            ( czasem ciekawe są niektóre relacje, treściwe i uczciwe jak np. maslinki.
            Ale ich lektura jest niestrawna, jak się czyta chórek klakierów )

• wislok1 Re: Taaaaaa 07.05.17, 23:00
              Moim zdaniem czas takich forów internetowych się skończył...
              Wzajemne adoracje są niestrawne, bawią tylko kilkadziesiąt osób,
              a brak szybkiej informacji czyni je bezużytecznymi ....
              • wislok1 Re: Taaaaaa 07.05.17, 23:10
                Na tym forum sposób czytania wątków jest bardzo czytelny i łatwy...

Nie ma tez problemu z tym, że wątek wędruje do śmietnika...

I naprawdę sporo ludzi chce pomóc, tylko trzeba też wykazać się własną inicjatywą...

PS: i nie ma banowania...

• wislok1 Re: Taaaaaa 07.05.17, 22:52
            Tak więc Maksie, nie obrażaj się na słowa krytyki, tylko zabierz się do lektury informacji o Chorwacji...

Jak już się zabierzesz do lektury, to będziesz miał pytania o szczegóły,
            o to czy dana miejscowość jest OK, czy jest tam fajna plaża, co tam jest ciekawego do zobaczenia w okolicy, itp...

I pytaj się o te szczegóły, bo diabeł tkwi w szczegółach...

Jak ci się nie chce, to są biura podróży i one za ciebie pomyślą...
            • wislok1 Re: Taaaaaa 07.05.17, 22:56
              Z tym że w sierpniu to jak napisał gtw, znalezienie czegoś fajnego w dobrej cenie jest bardzo trudne...

Raczej arcytrudne...

• Gość: Maks Re: Taaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.17, 19:50
                No to żeście mnie pocieszyli

Prosiłem o szybką pomoc, bo żona zaproponowała Bułgarię z samolotem
                Mnie nie ciągnie nad morze Czarne i pomyślałem o Chorwacji
                Sprawa się ROZWIĄZAŁA, żona kategorycznie nie chce jechać autem, mówi o stracie czasu i męczarni

POLECIMY do Bułgarii

Tym co mnie odpisali
                dziękuję za pomoc
                • aseretka Re: Taaaaaa 08.05.17, 20:25
                  Wszystko zależy, co kto lubi... Dla mnie Chorwacja z wybrzeżem Adriatyku jest bardziej interesująca niż Bułgaria z plażami Morza Czarnego. Wyjazd autem nie jest też dla mnie stratą czasu, bo urlop zaczyna się już w momencie wsiadania przed domem do samochodu. Zanim dojedziemy bez pośpiechu do docelowego miejsca wypoczynku zwiedzamy sobie po drodze jakieś ciekawe miejsca. Tego uczyłam niegdyś moje dzieci, a teraz uczę moje wnuczki. :)
                  • wtop.ek Re: Taaaaaa 08.05.17, 21:01
                    Bułgaria nadmorska to liga podwórkowa, Chorwacjka ekstraklasa

jeśli chodzi o morze, widoki i zabytki

ale jeśli ktoś lubi hotele a'la cygański król i resortowe kołchozy biorem podrózy,m to Byłgaroia będzie wlaściwym wyborem

swoją drogą ciekaw jestem jaką "męczarni"ą jest jazda autem po autostradzie, no chyba że się ma tico na 4-osobową rodzinę

nocne transfery z hotelu na lotnisko i opóźnione kilka godzin czartery męczarnią zatem nie są, zwłaszcza na lotnisku w Burgas pamiętającym czasy Ziwkowa:)))

• wislok1 Re: Taaaaaa 08.05.17, 22:13
                      Ja jechałem do Bułgarii pociągiem przez Rumunię i strasznie droga się dłużyła...
                      No, ale pociąg wlókł się strasznie, nie ma porównania z jazdą po autostradach...

Co kto lubi...

Ja nic strasznego w jeździe autem nie widzę, przy dłuższych odległościach da się pojechać z noclegiem na trasie, nie trzeba jechać do oporu i się męczyć...
                • wislok1 Re: Taaaaaa 08.05.17, 22:07
                  W przyszłym roku musisz zająć się bardziej planowo i systematycznie przekonywaniem żony do Chorwacji...

• itm.an Re: Taaaaaa 09.05.17, 13:43
                    Ja pamiętam swój pierwszy wyjazd do Chorwacji w 1998 r.Jechalismy w 3 rodziny trzema autami w tym TCIO.Miejsce docelowe Zaton k/Zadaru. Do Karlovaca jakos dalo się jechać autostrada,pozniej drogą 1 , przez Gracac , dalej droga przez góry ,drogi wąskie ,bez barierek, nad przepaściami. Gdzieniegdzie jakies wioski zniszczone przez wojne,strach było zatrzymywać się na dluzej.
                    Jazda po autostradach w Chorwacji dzisiaj to inna bajka...
                    • wislok1 Re: Taaaaaa 09.05.17, 21:17
                      Czasy się zmieniają, ludzie jeździli do Chorwacji fiatami 126p i o dziwo maluch to przeżył...

Za Tito to już było generalnie dziwnie, bo Jugosławia jako kraj socjalistyczny był tak naprawdę kapitalistyczny i trzeba było "twardej" waluty na wyjazd...
                      Więc ludziska brali rzeczy na handel...

A korki były na każdej granicy...
    • adam.raj Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 16:47
      Co za głupie pytanie. Kto pozwala na takie idiotyzmy. Mozna przejrzec internet i nie zadawac takich pytań.
      • wislok1 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 23:36
        Nie każdy jest tak bystry, że wystarczy mu przejrzeć internet...

Poza tym działa tzw. poczta pantoflowa i jedna idiotyczna opinia koleżanki czy kolegi czasem ma moc rażenia 100 razy większą niż rzetelne informacje innych osób znalezione w internecie...
        Wystarczy, że koleżanka czy kolega są oceniani jako bardzo wiarygodni...
        Wtedy mogą pleść bzdury i słucha się ich tak, jak świnia słucha grzmotu...

• adstr Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 17:48
      Radzę przede wszystkim wyluzować, bo w Chorwacji niewiele potrzeba do szczęścia.
    • zbysio54 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 22:05
      Za skarby nie jedż tam w sierpniu . Drogi będą wtedy zatkane przez Austriaków , Niemców a szczególnie Włochów, którzy wszyscy naraz biorą urlop i walą do Chorwacji.
      • wislok1 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 23:21
        Wszyscy Włosi jada do Chorwacji i zatykają drogi ?
        Zaś bez przesady...

• zbysio54 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 22:08
      Chorwacja jest droga niemożliwie. Jeżeli na urlop do tego kraju to od połowy do końca maja. Niema tłoku na plażach i drogach, pogoda pewna
      • wislok1 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 23:22
        Pewne to są śmierć i płacenie podatków...
        Co do pogody w maju to już nie jest tak...
        Poza tym woda jest jeszcze zimna...( w morzu )
    • zbysio54 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 22:32
      Przez Czechy, Austrięi Słowenie kupuje się winiety - tuż przed granicą tych krajów. Najbardziej zdziera Słowenia, ale można ominąć płatne autostrady i jechać dłużej ale przepiękną trasą przez Włochy - Triest /wcześniej Austria- Klagenfurt, Słowenia -Planica/. można też tą trasę zostawić sobie na powrót.
      Widoki i wrażenia wystarcza za połowę urlopu w Chorwacji.
      Ceny w Chorwacji przyprawiają o zawrót głowy np butelki cienkiego piwa poniżej 10zł nie kupisz.
      Jedzenie okropne, za cienki niesmaczny obiad bez zupy wydasz z 60 Kun - jakieś 35zł. Jeżeli dodasz 30 zł za śniadanie, 30 zł za kolację /oczywiście po przeliczeniu Kun/ to stówka dzienie idzie na wyżywienie. Wjazd na Istrię to 42 kuny w jedną stronę, a trzeba wrócić. Podobnie wjazd na Krk i inne wyspy. Autostrady płaci się na bramkach.
      Bardziej opłaca się wymieniać Euro na Kuny niż PLN na kuny , "mienialnice" sa co krok ale za złotówki biorą chyba większą prowizję bo kurs do euro się tu nie zgadza.
      Odradzam pobyt w Rijece - potworny hałas całą dobę - to miasto nie śpi.
      • wislok1 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 28.05.17, 23:26
        Zbysio, przestań tu straszyć ludzi opowieściami z mchu i paproci...
        Ceny są wyższe niż w Polsce o około 1/3, nie tak jak piszesz....
        Jadąc przez Klagenfurt i Triest płaci się za włoskie autostrady...
        Pieniądze raczej wymienia się w bankach, na pewno nikt nikogo nie zmusza do korzystania z nieopłacalnych ofert kantorów...
        Pobyt w Rijece ? To tak jakby spędzać wczasy w Elblągu...
        Prawie nikt nie traktuje Rijeki jako miejscowości noclegowej...
      • Gość: darek.59.pl Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.17, 08:58
        (zbysio54) Co Cię kolego tak natchnęło, że takie bzdury wypisujesz. Od kiedy to za "wjazd" na Istrię trzeba płacić? Rozumiem, że Chorwacja jest "be", a np. Włochy są wspaniałe (rzeczywiście Italia jest zachwycająca, choć niecała), ale naprawdę puknij się w głowę zanim coś napiszesz.
        • kolpik124 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 29.05.17, 09:53
          Zbysio bredzi. Chociażby w temacie ceny piwa. W markecie kosztuje 6-9 kun w zależności od rodzaju, czyli 3,50-5 zł.

W knajpach zwykle 15-18 kun.
    • monict1 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 04.06.17, 17:29
      Polecam Novigrad: www.swiatwkolorzeblond.com/2012/06/novigrad-wcale-nie-taki-nowy.html
      Umag: www.swiatwkolorzeblond.com/2012/06/morze-i-jachty-druga-strona-umagu.html
      Porec: www.swiatwkolorzeblond.com/2012/06/porec-miasto-czerwonych-dachow.html
    • jan003 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 07.06.17, 11:12
      Poszukaj na forum i nie zasmiecaj pytaniami które już były setki razy więc włącz myślenie ,wyszukiwarke i do dzieła nyguśie.
      • wislok1 Re: Pierwsza wyprawa do Chorwacji ! POMOCY ! 07.06.17, 23:49
        Bez przesady...
        Może bez epitetów...

Każdy ma prawo do szybkiej odpowiedzi, na tym w sumie ma polegać forum internetowe, a nie na wertowaniu setki wątków...
        Od tego są strony internetowe i przewodniki, żeby czytać spokojnie,
        od szybkich pytań i szybkich odpowiedzi są fora

( inna sprawa, że wypadałoby najpierw poczytać przeowdnik czy blog o Chorwacji, mieć podstawową wiedzę, a potem się pytać o szczegóły )...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka