kasiabrr 09.06.06, 16:20 witam, właśnie wróciłam z weekendowego pobytu w Paryżu. Polecieliśmy w 4 osoby liniami WizzAir (polecam), nocleg mieliśmy 4 min piechotą od Luwru (65E za pokój 4-os z łazienką) służę pomocą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sonia Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.06, 16:56 czy mogłabyś napisać coś o wyzywieniu- gdzie jadaliście, ewentualnie czy możesz coś polecić Odpowiedz Link Zgłoś
ro_bb Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 09.06.06, 17:24 Kiedy dokładnie byliście, bo być może lecieliśmy jednym samolotem. Napisz mi coś więcej o noclegu, my nocowaliśmy w hotelu Etap w Vitry s.Seine. Niestety pół godziny dojazd metrem, potem pół godziny pieszo, jedyna zaleta to Carefour po drodze. Odpowiadając Soni - jeżeli nie planujesz stołować się w wykwintnych restauracjach, to polecam Fluncha - jeden jest obok Pompidou, drugi obok Halle (w tym nie byłem) i trzeci obok stacji metra Place de Clichy - najbardziej kameralny. Płaci się za porcję np mięsiwa czy ryby z talerzem, a ze szweckiego stołu dokłada się to, na co ma się ochotę - frytki, ziemniaki, makaron, ryż, surówki sosy itp. Cena smażonego filetu z ryby plus te wszystkie dodatki, to 5,10 E Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 09.06.06, 23:15 Potwierdzam, we Flunchu jest niedrogo,ale w stosuknu do tego co było parę lat temu, to jakość jedzenia zdecydowanie gorsza. Byliśmy 20-27 maj, wszystko OK,ale pogoda ....klęska zupełna. Zimno, wiatr okropny ,a ja wybralam sie jak w maju , a nie jak w marcu.Brr... A co tam bedę marudzic , Paryż niezmiennie piekny. Czy możesz podać cene biletów w Wizzarze . Pytam z ciekawości ,bo my lecielismy Air Francem ,na CDG. Nocowaliśmy w PAN-ie , przy Lauriston. Miejsce super, samo centrum. Też odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 11.06.06, 08:20 witam, odpowiadając na pytanie o wyzywienie to chodzilismy glownie do fastfoodów - tak wychodzilo najtaniej, a ze bylismy ograniczeni czasowo to nawet nie mielismy czasu szukac jakis tanszych knajpek - zestaw dla jedenej osoby to koszt nie wiecej niz 6E i mozna sie najesc - sniadania robilismy sobie w hotelu znalezlismy fajny tani market (mini market) przy wiezy Eifla - wszystko tanie a alkohole(wina) w przerażająco niskich cenach - dla porownania wino w sklepiku gdzies po drodze kosztowoalo 8E a w naszym markecie niecale 3E (te same)- market ten jest tuz zaraz jak wychodzi sie z metra Ecole Millitare (nie jestem pewna co do poprawnosci napisania nazwy tej stacji) lceielismy WizzAir 19 maja koszt biletu dla jedej osoby w dwie strony to 401,00 - gdybysmy kupili bilet dzien wczeniej cena bylalby nizsza o 40,00 zł - rezerwowoalam bilety na początku marca - mielismy troche kombinowany lot poniewaz wylot byl z katowic a powrot do warszawy, zwiazane to bylo z lepszymi godzianami odlotu, wylatujac z katowic bylismy w Paryzu po 15.00 - na linie nie mozna narzekac, zadnych opoznien, mila i sympatyczna obsluga, dojazd z lotniska do Paryza rewelacja - ogolnie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulas Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.itecom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 15:59 chcę lecieć z mężem we wrześniu, ale zastanawiamy się jakie lotnisko wybrać d'Orly czy Beauvais? Wiem, że wizzair leci na to drugie, ale jaki jest dojazd do centrum? jeśli możecie podajcie info na ten temat....metro,autobus, jaka stacja?z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 11.06.06, 16:11 jezeli chodzi o lotnisko na ktorym ląduje WizzAir to szczerze polecam - zadnych klopotow nie mielismy - jest to male lotnisko, ale wszystko jest dobrze zorganizowane - jak tylko wysiedlismy z samolotu to byly podstawione busy do Paryża, odjazd byl jakies 15 - 20 min po wyladowaniu samolotu - nie ma obawy ze sie nie zdazy, wysiadka z samolotu i podejscie do busa zajelo nam 5 min - zresztą busów jest podstawionych kilka i wszystkich zabiorą - bilet kosztuje 13E w jedna strone - do Paryża jedzie sie ok 1,5 godz (80 km) a zatrzymuje się kolo stacji metra - nie pamietam stacji początek trasy 1 (musialabym spojrzec w rozklad metra) zreszta na stronie tego lotniska jest dokladny rozklad tego busa. Z droga powrotna też nie mielismy problemu - balismy sie ze nie wejdziemy do busa i samolot nam odleci - ale bez obaw busów było z 6 szt podstawionych (nie tylko nasz lot mial o tej godzinie odjazd) prblemem moze tylko byc dostanie sie na 5.30 na stacje metra - ale linie nocne dobrze kursują, my z obawy ze nie zdazymy wzielismy taxi - spod Luwru (bo tam mielismy nocleg) tax wyniosla nas 8E Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 11.06.06, 16:52 przypomnialam sobie - bus z lotniska zawozi na stację metra Port Maillot - jakieś 8 stacji do Luwru - mowie tak o Luwrze bo to był nasz punkt zero :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 20:31 ile kasy miec na dzienne wydatki, lecimy w piątek, nocleg mam darmowy, ale zakupy robimy sami... Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 11.06.06, 22:15 Kasiu, dzięki za odpowiedź. My lecielismy Air france , na CDG , bilet kosztował 678 zł od osoby , Kupowalismy na niecały miesiąc wczesniej. Dojazd do Łuku Triumfanego autobusem Air France za 12 euro . Jesli wykupi się powrotny do 18 euro w obie strony. Asiu, co do wydatków ,to zależy . Żywność jest droższa niż u nas ,nawet w marketach ,ale nie jakoś drasycznie. Stosunkowo drogie jest pieczywo, zwłaszcza niektóre rodzaje. Bagietka ok.80 centów do 1 euro . Jogurty np. kupiłam 12 szt. za 1,33 euro ,ale były i sporo droższe. Jeśli przewidujecie muzea to bilety sa dość drogie. Np. w Wersalu na 2 trasy 12,5 euro. Wjazd na wieżę czy rejs po Sekwanie też podobnie. Kawa od ok.3 do 6 euro , zależy gdzie. Wszystko co w centrum i przy najbardziej ruchliwych ulicach jest najdroższe. Chociaż restauracja z owocami morza przy Polach Elizejskich ma bardzo przyzwoite ceny. Dwa gary muli z frytkami , bagietka i 0,5l wina ok.38-42 euro na dwie osoby. Restauracja nazywa się Leon du Bruxelle. Była o niej mowa w któryms wątku , dziekuje autorce za namiary. Udanej wyprawy i moc wrażeń . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.acn.waw.pl 12.06.06, 11:13 a czy mogłbym dostac jakis namiar do miejsca waszego noclegu? 65E za 4 osoby to chyba niedrogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viola Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: 195.117.99.* 12.06.06, 15:04 zdecydowanie popieram prośbę o namiary na miejsce noclegu.. jedziemy w pażdzierniku i tez w 4 osoby, i jak na raZie nie udalo mi się znależć w miarę taniego noeclegu.. myślałam o F1 ale trochę przerazaja nas dojazdy do centrum właśnie - będziemy w Paryżu tylko 2 dni i trochę szkoda zużyc je na przejazdach metrem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 02:47 hej czy moglabys mi dac jakis namiar na ten hotel? najlepiej maila... nazwe , cokolwiek.. jade na 4 dni co sądzicie o transporcie? opłaca sie kupowac karte na metro tygodniową czy lepiej zaoszczedzic pieniazki i chodzić , czasem podjechac? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 14.06.06, 17:44 HOTEL W KTÓRYM SIE zatrzymalismy: Hotel de Rouen 42 rue Croix des Petits Champs Near the Louvre, Paris Phone: +33 (0)1 42 61 38 21 Fax: +33 (0)1 42 61 38 21 www.eurocheapo.com/paris/hotel/hotel-de-rouen.html hotel ten ma swoją stronę ale musze poszukać ja zarezerwowałam pokój 4 os od strony ulicy - podobno te od strony ulicy są ładniejsze - tak jak tam bylismy to zajrzalam do innego pokoju i nie było żle może jest to kwestia widoku , ale na jakiejs stronce przeczytalam ze jezeli jest mozliwosc to lepiej wziasc pokoj od strony ulicy teraz nie mam czasu na pisanie ale pozniej dokladnie opisze warunki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 22:05 czy w okolicu hotelu można gdzieś zostawić samochód na 3 dni no i za ile? proszę o pilną odpowiedź bowim chciałabym dokonać rezerwcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.kablowka.waw.pl 25.03.07, 21:29 Witaj, Paryż i parkowanie samochodu jest....... nieprzyjemne. Ja parkowałem na parkingach podziemnych (są najtańsze i tam wolno parkować samochodom z rejestracją nieparyską)koszt ok 20 EURO za 12 godzin (zostawienie samochodu na noc). Odpowiedz Link Zgłoś
anette444 Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 13.06.06, 07:55 Kupując Carte Orange na tydzień trzeba wiedzieć, że można ją kupić tylko od pn do środy. Kupiona w czwartek obowiązuje dopiero od następnego poniedziałku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rer Lunch - obiad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 15:09 Jak powyzej polecam siec Flunch (centrum pompidou, les halles i okolice moulin rouge) www.flunch.fr/tourisme/ podobny lokal tuz przy luwrze to selfservice rivoli www.rivoli.fr cena zestawu w macdonalds to ok. 5.7 euro. zestaw w quicku to 6.2 (ale lepsze jedzenie) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr tani nocleg 15.06.06, 11:37 HOTEL W KTÓRYM SIE zatrzymalismy: Hotel de Rouen 42 rue Croix des Petits Champs Near the Louvre, Paris Phone: +33 (0)1 42 61 38 21 Fax: +33 (0)1 42 61 38 21 za dobę za pokój 4-os z łazienką zapłacilismy 65E pierwszy mój kontakt to był mailowy, wyslalm zapytanie o interesujący mnie termin i ceny , pozniej złożyłam rezerwacje drogą faksową miły pan z hotelu zadzwonił do mnie zeby wszystko potwierdzić i wtedy dokonałam pełnej rezerwacji tzn podalam numer karty visy ( bo konieczne jest oplacenie pierwszego noclegu) żadnych przykrych niespodzianek nie bylo, bylo dokładnie tak jak powinno - nawet zmieniali nam ręczniki codziennie :) www.eurocheapo.com/paris/hotel/hotel-de-rouen.html hotel ten ma swoją stronę ale musze poszukać ja zarezerwowałam pokój 4 os od strony ulicy - podobno te od strony ulicy są ładniejsze - tak jak tam bylismy to zajrzalam do innego pokoju i nie było żle może jest to kwestia widoku , ale na jakiejs stronce przeczytalam ze jezeli jest mozliwosc to lepiej wziasc pokoj od strony ulicy warunki są znośne - jest czysto, obsługa bardzo miła - większośc zna język angielski cena jest najniższa jaką znalazłam - było tylko taniej w schronisku mlodziezowym tzn 14E od osoby (a w moim hotelu wyszlo nas po 16E od osoby) z tą różnicą że nie gwarantowali nam że bedziemy spali w jednm pokoju - mogla byc nawet taka sytuacja ze każdy śpi w innym pokoju, no i łazienka wspólna na korytarzu - jezeli ktos jedzie sam to ta opcja mu wogole nie przeszkadza ale jak my jechalismy w 4 osoby to zalezalo nam zeby byc w jednym pokoju razem - w schronisku pokoje są typu otwartego tzn kazdy moze wejsc, nie mozna nic zostawic w pokoju plusem naszego hotelu jest takze lokalizacja - dosłownie 3-4 min do luwru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Re: tani nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.06, 23:02 dzieki wielkie, juz pisze do nich maila ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nana Cena biletu lotniczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.06, 13:06 ile zaplaciłas za bilet? bo wybieram się w lipcu do Paryża, ale nie wiem czy samolotem czy pociągiem? co doradzasz? zdecuduje się raczej na ten hotel co polecilas :] ile dni wczesniej nalezy zlozyc rezerwacje, bo dokladnego terminu wyjazdu jeszcze nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 13:14 Hej Kasiu, poszukuje hotelu w Paryżu, więc chętnie skorzystam z Twojej rady. Proszę Cię o info na adamp11@wp.pl Pozdrawiam z Gdyni Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 19:29 Mam kilka pytań dodtyczących pobytu w Paryżu, będę bardzo wdzięczna za odpowiedź:) Oferta hotelu rzeczywiście świetna, ale jak to jest z dojazdem do centrum Paryża? Czy to bardzo trudne? Był ktoś może w hotelach Etat? Ich kolalizacja wydaje mi się być bardzo zniechęcająca. Czy w Paryżu istnieje coś takiego jak karta turystyczna (spotkalam się z tym na jednej stronie, ale to była tylko wzmianka)? Tak, żeby była ważna przez kilak dni i żeby uprawniała do zwiedzania wszystkich zabytków? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 21.06.06, 17:32 Witaj Magda! Nie wiem skąd masz dojechać do centrum Paryża . Komunikacja jest tam świetna i nie ma problemu z przemieszczaniem się po mieście. Np. z lotniska CDG ,możesz dojechać do Łuku Triumfalnego autobusem Air France za 12 euro w jedna stronę.Jeśli wykupisz odrazu bilet powrotny , to kosztuje on 18 euro.Podobny autobus jest z Orly , dojeżdża do pl.Inwalidów. Nie musisz być ich pasażerem ,każdy może skorzystać. To możliwość , z której ja skorzystałam. Wygodnie ,bez przesiadki,a mieszkałam niedaleko Łuku. Jest jeszcze ,oczywiście , RER i metro. Przejrzyj starsze wątki, tam sporo było na ten temat. Co do kart turystycznych, to poczytaj tu www.francopolo.pl/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=3&func=view&id=531&catid=10 Przejrzyj sobie całe to forum, może coś Ci się przyda. Co do lokalizacji hotelu , to osobiście wolę bliżej centrum,bo szkoda mi czasu na długie codzienne dojazdy, a większość miejsc do zwiedzania jest właśnie tam. Istotna jest oczywiście cena ,ale w dobrym punkcie tez można znaleźć niezbyt drogie lokum. Przejrzyj oferty z Paryża ,w INTERHOMIE ,zwłaszcza jesli jedziecie w kilka osób. Nie są złe. Powodzenia i miłych wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 19:44 Bardzo dziekuje za pomoc:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riwka1@gazeta.pl Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.access.telenet.be 22.06.06, 22:22 czy możesz mi podac ceny na komunikację miejską w Paryżu? Jadę tam z mamą, bratem i córeczką na 5 dni i zastanawiam się, czy są tam tzw. bilety grupowe, kilkudniowe, itp? Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 22.06.06, 22:52 Zajrzyj do linka w poście do Magdy./dwa w górę/. Tam jest wszystko o biletach i cenach komunikacji w Paryżu. Jak się zorientujesz i bedziesz miała pytania , to chętnie odpowiem. Wszystko zależy w jakim dniu tygodnia przyjeżdżacie do Paryża. Jeśli poniedziałek -sroda , to opłaca się Karta Orange .Trzeba mieć zdjęcie. Na bilety grupowe to Was chyba za mało o ile takie są. Można kupić też karnet 10 biletów ,wtedy jest taniej. To tak z grubsza , jak trzeba to pisz ,podam szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 25.06.06, 23:24 jeżeli chodzi o hotel to już wszystko napisalam wyżej tak jak wspomnialam 1.najpierw wyslalam do nich maila z zapytaniem o dostępność interesującego mnie terminu i cenę - na odpowiedz troche czekalam, jakies 3-4 dni 2. nastepnym krokiem bylo wyslanie do nich faxu z rezerwacją (podsylaja mailem taki gotowy formularz)z moimi wszystkim danymi adresowymi i telefonicznymi 3. pozniej bardzo miły pan zadzwonił do mnie i powiedzial ze musze zaplacic za pierwszą dobę i ja wyrazilam chęć zapłaty kartą 4. jeszcze raz wyslalam fax tym razem już z numerem karty 5. mailem wyslali mi potwierdzenie rezerwacji i na tym koniec wszystko bylo ok w Paryżu mielismy troche problem ze znalezieniem hotelu z powodu zlego odczytania ulicy i już myslelismy ze jest to hotel tylko na zdjeciu, ale po dokladniej analizie mapy wrescie znalezlismy hotel rada jak bedziecie jechac metrem to wychodzcie z metra od razu, nie idzcie do Luvru - bo przez stacje metra jest tez wejscie do Luvru i nie ma kolejek a od góry jak chce sie wejsc to olbrzymia kolejka :) - tak wiec jak do hotelu to wychodzic od razu na powierzchnie(wyjscie jest od razu z peronu) a jak chce ktos zwiedzac Luwr to wejsc przez stacje metra dla bardziej zainteresowanych moge podeslac kilka zdjec z tego hotelu nie jest to Hilton ale nie jest najgorzej - tak jak wspomnialam najwazniejsze dla nas bylo ze było czysto i nic nie smierdziało, no i lokalizacja rewelacja - po 2 dniach opracowlismy skrót ze do stacji metra Luwr dochodzilismy w 3 min Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 25.06.06, 23:35 znalazlam stronkę w/w hotelu www.hotelderouen.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
kasiabrr Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 25.06.06, 23:39 aha, Adam też jestem z Gdyni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka do Ennki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 20:52 Witam. Niestety podana powyżej stronka jest w przebudowie - będzie dostępna dopiero po 1 .o4. Czy mogłabyś podać ceny biletów ( metro, kolejka), czy studenci z kartą EURO 26 mają zniżki, czy grupa 4-osobowa może kupić bilet rodzinny lub 10 biletowy karnet? Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ennka Re: do Ennki 26.03.07, 11:50 Do Turystki! Karnet na 10 przejazdów może kupić każdy.Koszt -10,70. Pojedynczy bilet 1,40. Karta Orange na 2 strefy ok.20 euro. Co do zniżek , to nie podpowiem, bo nie wiem. Bilet rodzinny przysługuje chyba tylko ,jeśli są dzieci do 16-tu lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roma Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: 217.153.82.* 09.07.06, 13:56 cześć czy moglabym dostać więcej informacji na temat noclegu i numer telefonu albo email dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
azikotp Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p 26.03.07, 23:59 Witam! Wybieram się 4-osobową rodzinką w czerwcu na kilka dni do Paryża.Chcemy zobaczyć miasto +Disneyland i Park Asteriksa.Interesują mnie ceny (nazwy) hoteli, cena przelotu (jak to sie zalatwia, czy przez biuro podróży) ceny biletów metra - czy całodzienny upoważnia do jeżdżenia wszystkimi liniami?.... będę wzięczna za informacje. Pozdrawiam z Katowic .Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NITKA Parking??? IP: *.32.radom.pilicka.pl 27.03.07, 11:03 Wybieram się do Paryża w maju, ale będę jechać samochodem. Z przyjemnością skorzystam z hotelu, w którym nocowałaś. Mam jednak pytanie - czy jest gdzieś w okolicy jakiś parking, żeby zostawić auto? Orientujesz się jakie są ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fetor Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 15:15 wystarczy przejrzec kilkadziesiat watkow na tym forum traktujacych o twoich pytaniach. czyste lenistwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra29 Re: weekend w Paryżu - wlaśnie wróciłam i służę p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 12:01 Wiesz, tez mysle o takim wyjezdzie, ale raczej przez biuro, bo wejscia do roznych parkow i zwiedzanie to lepeij z przewodnikiem sprawniej i mam nadzieje wiecej informacji Odpowiedz Link Zgłoś