Dodaj do ulubionych

Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 12:49
Mam pytanie.Był ktoś z Was w tej jaskini?Czy warto ją zwiedzić.Proszę o
opinie.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: zajkom Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: 80.51.92.* 04.08.07, 13:23
      Proponuję zacząć od Jaskini Wolności jakiś kilometr dalej w tej samej dolinie,
      i jeśli czasu wystarczy i oczywiście sił to wtedy jaskinia lodowa
      • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 15:06
        Sił?To znaczy że jest tam trasa ciężka?Planujemy zwiedzanie z 7 letnim dzieckiem.
        • Gość: Marek Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.ib.tcz.pl 04.08.07, 20:54
          Jakich sił my w tym roku bylismy z 2letnia córka(lodowej), ktora wiekszość czasu
          spedziła na rękach a 7 letniego dziecka na rękach nie bedziesz trzymał
          • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:24
            Mareczku.Napisz mi jeszcze czy warto tam zajrzeć.Jedni mówią że warto drudzy że
            nie i sami nie wiemy z żoną kto mówi prawdę.
            • jutan Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 05.08.07, 09:23
              Warto obejrzeć i jedną i drugą. Dość istotnie różnią się szatą naciekową. W tej
              pierwszej są elementy pokryte stałym lodem ze względu na całoroczne minusowe
              temperatury w niektórych korytarzach. Natomiast druga jaskinia ma bardzo
              interesującą budowę. Bardziej podobała mi się jaskinia Svobody.
              • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 09:32
                W Lipt.Mikulasie będziemy około tygodnia i postanowiliśmy zwiedzić jednak
                obie.Dziękujemy za podpowiedzi.Paweł
    • Gość: slowacja Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.centertel.pl 05.08.07, 18:59
      Wtrącę się na parę słów.Jaskinia lodowa jest nieporównywalna do jaskini
      wolności. Tą pierwszą zwiedza się około 30-40min wejścia o pełnej godzinie od
      9do16.00. Można zobaczyć duuuużo lodu. Oprócz lodu, inne formy naciekowe też są
      ale... Właśnie jaskinia wolności tutaj przoduje. Jest przepiękna i nie wolno
      jej nie zobaczyć. W środku panuje przez cały rok stała temp.około 3-6st (uwaga
      na sandały-nie polecam, polary, adidasy, spodnie)mnóstwo schodów ale 3,5 latek
      dał radę przejść około 60min trasę. Jest to trasa krótsza, dłuższą idzie się
      około 100min ( wejścia na tą dłuższą trasę tylko o godz.10 i 13 ) Wejścia na
      trasę krótszą o każdej pełnej godzinie od 9do 16. Polecam - byłam tam w czerwcu
      tego roku po raz drugi.
    • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 06.08.07, 10:13
      warto warto warto, ale o wiel ebardziej warto zwiedzil jaskinie swobody ktora
      znajduje sie 2 km dalej, jest boska
      ale zeby sie o tym przekonac ktora lepsza trzeba zwiedzic dwie, cena 180 koron
      za jedna
      • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 06.08.07, 10:14
        aha a co do dziecka to bylam z 8 miesieczna corka i da rade
        a co do trasy jak w jaskini moze byc ciezka trasa, a byles kiedys w
        jaskini??????
        • Gość: gostek Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.chello.pl 06.08.07, 16:12
          A Ty byłaś pewnie w Mylnej z 8 miesięcznym dzieckiem, to nic dziwnego że ciężka
          trasa nie może być?
          • Gość: monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.85-237-180.tkchopin.pl 06.08.07, 22:37
            co to jest mylna???

bylam w jaskini vazeckiej i swobody z corka a w lodowej bylam sama
            a z corka zostal maz

swobody jest super
            • dorotafx Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 07.08.07, 09:54
              a dzicko 3 lenie się nie nudzi tam??
              • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 07.08.07, 10:21
                wiesz trudno powiedziec zalezy do dziecka, moja 8 msc nic pewnie nie
                rozumiala wiekszosc czasu przespala, ale bylismy jeszcze z dziecmi 5
                i 12 letnimi i im sie podobalo, ale w grupie byl 2 letni chlopak
                ktory ciagle plakal

w jaskini swobody chodzi sie 60 minut trzeba to wziac pod uwage w
                jaskini lodowej 40 minut, w wazeckiej 20 minut, do kazdej warto sie
                wybrac
              • skarolina Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 08.08.07, 00:11
                dorotafx napisała:

> a dzicko 3 lenie się nie nudzi tam??

My byliśmy w ubiegłym roku z 2,5-latką i 7-latką i obie były bardzo zadowolone.
                • dx771 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 09.08.07, 09:30
                  Obie jaskinie są nieczynne w poniedziałek
            • Gość: aga1 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.07, 12:10
              Jaskinia Mylna to jaskinia po polskiej stronie Tatr. Jest
              udostępniona turystycznie ale bez wszelkich szykan typu oświetlenie,
              przewodnik, kiosk z hamburgerami. Widać, że niewiele wiesz o
              jaskiniach skoro twierdzisz, że nie ma w nich trudnych tras. Pewnie
              zwiedzasz tylko te do których da się wjechać do środka samochodem (
              to oczywiście przenośnia). Na Słowacji są jaskinie tzw na
              zamówienie, które są udostępnione turystycznie, ale bez oświetlenia,
              betonowych ścieżek i część trasy trzeba pokonać na linie. Nie są to
              trasy jakieś wyczynowe niemniej wymagają pewnej sprawności fizycznej.
              • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 09.08.07, 12:29
                tak masz racje w takich jaskiniach nie bylam, ale nie rozumiem tego
                pytania powyzej o ta jaskinie mylna, ze co ???????????

w takiej jaskini nigdy nie bylam, gdzie nie ma przewodnika, i gdzie
                nie ma trasy, i trzeba sie wspinac po linach, ale czy to jakis
                obowiazek chodzic po nich
                w slowacji bylam w 4 jaskiniach jak na razie i bylo super, nie mam
                ochoty isc do takiej gdzie trzeba chodzic po linach, ale to chyba
                nie grzech

czy kazdy musi byc wyczynowcem, nie wiem skad ten atak nigdzie nie
                napisalam ze sie znam na jaskiniach???????????????????

aha do jaskin dochodzilam na wlasnych nogach pod gore z dzieckiem w
                nosidle, po jaskini tez chodzilam na wlasnych nogach, na pieszo
                doszlam z mikulasza do jaskini lodowej, wiec naprawde nie wiem skad
                ta nieprzychylnosc

duzo chodze po gorach ale nie jestem jakims zapalonym alpinista i na
                gerlachu nie bylam, ale czy to zle swiadczy o mnie?
                • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.07, 20:22
                  No dzisiaj wyrobiliśmy sobie europejskie karty ubezpieczenia i w niedziele
                  wyjazd do Słowacji na dwa tygodnie.Po przyjeżdzie podzielę się wrażeniami.
                  • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 10.08.07, 09:42
                    kurcze ale masz fajnie , dwa tygodnie marzenie, och, a ja juz po,
                    milego wypoczynku
                  • edziasz Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 10.08.07, 13:08
                    mam pytanie czy te karty ubezpieczenia są obowiązkowe? Jade 14 sierpnia
                    • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 10.08.07, 15:24
                      oczywiscie ze nie sa obowiazkowe
                      to sa karty wyrabiane w nfz, w razie jakiejs chorobyczy czegokolwiek
                      mozesz isc tam do lekarza za darmo, wiec warto to miec wyrabiaja w
                      nfz za darmo, na miejscu, trzeba miec tylko potwierdzenie oplacania
                      skladek zdrowotnych, soich i rodziny ew
    • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 12:13
      No i przyjechaliśmy i zgodnie z umową opowiadamy.Większą część spędziliśmy z
      dziećmi w Tatralandi,byliśmy w Besenowej.W Besenowej jest mniej atrakcji dla
      dzieci.Pewnego dnia postanowiliśmy zwiedzić jaskinię Lodową i
      Swobody.Poświęciliśmy jeden dzień.Na pierwszy ogień poszła Lodowa.Wjazd na
      parking.Parkingowy nie dał się nawet ustawić tylko wołał kasę.Zapłaciliśmy
      140koron i pod górę.Kasy biletowe:540 koron 2xdorosły 2x dzieci.300 koron na
      fotografowanie karnet i pod wejście.Godz.9.00 podchodzi przewodnik i mówi 9,10
      będzie Polski przewodnik.Czekamy9.15 zgłasza się przewodnik słowacki i schodzimy
      do jaskini.Po polsku tylko mówią przez głośniki nagrane taśmy.Chcę zrobić
      zdjęcie pani mówi nie ma czasu.Zwiedzamy dalej.Wychodzimy dalej do
      wyjścia.Wychodzimy,schodzimy do samochodu godzina 9.50.Samo zwiedzanie miało
      planowo trwać 45 min.Parkingowy krzyczy wyjechać bo inni czekają na wjazd.Prawie
      1000 koron i nic w sumie nie zobaczyliśmy.Do Swobody nie pojechaliśmy chyba z
      zrozumiałych wniosków.
      • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 25.08.07, 16:34
        o matko czlowieku chyba zartujesz ze przez takie cos nie
        pojechaliscie do swobody, po pierwsze swobody jest piekna, poprostu
        nie umywa sie do lodowej
        po drugie byles w ogole kiedys w jaskini, czego oczekiwales,
        zastanow sie i wiecej nie jedz jak jestes taki przewrazliwiony
    • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 18:49
      w sumie zapłaciłem 1000koron.Jak piszę mam z 5 zdjęć które nie są za czytelne a
      zresztą to co się będę rozpisywał.Miało być 45 min zwiedzania a było około 30
      min,wszystko na prędko.
      • monikaa13 Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 25.08.07, 19:10
        z jaskini lodowej mam dokladnie sprawdzilam 31 zdjec, ze swobody
        mysle ze dobre 50
        co do ostrosci, no wybacz to chyba nie wina jaskini tylko zlego
        fotografa,
        masz racje nie pisz juz wiecej tych glupot
      • edziasz Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 25.08.07, 20:09
        muszę ci powiedzieć, że też dopiero co wróciłam ze słowacji i kierując się
        opiniami na forum zaczęłam od Jaskini Svobody i nie żałuję, a Lodową sobie
        odpuścilismy. Zwiedzania było 1 godz. i 20 min., masz co żałować, gdyż Svobody
        jest przepiękna.
        • bob-budowniczy Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 28.08.07, 13:32
          Swoboda jest warta zwiedzania....naprawde! Oczywiście jest troche
          ludzi, ale to tak olbrzymia jaskinia że po 5 minutach już grupa się
          rozciąga i nie jest tak tłoczno...
    • Gość: sisi Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 11:35
      Byliśmy w sierpniu w obu jaskiniach. Doznania estetyczne wspaniałe.
      Po zwiedzeniu Jaskini Swobody nie bardzo widziałem sens zwiedzania
      Jaskini Lodowej.Jednak żona przekonała mnie i nie żałuję tego. Jest
      to zupełnie inna jaskinia, ta przestrzeń, te korytarze. Wielkośc jej
      pozostawia wielkie wrażenie. Zniesmaczony jestem zachowaniem
      niektórych Polaków w tych jaskiniach, brak ogłady, niegrzeczne
      odnoszenie sie do przewodników ( sympatycznych Słowaczek). Utarczki
      słowne polskich rodzców ze swoimi dziećmi są osłabiające. Zupełny
      brak kultury, czasami odnosiło się wrażenie że tym rodzicom
      pieniędzy starczyło na kamerę video, ale na rozum brakło... Na
      szcęście to tylko mała część naszych turystów. A Słowacy pokazyją
      jak sięzarabia pieniądze na darach natury. Jeszce tam wrócimy...
      • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.07, 08:51
        Droga sisi.Dokładnie jak piszesz.Działałem pod impulsem chwili.Teraz żałujemy że
        nie pojechaliśmy dalej.Następnym razem napewno odwiedzimy też Swobody.Naprawdę
        ta słowacka przewodnik nas uprzedziła do dalszego zwiedzania.Być może miała
        nieswój dzień no ale z drugiej strony to przecież płaciliśmy za bilety i też coś
        wymagamy.Swoją drogą rzeczywiście Słowacy umieją wykorzystać bogactwa i kręcą
        na tym kasiorkę.
        • Gość: deo Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.smrw.lodz.pl 02.09.07, 12:06
          Bedziesz mial przynajmniej powód do wjazdu ponownego na
          Słowacje i zobaczenia jaskini Swobody ...

ja zreszta tez ...co prawda z innych powodów ... tzn
          rozbieznosci wewnątrz auta .. ja chciałem reszta nie ..

ale tak czy siak jak bede gdzies w poblizu to Jaskinię
          Swobody musze zaliczyc

pzdr deo
          • grazbed Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas 04.09.07, 23:42
            Jaskinia Swobody po prostu urokliwa jest i bezwzględnie zaliczyć ja trzeba :). W
            ostatnia sobotę zwiedzaliśmy ją z 7-latką. Wszyscy zachwyceni!.
            • Gość: rzesz Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 12:49
              Jaskinia Swobody piękna. Warto zobaczyć. Ogólnie piękne okolice.
              Polecam Chopok, Doliny: Źarska, Prosiecka, Demanovska (tam
              jaskinie), Liptovsky Trnovec (Liptovska Mara - jezioro na tle gór).
              Słowacy wiedzą jak zadbać o turystę ale wiedzą że można też zarobić -
              dlatego w większości płaci się za parkingi. Ogólnie pięknie -
              wracam tam jeśli nie za rok to za dwa - polskie Tatry się nie
              równają!.
              • Gość: Paweł Re: Jaskinia Lodowa Lipt.Mikulas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 17:08
                Ja w swojej opini nie mam żadnych obiekcji co do cen.Podałem je więcej dla kogoś
                wybierającego się tam w najbliższym czasie.Wiadomo z tego żyją.Nie jak w
                Polsce.Niestety w naszym kraju nie umieją władze zrobić takiego biznesu a na
                pewno by się znalazł.Za rok wracamy w to samo miejsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka