Dodaj do ulubionych

twierdza Klis koło Splitu

05.06.19, 01:52
Ile czasu potrzeba na dojście i zwiedzanie? Ma ktoś doświadczenie? Mam już trochę lat i nie wiem jak trudna ta twierdza. Czy planować ją w zwiedzanie Splitu czy nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: darek.59.pl Re: twierdza Klis koło Splitu IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.19, 08:07
      Nie wiem, co oznacza dla Ciebie "trudna twierdza". Po prostu trzeba wdrapać się drogą, ścieżką, schodami na górę. W upalne, letnie dni chorwackie może być ciężko, bo teren nie jest osłonięty, a słońce wypaliło wszystko wokół. Woda jest obowiązkowa. No oczywiście (dla nas) były widoki: na Adriatyk, wybrzeże i miasto, zwłaszcza późno po południu.
      • kobalt_x Re: twierdza Klis koło Splitu 05.06.19, 10:09
        Dzięki. Zajmie mi to cały dzień czy 3 godziny? Wiem, że każdy innym tempem chodzi ale pytam orientacyjnie.
        • rzdrozny1 Re: twierdza Klis koło Splitu 05.06.19, 15:56
          Mam ją na rozpisce:) Słyszałem o różnych cenach - 40 i 80 kun? Rozbieżność duża. Ma ktoś sprawdzone, świeże info?
          • kobalt_x Re: twierdza Klis koło Splitu 21.06.19, 00:40
            60 kn. Bilet jest też ważny dla pobliskiej wioski-skansenu. Autobus 22 jedzie z przystanku HNK (Chorwacki Teatr Narodowy) ze Splitu. Autobus podjeżdża prawie pod twierdzę. Bardzo malownicze ruiny i piękne widoki. Zanim mi ktoś odpowiedział zdążyłam już wrócić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka