Gość: ala IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.06, 15:49 Dlaczego chorwaci kupujac w kawiarni kawe obowiazkowo zamawiaja do niej szklaneczke wody mineralnej? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lipski Re: kawa+woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 15:58 Bo tylko to dostaja gratis powaznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Re: do Lipski IP: *.net81.citysat.com.pl 21.09.06, 17:00 Lipski wprowadzasz ludzi w blad , albo jesteś ultra złosliwy. Na calym świecie w Chorw też w knajpach które jako tako się szanuja , WIEDZA że kawa / zwłaszcza expersso/ WYPLUKUJE z organizmu wode i dlatego w trosce o klienta podaje sie butelke mineralnej w Chorw a 100gram np . w Polsce. Sas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: do Lipski IP: *.dsl.iskon.hr 21.09.06, 18:19 jesli gratis, to nie jest woda mineralna, lecz zwykła woda z kranu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paddy Re: do Lipski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.06, 19:22 Kazdy lyk porannej pysznej chorwackiej kawy zawsze przepijam woda. W ten sposob kazdy kolejny smakuje tak jak pierwszy... Paddy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: do Lipski IP: *.chello.pl 21.09.06, 22:47 Moj znajomy, kiedy przyjechal pierwszy raz do Polski, zamowil w retauracji kawe. Kiedy kelner przyniosl kawe zdziwiony brakiem wody poprosil o jej przyniesienie. Dostal wode i stwierdzil ze kawa jest wstretna a woda wogole nie nadaje sie do picia.Za to cena jaka przyszlo mu zaplacic za oba, watpliwej jakosci napoje, horendalna. Sadzil, ze w kazdym cywilizowanym kraju dodaje sie wode do kawy za darmo a u nas przyszlo mu za nia zaplacic i to jaka kwote!!! W Chorwacji woda z kranu nadaje sie do picia bezposrednio i jest swietna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: do Lipski IP: *.adsl.net.t-com.hr 22.09.06, 08:26 Jeszcze sie nie spotkalam z tym, zeby dostac w chorackiej kawiarni wode mineralna za darmo!!! A o zwykla kranowke tez trzeba poprosic, przynoszenie jej do kawy wcale nie jest regula. Tak jest w czesci kontynentalnej Chorwacji, ale nie wiem czy nad morzem? Cro-Expert zgadzasz sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala re:kawa+woda IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.06, 15:09 paula napisal/a: >Tak jest w czesci kontynentalnej Chorwacji, ale nie wiem czy nad morzem? Ja zaobserwowalam to przede wszystkim w dalmacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: do Lipski IP: *.master.pl 30.04.07, 22:36 wode mineralna trzeba zamowic i oczywiscie zaplacic. Tak jest w miejscowosciach nadmorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: do Lipski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:47 W Łodzi też się nadaje, a to daleko od HR więc się tak nie podniecajmy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: kawa+woda IP: *.chello.pl 22.09.06, 09:30 W Chorwacji jak slysza, ze jestes Polakiem to nie przynosza wody bo wiedza, ze sie zmarnuje. Oczywiscie, ze podaja kranowke, ale jaka!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: kawa+woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 13:48 > W Chorwacji jak slysza, ze jestes Polakiem to nie przynosza wody to fakt , a jak poprosisz o nia to ci dolicza do rachunku >Oczywiscie, ze podaja kranowke, ale jaka!!!! Nooo na calym swiecie nie ma takiej kranowki jak tam Pije sie ja jak ambrozje zreszta tam wszystko jest przciez naj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: kawa+woda IP: *.chello.pl 22.09.06, 14:23 Jak zapewne zauwazyles staram sie byc na tym forum obiektywna. Jak trzeba to pochwale, a innym razem skrytykuje. Dziwny z Ciebie czlowiek, ze z taka zlosliwoscia reagujesz na wszystko co chorwackie. Powinienes wogole na ta strone nie zagladac.Ludzi i tak nie zmienisz swoimi pogladami. Ci co maja oczy szeroko otwarte sami wysnuja wnioski a maniacy Cro i tak Cie nie posluchaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: kawa+woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 16:01 > Dziwny z Ciebie czlowiek, ze z taka > zlosliwoscia reagujesz na wszystko co chorwackie. moze jestem serbem :-) > Ci co maja oczy > szeroko otwarte sami wysnuja wnioski a maniacy Cro i tak Cie nie posluchaja. Pewnie masz racje ale nawet nie masz pojecia jaki ubaw mam czytajac posty osob ktore zachwalaja juz nawet chorwacka kranowke . A ubawil mnie setnie post kogos kto napisal ze trzyma jamnice na specjalna okazje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: kawa+woda IP: *.chello.pl 22.09.06, 16:30 Jesli jestes Serbem to zupelnie zrozumiala jest Twoja nienawisc do Chorwatow. To ja porownywalam chorwacka wode z kranu do naszej polskiej, nie wychwalalam jej pod niebiosa a jedynie zwracalam uwage na jej jakosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: kawa+woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 12:56 nie jestem serbem :-) ale nie wiem czemu pokutuje przeswiadczenie - serb zly - chorwat dobry Odpowiedz Link Zgłoś
abuska Re: kawa+woda 30.09.06, 13:20 Lipski,nie mam pojęcia dlaczego tak bardzo jestes przeciwko Cro.Ja tam bardzo lubię Chorwację!!!!! Tak dla przypomnienia : jak mówisz chorwacka kranówka to woda pitna. A mineralna jest droga,więc dlaczego restauracje miałyby ją podawać???Szybko by zbankrutowały!!! Może ktoś lubi kranówę.Nie warto się z nich śmiać!!!!To naprawdę wkurzające!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adversary Re: kawa+woda IP: 199.67.203.* 22.09.06, 15:19 Lipski, przyznaj się jaką Ci tam krzywdę zrobili? Straszną traumę masz, idz do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: kawa+woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 16:03 Nie no oglnie jestem sfrustrowanym starym wariatem , nieudacznikiem ktory nie potrafi sobie nic zorganizowac i jak palant siedzi w tym kraju budujac enta rp zamiast wyjechac do anglii i przekladac papiery np w citibanku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adversary Re: kawa+woda IP: 199.67.203.* 25.09.06, 14:28 Aha, to rozumiem. Thx. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: kawa+woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 20:48 Jeszcze Ci chleb do pizzy przyniosą i doliczą do rachunku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: kawa+woda IP: *.dsl.iskon.hr 03.10.06, 18:39 na Istri bardzo popularne koreto(corretto)=kawa+grappa(rakija) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gary Re: kawa+woda IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.06, 15:12 Osobiscie wolalbym aby przyniesiono mi do kawy chorwacka kranowke anizeli np "Jamnice"...;) Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: kawa+woda 22.09.06, 15:20 Gość: Gary 22.09.06, 15:12 + odpowiedz Osobiscie wolalbym aby przyniesiono mi do kawy chorwacka kranowke anizeli np "Jamnice"...;) A ja wrecz przeciwnie, uwielbiam Jamnice !! :) Jeszcze nam kilka buteleczek zostalo, raczymy sie na "specjalne okazje" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lipski Re: kawa+woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.06, 16:19 >A ja wrecz przeciwnie, uwielbiam Jamnice !! :) Jeszcze nam kilka buteleczek >zostalo, raczymy sie na "specjalne okazje" ;) ja pierdziele ale jazda :-) To ja od siebie tez dodam cos Ja np trzymam okruszki z tamtejszej pizzy , czesto wyjmujemy ze znajomymi i patrzymy na nie z porzadniem - ale wiemy ze to tylko na specjalna okazje wiec zawijamy je z powrotem w chorwacka gazete i odkladamy na polke gdzie stoja inne chorwacie specjly . Zagryzamy wiec supreme z pobiskiej pizza hut zalujac bardzo ze nie dane nam teraz siedziec w jakiejs pizzerii na wybrzezu i nie wsuwamy tamtejsze zelowkowatej pizzy . Popijamy czerwonym winem z francji ktore nawet w 10% nie dorownuje chorwackiej kranowce i planujemy nastepne wakacje w przecudnej chorwacji . Wpolnie ze znajomymi kupilismy scienna mape Chorwacji i choragiewkami zaznaczamy na niej stacje lpg i bankomaty . Ogolnie jesien jest strasznie przygnebiajaca - trzeba czekac do nastepnego roku zeby pojechac do chorwacji :-( . Co z tego ze oszukuja ze w zywe oczy kradna ze traktuja turyste jak smiecia. Ale to chorwacja juz teraz zapisjemy sie na kursy napredce organizowane j. chorwackiego zastanawiajac sie czy serbsko chorwacki to ten sam jezyk czy juz inny . Ale co tam przeciez bez zajkaniecia musimy pwoiedziec nastepnym razem zdebialym chorwatom - Lijepa naša domovino,Oj junačka zemljo mila ... Bo jak sie pomylimy albo nie taki akcent to chorwaci nas nie zrozumieja albo zle przyjma obraza sie wzrusza ramionami i pojd w pieriod. ot takie szybkie przemyslenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adversary Re: kawa+woda IP: 199.67.203.* 25.09.06, 14:33 Haha, to akurat było dobre ;) Tak na marginesie - doceniam to że starasz się uświadomić niektórym, zwłaszcz tym, którzy tam nie byli że Chorwacja nie zawsze jest cacy ale chyba nieco przesadzasz? Bądź bardziej obiektywny, nikt nie bierze na serio tych którzy głoszą skrajności, zarówno w jedna jak i w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anulka Re: kawa+woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 14:02 a ja rozwiązuję problem mojej polskości w ten sposób: nie mówię do kelnera po polsku i on wtedy nie wie, że jestem Polką. Fajne? a co do kranówy, wyobraźcie sobie (to nie personalnie tutaj do koleżanki, ofkors), że chorwacka kranówa jest kranówą jak w Polsce. Czasem lepszą, czasem gorszą, w zależności od miejsca, oczyszczalni ścieków, etc;))))) a za mineralną się płaci zawsze. Natomiast w większości miejsc podają kawę+wodę, bo to taki zwyczaj kultur kawowych, czyli południowych. A w niektórych kafejach, np. studenckich, gdzie kawa jest tania jak barszcz, wygląda to w ten sposób, że stoją szklanki, pojemnik z lodem i obowiązuje samoobsługa: bierzesz szklankę, wrzucasz lód i wlewasz sobie wodę z kranu. a co do Twojego komentarza a propos bycia Serbem i nienawiści do Chorwatów, to niestety muszę Cię zmartwić - bardziej to Chorwaci nienawidzą Serbów niż odwrotnie, a te sympatyczne tendencje się będą wzmagały, ponieważ do Chorwacji jest ogromna migracja ludzi z Bośni czy Serbii właśnie, a jak wiadomo emigranci z biednych krajów świetnie wpływają na rozwój uprzedzeń narodowościowych. A za tę rozkoszną destabilizaję należy podziękować światu zachodniemu. To tak a propos kawy i wody:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: kawa+woda IP: *.vlan127.shrike.lubman.net.pl 22.09.06, 12:05 woda ma służyć do przepłukania kubków smakowych, coby kawa bardziej smakowała Odpowiedz Link Zgłoś
magda19853 Re: kawa+woda 22.09.06, 14:29 W Austrii tez tak jest A przeciez oni slyna z kawy Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: kawa+woda 22.09.06, 15:19 Przeczytajcie sobie ten watek i wszystko bedzie jasne, w kwestii PO CO podaje sie wode do espresso (czyli nie do kazdej KAWY), watek dosc dlugi ale bardzo ciekawa dyskusja, polecam : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=45518319&wv.x=1&a=45518319 W Chorwacji w wiekszosci miejsc, gdzie pilismy kawe (czyli wszedzie i codziennie) dostawalismy do espresso szklaneczke wody gratis. Nigdy nie zdazylo nam sie za nia placic. Natomiast jesli zamawia sie do kawy wode MINERALNA (z gazem czy bez), to oczywiscie trzeba za nia zaplacic. Darmowa woda jest albo z kranu albo zrodlana (typu nasz Eden) A w ogole to w Chorwacji smiem twierdzic, kawa smakuje co najmniej tak dobrze jak we Wloszech, a moze i lepiej :) Do tego lodowata Jamnica (oczywiscie platna). Mmmm.... www.pbase.com/corrina/image/67095276 www.pbase.com/corrina/image/67158273 www.pbase.com/corrina/image/67249534 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cro-expert Re: kawa+woda IP: *.dsl.iskon.hr 22.09.06, 17:51 a propos kawy, mały słownik bałkanski; mowi sie: kava-po chorwacku kafa-po serbsku kahva-po bosniacku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pietrek Re: kawa+woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 07:30 Widać taki zwyczaj. Na południe od Dunaju, tam gdzie się podaje małą filiżankę bardzo mocnej kawy wodę podaje się obok. U nas do niedawna przecież jeszcze ta woda była od razu w szklance z kawą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mc Re: kawa+woda IP: *.ket.agh.edu.pl 26.09.06, 11:35 Woda podawana do kawy jest standardem równiez we Włoszech. Oczywiscie chodzi o wzgledy smakowe a nie "wyplukiwanie wody" hehe, komus sie z wapniem pomylilo. Pietrek, swietny komentarz :) U nas kawa jest beznadziejna, placi sie ponad euro niby za kawe z ekspresu a dostaje lure z przeplywowego zamiast cisnieniowego albo co gorsza rozpuszczalna. Za wiele rzeczy zdzieraja na chorwacji ale kawa jest dobra i tania, a herbata z miodem i cytryna to rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
peter775 Re: kawa+woda 29.09.06, 18:01 Wszyscy pisza ze to standard itd. A pijecie w ten sposob kawe w domu? Watpie... Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: kawa+woda 29.09.06, 19:23 peter775 napisał: > Wszyscy pisza ze to standard itd. A pijecie w ten sposob kawe w domu? Watpie... Nie każdego stać na ekspres, z którego wyjdzie taka kawa (no, oczywiście to nie tylko kwestia ekspresu, wiadomo) , ale gdybym tylko takowy miała, z pewnością tak właśnie bym kawę pijała. Póki co pijąc codziennie espresso na mieście, zawsze piję z wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nune Re: kawa+woda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 09:49 Czy w Chorwacji tak jak we Włoszech można się napic kawy capuccino? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: kawa+woda 30.09.06, 13:48 Gość portalu: nune napisał(a): > Czy w Chorwacji tak jak we Włoszech można się napic kawy capuccino? Można bez problemu, podobnie jak machiato, latte, i wiele innych wariacji na temat kawy :) Odpowiedz Link Zgłoś