IP: *.alstom.pl 21.05.02, 10:38
Kicurku,
Pytałam o konkretną trasę Bihac Jajce Mostar
W wątku o Sarajewie nie ma nic na temat interesującej mnie trasy
Jechałam ta drogą jeszcze za czasów Jugosławii i pamiętam, że była to jedna z
trudniejszych tras technicznie (przełęcze, wzniesienia do 20%,mnóstwo zakrętów
typu agrafka)w tym kraju. Poniewaz w tym rejonie toczyły się bardzo ostre
walki, interesuje mnie przede wszystkim obecny stan drogi i bezpieczeństwo na
tym odcinku.
Zakładam trasę z Gdańska przez Cieszyn Wieden Maribor Karlowac jako najszybszą
więc dodatkowo chce skorzystać z przejazdu przez BiH. Nawiasem Jajce sa piekną
miejscowościa z prześlicznym wodospadem która chętnie odwiedzę po raz kolejny.
prosze Cię więc o konkretne info.
Pozdrawiam Cię ciepło
Bozena
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: Do Kicura IP: *.bielsko.msk.pl 21.05.02, 11:36
      Gość portalu: Bozena napisał(a):

> Kicurku,
      > Pytałam o konkretną trasę Bihac Jajce Mostar
      > W wątku o Sarajewie nie ma nic na temat interesującej mnie trasy
      > Jechałam ta drogą jeszcze za czasów Jugosławii i pamiętam, że była to jedna z
      > trudniejszych tras technicznie (przełęcze, wzniesienia do 20%,mnóstwo zakrętów
      > typu agrafka)w tym kraju. Poniewaz w tym rejonie toczyły się bardzo ostre
      > walki, interesuje mnie przede wszystkim obecny stan drogi i bezpieczeństwo na
      > tym odcinku.
      > Zakładam trasę z Gdańska przez Cieszyn Wieden Maribor Karlowac jako najszybszą
      > więc dodatkowo chce skorzystać z przejazdu przez BiH. Nawiasem Jajce sa piekną
      > miejscowościa z prześlicznym wodospadem która chętnie odwiedzę po raz kolejny.
      > prosze Cię więc o konkretne info.
      > Pozdrawiam Cię ciepło
      > Bozena

Bożenko!! :))
      Jak doczytałaś ja jechałem ostatnio przez Sarajewo. Jechałem kiedyś tą Twoją
      trasą, ale to było dawno (jakieś 10-12 lat temu) i niewiele pamiętam: ale
      faktycznie wzniesienia duże, widoki piękne itd. - TEŻ jak jeszcze była
      Jugosławia. Pod tym względem "prostsza" jest trasa przez Sarajewo - A GDZIE
      chcesz docelowo dojechać??
      A wracając do trasy: ta trasa o ile dobrze pamiętam jest najczęściej obieraną
      trasą przez pielgrzymki do Medjugorje, więc nie uważam, żeby drogi były w innym
      stanie (czyt.: gorszym) niż te pozostałe. Pielgrzymki jeżdżą cały czas, więc ja
      bym się na Twoim miejscu nie bał. Inna sprawa, że w moim subiektywym odczuciu
      bezpieczniej jest w HR, dlatego przez BiH "przejeżdżam za dnia" - tak na wszelki
      wypadek. Także drogami się nie przejmuj, bo jak autobusy (i to dużo!) tam jeździ,
      to Ty się swoim autkiem zmieścisz bez problemu. Inna sprawa, jak będziesz chciała
      wyprzedzić taki autobus... to pewnie będzie duży problem. Ale to nawet w HR jest
      problem..., więc głowa do góry. A ŚREDNIĄ prędkość na jaką możesz max. liczyć w
      BiH to ok. 55 km/h. :((
      Co Ci jeszcze napisać??
      Pozdrawiam serdecznie!!
      KICUR
      GG2823614
      • Gość: Bozena Re: Do Kicura IP: *.alstom.pl 21.05.02, 16:23
        Moim miejscem docelowym jest Dubrownik ale przez Hvar, Vis-Bisevo, Korcule,
        Peljescac.Odcinek Karlovac Split Dubrownik przerobiłam już pare razy w rożnych
        wariantach np. przez Zadar lub Knin lub Sinj.Ostatni raz ubiegłego lata.
        Właściwie obecnie to jednynej info jakiej nie moge nigdzie znależć to
        dotyczacej przeprawy z wyspy Hvar na Vis ale na 1 dzień bez samochodu. Wiem, że
        miejscowe biura turystyczne organizują takie imprezy ale nie wiem jaki jest
        koszt. Być może prywatni włściciele łódek bawią sie przewożeniem turystów.
        Nigdzie nie udało znaleźć wiarygodnej info. Ta wyspa wydaje się być malo
        odwiedzana przez naszych rodaków, a jest to podobno extra sprawa - szczegolnie
        modra spila na wyspie Bisewo.Gdybyś miał jakies fajne sugestie co można
        jeszcze zobaczyc zapierającego dech w Chorwacji,bedzie miło z Tobą
        pokorespondować.
      • Gość: Ulka Re: Do Kicura IP: 217.98.116.* 28.06.02, 16:42
        Chciałabym pojechac do Grecji samochodem przez Jugosławię i Macedonię. Czy
        podróż jest bezpieczna? Myslę o jakości dróg, ewentualych haraczach itp. Cy
        mozesz mi coś na ten temat napisać.
        dziękuję Ulka
        • Gość: Kicur Re: Do Kicura IP: *.bielsko.msk.pl 28.06.02, 22:51
          Gość portalu: Ulka napisał(a):

> Chciałabym pojechac do Grecji samochodem przez Jugosławię i Macedonię. Czy
          > podróż jest bezpieczna? Myslę o jakości dróg, ewentualych haraczach itp. Cy
          > mozesz mi coś na ten temat napisać.
          > dziękuję Ulka

Byłem w wielu miejscach, ale akurat w Grecji - nie. Właśnie przez ten niejasny
          dojazd, krótszy niż np. do Hiszpanii, ale tam są drogi, nie ma granic - a tu
          odwrotnie. Mogę Ci napisać to, co wiem od osób, które już były: generalnie MOŻNA
          jechać i nie jest to samobójstwo. Jak ma się pecha to kilka razy można trafić na
          gliniarzy w YU czatujących na Twoją łapówkę - jak ma się szczęście, to nie. W YU
          opłata za "autostrady" to ok. 50€ w dwie strony, plus coś tam w Macedonii. Są
          opłaty za "odkażanie" auta - czyli przejazd przez bajorko, niewielkie co prawda,
          ale są. W porównaniu z UE - trzeba stać na granicy. ZK JUŻ OBOWIĄZUJE w YU. Wizę
          chyba (jak co roku, choć nie wiem) zniosą zaś na wakacje - już znieśli??
          Pzdr.
          KICUR ;)
          • Gość: Ulka Re: Do Kicura IP: 217.98.116.* 01.07.02, 12:36
            Dziękuję Ci za odpowiedź i informacje.
            Pozdrawiam
            Ulka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka