Gość: lukiiiiii IP: *.marton.net.pl / *.marton.net.pl 08.08.06, 19:53 Gdzie po drodze oplaca sie tankowac(benzyna) i w jakiej walucie (czy euro czy lokalnej)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lukiiiii Re: Tankowanie po drodze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 22:22 Czy naprawde nikt nic nie wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbo Re: Tankowanie po drodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 22:34 W Słowenii najtaniej - można płacić w euro - cena ok. 1,05 euro za litr benzyny 95. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proffet Re: Tankowanie po drodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 15:10 Płaciłem w Słowenii kartą wyszło ,że cena trochę niższa niż w Polsce w stacji Statoil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Tankowanie po drodze IP: *.NET / *.stella.net.pl 10.08.06, 17:05 jak stawiasz głupie pytania, to niech cię nie dziwi brak reakcji. Odpowiedź na pytanie zależy od tego, czy do CRO jedzie się przez: - Niemcy i austrię i słowenie (opcja zachodniopomorska); - Czechy, Austrię i Słowenię - Czechy, Austrię, Węgry i SłoweniE; - Czeczy, Węgry i Słowenię; - Czechy i Węgry; - Czechy, Slowację, Węgry; - Słowację i Węgry Słowację, Węgry i Slowenię (so i tacy, serio!); - Słowację, Węgry, Chorwację, Bośnię i znów Chorwację... sam widzisz, że opcji - a więc i odpowiedzi - jest multum. Pomyśl, zanim zapytasz... Słowację, Węgry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taka prawda Re: Tankowanie po drodze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.06, 01:59 Nie ma glupich pytan sa tylko glupie odpowiedzi!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brace Re: Tankowanie po drodze 11.08.06, 08:43 najlepiej płacić w lokalnej walucie gdyż zarówno na Węgrzech jak i na Chrowacji chcieli nas naciąć na kursie przy płatności w Euro. Lub po prostu miej się na baczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Zawsze w lokalnej walucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 12:15 albo kartą. Przy płatnościach w EU sprzedawcy przeliczają zawsze wg bardzo niekorzystnego kursu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Zawsze w lokalnej walucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 12:30 Jak zaplacisz karta wtedy to bank cie oskubie Najwygodniej - owszem ale potem w wyciagach mozna sie zdziwic A placenie w euro tam gdzie nie ma euro jako waluty narodowej - tez odradzam . Zeby nie wiem co i tak przelicznik jest do bani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olewicz Re: Zawsze w lokalnej walucie IP: *.cl.ad / 193.108.34.* 22.08.06, 13:01 > Jak zaplacisz karta wtedy to bank cie oskubie > Najwygodniej - owszem ale potem w wyciagach mozna sie zdziwic bzdura! kolego nie dezinformuj . to zalezy od banku, ale najczesciej bardziej sie oplaca placic karta niz kupowac lokalne pieniadze przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sven Re: Zawsze w lokalnej walucie IP: 199.67.203.* 22.08.06, 13:45 Dlaczego nie potraficie zrozumieć że bank NIE pobiera prowizji za płatność kartą! Prowizję płaci właściciel biznesu. Płacąc kartą w obcej walucie czeka Cię jedynie przewalutowanie (chociaż bankowy kurs jest na pewno korzystniejszy niż wymiana gotówki). Koniec, kropka. Nie wierzysz - zadzwoń do banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Zawsze w lokalnej walucie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 10:35 PO co mam dzwonic - wielokrotnie zostalem oskubany przez bank . W najlepszym wypadku wyjdziesz na zero . Ale o korzystnosci takich przeliczniow chetnie podyskutuje . NIE ZAWSZE prowizje placi sprzedawca . Dodatkowo takie transakcje w wiekszosci sa podwojnie przewalutowywane . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: Tankowanie po drodze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 12:24 i glupie frazesy zadal pytanie do doopy i dostal takaz odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Tankowanie po drodze IP: *.crowley.pl 11.08.06, 13:31 Odnośnie toma a ja jechałem czechy,słowacja,węgry,słowenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annaud Re: Tankowanie po drodze IP: 195.137.246.* 11.08.06, 13:54 najpier zapytac sprzedawcy po jakim kursie wymienia Eur na kuny . potem policzyc. Placilem karta kredytowa w Slowenii, Chorwacji , na wegrzech - wychodzi podobnie. Ok 1 eur za litr diesla.... (a raczej wychodzilo bo to bylo miesiac temu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renata Re: Tankowanie po drodze IP: *.net.pl / *.rozbark.net.pl 11.08.06, 23:13 Dziś wróciłam z Chorwacji. Za paliwo nigdy nie płać w Euro, wszędzie Cie oszukają. Przykład Czechy, zatankowane za 400 koron a pani skasowała 20 euro.Różnica około 30 zł. Gdy placilismy za autostrade w HR(noc) daliśmy "panu" przez pomyłke 1,5 euro a on mówi ze za mało, ze ma być 2,5 pozostało nam 2 euro w bilonie dalismy mu majac nadzieje ze odda nam to 1 euro a ten ...... pwiedział sio - kłótnie krzyki i tak to nic nie dało. Jeden Euro to nie koniec swiata, zauroczona Chorwacja powróce tam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Tankowanie po drodze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 11:35 Jechałem przez Słowację, Węgry i Słowenię. Nie patrzyłem na ceny bo ile można zaoszczędzić na baku. Wszędzie ceny porównywalne. Natomiast wszędzie płaciłem kartą czy to kredytową czy też zwykłą. Bank przy płatnościach bezgotówkowych nie pobiera prowizji. Przelicznik wychodzi najlepszy (np. w Chorwacji):karta 1kuna = 0,54 zł wymiana euro: 1 kuna = 0,58 zł Przy wybieraniu gotówki z bankomatu są pobierane prowizje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allegra Re: Tankowanie po drodze IP: *.chello.pl 15.08.06, 21:05 Zawsze płacę za paliwo kartą, nigdy gotówką (oprócz Bośni, gdy chciałam pozbyć się marek konw.). Po pierwsze - wygoda, nie musisz miec przy sobie czterech walut, po drugie - ekonomicznie. Jak już wspomniał ktoś wcześniej - banki mają o wiele lepszy przelicznik przy transakcjach bezgotówkowych niż kantory. A tankuję najchętniej w Polsce - na Jetcie przed Cieszynem, najtańsze paliwo w kraju, potem na Słowenii - taniej niż w Cro i Austrii. No i chętnie w Bośni - litr benzyny ok. 3 zł. Odpowiedz Link Zgłoś