Gość: mag IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 07:54 od 10.07.2009 Słowenia wprowadza jakieś nowe winiety może ktoś przebrnie przez ich język :D www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/Nacini_placevanja_cestnine/Vozila_pod_3500_kg/Vinjeta_po_172009_481.aspx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hepik1 Re: Nowe winiety Słowenia 03.06.09, 09:09 Po prostu trzeba zaglądać na tę stronę,kiedy x zostana zastąpione konkretna kwotą,będzie wszystko wiadome. Wszystko wskazuje,że tygodniowa będzie kosztowała 15 euro,miesięczna 30-35 euro,znika półroczna,a roczna 90 euro. Taka była propozycja rządowa ale przepychanki zdajsie trwają. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Nowe winiety Słowenia 03.06.09, 09:10 Aaa,i nie od 10.07 tylko od pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agutka Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 11:34 A do 1 lipca wineita kosztuje 35 euro miesieczna?? i obojetnie ile kilometrów sie przejedzie?? Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Nowe winiety Słowenia 03.06.09, 11:58 35 euro tyle,że półroczna. Obojętnie ile przejdziesz.Można przez pół roku tysiące km przejechać,można te kilkanaście od granicy z Austrią do granicy z Chorwacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cristow Re: Nowe winiety Słowenia IP: 195.68.192.* 03.06.09, 11:57 Witam. Nie ma jeszcze ustalonych cen na winietki od 1 lipca 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 12:01 Ceny tych winet to maja "po byku" - zdzierswtwo. Tym bardziej że od granicy Austrii to granicy z Chorwacja jest około 35-40 km . Ja jade 1 lipca na 2 tygodnie- czyli kupienie winety za 19 eur na 10 dni i tak mi nic nie da :( Kilka lat temu- jak nie było jeszcze autostrady w Chorwacji i jechało się na Rjeke to przez Słowenie jechało sie dłużej ale płaciło za każdy odcinek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmo Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 12:05 pomyliłam sie- 15 eur za miesiąc- to juz lepiej , mam nadzieje że zdążą je wprowadzic na wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.aster.pl 03.06.09, 12:08 A ja mam wrażenie, że nie zdążą - bo nie chcą... Lepiej doić turystów, póki jeszcze chcą płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martika Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 15:19 www.grupaimage.pl/?s=prd&i=informacja&id=14695 Tu są podane dokładne ceny winiet w Słowenii, obowiązujące od 1.07.2009. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annna Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 11:20 Wszystko się zgadza, od 1 lipca 2009 roku są nowe winiety na Słowenie 15 Euro tygodniowa , 30 Euro miesięczna z tego co wyczytałam. Szkoda że to zmienili w zeszłym roku była to kwota 5 euro. Myślałam nawet że poprawili jakość tej autostrady albo dobudowali ale niestety za ten sam fatalny kawałek płaci się tyle pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Nowe winiety Słowenia 29.06.09, 11:52 >Szkoda że to zmienili w zeszłym roku była to kwota 5 euro. Koleżance sie coś pomyliło. Po zaprzestaniu pobierania opłat na bramkach i wprowadzeniu winiet półroczna(krótszych nie było) kosztowała(w zasadzie jeszcze kosztuje,przez dwa dni)-35 euro. Aktualne opłaty-klikamy w link w pierwszym poście tego wątku. Iksy zniknęły,sa ceny,które obowiązują od 1 lipca 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron5 Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 13:16 Od Czerwca 2009 miał być uruchomiony odcinek autostrady omijajacy Maribor i dalej na południe aż do okolic Ptuja.(kierunek Graz- maribor-Zagrzeb) Na stronie dars .si widzę,że otwarcie tego odcinka jest teraz na sierpień. Czy widzieliście co się tam dzieje? Jadąc z Grazu na Zagrzeb ,jeśli ten odcinek autostrady bedzie otwarty to opłaca się zapłacic za winietę bo zostanie tylko ok. 20 km zwykłą drogą w slowenii,co znakomicie skróci czas przejazdu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: Nowe winiety Słowenia IP: 194.146.252.* 30.06.09, 12:26 www.dars.si/Dokumenti/About_motorways/Motorways_in_construction_/Description_of_the_construction_294.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.biblpubl.waw.pl 30.06.09, 13:45 Ale winiety kupione jeszcze w czerwcu, półroczne za 35 ojro nadal w sierpniu przecież obowiązują - na alle mają winietki półroczne - chyba odkupię i potem odsprzedam. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Nowe winiety Słowenia 30.06.09, 22:51 Winietę przykleja sie na szybę. Jazda z nieprzyklejona to 300 euro kary.Podobnie kiedy inspektorzy DARS-u stwierdza,że jest uszkodzona ,przez odklejanie i ponowne naklejenie. Życze powodzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Nowe winiety Słowenia 03.07.09, 10:50 Widzieliście. Ta obwodnica nie jest jeszcze uruchomiona, chociaz widac szykowanie sie do otwarcia. Na razie zaliczamy ekspresówke przez MAribor (ten kto kupił winietę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiaczek Re: Nowe winiety Słowenia IP: 85.232.226.* 01.07.09, 08:08 Zdniem 01.07.2009 zostają wprowadzone nowe rodzaje winietek dla pojazdów do 3,5 tony: a. samochody osobowe - winietka roczna - 95 Euro (ważna od 01.01.2009 do 31.01.2011 tj. 14 miesięcy) - winietka miesięczna - 30 Euro (ważna 30 dni łącznie z datą zaznaczenia)*) - winietka tygodniowa - 15 Euro (ważna 7 kolejnych dni łącznie z datą zaznaczenia) b. motocykle - winietka roczna - 47,50 Euro (ważna od 01.01.2009 do 31.01.2011 tj. 14 miesięcy) - winietka półroczna - 25,00 Euro (ważna 6 miesięcy łącznie z datą zaznaczenia) - winietka tygodniowa - 7,50 Euro (ważna 7 kolejnych dni łącznie z datą zaznaczenia) *) winietka datowana 01.07 lub z późniejszą datą zachowuje ważność przez 30 dni (DARS.SI, 22.06.09 ) Alternatywa: Proponuję całkiem przyjemny i dobrze oznakowany objazd: Jadąc w Austrii A9 przed granicą ze Słowenią zjeżdzamy na drogę nr 69 do miasteczka Mureck. Tam przejeżdzamy mostkiem do Słoweni i w prawo na drogę 433 jedziemy do Lenart, dalej 229 do Ptuj (w tej okolicy nocowaliśmy po pierwszym dniu jazdy) i E59 wjeżdżamy do Chorwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: Nowe winiety Słowenia IP: 193.67.24.* 01.07.09, 08:29 Witam, Pytanie czy alternatywa nie zabierze nam za dużo czasu i czy nie przysporzy kłopotów związanych z bładzeniem. Ile nadłożyłeś kilometrów do Zagrzebia ? Winiety z 35 na 30 EUR to i tak złodziejstwo za taki kawałek. Rok temu doznałem szoku za co zapłaciłem. 5 EUR na kawe niech sobie Słoweniec w buty wsadzi za przeproszeniem. Pytanie do ludzi z Wawy, jaką trasą najlepiej jechać ? Rok temu jechałem z dolnego śląska .... Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Nowe winiety Słowenia 01.07.09, 08:48 > Winiety z 35 na 30 EUR to i tak złodziejstwo za taki kawałek. Gwoli prawdy...Słoweńcy nie wydali nakazu jazdy tylko po takim krótkim kawałku autostrady. Nie ma takiego oboiązku. Za 15 euro można przez tydzień jeździć wzdłuz i wszerz po ich autostradach ;) img20.imageshack.us/img20/1508/karta20sloang20vinjetadg2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: Nowe winiety Słowenia IP: 193.67.24.* 01.07.09, 08:54 Oczywiście , że można . Zdajesz sobie oczywiście sprawę, że promil polskich turystów jedzie tam na tydzień. Jeśli wogóle ktoś Ty to wiesz, oni to wiedzą i my wszyscy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiaczek.pl Re: Nowe winiety Słowenia 01.07.09, 09:53 Alternatywą jechałem w zeszłym roku tak w jedną jak i drugą stronę. Nie sposób zabłądzić, najbardziej trzeba uwazać w Ptuj na rondkach, po prostu trochę koncentracji:) Ogólnie zero strachu, drogi wąskie ale puste i doskonałej jakości. Paradoksalnie droga aternatywna nie będzie bardziej czasochłonna niż przez Maribor autostradą. Szczególnie w sezonie. Polecam też wjazd do Chorwacji drogą nr 2 przez Ormoź-Ćakovec do A4. Trochę dalej, ale zero korków. Już mi się zdarzyło, jadąc z Zagrzebia, stać godzinę w korku przed bramkami w Gornji Macelj (0-1 w nocy). Odpowiedz Link Zgłoś
rav_rav Re: Nowe winiety Słowenia 01.07.09, 11:07 Nie wiem jak dlugo jedzie sie autostrada, ale przejazd przez Slowenie wspomniana wczesniej trasa - Mureck, Lenert, Ptuj - zajal mi okolo godziny. Nawet jak uda Ci sie skrocic ten czas do pol godziny, to nie jest to warte 30 EUR. Czy mozna pobladzic? Pewnie, ze mozna. Zawsze mozna :-) Ja jechalem z GPS-em. Bez pudla. Trasa jezdzi pelno Polakow, Czechow i Slowakow. Mozna sie wiec podczepic pod kolumne. Ale lepiej kontrolowac samemu z wykorzystaniem posiadanych narzedzi. Choc malo prawdopodobne by auta z tych krajow znalazly sie tam przypadkiem. Dodatkowa zaleta tej trasy sa ceny na stacji benzynowej Temmel tuz przy autostradzie w Spielfeld. www.nfz-temmel.at/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzech Re: Nowe winiety Słowenia IP: 193.67.24.* 01.07.09, 11:21 Gdzie przekraczasz granice Polski ? Rozumiem , że wjazd do słowacji, Żlin, Bratysława, Wiedeń, Graz .... Słowackie autostrady są płatne ? Odpowiedz Link Zgłoś
warszawiaczek.pl Re: Nowe winiety Słowenia 01.07.09, 11:33 Jeżdżę z Warszawy "gierkówką" (E67, E75) do Cieszyna. Wjazd do Czech (zakup winiet na ustostrady Czechy i Austria) i dalej na Frydek-Mystek, Olomouc, Brno (E462) zjazd na Mikulov "E461" Wjazd do Austrii i dalej do Wiednia. Miasto doskonale oznakowane, trudno byłoby zabłądzić Wyjazd autostradą A2 w kierunku Grazu, potem zjazd na A9 do Mariboru. Różne są szkoły:) ja lubię tę drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbigniew Re: Nowe winiety Słowenia IP: 62.180.229.* 01.07.09, 11:49 A winiete na Słowenię kupuje się na granicy A-Sło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Busio Re: Nowe winiety Słowenia IP: 194.29.130.* 03.07.09, 08:30 Ja też jeżdżę tak co roku. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.lanet.net.pl 28.07.09, 19:53 Witam, a czy ktoś może ma do odsprzedania winietę na Słowenię (oczywiście nie klejoną)? Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajek Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 17:46 bede mial po 18 sierpnia, kiedy to wracamy z dwutygodniowego objazdu po slowenii. sam kupilem nie klejona na allegro za 88 zl, i ma waznosc do konca grudnia 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobek Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.08.09, 17:14 Witam Mam nie klejoną do odsprzedania z 21.06.09 - półroczna 609659298 Oleśnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalii24 Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.chello.pl 03.08.09, 20:15 w przypadku przejazdu przez Słowenię od strony Grazu na Zagrzeb można spokojnie ominąć autostradę,my niestety do Chorwacji jechaliśmy autostradą przez Słowenię, natomiast w drugą stronę zwykłą drogą, czas przelotu przez Słowenię 15 minut dłuższy, ale zawsze 15 eur mniej.Aha nawigacja nie wyłapie tej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Nowe winiety Słowenia IP: 195.212.199.* 04.08.09, 08:28 Mogłabyś napisać dokładnie, którą drogą jechaliście omijając płatną drogę? Z gory dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Nowe winiety Słowenia IP: 80.51.92.* 04.08.09, 11:23 Wróciliśmy tydzień temu. Do Chorwacji wjeżdzaliśmy z Triestu bo wcześniej urlopowaliśmy się we Włoszech. Wtedy winiety nie kupowaliśmy. Ale w drodze powrotnej winietę kupiliśmy przy pierwszej bramce na autostradzie. Koszt - 15 euro. Płaciliśmy kartą. Bramki na autostadzie (jest ich kilka po drodze do Gratzu)i wystarczy się zatrzymać i poprosić winietę. Te bramki są stale otwarte i część osób poprostu przez nie przejeżdza bez zatrzymywania. Część z nich ma winiety a część chce zaoszczędzić. Ale w którymś momencie po przejechaniu kolejnej bramki zatrzymała nas kontrola. Zatrzymywali wybiórczo - po prostu kazali zjechać na pobocze, podszedł kontroler, popatrzył na szybę i powiedział ok i mogliśmy odjechać. Dosłownie 10 sekund to trwało, nie musieliśmy wyciągać kodu paskowego ani innych dokumentów. Przed nami zatrzymali kogoś na Hiszpańskich numerach i chyba nie miał winiety bo wysiadł z samochodu z dokumentami i na moje oko "podwyższonym ciśnieniem"... Dalej w Austrii kontrole były częstsze, też wybiórcze i całe szczęście. Nas nie kontrolowali - chociaż na parkingu w Bratyslawie zorientowaliśmy się, że ważność naszej winiety skończyła się dzień wszcześniej - a przez Austrię jechaliśmy przekonani, że nasza winieta jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Nowe winiety Słowenia IP: *.chello.pl 12.08.09, 23:44 www.dars.si/Dokumenti/Dokumenti/Toll/Vignette_308.aspx Odpowiedz Link Zgłoś