Dodaj do ulubionych

Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń)

IP: *.natned.com.pl 09.07.02, 11:19
Wybieram się pierwszy raz do HR (początek września) i zastanawiam się ile
zajmie mi droga ? Jestem jedynym kierowcą na pokładzie :-( Samochód w miarę
szybki (1.6), jedziemy bez rezerwacji kwatery.
Zastanawiałem się aby przenocować w Czechach (przy gr. z A) ale wtedy dojadę na
południe HR późnym wieczorem (albo i później ???)i jak tu szukać kwatery.
Stąd pytania:
1. Ile w praktyce efektywnego czasu zajmuje droga (sama jazda) - najlepiej z
podziałem na w/w odcinki ?
2. Jak z drogami w HR ? Czy sa jakies autostrady wzdłuż wybrzeża (bo tak w
sumie będę jechał) lub jakieś inne szybkie drogi ?

Z góry dziękuję za wszystkie praktyczne rady,
Szymi

Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.datastar.pl 09.07.02, 11:24
      Czesc
      Ja jade tez pierwszy raz do Splitu w najblizszy weekend.
      Ale z opinii osob z tego forum, jak i znajomych ktorzy juz byli w Chorwacji
      lepiej jechac tak:
      Z Warszawy dojechac do granicy Austiacko-Slowenskiej (moze nawet na Slowenie bo
      taniej), tam przenocowac i nastepnego dnia do Dubrownika.
      Przy noclegu w Czechach mozesz sie nie wyrobic na wieczor do Dubrownika.
      Droga do Karlovaca jest OK. Dalej sa gory.
      Z Warszawy do Dubrownika bedzie ok. 1700 km
      PZDR
      • Gość: mac Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: 213.77.125.* 09.07.02, 12:06
        Moim zdaniem na Dubrownik warto jechać przez BiH. Najlepiej z Wawy na Cieszyn.
        Potem Słowacja, Węgry (nocleg), potem trochę HR. Przejazd przez BiH nie jest
        taki straszny a unikniesz korków w Karlovacu i Kninie. Pzdr.
      • Gość: Szymi Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.natned.com.pl 09.07.02, 14:23
        Właśnie rozmawiałem ze znajomymi Z W-wy, którzy jeźdzą tam dość często.
        Odradzali BiH z resztą tamtędy i tak nie chcę (co nie znaczy, że nie dziękuję
        za sugestie:-).
        Radził podobnie: postarać się dojechać do Słowenii na raz, tam przenocować i
        potem ruszyć na południe.
        Nie pytałem tylko ile zajmie droga z W-wy (tudzież z Cieszyna) do garnicy
        Autriacko- Słoweńskiej) ? Możecie podpowiedzieć ?

dzięki,
        Szymi
        • Gość: mac Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: 213.77.125.* 09.07.02, 14:25
          route.web.de/?id=V00-020709-*4Pp0-00
          najlepiej sobie sam oblicz w powyższym linku. Pzdr.
          • Gość: Szymi Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.natned.com.pl 09.07.02, 15:51
            takich linków mam kilka ale dzięki.
            Liczyłem bardziej na praktyczne uwagi.
            Ale... jeśli nie pamiętacie to trudno ;-)

Pozdrawiam,
            Szymi
            • Gość: anika2 Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.07.02, 18:12
              Wyjeżdżaliśmy z Warszawy o 6 rano, za granicą słoweńsko - austriacką byliśmy ok
              18. Było trochę stania na granicy w Cieszynie i Mikulovie i dość wolny przejazd
              przez Wiedeń. Nocleg w Słowenii zaraz za granicą w okolicy pierwszego ronda (bez
              problemu). Następnego dnia przejechaliśmy 400 km w 14 godzin!!!! No więc teraz
              już wiemy i ostrzegamy innych: NIE JECHAĆ W WEEKEND!!! W tym roku chcieliśmy
              jechać przez BIH, ale znajomi nam odradzają. Natomiast polecamy boczne trasy
              poniżej Karlowaca. Mają o niebo lepszą nawierzchnię niż nasza trasa katowicka i
              prawie zero ruchu. Natomiast jazda magistralą adriatycką wolna i bardzo męcząca.
              Przyjemnej podróży (nie w sobotę i niedzielę) i miłego wypoczynku!
    • Gość: Kicur Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.bielsko.msk.pl 09.07.02, 13:10
      Ja już wszystkie trasy przerobiłem chyba :)) - niemniej nigdy nie nocowałem po
      drodze (B-Biała).
      Jak masz szczegółowe pytania to zapraszam najlepiej na GG.
      kocuras@go2.pl
      GG2823614
    • Gość: grzesiek Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 17:35
      moim zdaniem lepiej zaplanować nocleg na Węgrzech (ceny podobne jak
      Czechach ), a do Dubrovnika szybciej dojedziesz przez Bania Lukę , bo promenada
      adriatycka jest co prawda ładna ale strasznie zatłoczona - za to Dubrovnik to
      bajka - miłego pobytu !
    • Gość: grzesiek Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.02, 17:42
      sorry , ty chcesz jechać przez Wiedeń , więc Węgry odpadają , w takim razie
      śpijcie na Słowenii a wtedy w Dubrovniku bedziesz po południu ( trasa przez
      Bania Lukę )
      • Gość: Szymi Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.natned.com.pl 10.07.02, 08:43
        Czy naprawdę magistrala adriatycka jest taka zatłoczona nawet we wrześniu ? Z
        tego co widzę na mapie to te ok 600 km linią morza zajmie ładne kilka godzin :-(
        Zastanawiam się czy nie zaczepić się w okolicy Splitu a do Dubrovnika wpaść
        tylko na zwiedzanie ?
        Co Wy na to ? Jakie miasteczko (spokojne) polecacie koło Splitu ?

Dzięki,
        Szymi
        • Gość: mac Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: 213.77.125.* 10.07.02, 08:50
          Oczywiście że Marina. Pzdr. :)
          • Gość: Szymi Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: 157.25.31.* 10.07.02, 12:38
            Zapodaj jakieś linki na zdjęcia do Mariny i ew. namiary na kwatery, ceny itp.
            Interesuje mnie pokój z aneksem kuchennym więc raczej apartament :-)
            Ile mogą za to chcieć we wrześniu a raczej czy znajdę schludne miejsce z
            balkonem do 25EUR za pokój ?

thx,
            Szymi
            • Gość: mac Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: 213.77.125.* 10.07.02, 13:06
              www.najev.prv.pl
              Możesz pogadac z właścicielką (Polka) jak nie będzie miała miejsc to załatwi Ci
              miejsce np. : u sąsiadów. Pzdr.
            • Gość: tomek Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.datastar.pl 10.07.02, 13:07
              Czesc
              W ten weekend jade do Mariny.
              Wszelkie informacje podam po powrocie, ale mozesz zajrzec na strone
              www.najev.prv.pl.
              Panstwo Najev posiadaja apartamenty i pokoje. Ceny sa podane na stronie.
              Dodatkowy atutu to ze oni rozmawiaja po polsku (pani Najev jest Polka).
              A poza tym jak u nich nic nie bedzie to oni ci coz poleca u swoich sasiadow.

Pozdrawiam
              • Gość: mac Re: do Tomka. IP: 213.77.125.* 10.07.02, 13:12
                Chyba stosujemy skrytoreklamę. Ta sama treść postów bez porozumienia :). Pzdr.
                • Gość: tomek Re: do MAC. IP: *.datastar.pl 10.07.02, 13:15
                  W zwiazku z tym sie spotkamy to trzeba to opic.

Pozdrawiam
                  • Gość: mac Re: do MAC. IP: 213.77.125.* 10.07.02, 13:16
                    Gość portalu: tomek napisał(a):

> W zwiazku z tym sie spotkamy to trzeba to opic.
                    >
                    > Pozdrawiam

Aha. A nawet nie wiesz jakie Pani Stasia robi dobre winko, a jaka rakija. Można
                    kupować do woli. Pzdr.

• Gość: tomek Re: do MAC. IP: *.datastar.pl 10.07.02, 13:18
                      No to tym bardziej. Juz nie moge sie doczekac.
                      Pzdr
                      • Gość: mac Re: do MAC. IP: 213.77.125.* 10.07.02, 13:21
                        Gość portalu: tomek napisał(a):

> No to tym bardziej. Juz nie moge sie doczekac.
                        > Pzdr

Dam Ci czas na przygotowanie podkładu. Ja przyjedżam tydzien po Was tj. 21 lipca.
                        Pzdr.

• Gość: tomek Re: do MAC. IP: *.datastar.pl 10.07.02, 13:23
                          Super!
                          Przygotujemy sie na bank

Pzdr
                          • Gość: Prezes Re: do MAC. IP: 213.158.197.* 17.07.02, 15:33
                            Czesc! Prosba o opinie: o ktorej najlepiej wyjechać jadąc do Mariny z WAWY i gdzie nocować po drodze?
                            Z góry dzięki za odzew. pozdrowienia...P.
    • Gość: if Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.com.pl / 10.16.25.* 12.07.02, 14:31
      Ja w tamtym roku jechałam do Zadaru. Wyjechaliśmy z domu (Białystok) ok 3:30 w
      nocy, około południa byliśmy w Cieszynie. Tam zrobiliśmy krotką przerwę, potem
      prosto przez Wiedeń na Słowenię. Tam byliśmy ok. 20 i nocowaliśmy w paskudnym
      motelu którego nie będę polecać, ale nic innego nie znaleźliśmy, gdzieś w
      okolicach Mariboru. Jest hotel na strefie bezcłowej w Znojmo (czechy-austria)
      ale nie tani. Rano ok 8 wyjechaliśmy z motelu i w godzinach popołudniowych ok
      16, 17 byliśmy w Zadarze
    • Gość: bociek Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.02, 03:10
      Nam pytanie, które mnie nurtuje. Poczytałam już trochę o trasie, która
      omawiacie i zastanawiam sie nad tym czy jadąc magistralą ( już na południu
      Chorwacji )do Dubrownika nie przekracza się granicy BIH. Patrząc na mapę tak
      sie wydaje. Drugie pytanie jest powiązane z poprzednim.Czy Polacy wjeżdżając do
      BIH muszą mieć wizy ( jeśli tak to ile kosztują ) lub na granicy wnosić
      dodatkowe opłaty. A może jakąs inną drogą dojechać ten kawałek, gdzie mi się
      wydaje, że należy przekroczyć granicę. A może mam niedokładną mapę.
      • Gość: Leszek Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: 62.47.74.* 24.07.02, 11:28
        Gość portalu: bociek napisał(a):

> Nam pytanie, które mnie nurtuje. Poczytałam już trochę o trasie, która
        > omawiacie i zastanawiam sie nad tym czy jadąc magistralą ( już na południu
        > Chorwacji )do Dubrownika nie przekracza się granicy BIH. Patrząc na mapę tak
        > sie wydaje. Drugie pytanie jest powiązane z poprzednim.Czy Polacy wjeżdżając
        do
        >
        > BIH muszą mieć wizy ( jeśli tak to ile kosztują ) lub na granicy wnosić
        > dodatkowe opłaty. A może jakąs inną drogą dojechać ten kawałek, gdzie mi się
        > wydaje, że należy przekroczyć granicę. A może mam niedokładną mapę.

ten kawalek jest bez wiz, jest to strefa exterytorialna. Dopiero wjwzdzajac do
        Neum sprawdza paszporty/ wizy policja bosniacka. Na granicy tzw. strefy
        wolnoclowej tez siedzi policja, ale w ogole na nic nie reaguje.
        Jak beda problemy mozesz poplynac na polwysep naprzeciw promem i w ten sposob
        ominiesz moim zdaniem ten dziwny kawalek Bosni.
        Leszek
        • Gość: bociek Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.02, 14:04
          Dzięki Leszek, jak zrozumiałam to teoretycznie należy mieć wizę, ale w praktyce
          nikt się nie czepia. A druga ewentualność to prom - może wiesz jaki to koszt
          dla 2 osób i samochodu. Z góry dziękuje.
    • Gość: abc Re: Droga: W-wa - Dubrovnik (przez Wiedeń) IP: *.ey.com.pl / 195.187.19.* 24.07.02, 11:12
      dojazd do Zadaru (mniej wiecej polowa Chorwacji)trasa przez Węgry - zajal nam
      okolo 24-25 godzin w tym chyba ze 3 godziny snu - jeden kierowca i samochod
      jadacy z maksymalna predkoscia 140 km/h z tym ze nie polecam tej trasy gdyz
      wzdloz Balatonu i wogole na Wegrzech jest pelno ograniczen i jedzie sie max 60.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka