Dodaj do ulubionych

PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE...

IP: *.renault.fr 19.07.02, 09:36
W sierpniu wybieram sie do Orebica.
'Mam nadzieje ze kilka osób "obecnych" na forum juz tam bylo i zechce sie ze mna podzielic kilkoma
informacjami:
1. Ile czasu powinienem przewidziec na pokonanie odcinka Plitwice - Orebic?
2. Czy warto skrócic sobie droge (o ok. 110 km) korzystajac z promu Ploce - Trpanj?
3. Czy w Orebic promy plywajace na Korcule nie sa uciazliwe ?
4. Co warto zobaczyc ? Wprawdzie nie jestem ortodoksyjnym katolikiem ale dowiedzialem sie ze
kilkadziesiat kilometrów od Orebica jest Medjugorje. Czy wyjazd do Bosni jest bezpieczny ?

Bede wdzieczny za info.
Pozdrawiam wszystkich

Paweł
p.s. Licze równiez na podzielenie sie ze mna wszelkimi "ciekawostkami"...
Obserwuj wątek
    • Gość: VAN Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: 217.153.53.* 19.07.02, 18:18
      Witaj!
      Ja też w poł.sierpnia wyjeżdżam na Peljesac nie wiele Ci pomogę może jedynie to
      że ja walę śmiało przez B.i H. (nie potrzeba wiz) a kilometrów mniej niż przez
      Wiedeń ,Maribor itd... Zresztą czasem warto poksperymentować i zobaczyć parę
      nieoklepanych miejsc .
      Mam kilka namiarów na campy na płw. daj priva to Ci prześlę.
      Miedy dokładnie jedziesz może pojedziemy razem ?????
      • Gość: skipper Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.aigcredit.pl 22.07.02, 12:04
        Gość portalu: VAN napisał(a):

> Witaj!
        > Ja też w poł.sierpnia wyjeżdżam na Peljesac nie wiele Ci pomogę może jedynie
        to
        >
        > że ja walę śmiało przez B.i H. (nie potrzeba wiz) a kilometrów mniej niż
        przez
        > Wiedeń ,Maribor itd... Zresztą czasem warto poksperymentować i zobaczyć parę
        > nieoklepanych miejsc .
        > Mam kilka namiarów na campy na płw. daj priva to Ci prześlę.
        > Miedy dokładnie jedziesz może pojedziemy razem ?????

Cześć VAN
        Też wybieram się na Peljesac, ale pod koniec sierpnia. Byłbym bardzo wdzięczny
        za "... kilka namiarów na campy na półwyspie...".Wdzięczny będę też za
        wszystkie informacje, któtymi dysponujesz (np. ceny,rodzaj wybrzeża,... ).
        Mój adres: per_ski1@poczta.onet.pl
        Z góry dziękuję, Mariusz.
    • Gość: pio Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 19:36
      Gość portalu: PAWEŁ napisał:

> 1. Ile czasu powinienem przewidziec na pokonanie odcinka Plitwice - Orebic?

ja jechalem w czerwcu i na pewno był mniejszy ruch na trasie niz w pelni
      sezonu - jadranska magistrala trzeba liczyc srednio 50 km na godzinę ( 350 km
      przejechalismy w 7 godzin, w tym postoje na: tankowanie, kawa, zakupy owocow),
      w gorach szybciej, ale bez przesady. Wszedzie masa zakretow, czesto linia
      ciagła, wzniesienia - pospiech tylko dla samobojcow. Na forum czytalem, ze ktos
      w sezonie i dodatkowo w sobote jechal z Karlowaca do Makarskiej 15 godzin (blee)

> 2. Czy warto skrócic sobie droge (o ok. 110 km) korzystajac z promu Ploce -
      Trpanj?

Jeśli trafisz do Ploce o odpowiedniej porze tzn np. godzinę do wypłynięcia
      promu i nie będzie kolejki która wyeliminuje cię z gry to warto- nie musisz się
      męczyć dwie ( a raczej więcej) dodatkowe godziny w samochodzie. Z drugiej
      strony trasa lądem i pólwyspem jest atrakcyjna ( przejście graniczne w Neum -
      ciekawostka geograficzno polityczna, dolina Neretwy - drastyczna zmiana
      krajobrazu, mury obronne w Stonie, niesamowity górzasty półwysep Pejlesać -
      odtąd półwysep nie będzie mi się kojarzył wyłącznie z Helem) proponuje w tamtą
      stronę samochodem, z powrotem promem.

> 3. Czy w Orebic promy plywajace na Korcule nie sa uciazliwe ?

Raczej nie chyba, że będziesz miał kwaterę przy ulicy stanowiącej przedłużenie
      promenady, a na której ustawiają się kolejki na prom i jest trochę większy
      ruch - ciasno a dużo samochodów i autobusów

> 4. Co warto zobaczyc ? Wprawdzie nie jestem ortodoksyjnym katolikiem ale
      dowi> edzialem sie ze kilkadziesiat kilometrów od Orebica jest Medjugorje. Czy
      wyjazd do Bosni jest> bezpieczny ?
      >
      Korculę - koniecznie- jest urokliwa, w Orebicu jest m.in. muzeum morza, kościół
      na zboczu najwyższej góry półwyspu ( po włosku żmijowa góra)
      Nie nastawiaj się na zwiedzanie, bo Orebić ma swój urok, ale ma też jedną
      główną ulicę i promenadę. Wycieczka na 0,5 h. Warto zwiedzić Dubrownik - być
      tak blisko i nie skorzystać to grzech, z drugiej strony w sierpniowyym słońcu -
      nie zazdroszczę. W Medjugorie nie byłem lecz: po pierwsze to nie kilkadziesiąt
      kilometów lecz dużo więcej - popatrz na mapę, po drugie to miejscowość kultu
      maryjnego i pobyt tam ma raczej znaczenie religijne, a nie krajoznawcze, na
      kult Medjugorie krzywo patrzy Watykan więc nie wiem czy odpusty będą ważne :))

Ogólnie przyroda od Riwiery Makarskiej do Dubrownika jest najbardziej
      niesamowita ( do Czarnogóry nie dojechałem, a tam podobno są widoki!!!)

pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku
      pio
    • Gość: XXL Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.echostar.pl 19.07.02, 20:28
      Gość portalu: PAWEŁ napisał(a):

ɭ.Ile czasu powinienem przewidziec na pokonanie odcinka Plitwice - Orebic?

Odcinek Plitwice - okolice Makarskiej pokonuje się w ok 4 - 5 godzin
      Do nasady półwyspu potrzeba jeszcze ze 2 godziny i 1 godzinę na samym półwyspie.
      Razem gdzieś 8 godzin. Ale pod warunkiem, że nie jedziesz w okresie weekendu.

ɮ.Czy warto skrócic sobie droge (o ok. 110km) korzystajac z promu Ploce-Trpanj?

Nie sądzę, prom płynie z półtorej godziny + czas oczekiwania. A te 110 km
      pokonasz w ok. 2 godzin + przepiękne widoki.
    • Gość: pio Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 20:48
      Z tym promem to poprostu trudno o jednoznaczną odpowiedź. Widoki w trakcie
      rejsu ( przeprawy) też są rewelacyjne, a kierowca który nie musi "pilnować"
      drogi ma większą możliwość podziwiania okolic. Upierałbym się, żeby do Orebića
      jechać samochodem, z powrotem "wesprzeć" się promem ( łatwiej trafić na
      odpowiednią godzinę, a i w Trpanj jest lepiej czekać na prom niż w Ploce -
      krajobraz, okolica itp.).
      pzdr pio
      • Gość: zuza Re: Do Vana!!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.07.02, 20:38
        Jechałeś już przez BiH, czy będziesz dopiero sprawdzał tę drogę? Mieliśmy też
        tak jechać, Chorwaci nas przy naszym poprzednim pobycie namawiali na drogę
        przez Banja Lukę, ale znajomi, którzy tak jechali, nie byli zachwyceni, podobno
        droga źle oznakowana, prędkość mniejsza niż na magistrali, bo ostre zakręty
        itp., tunele nie oświetlone, jakiś objazd bez sensu, bo część drogi w
        użytkowaniu tylko ONZ no i inne nie najlepsze rzeczy. Cholera, nie wiem jak
        mamy jechać (na Korculę), dwa lata temu przeżyliśmy koszmar w korku koło
        Karlovaca. Chyba popłyniemy promem ze Splitu.
        • Gość: zuza Re: Ploce - Trpanj IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 21.07.02, 20:45
          Prom Ploce - Trpanj płynie równo godzinę.
        • Gość: mariusz Re: Do Vana!!! IP: *.aries.com.pl 21.07.02, 22:49
          Gość portalu: zuza napisał(a):

> Jechałeś już przez BiH, czy będziesz dopiero sprawdzał tę drogę? Mieliśmy też
          > tak jechać, Chorwaci nas przy naszym poprzednim pobycie namawiali na drogę
          > przez Banja Lukę, ale znajomi, którzy tak jechali, nie byli zachwyceni,
          podobno
          >
          > droga źle oznakowana, prędkość mniejsza niż na magistrali, bo ostre zakręty
          > itp., tunele nie oświetlone, jakiś objazd bez sensu, bo część drogi w
          > użytkowaniu tylko ONZ no i inne nie najlepsze rzeczy. Cholera, nie wiem jak
          > mamy jechać (na Korculę), dwa lata temu przeżyliśmy koszmar w korku koło
          > Karlovaca. Chyba popłyniemy promem ze Splitu.Jeżeli przez BiH to radzę przez
          osijek-sarajewo-mostar a nie przez Banja Lukę .Jechałem niedawno obiema trasami
          więc mam porównanie
          • Gość: VAN Re: Do Vana!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 17:12
            Mariuszu !
            Niejako podpinam się do wątku i proszę napisz coś o drodze przez B. i H.
            (bardzo mi na tym zależy ponieważ masz świeże wiadomości). Mam kilka pytań:
            1. Ogólne wrażenia z drogi (oczywiście trasa Osijek, Sarajewo, Mostar)
            uwzględniając wrażenia krajoznawcze czy krajobrazowe?!?!?!
            2. Jaka jakość dróg?
            3. Czy są parkingi na których czasem można podrzemać?
            4. Jaką trasą jechałes od samej Polski (ja zamierzam przekraczać gr. W
            Chyżnem, dalej E 73 Zvolen, Budapeszt i wzdłuż Dunaju – czy to niezły
            wariant?????
            5. Podobno most w Sl. Brodzie jest nieczynny i jest jakiś objazd czy to
            prawda?????????(wydaje mi się to raczej dziwne ale czytałem tę informację na
            znanym i poważanym serwisie a wydaje mi się to dziwne ponieważ jest to droga
            międzynarodowa!!)
            6. Czy dużo jest Tirów i takich tam podobnych czy są koleiny (CHOCIAŻ
            PRAWDĘ MÓWIĄC NIC JUŻ MNIE NIE ZDZIWI WIECEJ I NIGDZIE WIĘCEJ NIE BĘDZIE
            GORSZEJ DROGI JAK POZNAŃ – WARSZAWA IISSTTNNYY HHOORRRROORR!!!!!!!!!!!!! WOLNA
            AMERYKANKA I DROGA PRZEZ PIEKŁO RAZEM WZIĘTE WIEC proszę nie piszmy już więcej
            na Forum że w Chorwacji droga nie taka jakbysmy sobie tego życzyli , albo że
            dziury czy wąska , lub też kręta mam nadzieję że zrozumie mnie ten, kto choć
            raz miał do czynienia z tą atrakcją!?- gdzie nam do Europy chociaż już ponoć
            jesteśmy sądząc po blachach !!!!!!!!!
            7. Czy dużo czasu straciłeś na przejściach ?i czy można jechać w nocy –
            ponieważ wszyscy tego odradzają...:jaśli przez B. i H. to tylko za dnia...” –
            co tam się dzieje takiego nocą wilkołaki czy co?????

Pozd.
            VAN
            • Gość: mariusz Re: Do Vana!!! IP: *.aries.com.pl 24.07.02, 22:47
              Gość portalu: VAN napisał(a):

> Mariuszu !
              > Niejako podpinam się do wątku i proszę napisz coś o drodze przez B. i H.
              > (bardzo mi na tym zależy ponieważ masz świeże wiadomości). Mam kilka pytań:
              > 1. Ogólne wrażenia z drogi (oczywiście trasa Osijek, Sarajewo, Mostar)
              > uwzględniając wrażenia krajoznawcze czy krajobrazowe?!?!?!
              Droga przez BiH dość ciekawa,przede wszystkim odcinek wzdłuż rzeki Neretwy i
              oczywiście Mostar
              > 2. Jaka jakość dróg?
              nie gorzej niż u nas tylko że ciągle jedzie się po zakrętach i ciężko z
              wyprzedzaniem
              > 3. Czy są parkingi na których czasem można podrzemać?
              sporo parkingów,moteli restauracji,stacji benzynowych więc nie ma problemu ztym
              że jechałem w dzień
              > 4. Jaką trasą jechałes od samej Polski (ja zamierzam przekraczać gr. W
              > Chyżnem, dalej E 73 Zvolen, Budapeszt i wzdłuż Dunaju – czy to niezły
              > wariant?????
              to dobry wariant
              > 5. Podobno most w Sl. Brodzie jest nieczynny i jest jakiś objazd czy to
              > prawda?????????(wydaje mi się to raczej dziwne ale czytałem tę informację na
              > znanym i poważanym serwisie a wydaje mi się to dziwne ponieważ jest to droga
              > międzynarodowa!!)
              a po co ci Sl.Brod ? ,jedziesz przez Osijek,Dakovo i dalej na Sarajewo
              > 6. Czy dużo jest Tirów i takich tam podobnych czy są koleiny (CHOCIAŻ
              > PRAWDĘ MÓWIĄC NIC JUŻ MNIE NIE ZDZIWI WIECEJ I NIGDZIE WIĘCEJ NIE BĘDZIE
              > GORSZEJ DROGI JAK POZNAŃ – WARSZAWA IISSTTNNYY HHOORRRROORR!!!!!!!!!!!!!
              > WOLNA
              > AMERYKANKA I DROGA PRZEZ PIEKŁO RAZEM WZIĘTE WIEC proszę nie piszmy już
              więcej
              > na Forum że w Chorwacji droga nie taka jakbysmy sobie tego życzyli , albo że
              > dziury czy wąska , lub też kręta mam nadzieję że zrozumie mnie ten, kto choć
              > raz miał do czynienia z tą atrakcją!?- gdzie nam do Europy chociaż już ponoć
              > jesteśmy sądząc po blachach !!!!!!!!!
              w BiH możesz trafić na tiry które bardzo ciężko wyprzedzić ,cały czas zakręty
              dlatego musisz przyjąć śr.prędkość ok.50-60km/h
              > 7. Czy dużo czasu straciłeś na przejściach ?i czy można jechać w nocy –
              > ponieważ wszyscy tego odradzają...:jaśli przez B. i H. to tylko za dnia...̶
              > 1; –
              > co tam się dzieje takiego nocą wilkołaki czy co?????
              na granicach nie ma problemu,jeśli chodzi o jazdę w nocy to nie wiem bo
              jechałem w dzień ale z tego co widziałem to opinie odradzające jazdę nocą są
              mocno przesadzone,to nie jest trzeci świat
              >
              > Pozd.
              > VAN
    • Gość: mariusz Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.aries.com.pl 21.07.02, 22:53
      Za to co zapłacisz za prom możesz iść na dobrą kolację a dodatkowo jadąc przez
      półwysep masz piękne widoki i niezłe zakręty
      • Gość: Pawel Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.renault.fr 22.07.02, 16:51
        Dziekuje za cenne uwagi.
        Najbardziej przerazila mnie perspektywa 15-to godzinnego wleczenia sie z Plitvic, gdzie mam zamiar
        spedzic caly dzień.
        Za Wasza namowa wyrusze z Plitvic o 4.00 rano coby uniknac "WIĘKSZYCH" korków i o "normalnej"
        godzinie dojechac do Orebica aby w miare wczesnie rozpoczac WAKACJE przy kieliszku rakiji....

Paweł
    • Gość: Paweł Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.renault.fr 31.07.02, 14:07
      Czy to już wszystkie komentarze....
      Mam wrażenie, że większosć urlopowiczów jeździ na Istrię i płn. i srodkową Dalmację nie zapuszczając
      się na południe, które według opinii wielu jest najbardziej interesujące.
      Słyszałem, że na płw. Peljesac są jakies "gorące błota"... ;))

Pozdrawiam
      Paweł
      • Gość: jacek Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.zg.opole.pl / 192.168.1.* 01.08.02, 06:57
        Z tego wszystkiego najbliższe prawdy jest to co napisał piotr(pio).
        50 km /h to niezła średnia w Chorwackim terenie , szczególnie jeśli na drodze
        spotka się parę tirów jadących jeden za drugim. Z promów nie korzystałem ale
        nie żałuję przejechanej drogi bo wrażenia są naprawdę warte spędzonych w
        samochodzie godzin. Granica między Chorwacją i Bośnią praktycznie nie istnieje
        dla turystów, zatrzymywani są wyłącznie tubylcy. A promy w Orebicu może nie są
        uciążliwe jeśli zamieszkasz daleko od nabrzeża, poza tym Orebic jest według
        mnie bardzo nieciekawy. Polecałbym już bardziej okolice Dubrownika. Jeszcze
        jedno wyjeżdżjąc z Plone w kierunku południowym nie daj się nabrać na zakupy
        owoców ze stojących przy drodze straganów, ceny dorównują cenom z Dubrownika.
        A zamiast Plitwic osobiście wolałbym zwiedzić Split.
        Im dalej pojedziesz na południe tym wakacje będą ciekawsze sama roślinność jest
        bogatsza niż na przykład na takiej Istrii.
        Tak więc ruszajmy na południe!
    • Gość: canim Re: PEJJESAC - OREBIC - POTRZEBNE INFORMACJE... IP: *.jagiellonia.krakow.pl 01.08.02, 08:32
      Zalezy czym jedziesz jezeli autem wlasnym bedziesz szybciej, jezeli autobusem
      to jeszcze dluzej okolo 8 godzin! To ponad 600 km!
      Lepiej sobie skrócić droge innym promem niz jechac do Orebica. Medjugorje
      bezpieczne acz nie robiace wielkiego wrazenia, lepiej odwiedz Dubrownik bo
      warto.
      Miłych wakacji!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka