Dodaj do ulubionych

Zainteresowanie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 16:08
Orientuje się może ktoś jak zainteresowanie Chorwacją w tym roku?
Znowu takie tłumy czy może kryzys wystraszył część turystów?
Obserwuj wątek
    • Gość: tom Re: Zainteresowanie IP: *.stella.net.pl 21.05.09, 17:53
      poczekaj na relacje tych, ktorzy pojadą i wrócą.
      Jedna teoria jest taka, że turystów będzie mniej bo kryzys. Są nawet tacy, co
      wyliczają, że Chorwaci mają 65 proc. ubiegłorocznych rezerwacji tylko.

Druga teoria jest taka, że faktycznie jest kryzys. Część najskromniej
      sytuowanych turystów nie będzie stać na żaden urlop i zostanie w domach. To jest
      możliwe np. w odniesieniu do Węgrów, części Niemców, Czechów, Polaków. Ale
      jednocześnie część bardzo bogatych turystów, którzy do tej pory fruwali na
      Malediwy, Bora Bora czy inne Seszele, też będzie sponiewierana kryzysem i nie
      będzie ją stać na kosztowne dalekie wyloty/wyjazdy. Więc - wybierze np.
      Chorwację, znacznie tańszą bo bliższą dla Szwajcarów, bogatych Austriaków,
      Skandynawów, Niemców, atrakcyjna nawet dla Amerykanów.

Na tym forum spotykam opinie, że będzie w Chorwacji pustawo, bo kryzys.
      Tymczasem moi znajomi prowadzący dom pod Szybenikiem, z którymi mam stały
      kontakt, od kilku ładnych tygodni mają prawie 100-procentowo zapełniony
      kalendarz rezerwacji na cały sezon, jak nigdy...

Teraz bądź mądry i wybieraj, co ci bardziej pasuje... ;-))

Myślę, że odpowiedzi dostarczą informacje od tych, ktorzy pojadą i wrócą jako
      pierwsi - o ile będą mieć doświadczenia (a więc - skalę porównawczą) z
      chorwackich urlopów z innych lat, spędzanych w tej samej części sezonu.
    • karambaaa Re: Zainteresowanie 21.05.09, 18:10
      Widać coś jest na rzeczy, skoro Chorwaci tak intensywnie promują u nas swój
      kraj. Od 2 tygodni w TVN Meteo są (sponsorowane) relacje z chorwackiego
      wybrzeża, a wiele naszych miast zostało oplakatowanych.
    • stola1 Re: Zainteresowanie 21.05.09, 19:18
      Również nie zauważyłam braku zainteresowania tymi domami gdzie ja jeżdżę - pełna
      frekwencja.
      Wydaje mi się,że kto ma jechać to jedzie, chociażby na 1 tydzień.
      Owszem była i 1 rezygnacja, ale nie dopytywałam dlaczego, a powody mogą byc
      różne nie tylko finansowe.
      • Gość: tom Re: Zainteresowanie IP: *.stella.net.pl 21.05.09, 19:50
        "pogodynkowe" relacje znad Adriatyku w TVN24, sponsorowane przez Chorwacką
        Organizację Turystyczną to nie jest efekt kryzysu - ta promocja trwa od kilku
        lat, i to nie tylko w Polsce. Przy okazji jest to sympatyczna premia dla
        reporterów stacji... ;-))
        Ciekawe, czy podobną strategię w stosunku do Polski ma np. jakikolwiek zajmujący
        się promocja Polski i turystyki do Polski podmiot...? A jeśli tak - to na jakich
        rynkach, jakimi technikami przekazu?
        • hepik1 Re: Zainteresowanie 21.05.09, 20:58
          Podobna akcja w TVN była rok i dwa lata temu.
          Normalna promocja kraju,którego lwia część społeczeństwa w sezonie zarabia na resztę roku.
          Natomiast teza,że ci którzy jeździli na Seszele albo inne Bali i spędzali wakacje w hotelach ,pojadą do apartamentów w CRO taka sobie...
          Polaków ,wg oficjalnych danych ,w 2007 w CRO było 322 tys.W zeszłym musiało być grubow więcej,bo tak tanio dla nas (3,30pln za euro )nigdy nie było i nie będzie.
          Mimo to w sezonie też nie było problemów z znalezieniem wolnych apartamentów a Chorwaci z roku na rok i tak inwestują,budują nowe apartamentowce,dobudowują piętra itp.
          Oferta netowa wg mnie to jakieś 30 % wszystkich miejsc.
          Kryzys w zach.Europie jest dużo bardziej odczuwalny.My zdajsie poczujemy go tak naprawdę w II połowie roku.
          Podejrzewam,że wizualnie i tak będą tłumy ,a Chorwaci straty ,mimo wszystko ,odczuja po podsumowaniu sezonu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka