Dodaj do ulubionych

relacja z drogi powrotnej

IP: *.ilkus.net 11.05.11, 11:08
pokonaliśmy trasę Oczakiv-Odessa-Kijów-Rivne-Lwów-Rawa Ruska (Hrebenne) 1200km w 13,5 godz. (6,00-19,30)
przerwy tylko na tankowanie i rozmowy z milicją :)
jazda spokojna bez szaleństw, droga w 70% dwupasmówka w dobrym stanie.
jedynie ostatni odcinek 50 km do granicy połatany i nierówny no ale robiony.
w niedziele pojadę z Korczowej do Lwowa i sprawdzę co zrobili bo miesiąc temu był koszmar.
wskazówka dla jadących na południe Ukrainy :
polecam jednak nadłożyć kilometrów i nie jechać na Tarnopol i Chmielnicki-szkoda samochodu i naszych nerwów. , szukanie skrótów itp to niepotrzebna strata czasu .
jakby co to służe pomocą.
na granicy niby kolejek nie ma ale jest strata czasu.
odprawa celno-paszportowa po stronie polskiej to masakra, biurokracja -8 samochodów na godzine na jedno stanowisko
co ciekawe że jest pusta zielona linia ale nie ma informacji że ona jest i czeka się razem z mrówkami bo później już nie ma możliwości dostania się na nią.

Obserwuj wątek
    • Gość: jw Re: relacja z drogi powrotnej IP: 162.27.161.* 11.05.11, 12:53
      No to średnia prędkość wyszła 90 km/godz, nieźle, w Polsce taka mało realna
      Mi od Chmielnickiego do granicy w Korczowej wyszła średnia 55 km/h z postojami i całą resztą, wg komputera średnia 70 km/h

• Gość: kierowca Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.11, 13:09
      Napisz jak na Korczowej teraz ( jak będziesz ) bo jesienią 2010 polska celna powodowała takie korki- moze teraz lepiej bedzie?
      • Gość: waldemar nocoń Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.11, 20:51
        w Korczowej nie ma lepiej,
        ratuje tylko zielona linia-ha, ale jak tu jechać z Ukrainy bez niczego,
        chociaż mnie już przeszło bo rzuciłem palenie i zero alkoholu.
        ale właśnie polska ślamazarna odprawa powoduje kolejki .
        dlaczego celnik sprawdza samochody i sam wypisuje na kompie coś tam i traci czas.
        zatrudnić sekretarkę i odprawa by szła sprawniej .
        no ale komu to potrzebne?
        • tabletoid Re: relacja z drogi powrotnej 12.05.11, 07:13
          Witam.
          Jedziemy w sierpniu do miejscowości miejscowości Ochakiv (Oczaków), niedaleko Odessy; dokładnie na półwysep o nazwie Lagierna Kosa (Lagernaya Kasa). Czy mógłbyś zaproponować jakąś rozsądną trasę? Będziemy wyjeżdżać ze Śląska. Dzięki:)
          • Gość: waldemar nocoń @ tabletoid IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 10:58
            no tośmy sie dogadali: ja też jestem w tej miejscowości!
            ale nie jedziecie do mnie bo moi klienci dostają trasę dojazdowa mailem ze wszystkimi wskazówkami i informacjami praktycznymi.
            no ale może kiedys do mnie traficie :)
            więc trasa podana jest wyżej i nie radze korzystać z innej. przejscie na Ukraine skorzystajcie z Korczowej.
            jutro rano wyjeżdzam z powrotem -jakby co to pytać
            łatwo mnie znaleść:)
            • buanitka Re: @ tabletoid 12.05.11, 13:08
              mam pytanie - coraz bardziej interesuje mnie ta trasa, o której piszesz (czyli Lwów -Kijów -Umań). Jest to dwu czy jednopasmówka? stan nawierzchni rozumiem jest dużo lepszy niż Tarnopol-Winnica... itd... czy dużo patroli Dai? Czy duży wybór moteli? Chcę mieć argumenty by przekonać męża ;) że warto nadłożyć trochę km. Powtórzę, że interesuje mnie tylko Lwów -Kijów -Umań - resztę dobrze znam.
            • Gość: xxx [...] IP: 83.1.189.* 12.05.11, 14:32
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: kierowca Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.11, 12:37
      Nie bardzo rozumiem tę zielona linię- dwa razy wracałem z Ukrainy przez Korczową i zawsze był korek od bramki na początku przejścia gdzie stoi jakiś żołnierz. Ja nie mieszkam na Wschodzie kraju i grzecznie powoli za poprzednim autem (alkohol tylko 1 litr na głowę bez fajek) . Ja mogę inaczej????
      • Gość: jw Korczowa IP: 162.27.161.* 12.05.11, 13:36
        Green - to jest bramka dla osób, które nie mają nic do oclenia.

Taka wskazówka dot. Korczowej.
        Jadąc od Lwowa do Korczowej dojeżdżasz do bramy i budki, no i masz 2 drogi, jedź lewą, bo mrówki jadą prawą stroną. Później nie będziesz mógł zmienić pasa. Jeśli masz małe dzieci w samochodzie, omiń z lewej strony kolejkę i jedź do bramek, powiedz ukraińskiemu strażnikowi, że masz małe dzieci w samochodzie i prosisz o przejadz poza kolejką. To mi powiedział sam strażnik, oni przepuszczają samochody z małymi dziećmi w miarę możliwości i widziałem, że często kierowcy tak robią. Po polskiej stronie taki numer raczej nie przejdzie, kilku próbowało i nic z tego, ale i tak sporo czasu zyskuje się.
        Jak dojedziesz do poslkich bramek, zobaczysz 2: CD i chyba nr 1, nie ma znaczenia na której staniesz. Najpierw straż graniczna wyjdzie i zbierze z 10-20 samochodów paszporty i później trzeba po kolei podchodzić do okienka. Po odprawie paszportowej przejeżdżasz przez szlaban do okienka z celnikiem, no i obyś na pewno nie miał nic do oclenia.

Niby zielona bramka jest też po prawej stronie, jednak cały czas po stronie ukraińskiej czekasz z mrówkami i przygranicznymi mieszkańcami w 3 rzędach samochodów, dopiero po polskiej stronie droga rozwidla się tuż przed bramką.
    • Gość: xxx [...] IP: 80.51.33.* 12.05.11, 21:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: istral Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.polkomtel.com.pl 13.05.11, 08:33
        Ktoś tutaj nie polubił Ukrainy i Oczakowa. Jeżdżę turystycznie od 9 lat na Ukrainę w różne części tego kraju i przed każdym wyjazdem czytam fora o Ukrainie, zauważyłem że na forum gazety wypowiadają się często ludzie którzy nigdy nie byli na ukrainie lub nie spodobał się im ten kraj i ludzie. Nie zauważyłem żeby w poście pana Waldemara była reklama jego działalności, chyba że same jego nazwisko jest już reklamą (ale to chyba dla wtajemniczonych w działalność pana Waldemara). Jeżeli chodzi o drogi na Ukrainie są różne – niektóre dobre, a niektóre wręcz tragiczne, po Ukrainie przejechałem samochodem klika tysięcy kilometrów i nigdy nie zatrzymała mnie milicja, po prostu przestrzegam ich przepisów. W tym roku jadę na Krym i każda informacja o trasie w tamtym kierunku jest dla mnie cenna, ale po takim traktowaniu chyba nikt nie bedzie chciał opisywać swojej trasy po co ma się narażać na komentarze o reklamie, a swoją wiedze może zatrzymać dla siebie i nie dzielić się z innymi. Podsumowując można ten kraj polubić lub znienawidzić, dla mnie osobiście potrzbne są takie informacje jakie przekazuje pan Waldemar. Pozdrawiam
        • no_nick Re: relacja z drogi powrotnej 13.05.11, 08:50
          Jak zwykle prawda jest gdzies po srodku. Moim zdaniem polskie drogi (co by o nich nie mowic) sa lepsze niz ukrainskie. To zdanie podzielaja niemal wszyscy moi ukrainscy znajomi,ktorzy byli w Polsce samochodami.
          DAI jest skrajnie skorumpowana struktura (w tym samym stopniu co absolutnie wszystkie ukrainskie struktury panstwowe) ale jest faktem, ze nie zdarzylo mi sie byc zatrzymanym bez powodu. A i kiedy zatrzymuja "na suszarke" na drodze kilkupasmowej warto stanowczo powiedziec DAIsznikowi, ze "to nie moja predkosc" (ich suszarki nie pokazuja nawet czasu od pomiaru) i w ciagu ostatnich trzech miesiecy na piec takich przypadkow w pieciu zostalem puszczony wolno.
          Na Krymie nie bylem - moze uda mi sie byc w tym roku, tym bardziej ze mieszkam w Kijowie od pewnego czasu. Z panem Waldemarem mialem przyjemnosc dyskutowac o legalizowaniu pobytu na Ukrainie - serdecznie pozdrawiam. Mysle , ze na takim fajnym forum nerwy sa zbedne. Jak kazde zjawisko Ukraina ma swoje plusy (tanie i dobre napoje - miedzy innymi) i minusy (korupcje i nuworyszowskie chamstwo). Dawno juz nie jezdze na Ukraine samochodem z Polski , wiec o przejsciach granicznych nic mi nie wiadomo; z tego co czytam - jest raczej gorzej niz lepiej. Moge za to smialo polecic polaczenie lotnicze Wizzair Katowice - Kijow.
          • Gość: jw Re: relacja z drogi powrotnej IP: 162.27.161.* 13.05.11, 10:31
            Bardziej od ukraińskiej milicji jest skorumpowana rosyjska policja, jak ktoś narzeka na UA, to niech spróbuję swoich sił jako kierowca w Moskwie. Jeżdżę taksówkami po Moskwie i kilka razy zdarzyło się, że kierowcy musieli dawać min. 100 rubli za rzekome przewinienie.
            Nikt nie ukrywa fatalnego stanu dróg na Ukrainie i nie stawia ich ponad polskie, nie pamiętam takiej opinii. Każdą dziurawą drogę można pokonać, redukując prędkość.
      • buanitka Do xxx 13.05.11, 09:20
        nie mam obowiązku odpowiadać na twoje idiotyczne zaczepki - zatem jeżeli nadal chcesz uprawiać prywate pisz na priv. A kolejne BEZPODSTAWNE obrażanie użytkowników forum zostanie potraktowane banem na twoim IP. Od pilnowania -by na forum nie było reklamy z pewnością ty nie jesteś (chociaż zawsze możesz klikać na czerony kosz (najlepiej przy własnych postach) - tylko wcześniej przestudiuj regulamin i netykietę!!!).
    • Gość: waldemar nocoń Korczowa-Odessa. IP: *.pool.ukrtel.net 14.05.11, 20:51
      witam,
      dziękuje za wsparcie a teraz do rzeczy:
      przekroczyłem granice w Korczowej na UA. kolejki zero a 15 minut po stronie ukraińskiej.
      do Polski kolejka jakiej dawno nie widziałem, makabra.
      zielona linia pusta-tylko jak wjechać na nią ?
      ze względu na sprawy osobiste musiałem jechać przez Tarnopol , Chmielnicki i Winnice.
      różnica w porównaniu do marca znacząca tj. dziury połatane ale stan niestety marniutki.
      gdzieniegdzie aż samochód jęknął mimo że jechał max. 90 ale to miało dobre skutki w postaci małego zużycia paliwa i niepłaceniu mandatu :)
      dopiero jak wjechałem w Umaniu na trase do Odessy mogłem spokojnie zwiększyć do 120.
      powtarzam raz jeszcze kto jedzie na południe ( np.Krym) wg. mnie lepiej zrobi jeśli pojedzie trasą
      na Kijów. no ale każdy ma prawo wyboru.
      powstało sporo nowych hotelików -ten w którym spałem (200 uah za pokój 2os) b.dobre warunki
      już po europejsku .
      w sklepach full wypas, nawet ceny nie drażnią bo hrywna spadła.
      patroli DAJ :) jak zwykle w sobotę sporo ale zapewniam ze są niegroźni jesli się jedzie przyzwoicie.
      i pięknie; zielono, zielono a koło Odessy żółto ( rzepak?)
      pozdrawiam serdecznie.
      jeśli jakieś konkretne pytania -to chętnie odpowiem
      • aqua_frigida Re: Korczowa-Odessa. 14.05.11, 21:03
        powrót z Ukrainy jest okropny i to ze względu na polska odprawę.
        Wracałam autokarem 3 maja br. - na polska odprawę czekaliśmy 5.5 godziny! Ukraińcy przepuścili nas bardzo szybko, pełna kultura, nie ma się do czego przyczepić. Natomiast po stronie polskiej - dramat. Polski pogranicznik przepuścił nas bardzo szybko, a polscy celnicy - horror!
        Nie, nie było żadnych niedozwolonych ilości - wszystko zgodnie z przepisami.

Trasa Lwów- Korczowa jest remontowana, kładą dywanik asfaltowy i idzie im to dość szybko.
      • Gość: isia Re: Korczowa-Odessa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 21:09
        Witam, drogi kolego a może wiesz jak droga na Lwów- IvanoFrakowsk- Czerniowce?
        Serdecznie pozdrawiam
      • Gość: jw Re: Korczowa-Odessa. IP: *.multi-play.net.pl 20.05.11, 21:42
        tak wyglada trasa Kijów-Odessa może kogoś zainteresuje
        • Gość: waldemar nocoń Re: Korczowa-Odessa. IP: *.pool.ukrtel.net 21.05.11, 17:15
          a tak wygląda przed Odessą
          maj 2011
    • Gość: podróżnik Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.11, 13:34
      bedę wracał wieczorem w sobotę z Ukrainy
      To jakie mam wybrać przejście Korczowa czy Medyka ?
      Gdzie szybciej to mi pójdzie bo jadę aż z Wrocławia i nie znam tych realiów???
      dzieki z góry za poradę!
      • Gość: adi102 Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.11, 20:18
        Witam

Mam zamiar jechać przez UA motorem. Pytanie mam takie: czy motocylkiści omijają kolejkę? Może ktoś wie jak to jest?

Adi
        • Gość: waldemar nocoń Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.pool.ukrtel.net 15.05.11, 21:19
          motocykle jadą bez kolejki-widziałem, jak podjeżdżają prosto do budki
          • Gość: adi102 Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.11, 22:27
            Dzięki za info Waldemar :)
      • Gość: waldemar nocoń Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.pool.ukrtel.net 15.05.11, 21:54
        nie znam Medyki,
        na Korczowej jest zielona linia i to jedyna nadzieja.
        inaczej w kolejce z zakupowiczami trzeba stać.
        hmm zastanawiam się ... skoro nai celnicy tak dobrze pracuja to czemu jest tak wielu chętnych do wiezienia ponad norme?
        tyle pieniedzy poszło na te nowe przejścia graniczne a organizacji pracy nie ma.
        eh...

• Gość: kierowca Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.11, 11:54
      Ja tylko w Korczowej 2 x i tylko polska celna trzyma - tragedia jak powoli to czynią ale poniżej 4 godzxin raczej tam ciężko
      • tabletoid Re: relacja z drogi powrotnej 17.05.11, 17:30
        Napiszcie proszę, ile kosztuje obecnie litr oleju napędowego na stacji. Dzięki :)
        • Gość: jw Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.multi-play.net.pl 17.05.11, 18:12
          w Polsce ON ok. 5 PLN, a na Ukrainie masz tu podane wątek o cenach paliwa
          • tabletoid Re: relacja z drogi powrotnej 18.05.11, 18:56
            Gość portalu: jw napisał(a):

> w Polsce ON ok. 5 PLN, a na Ukrainie masz tu podane wątek
            > o cenach paliwa

Bardzo dziękuję za odpowiedź:)
      • Gość: jw Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.multi-play.net.pl 17.05.11, 19:10
        świeże info z Korczowej (teraz):
        - PL/UA - 20 minut
        - UA/PL - 1 godz (15-20 samochodów)
        • Gość: beti Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 13:37
          Wybieramy się na Krym samochodem. Będziemy jechać z Dorohuska na Kijów, potem na Odessę. mam pytanie o nocleg na trasie, będziemy musieli przenocować, myślę że gdzieś między Umaniem a zjazdem na Mykolaiv. Czy noclegi w motelach przy trasie są w miarę bezpieczne? Waldemar napisałeś coś o motelu, że było ok, czy po prostu zatrzymałeś się w pierwszym lepszym motelu? Czy możesz coś polecić? Będziemy jechać z Mazur, pierwszy nocleg w Chełmie, potem granica i jazda ile sił starczy, ale nie dojedziemy na Krym :)
          • Gość: waldemar nocoń Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.pool.ukrtel.net 18.05.11, 17:49
            każdy motel ma swoją ochranę (w większości wliczone w cenę) i można bezpiecznie zostawic autko .
            oczywiście zatrzymałem się w pierwszym lepszym (ten był lepszy), zapytałem czy jest łazienka i tv w pokoju, obejrzałem,zaakceptowałem i zapłaciłem i wsio.
            nie jedźcie ile sił starczy a ile raczej dnia starczy bo odradzam jazdę nocą ze względu na oślepianie przez samochody z naprzeciwka, włączają wszystko co mają ( taka moda)
            • Gość: beti Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 18:08
              Bardzo dziękuję za odpowiedź. Byliśmy 2 lata temu na Krymie, zatrzymywaliśmy się na nocleg u znajomych gdzieś na wsi, a drugi nocleg w Chersonie. Wracaliśmy, to nocowaliśmy w Chersonie, a potem to już do Dorohuska właśnie przez Kijów (do tych naszych znajomych kiepskie drogi więc ich ominęliśmy). Potem koszmar na granicy (wjazd był szybki i sprawny, ale to był 15.08 - święto) i jazda na Mazury - razem 30 godz. w aucie. W tym roku chcemy trochę spokojniej dojechać i wrócić. Chociaż jak się przekroczy granicę w nocy lub nad ranem, to szkoda wynajmować pokój, chce się już jechać do domu. W tym roku wypróbujemy motele po drodze, nie mamy wyjścia.
          • Gość: Teodor Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.nplay.net.pl 26.05.11, 23:17
            Proponuję Wam inny wariant. Koniecznie przekroczcie granicę nawet kosztem noclegu w Polsce.
            Ja jeżdżę na Krym przez Hrebenne, przy noclegu w okolicach Tarnopola, Krym jest osiągalny tego samego dnia. Należy wziąć poprawkę na ich milicję stoi po drodze sporo patroli, najlepiej podczepić się za jakimś szybkim Ruskim. Najgorsza droga to 130 km między Lwowem a Tarnopolem. Póżniej im dalej tym lepiej. W ubiegłym roku wyremontowano gruntownie odcinek z Odessy do Mikołajewa.
        • Gość: jw Re: relacja z drogi powrotnej IP: 162.27.161.* 31.05.11, 07:57
          info z granicy w Korczowej z 30.05 ok. godz. 16
          - PL/UA - na bieżąco brak kolejki
          - UA/PL - na bieżąco brak kolejki
          • Gość: waldemar nocoń Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.pool.ukrtel.net 31.05.11, 09:56
            cuda czy jak?:)
            • Gość: jw Re: relacja z drogi powrotnej IP: 162.27.161.* 31.05.11, 12:24
              samo życie albo tzw. cudowny zbieg okoliczności :)
    • Gość: podróżnik Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.05.11, 13:03
      W Sobotę wieczorem po obu stronach było bez kolejki
      • Gość: niuniek Re: relacja z drogi powrotnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 13:36
        Czy cuda czy samo życie, oby koledzy mieli takie wiadomości 14 lipca rano, gdy będę się zbliżał do Korczowej.....Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka