Gość: ania55 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 21:31 czy zna ktos jakas dobra stronke, na ktorej mozna by zarezerwowac kwatery w chorwacji. jak sprawdzic czy nie wplacam np zaliczki oszustom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Monika Re: strony www o chorwacji IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.06, 12:57 zobacz www.trogir.pl kontakt w j. polskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: strony www o chorwacji IP: *.dialin.iskon.hr 10.02.06, 16:16 zobacz: www.apartmani-hrvatska.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: strony www o chorwacji IP: *.net.t-com.hr 10.02.06, 16:21 Zapraszam na moja strone www.perla-pag.hr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beniu11 Re: strony www o chorwacji IP: *.icpnet.pl 10.02.06, 23:38 www.adriatica.net/home/home_pl.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bluemoon Re: strony www o chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 08:51 www.cro.pl Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 16.02.06, 11:59 Skoro wszyscy podają swoje strony, to i ja się podepnę :) www.makarska-riwiera.pl Pozdrawiam i zapraszam! Suzana A co do obaw o oszustów - w Chorwacji jeszcze nie przyszło do głowy tak jawnie kogoś oszukiwać - to mały kraj i wszyscy się znają :) Ponadto każdy, kto oferuje apartamenty posiada odpowiednie dokumenty, o które zawsze możesz poprosić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: strony www o chorwacji IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.02.06, 13:28 Niestety drobne oszustwa się zdarzają. Rzadko bo rzadko ale jednak. Najczęściej jednak takie że oferta nie zawiera całej prawdy albo na zdjeciach jest pokazany jeden apartament super a na miejscu okazuje sie że wynajęto ten obok już nie tak super, albo że okno/balkon nie wychodzi nad morze. W ubiegłym roku reklamował się tu jedna pani która wynajmowała apartamenty ale w różnych innych domach i dopiero po przyjeździe szukała wolnego apartamentu. Albo w ofercie było napisane "300m od morza" i może tyle było tylko że nie napisano że 300m w poziomie i 180 w pionie - bo apartament był na zboczu góry. Już nie wspomnę o często zdarzajacych się w Hr oszustwach na bramkach autostradowych gdze potrafią wydać resztę w słoweńskich talarach albo się "pomylą" w liczeniu albo o specjalności w Hr - oszustwach na stacjach benzynowch na których kasowanie licznika po poprzednim tankowaniu trwa nad wyraz długo. Hr to bardzo fajny turystycznie kraj ale czujność trzeba zachować. Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 16.02.06, 15:48 Oczywiście, że wyjątki się zdarzają - ale wytłumacz mi, na czym ma polegać zalecana przez Ciebie czujność przy rezerwowaniu kwater przez internet? Na zdrowy rozsądek. Prawda jest taka, że jeżeli rezerwujesz apartament (należy dokładnie przeczytać opis) i po przyjeździe na miejsce okazuje się, że nie spełnia on warunków, które wcześniej były umówione - masz prawo odstąpić od umowy (np. przespać się jedną noc, bo zakładam, że przyjeżdżasz wieczór) i upomnieć się o zwrot zaliczki. Masz też prawo do złożenia skargi w izbie turystycznej. Ponadto najczęściej to jest tak, że Polak czyta i NIE ROZUMIE co czyta. Niestety. Źle rozumie ofertę, a co częściej się zdarza - nie rozumie w języku innym niż polski... Nie wspomnę już o tym, żeby samemu poszperać w necie czy przewodnikach i poczytać o miejscu, do którego się wybiera. Przynajmniej nie będzie zdziwiony, że w małej, rybackiej wiosce nie ma dyskoteki, albo, że nbie ma stacji benzynowej. Jest naprawdę wiele sposobów na to, żeby dowiedzieć się, jak wygląda miejsce wypoczynku - choćby fora dyskusyjne. Przecież to zwyczajni ludzie są. Zawsze wśród nich trafi się czarna owca, jednak ich odsetek jest nieporownywalnie mniejszy niż np. w Polsce. Czemu nie napiszesz, że możesz zostawić panel w aucie i zostawić auto na tydzień i nie martwić się, że coś się stanie? A zostaw panel w Polsce... To go w biały dzień ukradną - niemal na Twoich oczach... Co do oszustw na bramkach i przy tankowaniu - widać DAŁEŚ się orżnąć. Nie patrzysz na licznik i nie wiesz, ile masz zapłacić??? Swoją drogą - jeśli Cię to spotkało - jesteś po prostu wyjątkiem potwierdzającym regułę... Przygotuj na następny raz drobne euro na bramki, albo najlepiej kuny - i problem znika! I nie drocz się o 20 lipa reszty! Bo za Tobą stoi kilkukilometrowa kolejka spragnionych chorwackich klimatów kierowców! Pozdrawiam, Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kir Re: strony www o chorwacji IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.02.06, 13:12 >Oczywiście, że wyjątki się zdarzają - ale wytłumacz mi, na czym ma polegać >zalecana przez Ciebie czujność przy rezerwowaniu kwater >przez internet? Na zdrowy rozsądek. Po pierwsze sprawdzić czy oferowana kwatera znajduje się na liście w broszurze Horwackiej Izby Turystyki. Nie wszystkie tam są ale jeżeli jest to bardzo ok. Jeżeli nie ma ich na oficjalnej liście koniecznie trzeba poprosić o więcej informacji. Przeda wszystkim dokładne położenie budynku (z mapką dojazdu). Przy rezerwowaniu zapytać które zdjecia są z apartamentu który rezerwujemy. Przed wyjazdem wszelką korespondencję wydrukowac i zabrać ze sobą. Poszukać ludzi którzy już tam byli (choćby przez google a także w danej miejscowości i ich zapytać) Być gotowym na takie niespodzianki - tzn mieć trochę wiecej pieniedzy, nie przyjeżdzać na miejsce o 22 itp. >Prawda jest taka, że jeżeli rezerwujesz apartament (należy dokładnie >przeczytać opis) i po przyjeździe na miejsce okazuje się, że [...] To niestety nie wyglada tak prosto bo przyjezdni nie znają swoich praw, nie wiedzą gdzie sie udać. Czy prawo do przespania się i żądania zwrotu zaliczki jest gdziekolwiek skodyfikowane i czy aby agencja na pewno nam pomoże? A agencje zwłaszca w małych miasteczkach są bardzo silnie (np rodzinnie) powiązane z wynajmującymi. Problem co zrobic jak sie przyjeżdza późno, nie jest ok i gdzie wtedy szukać agencji >Ponadto najczęściej to jest tak, że Polak czyta i NIE ROZUMIE co czyta. >Niestety. Źle rozumie ofertę, a co częściej się zdarza - nie >rozumie w języku innym niż polski... Nie wspomnę już o tym, żeby samemu >poszperać w necie czy przewodnikach i poczytać o miejscu, >do którego się wybiera. Przynajmniej nie będzie zdziwiony, że w małej, >rybackiej wiosce nie ma dyskoteki, albo, że nbie ma stacji [...] Tu się zgodzę że w naszym kraju sporo osób czyta i nie rozumie, a jak już czyta w innym języku to rozumie bardzo pobieżnie. Drugą stroną tego medalu jest język ofert i chorwackie misztrzostwo świata w reklamowaniu swojej miejscowości. Woda jest zawsze krystalicznie czysta, plaża piękna a apartament o wysokim standardzie. Trzeba być gotowym na to że wszystkie niepoliczalne cechy nalezy podzielić prze 2. Czasem jednak oferty po prostu nie mówią prawdy. np oferty z Ciovo często są opisywane jako oferty z Trogiru i zawsze że jest to super miejsce na spędzenie wieczoru i świetny punkt na zwiedzanie całej Dalmacji. Nikt nie wspomina że tak naprawdę na starówkę jest np 6-8km, więc na piechotę nie każdy przejdze, że zwiedzanie Dalmacji jest ok ale most na Ciovo to w sezonie jeden wielki korek i zeby wyjechac z wyspy trzeba odstać czasem więcej niż 2h. Albo jak się mieszka w samym Trogirze to albo apartament na Ciovo przy porcie, albo za marketami budowlanymi na lądzie. Więc lepiej pytać tych którzy już tam byli >Przecież to zwyczajni ludzie są. Zawsze wśród nich trafi się czarna owca, >jednak ich odsetek jest nieporownywalnie mniejszy niż >np. w Polsce. Czemu nie napiszesz, że możesz zostawić panel w aucie i zostawić >auto na tydzień i nie martwić się, że coś się >stanie? A zostaw panel w Polsce... To go w biały dzień ukradną - niemal na >Twoich oczach... Nie pisze też że trzeba chodzić z ochroniarzem, bo nie trzeba, nie piszę że trzeba zabrać maskę p-gaz, bo też nie trzeba itp. Ale już na drodzie trzeba uważać nie mniej niż w Pl. Fakt że w Hr jest bezpieczniej niż Polsce i w większości krajów UE, nie oznacza że jest to skończony raj na ziemi. Np w Polsce nikt nigdy nie próbował mnie orżnąć przy tankowanu, w taki sposób, a w Hr tak. To są po prostu standardowe pułapki w jakie może wpaść turysta. I jeszcze pytanie jak długo chorwacki raj przetrwa? W ubiegłym roku rozbito gang napadający na luksusowe samochody na autostradzie Zagrzeb-Karlovacz, prasa pisała o wzroście liczby kradziezy kieszonkowych na Istri. Na Cro.pl opisany był przypadek kradziezy pieniędzy z karty po skaningu. To dalej nie zmienia faktu że Hr to bardzo bezpieczny kraj tylko pytanie jak długo. >Co do oszustw na bramkach i przy tankowaniu - widać DAŁEŚ się orżnąć. Nie >patrzysz na licznik i nie wiesz, ile masz zapłacić??? >Swoją drogą - jeśli Cię to spotkało - jesteś po prostu wyjątkiem >potwierdzającym regułę... Przygotuj na następny raz drobne euro >na bramki, albo najlepiej kuny - i problem znika! I nie drocz się o 20 lipa >reszty! Bo za Tobą stoi kilkukilometrowa kolejka >spragnionych chorwackich klimatów kierowców! Zmartwię Cię. Mnie akurat podobne działania nie dotkneły. Mam na swoim koncie tylko kilkudziesięcio sekundową utarczkę na stacji benzynowej INA w Vodicach gdzie nie pozwoliłem włożyć sobie do baku "pistoletu" zanim się licznik nie wyzerował po wcześniej tankujacym skuterku. Ale wiem że na tej samej stacji komuś innemu pomylił się kasjer kasując rachunek a kogoś innego udało się orżąć. Mojego brata w ten sposób orżneli na prywatenj stacji w Plitvicach. Kolegę w dalmacji. Zawsze na zawieszający się dystrybutor. Trochę tych przypadków jest. Bramki na autostradach. Tych orżnięc było sporo w okolicach 2000r. Potem liczba jakby się zmiejszyła. W 2005 znów były przypadki. Ktoś nie zobaczył ile powinien zapłacić dał 5 euro, dostał resztę i kwitek ale się nie zgadzało a już ruszył. Nie 20 lipa, jedno głupie euro ale i tak psuje krew. Albo wspomniane talary. Wydane oczywiście nominalnie czyli jakby 1talar=1kuna. Czemu turysta jadąc do "turystycznego raju" ma bezbłędnie rozpoznawać banknoty wszystkich małych bałkańskich krajów?. Albo skad ma wziąść drobne kuny po przekroczeniu granicy? Więc może nie tak bezkrytycznie. Wiem że rekalma dzwignią handlu ale powyżej pewnej granicy to już oszustwo, nie reklama. Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 17.02.06, 16:45 Odniosę się tylko do niektórych Twoich wypowiedzi, nie będę ich cytować: - nie napisałam, żeby iść szukać pomocy w AGENCJI tylko w IZBIE TURYSTYCZNEJ - to 2 różne instytucje, zajmujące się czym innym - skaning kart kredytowych, kradzieże luksusowych aut w Zagrzebiu, itd. - czy wiesz, że w szajce byli Polacy i inni obywatele wschodnich krajów? ;) - myślę, że wyolbrzymiasz te przypadki oszustw na stacjach benzynowych... w Polsce nikt Ci jawnie nie "wieszał dystrybutora", tylko chrzczą paliwo na każdej stacji hihihih, więc nawet nie czujesz, że jesteś oszukiwany... a poza tym - cóż - zdarza się tu czy tam jakiś nieuczciwy człowiek, ale to nie powód, żeby od razu twierdzić, że tak jest wszędzie i tylko czyhają na turystów. Każdy swój rozum ma - na stacji nie korzystaj z lania do baku, tylko sam sobie nalej - poczekaj, aż się dystrybutor wyzeruje, itd., itp. - przykład z czytaniem oferty podam Ci nader oczywisty: na stronie www napisane jak wół: w apartamencie może mieszkać wyłącznie liczba osób (bez względu na wiek) równa liczbie podanych miejsc. Np. apartament 2+2+1 - daje łącznie 5, prawda? A ludziska maila piszą, czy mogą w 8 spać i czy się zmieszczą... Ponadto chodziło mi raczej o opis merytoryczny (typu wyposażenie apartamentu), a nie poetycki opis jak to on jest pięknie położony. I jaka jest okolica - uważam, że od takich informacji są przewodniki i fora dyskusyjne :) - piszesz, że ludzie nie wiedzą, jak egzekwować swoje prawa - cóż, jeśli nawet nie chcą sobie zadać trudu i przeczytać warunki umowy, że wolą wydzwaniać i się dopytywać niż napisać e-mail czy fax (z rozmowy telefonicznej się wykręcisz sianem - chyba, że ją nagrywasz) - nie mówiąc o tym, że nie dogadają się czasem w żadnym języku na sicher, bo albo Chorwaci niekumaci, albo Polacy jak te "nie gęsi" - a mówiąc tylko po polsku z osobą mówiącą tylko po chorwacku - przyznaj sam - czasem można się NIE DOGADAĆ (jutro w jęz. polskim znaczy zupełnie co innego niż jutro w jęz. chorwackim, a ile zamieszania może narobić?) - co do broszury Izby Turystycznej - nie ma takiego obowiązku i wiele kwater tam nie figuruje (w Polsce jest podobnie, nie mówiąc o tym, że to żadna gwarancja - wystarczy zapłacić składkę) Reasumując: środki ostrożności należy zachować, ale bez przesady - nie patrzeć na wszystkich, jak na potencjalnych złodziei - chyba, że ktoś zamiast urlopu woli sobie psuć nerwy :) Generalnie się z Tobą zgadzam, ale uważam, że takie rzeczy zdarzają się w każdym kraju - a w Chorwacji takich przypadków jest stosunkowo niewiele. Jednak wracając do meritum sprawy - myślę, że pytanie o oszustwa dotyczyło przelewu kasy (czy jak wpłaci, to zobaczy właściciela, albo kwaterę), więc o czym jest nasza dyskusja? :) Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: strony www o chorwacji IP: *.dialin.iskon.hr 17.02.06, 20:59 Kir, myšle že z igly robisz widły mam dla czebe dobre propozicje, sprobuj spedzić wakacje we Włoszach, zobaczysz jak wygladajo zawodowi oszusci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: strony www o chorwacji IP: *.plock.mm.pl 18.02.06, 13:04 wakacje we Włoszech spędziłem i nie narzekam.Byłem dwa razy i nikt nawet nie próbował mnie oszukać Na Chorwacje też nie narzekam ale zaznaczam ,że trzeba się pilnować na bramkach na autostradzie, stacjach benzynowych, sklepach. I co ciekawego nik nie próbował mnie oszukać powyżej Splitu,Dubrownik,Orebic cały Peljesac.Ale poniżej Splitu jest to nagminne tz.za mało wydać w sklepie, orżnąć na stacji benzynowej,oszukać na kaucji w sklepie,zawyżyć rachunek. Nie dotyczy to właśćicieli apartamentów od których zawsze otrzymywałem dowodu sympatji i nawet jakiegoś grila na ich koszt.Co dotyczy chorwatki1 to ta pani raz podaje się za chorwatkie1,raz za Suzanę,raz za kogoś innego.Na poprzednie wakacje pewnym ludziom tu na forum potwierzała jaki to jest apartament proponowany na zdjęciu a faktycznie okazało się,że inaczej wyglądał i nie wszystko było prawdą.Więcradziłbum jej aby lepiej nie wypowiadała się na te tematy, ponieważ nie jest wiarygodną osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 18.02.06, 13:28 Słuchaj no Zbynku - wycierać gębę to sobie możesz politykami, a ja sobie nie życzę, żebyś mnie oczerniał publicznie, nie mając ku temu ŻADNYCH podstaw. Nie byłeś nigdy moim Klientem, więc się nie wypowiadaj na mój temat. Bardzo jesteś na tym forum popularny, więc kto ma zdrowy rozum poszuka sobie Twoich postów, poczyta i... okaże się, że jesteś typowym prowodyrem. Ciekawe, że tylko 1 osoba z tego forum miała inne zdanie (w przeciwieństwie do reszty Gości, którym Apartmani Mir w Drašnicach polecałam) na temat warunków tam panujących - jednej osobie mogło się nie podobać. Wcale się nie podaję za kilka osób: chorwatka1 i Suzana - to moje 2 nicki występujące na niniejszym forum - i co z tego? Przy Tobie, Zbynku wszyscy wymiękają i Ty jesteś JEDYNYM, SŁUSZNYM I NIEOMYLNYM głosem tego forum :) Wiesz? Masz chyba klona na forum cro.pl :) A kompleksy leczy się na kozetce w gabinecie - nie na publicznym forum. Twoje posty merytorycznie NIC nie wnoszą. P.S. Może przytocz te wątki o Mir??? Zainteresowani nie będą musieli grzebać w archiwum. Tylko przytocz wszystkie - a nie wybiórczo. Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: strony www o chorwacji IP: *.plock.mm.pl 18.02.06, 13:54 moje posty to wnoszą ,ze są prawdziwe i eliminują osoby mijające się z prawdą. A to,że prawda bardzo boli - widać to po twojej reakcji.Nie mam zamiaru wdawać się w nieprzynoszącą nic dyskusję z tobą.Ja ze swych wypowiedż nie mam nic, ty natomiast z tego żyjesz i taka jest między nami różnica.Pamiętaj,że prawda jak nie w danej chwili to po pewnym czasie wychodż na wierzch.Posługuj się nią a na pewno nie będziesz miała problemów i twoji klienci będą zadowoleni.Jeżeli standard apartamentu będzie taki sam lub jak w opisie wszyscy będą zadowoleni jeżeli będzie niższy to nie możesz tłumaczyc tego tym ,że może ktoś nie doczytał Przyjmij światowe standarty w turystyce,że klient ma zawsze racje a nie twierdż, że czegoś nie dopotrzył i jest to jego wina.Jeżeli masz klientów niezadowolonych to pracuj nad tym aby to zmienić a nie przerzucaj winy na klienta.Ja kompleksów nie mam, ale je u ciebie widzę.Widzę także butę przewagi nad klientem a to jest niedopuszczalne jak i nadymanie się jak balon bo to nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
baja02 Re: strony www o chorwacji 18.02.06, 14:46 Nie zawsze zgadzam się z Twoimi postami, ale w wypadku "Chorwatki1" masz 100% racji. Po Jej wypowiedziach nigdy nie pojechałbym do Niej na kwarerę. Jest conajmniej nieuprzejma. Jeżeli mówi się o przypadkach nieuczciwości w Chorwacji, to Ona zaczyna, a w Polsce ....... Masz rację już takie wypowiedzi należy napiętnować i takiego "usługodawcę" bojkotować. Ale uwaga! Ma 2 nicki, a może jutro mieć inne i już będzie potulniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 18.02.06, 15:19 Skoro ktoś się poczuł moim nieuprzejmym tonem urażony - ma do tego prawo. Podobnie, jak ja mam prawo do ostrego protestu, jeśli ktoś bezpodstawnie nazywa mnie oszustem. W KK jest to pomówienie. Moje dane osobowe można sprawdzić, łatwo można mnie znaleźć, ba - można nawet przyjechać i osobiście zobaczyć w jaki sposób oszukuję - niekoniecznie trzeba od razu rezerwować u mnie kwatery - wystarczy zapytać ludzi, którzy tam mieszkają. Spróbujcie zlokalizować Zbynka, zobaczyć, jak On wygląda, jak się nazywa, niech opowie o swoich doświadczeniach z usługami przeze mnie oferowanymi. Pudło - wypowiada się i to bradzo niepohlebnie na mój temat, a NIGDY NIE KORZYSTAŁ Z MOICH USŁUG. A mimo to - to Jego słowom dajecie wiarę. Zastanówcie się, czy to nie naiwne z Waszej strony? Zbynek obraża mnie publicznie, a ja mam to przyjąć potulnie jak baranek? Moja uczciwość i dobre imię dzięki Jego słowom zostały narażone na szwank - więc wybacznie, ale na to nie pozwolę. I macie rację - zależy mi Klientach - w takim samym stopniu, jak Im zależy na spędzeniu wspaniałaego urlopu w Chorwacji. Nikt tu nikomu łaski nie robi, prawda? Choć każda ze stron powinna się starać :) Reasumując: zapraszam Was wszystkich, którzy mi niedowierzacie na lampkę chorwackiego wina w mojej kafejcie, która znajduje się obok mojej agencji turystycznej w miejscowości Živogošće-Blato (21 km na południe od Makarskiej). Tuż przy porciku. Znajduje się tam Vila Djenka. Ba! Możecie nawet wystąpić incognito i nigdy się nie przyznać, ani tam, ani tu, na forum, że doszło między nami do takiej konfrontacji. Możemy też wtedy podyskutować o racjach Forumowicza Zbynka. Patrząc sobie prosto w oczy. Czy ktoś reflektuje? Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: strony www o chorwacji IP: *.chello.pl 18.02.06, 13:57 a jezyczek to Ty masz ostry, nie ma co. jestes bardzo nadpobudliwa i klotliwa a to zle robi interesom. czytajac Twoje wypowiedzi (m. in. "wycierać gębę to sobie możesz politykami") nie zdecydowalambym sie na Twoje apartamenty. sama siebie teraz doskonale przedstawiasz w bardzo niekorzystynym swietle i nikt inny nie musi robic tego za Ciebie. troche pokory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 18.02.06, 15:21 Szanowna Pani? Pokory? Wobec oszczerstwa? To chyba żart. Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: strony www o chorwacji IP: *.chello.pl 18.02.06, 15:31 powodzenia w prowadzeniu interesu! ale z takim podejsciem daleko w Chorwacji nie zajedziesz. tam potrzebny jest spryt i dyplomacja a nie rozwscieczona i dumna baba. dyplmacja to podstawa w Chorwackiej turystyce! tez Ci sie chce pisac takie elaboraty! Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 18.02.06, 15:37 :) Pozdrawiam, a jak Tobie ktoś bez racji będzie pluł w twarz, to się uśmiechnij i napisz tutaj - jakie to uczucie :) A potem porozmawiamy o dyplomacji, wściekłości i dumie. Pozdrawiam :) Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: strony www o chorwacji IP: *.chello.pl 18.02.06, 16:00 agresja rodzi agresje. Twoje komentarze sa agresywne, pelne ironii i zjadliwosci. Bez watpienia jestes Polka i dlatego nie rozumie Twojego negatywanego podejscia do Polakow, ze nie potrafimy czytac ze zrozumieniem czy sami dajemy sie oszukiwac. To, ze udalo Ci sie otworzyc tam interes (pewnie wespol z Chorwatami stad ta ich obrona), nie upowaznia Cie to obrazania Polakow. nikt bez powodu nie pluje innemu czlowiekowi w twarz. Uwazam, ze dalsza dyskusja nie ma sensu a opinie sobie wystawilas sama. Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: strony www o chorwacji 18.02.06, 16:20 No i to jest właśnie błąd w Twoim stereotypowym myśleniu. Nie wiesz nic o mnie, a razi Cię moja reakcja na oczernianie mnie. Proszę - nie odwracaj kota ogonem - w którym miejscu ja obrażam Polaków? Co do jednego zgadzam się z Tobą w 100% - dalsza dyskusja ze ślepym o kolorach - nie ma sensu :) Mam nadzieję, że chociaż z ciekawości A co do plucia w twarz - piszesz, że nikt bez powodu tego nie robi - no to proszę - napisz mi, do czego doszło właśnie w tym wątku (post Zbynka i nazwanie mnie niewiarygodną osobą). Bo może się mylę. W Internecie można właśnie komuś napluć w twarz nie mając ku temu powodów i pozostać bezkarnym (oczywiście nikt tu nie jest zupełnie nie do wyśledzenia...). Podpiszesz się jakimś nickiem i sprawa załatwiona. Ty się na to godzisz i takie warunki akceptujesz takie warunki. A ja nie. Zbynek nie jest fair, a ponieważ dotyczyło to mojej osoby - zareagowałam. A sprawę opinii - zostawiam ku dowolnej interpretacji Forumowiczów. Każdy ma swój rozum i sam może ocenić, jaką wartość mają słowa napisane na takim forum, bez podania prawdziwych danych osobowych i konkretnych dokumentów. Ot co. No i na koniec muszę Cię zmartwić - w moich żyłach płynie jednak chorwacka krew... :) Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re:oto przyklad prawdomowności chorwatki1 IP: *.plock.mm.pl 18.02.06, 16:43 prawdomówność rozumiana przez chorwatkę1 wygląda - tak co w jej rozumieniu jest ok.- dotyczy to apartamentów przez nią polecanych.Nie chciałem ciągnąć wątku, ale ta pani sama tego domaga się i tak wygląda cała prawda. Drasnice - apartamenty mir- nie polecam Autor: darizunia1 Data: 23.07.05, 22:55 Dla osób zainteresowanych tą miejscowością i tymi apartamentami. Przede wszystkim to apartamenty są o niebo mniejsze niż podają dane w internecie. Zdjęcia apartamentów odpowiadają rzeczywistości, ale niekoniecznie są przypasowane do danego apartementu. Są ciemne i właściwie ledwo idzie się w nich poruszać. Budowane bardzo szybko więc jest wiele niedociągnięć. Ot choćby wentylacja. A właściwie jej brak, bo to co jest w łazience, jest wydmuchiwane do pokoju swojego albo sąsiada, więc różnie może być. W Drasnicach kiepsko jest z kanalizacją, więc zapachy w łazience też są ciekawe (ja pozatykałam wszystkie możliwe dziury, żeby dało się przeżyć). Sklep tylko jeden - dla mnie zapach przy wejściu do sklepu nieciekawy. Nie radzę kopać głębiej w żwirku na plaży, bo moje dzieciaki wykopały dziurę głębokości ok 30 cm i był problem z odkażaniem rąk i łopatek, bo wszystko śmierdziało szambem, a w dziurze była woda nieciekawego koloru. Myślę, że te kwestie są zrozumiałe i nie ma potrzeby ich dalszego rozwijania. Jeżeli chodzi o prądy morskie to miesza się tam przy brzegu woda ciepła i zimna, przy czym woda cieplejsza jest nieco dalej od brzegu. Jest to istotne dla osób z małymi dziećmi. Osobiście uważam, że cena jest zbyt wysoka jak na ten standard. Jednym atutem tego miejsca jest bliskość do wody, faktycznie 4 m. Aha! Dla nich apartement 2-pokojowy to faktycznie dwa oddzielne pokoje podzielone korytarzem i wyjściem na plażę przez balkon (dla całego domu z jednego i drugiego pionu). Nie jest to problem, jeżeli w danym momencie mieszkają tam normalni i życzliwi ludzie. Jak zamieszkali Litwini to ja się natychmiast wyprowadziłam. Horror w nocy, non stop libacje, bieganie po korytarzu i zatacznie się i obijanie po innych drzwiach, po to by dotrzeć w nocy na plaże i wykąpać się nago. No cóż, osobiście więcej tam nie pojadę, przede wszystkim ze względu na czystość wody. Ale ten problem to prawdopodobnie problem większości mniejszych i biedniejszych miejscowości w Chorwacji.Pozdrawiam. I jak to można inaczej ocenić - jak nie wprowadzenie w błąd a tym samym i utratę wiarygodności - bo na wiarygodność pracuje się latami. Tu należy się ukorzyć a nie walczyć jak lew i twierdzić,że to nie prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Oto reszta przykładów - prawdomówności Zbynka :) 18.02.06, 16:59 O Zbynku, Zbynku - a prosiłam, żebyś uczciwie wszystkie posty w tym temacie tu przedstawił - zresztą, sprawa się znów powtarza. Zbynek nie przyznał się Wam, że zagiął parol na mnie już w zeszłym roku ;) Też siedząc w Polsce opowiadał ludziom, co ja tam w Chorwacji wyprawiam :) Dla zainteresowanych rozwinięcie zacytowanego przez Zbynka wątku, a także inne opinie o apartamentach Mir. Z góry mówię, że sporo czytania ;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=26853770&a=26853770 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=35254270&a=35254270 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=26273487&a=26273487 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=24492348&a=25386676 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=25005269&a=25005269 No to już mamy komplet postów w temacie apartamentów Mir Zbynku, prawda? Jak pisała na poczatku - jednej osobie mogło się nie podobać. Więc zmień obiekt swoich ataków :) Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Oto reszta przykładów - prawdomówności Zbynka IP: *.plock.mm.pl 20.02.06, 10:42 właśnie w tamtym roku odkryłem twoje i twoich znajomych nierzetelne informacja i nie możesz tego przeżyć co się potwiercza w twoich kolejnych postach. Prowadzenie dalej tych nieprawdziwych dewagacji przez ciebie na nic się zda, ponieważ osoby bywające na forum już odgryły twoje prawdziwe oblicze i wiedzą, że twoie informacje w większości rozmijają się z prawdą.I jeszcze jedno nie wszyscy wczasowicze którym sprzedałaś nieprawdaiwe informacje wypowiadają się na tym forum.Przełkneli jakoś tą gorzką pigułkę, ponarzekali ,że dali się zrobić w "konia" i nie chwalą się tym , bo im może wstyd przed znajomymi , ale na pewno będą ostrożniesi następnym razem i nie dądzą się już nabrać. Zauważ ,żę twoje działanie obniża wiarygodność innych osób działających na tej zasadzie co ty a nawet może powodować wybranie innego kraju na wczasy lub biur droższych a renomowanych - co zabija po części istniejąca turystykę na zasadzie ty dzwonisz - ja daję prawdziwą informację - ty wysyłasz minimalną zaliczkę - przyjeżdzasz i odjeżdżasz po udanym pobycie i marzysz aby jeszcze raz w to miejsce wrócić.Odpowiedz mi czy tak się stanie w przypadku tej pani co jej polecałaś apartamenty Mir. Ja tą ponią ostrzegałem przed tymi apartamentami - cz żle zrobiłem - nie , ponieważ moje obawy potwierdziły się - i o czym tu dyskutować - chyba o tym , że jeszcze w to byli zamieszani twoji znajomi. Kobieto, zmień sposób swych działań bo za rok dwa klientów będziesz miała zero. Nie obniżaj swoich standartów dzialania tylko podnoś ich pułap i nie przerzucaj winy na kliejnta,ze nie doczytał bo było napisane maczkem gdzieś tam - tak dzialał tz. system argientyński a niektórzy ludzie w nim pracujący siedzą już za kratkami. Tobie tak wysokie sankcje nie grożą - ale co ludzią napsujesz krwi to twoja sprawa i twoje sumienie - tylko nie próbuj pisać ,że jaka ty jesteś cacy a inni to be - bo nie dopatrzyli, bo nie dopytali,bo niezrozumieli,bo nie znają języka, bo w innym języku to o co innnego chodzi.A jeżeli wykupuję apartament z aneksem kuchennym i tarasem tylko do mego użytku a póżniej przez całą dobę przez taras i jeden z pokoji będą musieli przechodzić jacyś ludze - to to już jest skandal i ty nie rozumiesz na czy ta twoja praca polego - to znaczy ,że do tej pracy nie nadajesz się i a tym samyn nie jesteś wiarygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek Re: Oto reszta przykładów - do Chorwatki IP: *.plock.mm.pl 20.02.06, 11:02 i jeszcze jedno ty chyba nie rozumiesz o co na tym forum chodzi. Ja nie atakuję ciebie - tylko wymieniam się informacjami z innymi - a po to to forum jest. Informacje te pomagaja innym jak i pomogły mnie - jak uniknąc niektórych nieprzyjemnych sytuacji,odnośnie ciekawych miejsc tyrystyczno-wczasowych,jakość świadczenia usług,itp. A ,że byłem w Chorwacji nie jeden raz i jednocześnie jestem fanem pobytów turystyczno-wszasowych w róznych miejscach i mam wiadomości na ten temat to się wypowiadam, a że na twój temat są takie informacje a nie inne, to tylko twoja zasługa i twój stosunek do klientów potwierdzony w większości postów. Odpowiedz Link Zgłoś
chorwatka1 Re: Oto reszta przykładów - prawdomówności Zbynka 20.02.06, 21:38 Wiesz? Nie czytam już Twoich bzdur, bo mi szkoda czasu. I cały czas twierdzić będę, że ludzie mają swój rozum i wiedzą, czego chcą na urlopie. Wiedzą też, jak się nie dać podpuścić takim, jak Ty, tylko spokojnie przeczytać warunki rezerwacji i... odpoczywać w Chorwacji :) Guzik wiesz o apartamentach Mir i o mnie. Goście rezerwowali już miejsca na ten sezon będąc tam jeszcze w zeszłym roku - więc to chyba świadczy samo przez się, że byli zadowoleni. Mam przynajmniej pewność, że TY się tam nie zjawisz i bie będziesz psuł nikomu krwi. Co do sposobów robienia biznesu w Chorwacji - to za 2 lata na tym forum Cię pewnie nie będzie, bo z zazdrości Ci serce pęknie. I to jest właśnie Twój problem - zawiść, że komuś się w życiu udaje. Żegnam Pana w tym temacie Suzana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbynek aby nam się nie trawiali tacy ludzie jakchorwatka1 IP: *.plock.mm.pl 20.02.06, 21:54 a wczasy będą udane i życie będzie przebiegało mniej nerwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
bozena644 Re: strony www o chorwacji 17.02.06, 15:55 Gość portalu: ania55 napisał(a): > czy zna ktos jakas dobra stronke, na ktorej mozna by zarezerwowac kwatery w > chorwacji. jak sprawdzic czy nie wplacam np zaliczki oszustom? Polsko -Chorwacka rodzina oferuje! wyspa Ciovo połaczona mostem z pieknym zabytkowym miastem Trogir,miejscowosc Slatine. Prywatne apartamenty,polozenie kwatery 80m od plazy Mirjana-typ 4+2-dwie sypialnie,pokoj z wyposarzona kuchnia+wersalka 2osobowa,lazienka z natryskiem,balkon z widokiem na morze,parking przed domem- cena za dzien 70 euro.Apartament typ-2+2-sypialnia z lozkiem malzenskim,pokoj z kuchnia+ wersalka 2-osobowa,lazienka,balkon,parking-cena za dzien 55 euro.Apartamenty Marko-typ 2+2 -sypialnia z lozkiem malzenskim,lazienka,pokoj z aneksem kuchennym+ wersalka dwoosobowa,balkon-cena za dzien 58euro.Marko-ap-typ- 2+3-cena za dzien 63 euro,Marko-a-typ-2+1-sypialnia z lozkiem malzenskim,pokoj goscinny z aneksem kuchennym,wersalka 1-osobowa,lazienka,balkon-cena za d dzien 48 euro. Cena obejmuje wszystkie koszta i nie ulega zmianie,apartamenty sa nowoczesnie wyposarzone,posiadaja telewizor prog,satelitarny,apartamenty Marko posiadaja klimatyzace,za kozystanie z klimy doplaca sie 5 euro za dzien. Fotografie i dokladny opis wraz z oferta przesylam meilem-bozena644@gazeta.pl Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Re: strony www o chorwacji IP: *.toya.net.pl 17.03.06, 15:24 Na www.yugo.pl;my nie oszukujemy,ponieważ jesteśmy zarejestrowani w Polsce. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek098 Re: strony www o chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 19:46 przeczytaj strone www.republika.pl/przygoda Odpowiedz Link Zgłoś