Dodaj do ulubionych

nocleg po drodze

IP: 80.54.169.* 28.02.06, 23:28
Wyruszamy w czerwcu do Dalmacji, myślę o noclegu w trakcie podróży (dzieci),
proszę o adresy sprawdzonych miejsc w Słowenii (tam planuję postój). Z góry
dzięki za wszelkie inne podpowiedzi. Pozdrawiam M.
Obserwuj wątek
    • Gość: Skiper Re: nocleg po drodze IP: *.easy.com.pl 01.03.06, 09:42
      Podczas kilku podróży do Chorwacji nocowałem zawsze na Węgrzech (droga przez
      zachodnie Węgry jest najkrótsza),
      - albo w hotelu "TURING" (dwie gwiazdki)w Nagykanizsa - rezerwację można teraz
      zrobić poprzez witrynę rezerwacji hoteli (nie znam adresu),
      - albo - jeśli wyjazd jest przed sezonem - z marszu w kwaterach prywatnych (są
      prawie w każdym domu) w rejonie południowego Baltonu np. Keszthely. Ceny ok. 10
      eur od osoby, standard często lepszy niż dobry.
      • Gość: Luka Re: nocleg po drodze IP: *.toya.net.pl 17.03.06, 15:15
        Odradzam Węgry.Bliżej nie znaczy szybciej.Nie wiem z jakiego miasta jedziecie z
        Polski,ale jeżeli z centralnej to Cieszyn-Ołomuniec-Brno-Wiedeń-Graz-Maribor-
        Zagrzeb,itd.Wiem gdyż pięć lat jeździłem z biurami turystycznymi.Przez Węgry
        jeżdziłem tylko wtedy gdy wyjazd był z poł-wsch. Polski.
        Jeżeli chodzi o noclegi to odradzam Słowenię;jest tak samo droga jak
        Austria.Bardziej polecam Czechy tuż przed granicą z Austrią(Mikulov lub
        Znojmo).Natomiast w drodze powrotnej proponuje jechać przez plitwickie jeziora
        (obowiązkowe zwiedzanie,najpiękniejszy chorwacki park narodowy).Tam nocleg w
        Rastoke (osada położona na wodospadach).Stamtąd jest około 750km do Cieszyna
        (autostradami).
        Jeżęli chcecie namiary dajcie znać info@yugo.pl
        Pozdr
    • zzzytkaaa Re: nocleg po drodze 25.05.06, 09:09
      Podbiję wątek, który znalazłam wyszukując info (żeby sie nie dublować:), moze
      ktos bedzie mial cos wiecej do napisania.
      • zzzytkaaa Re: nocleg po drodze 25.05.06, 09:14
        Troszkę poszukalam, wiec wkleję dla zainteresowanych:

Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl
        Gość: 1fandango 22.08.05, 15:02 + odpowiedz

Witam! właśnie wróciłem z Trogiru. Jadąc z Gdańska nocowałem w Mikulovie
        przed granica z Austria. Gorąco polecam nocleg w Penzion POHODA. Wyjatkowo
        czysty z miłą obsługą (Właściciele Jana Fuskova i Ludvik Mach). Tel. +420 721
        886 117. e-mail: penzionpohoda@centrum.cz. Z całą pewnością niejeden dobry
        hotel mógłby sie uczyć czystości i porządku od właścicieli tego pensjonatu. W
        każdym pokoju telewizor i czysciutka , pachnąca pościel. Pensjonat posiada
        zamykane podwórze, gdzie można bezpiecznie ulokować auto. Za 4 osoby
        płaciliśmy równowartość ok.120 zł polskich ( 900 koron)za noc. Gdy sie
        meldowaliśmy dostaliśmy od gospodarza w prezencie mape mikulowa i okolic oraz
        wydany po polsku przewodnik po mikulowie i okolicy z najważniejszymi
        atrakcjami.Jak dojechać? Jadąc główną drogą w stronę Wiednia za sklepem Billa
        z lewej strony skręcamy w lewo (droga na Breclav) i drugi zjazd w lewo
        skręcamy. Po ok. 300 m widać pensjonat z bramą z drewnianych desek. To ten
        pensjonat. Można się powoływać na Mirka z Gdańska. Wręcz proszę o to - bo
        naprawdę myślę że warto się tam zatrzymać.Z cała pewnością były to najlepsze
        noclegi podczas całej mojej wyprawy. Pensjonat posiada kuchnię gdzie można
        przygotować posiłek lub kawę.Jak by co to pytajcie.

• Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.olsztyn.mm.pl
        Gość: Ola 22.08.05, 15:14 + odpowiedz

O której wyjechaliście z Gdańska i byliscie w ww. pensjonacie? Czy można jechać
        w ciemno, czy lepiej rezerwować?

• Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl
        Gość: 1fandango 23.08.05, 09:50 + odpowiedz

jechaliśmy z wieloma przystankami, więc czas mojego wyjazdu nic ci nie da.
        Mikulov jest mniej więcej w połowie drogi z Gdańska do Chorwacji. Bylismy tam
        wieczorem, ale radzę rezerwować telefonicznie. Jeżeli nie będzie miejsc, to
        zdaje sie że mama właściciela prowadzi podobny pensjonat i pan Mach pomaga do
        niej dotrzeć. Dla mnie atrakcyjny był parking, bo inne pensjonaty w mikulowie
        chyba raczej nie mają parkingów zamykanych tylko na ulicy, dlatego uważam też że
        był to niezły pensjonat. Auto mieliśmy wyładowane z tyłu po dach.

Gość: myszaa3 22.08.05, 17:25 + odpowiedz

powiedz czy od Brna do Mikolova trzeba mieć winietkę i opisz trasę z Gdańska ,
        może być na maila : myszaa3@wp.pl.Ja startuję 9 września z Gdyni,pozdrawiam i
        dzięki.

Gość: 1fandango 23.08.05, 10:06 + odpowiedz

Na autostradę jest konieczna oczywiście winietka - kosztuje 200 koron, ale jest
        też droga alternatywna - "bez popłatki" i my z niej korzystaliśmy. Tak więc nie
        kupowaliśmy winietki.Moja trasa z Gdańska to: Gdańsk - Sępólno Kraj.(odbiór 2
        pasażerek) - Jarocin- Wrocław - Kudowa Zdrój- Hradec Kralowe- Brno -Mikulow-
        Wieden- Graz- Maribor- Lubliana- Rijeka - Krk(tu 3 dniowy postój- wycieczka do
        Puli na Istrii)- Trogir(tu główny postój)- Split- Jeziora Plitwickie - Wenecja -
        Postojna Jama- Mikulow- Brno- Wrocław Sepólno Kraj. - Gdańsk. Zajęło nam to dwa
        tygodnie. Założenie mieliśmy takie- nie spieszymy się, wypoczywamy,
        zwiedzamy.Winietka jest potrzebna w Austrii(niecałe 8 euro)i nie radze bez niej
        jechać. Jest do kupienia na stacji benzynowej za granicą. W Słowenii i
        Chorwacjii są bramki na których płaci sie za przejechaną autostradą trasę.We
        włoszech również bramki- na początku wydaje automat bilet z początkiem trasy- na
        końcu po włożeniu w automat biletu, podaje kwotę do zapłaty. Można płacić kartą
        kredytową i automat w tym momencie rozpoznaje narodowość i mówi po polsku
        (niezłe nie)Autostrada do i z Wenecji kosztowała ok. 10 euro.

Gość: myszaa3 23.08.05, 10:40 + odpowiedz

podaj drogę alternatywną w Czechach.Chcę jechać tak jak Ty ale ponoc od Brna do
        Mikolova należy miec winietkę ???????

• Re: Mikulow - polecam nocleg IP: 195.117.1.*
        Gość: syk 06.03.06, 17:02 + odpowiedz

nie ma sensu jechac drogą boczną, którą jedzie się o wiele dłużej, a winieta
        tylko 200 CZK 28zł, a autrstrada jedzie sie na prawdę szybko!!! i kupujcie
        winietę na stacji benzynowej w czechach jest za 200 a nie na granicy w polsce
        hdzie doliczaja swoj zarobek!!!

• Re: Mikulow - polecam nocleg IP: 213.199.193.*
        Gość: jola 23.08.05, 01:08 + odpowiedz

Czy trzeba wcześniej rezerwować pokój ? Czy z właścicielami można porozumieć
        się po polsku dzwoniąc na podany przez Ciebie numer.

Gość: 1fandango 23.08.05, 09:52 + odpowiedz

Ja jechałem w ciemno, ale po rozmowie oko w oko myślę , że bez większych
        trudności porozumiesz sie z właścicielem przez telefon. Wykazuje duzo dobrej
        woli w porozumieniu się z potencjalnym klientem.

Gość: myszaa3 23.08.05, 13:43 + odpowiedz

podaj drogę alternatywną w Czechach.Chcę jechać tak jak Ty ale ponoc od Brna do
        Mikolova należy miec winietkę ???????

Gość: 1FANDANGO 23.08.05, 13:51 + odpowiedz

jak jechać podam ci jutro. jestem w pracy, a musze spojrzec w moje notatki. O
        ile pamiętam, to w brnie jakoś naturalnie wjeżdżaliśmy na droge - bez popłatku i
        wiedzieliśmy , że nie jest to droga płatna. Tak nam doradziła Czeszka na stacji
        benzynowej. Ale koszt winietki to tez nie szaleństwo - 200 koron to ok 26 zł o
        ile pamietam, ale napewno odezwe sie jutro

Gość: myszaa3 23.08.05, 14:19 + odpowiedz

dziekuję za informację i czekam...

• Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        Gość: Jacek 12.09.05, 13:37 + odpowiedz

Witam Czy w cenie jest śniadanie ? Z opisu wynika, że raczej nie, ale wolę się
        upenić. Dzięki i pozdrawiam

• Re: Mikulow - polecam nocleg
        emes-nju 20.09.05, 15:05 + odpowiedz

Wczoraj wrocilem z Chorwacji (udalo mi sie wcisnac urlop pomiedzy dwa powazne
        zalamania pogody). Nocleg wypadl mi w Mikulovie
        i chcialem, zgodnie z "tradycja" stanac w Penzion Roze. Nie moglem sie jednak
        dodzwonic i z marszu znalazlem inny pensjonat. I
        byl to strzal w dziesiatke! Zanim zapomne, podam adres internetowy -
        www.crhan.cz/

Wlasciciel to brodaty oryginal zmieniajacy nakrycia glowy i stroje tak czesto,
        ze mozna dostac zawrotu glowy. Spalismy w
        piwnicy (!). Okazalo sie, ze sa to fundamenty jakiegos starego domu. Na
        powitanie dostalismy wodeczke od gospodarza ubranego
        jak na zdjeciu na stronie internetowej. Umowilismy sie, ze sniadanie chcemy na
        9 rano. O 9 sniadanie stalo na tarasie z
        widokiem na Mikulov i palac. Wlasciciel podawal do stolu ubrany na bialo, w
        kucharskim czepcu. Kawe za to podawal w berecie na
        glowie - styl paryski :-) Bardzo sympatyczny i komunikatywny oryginal. Za 4
        osoby ze sniadaniem (nie do przejedzenia! -
        resztki dojadalismy juz w Polsce na postoju) zaplacilismy 51 Euro.

Jak ktos chce oprocz noclegu troche sie rozerwac, polecam :-) Swietnie sie z
        facetem rozmawia - az zal, ze nie mielismy wiecej
        czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka