Dodaj do ulubionych

akt notarialny

27.01.05, 19:43
mam pytanie - niebawem ( mam nadzieję ) podpisać akt notarialny - Indra
proponuje swojego notariusza, który ponoć jest wtajemniczony ..Pytanie, czy
warto skorzystać, czy lepije nie ?
pozd

Obserwuj wątek
    • marcello1975 Re: akt notarialny 27.01.05, 20:28
      Przypuszczam, ze notariusz proponowany przez Indrę jest bardziej wtajemniczony,
      bo pewnie to jego któryś akt notarialny z tego osiedla, jaki przechodzi przez
      jej ręce. Gdybyś jednak chciał jakiegoś innego, to mogę Ci polecić panią która
      prowadziła zakup mojego mieszkania (rynek wtórny) ;-).
      • m-kow Re: akt notarialny 27.01.05, 20:51
        Czy ta Pani notariusz to jest Pani Dorota K. że tak ją nazwę w skrócie ?
        Jeżeli tak, to jest w porządku. Ma wszystkie niezbędne kwity od developera,
        więc nic praktycznie nie musisz we własnym zakresie " donosić". Stawka jest
        taka jak wszędzie, bo określa je ustawa i taksa notarialna. Jeżeli masz kredyt
        hipoteczny, warto wpisać bank już teraz ( bank wyląduje w tzw. dziale piątym )
        Księga dla Mokotowa jest elektroniczna, więc na wpisanie czeka się ok. 3 do 5
        miesięcy, ale odpis co on kiedyś trwał 2 tygodnie, można mieć już na następny
        dzień podobno.
        • yanni Re: akt notarialny 27.01.05, 21:08
          tak, myślę - że to ta Pani zapytałam dlatego - bo tak naprawdę - nie mam czasu
          załatwiać tych papierkowych spraw - a nie chcę - żeby coś było nie tak w tym
          akcie ..Reasumując mogę tej osobnie zaufać ?
          pozd
          • terramex Re: akt notarialny 27.01.05, 21:46
            Jeżeli Indra nadal współpracuje z kancelarią pani D.K. to w porządku. Żadnych
            przykrych niespodzianek. Potwierdzam że opłata standardowa, Pani Dorota
            występuje też od razu o założenie KW, jeżeli jest potrzeba i chęć to załatwia
            się tez wpis na hipotekę.
            Co do samego czekania na założenie KW to trochę potrwa (do pół roku w wersji
            pesymistycznej), ale to polskie sądy...podobnież ich też można przycisnąć.
            Co do odpisu z KW to sprawa do załatwienia na miejscu. Przynajmniej mnie to
            zajęło 2 godziny.
        • madeleine7 Re: akt notarialny 28.01.05, 09:11
          m-kow napisał:

Jeżeli masz kredyt
          > hipoteczny, warto wpisać bank już teraz ( bank wyląduje w tzw. dziale piątym )

Mocno mnie to zafrapowało...Od zawsze w polskim prawie były 4 działy ksiąg
          wieczystych, z czego 4 to hipoteka a 3 obciążenia na nieruchomości. Ale 5?
          Poprosze o korepetycje bo jako przyszły rzeczoznawca widac niedouczona jestem...
          No chyba że nie o KW chodzi...
          • m-kow Re: akt notarialny 28.01.05, 20:20
            Wstał. Poszedł. Sprawdził. Dział IV. Wszystkich, którzy pobudzili notariuszy i
            sędziów nocnymi telefonami z pogróżkami, przeprasza.
        • marcello1975 Re: akt notarialny 28.01.05, 09:32
          Miałem na myśli własnie Panią Dorotę. Stawka notarialna jest oczywiście
          tandardowa, ale ja u swojego notariusza dostałem lekką zniżkę ;-)
          Tak jak napisał m-kow dobrze jest podać notariuszowi wcześneij wszelkie
          informacje dot kredytu, które musza znaleźć sie w akcie notarialnym, a potem w
          księdze wieczystej w dziale piątym wystąpią jako hipoteka. Jeszcz info o
          odpisie z KW - mi to zajęło (po zmianie systemu na elektroniczny) niecałe 30
          minut, wcześniej do 2 tyg.
          --
          • terramex Re: akt notarialny 28.01.05, 09:42
            hmm...w kwestii formalnej.
            Madeleine ma rację - chodzi tu o 4 dział KW.
          • sz.kasia Re: akt notarialny 28.01.05, 11:12
            Marcello, proszę o jakiś namiar na Twojego notariusza. Wiele osób u nas na
            osiedlu uważa że Pani, o której mowa jest droga. Mam już załatwione sprawy
            związane z mieszkaniem ale został mi jeszcze garaż i udział w częściach
            wspólnych.
            Jeśli ktoś się na tym zna to proszę o informację czy to jest normalne że na
            wszystko są oddzielne akty a więc i opłaty stałe u notariusza ponoszę 3-
            krotnie .
            • marcello1975 Re: akt notarialny 28.01.05, 11:23
              Wydaje mi sie to trochę dziwne, ja część wspólną miałem w tym samym akcie co
              mieszkanie. Garaż mnie nie dotyczył.
              A oto namiary:
              Martyna Gonstał Kancelaria Notarialna, ul. Kraski 31, Warszawa-Ursynów, tel.:
              (22) 816-64-61, e-mail: gonstal@notariusze.waw.pl
              • sz.kasia Re: akt notarialny 28.01.05, 12:03
                Serdeczne dzięki.
      • yanni Re: akt notarialny 15.02.05, 21:20
        mam jeszcze pytanie : jak jest w innych aktach notarialnych dot. przepisania
        gruntów wspólnej drogi? ja w swoim akcie mam, że do końca 2006 roku, developer
        zobowiązuje się przepisać gruny zwolnione z hipoteki itd. natomiast płatność
        związana z kosztami umowy przepisania ( do 2005 ) roku. Poza tym jak to jest z
        tymi mieszkaniami tzn ( jak działka jest obiciążona hipoteką 7,2 a mieszkanie
        na tej działce nie jest. Czy oni jakoś te działki pod którymi są bloki też nie
        powinni zwolnić z hipoteki, czy to nastąpi w momencie przekazania całego
        budynku?. Może ktoś się w tym orientuje jak to wygląda?
        poza tym mam jeszcze pytanie związane z zakładem energetycznym i wodą - gdzie
        to się zgłasza i czy długo to trwa ? z góry dziękuję
        • papryca Re: akt notarialny 16.02.05, 21:53
          Jak to?? Podpisujecie akt notarialny, w którym nie ma zwolnienia gruntu pod
          domem z hipoteki przez firmę C?? To kanał mówiąc krótko.
          Nie macie zwolnienia = kupiliście mieszkanie obciążone hipoteką.
          I na dwoje babka wróżyła - skończą osiedle i zwolnią całość, albo postanowią
          nieco wydoić mieszkańców. Mam nadzieję, że to pierwsze.
          • yanni Re: akt notarialny 16.02.05, 22:05
            a jak jest w Twoim akcie ?- ja co do mojego to już się pogubiłam - może i tam
            jest zwolnienie z hipoteki na działkę pod grunt - muszę go jeszcze raz
            przestudiować - na pewno jest zapis - że mieszkanie nie jest obicążone
            hipoteką tzn ( ze develorer przedstawił wniosek, że to mieszkanie jest
            zwolnione z obiciążenia z hipoteki tej 7,2 - a innych obiciążeń nie ma ) - i
            dobrze - ( ta notariusz Pani D.K - tłumaczyła - że ten zapis oznacza, że nikt
            nie ma prawa - zapukać i powiedzieć - halo oddaj moje 7,2 lub wygonić z
            mieszkania - więc - chyba z tą działką też jest ok - i coś ja namieszałam - no
            bo przecież notariusz powinien być niezawiły - i mam nadzieję, że ta Pani taka
            właśnie jest.
            • papryca Re: akt notarialny 16.02.05, 22:34
              Moj akt jest z 2002 i stoi w nim jak byk, ze grunt pod domem został z hipoteki
              wyłączony, za zgodą firmy C.
              Wszystko fajnie, co pani notariusz powiedziała, tylko że w polskim prawie jest
              przepis (a może już go nie ma), że ważne jest kto jest właścicielem gruntu - bo
              to, co na nim stoi automatycznie jest jego.
              Wiesz co - napisze do Ciebie teraz mejla. Na ten adres. Jesteś jeszcze przy
              kompie?
              • yanni Re: akt notarialny 17.02.05, 11:33
                już mam : mam taki zapis : właściciel okazuje wypis aktu natarialnego,
                sporządzonego w dniu... obejmującego oświadczenie złożone przez pełnomocnika
                spólki...wyrażającego zgodę na bezwarunkowe zwolnienie lokalu mieszkalnego
                nr.., wraz z udziałem we współwłasności neruchomości wspólnej od hipoteki
                opisanej w par. 1 tego aktu ...
                potem dalej- że nieruchomość wspólna to działka na której stoi blok - czyli ok -
                to mi się coś pomieszało - :):) ale dzięki za info

• marcello1975 Re: akt notarialny 17.02.05, 11:39
          Jeśli chodzi o energię i wodę... jak już podpiszesz akt notarialny to z nim
          udaj się do ZE Warszawa-Teren w Konstancinie (w drodze z Piaseczna do
          Konstancina po prawej stronie-od razu zauważysz) - mi to zajęło jakieś
          dwadzieścia minut (wypełniasz druczki do umowy, potem umowę dostaniesz poczta).
          Umowę z Aquariusem podpisałem w ciągu kilku minut za pośrednictwem pani
          Agnieszki Z., która zarządza wspólnotą - nie wiem czy u Ciebie tez tak jest.
          • yanni Re: akt notarialny 17.02.05, 15:15
            dzięki - a mam im podawać stan licznika ? może powinnam zgłosić to w indrze -
            żeby mi skrzynkę otworzyli ..
            • marcello1975 Re: akt notarialny 17.02.05, 15:54
              stan licznika wody podeje sie raz na jakis czas (zawsze jest informacja na
              tablicy ogłoszeń i w skrzynce karteczka do wypelnienia) poprzez przekazanie
              zanotowanego odczytu ochronie lub wrzucając karteczke do skrzynki w domku
              klubowym.
              O odczytanie licznika za prąd zatroszczy się ZE. Faktury też nie zapomną Ci
              wysłać ;-) wczesniej jak podpiszesz z nimi umowe odbędzie się coś jakby
              przekazanie - przyjda spiszą licznik, sprawdza czy wszystko ok a ty musisz to
              potwierdzic podpisem
              • yanni Re: akt notarialny 17.02.05, 19:21
                dzięki Ci - to załatwiam to - pozd.
    • sz.kasia Re: akt notarialny 28.01.05, 12:53
      Zapomniałam dodać. Jeśli podpisujecie u ww. Pani akt - nie zapomnijcie
      dopilnować aby zgłosiła to do Urzędu Gminy. U sąsiadów zapomniała, więc muszą
      zapłacić podatek za trzy lata z odsetkami. Nie jest to duża kwota (u mnie 44 zł
      rocznie) ale zawsze to jednak trzeba jednorazowo wyjąć więcej z kieszeni.
      • sz.kasia Re: akt notarialny 28.01.05, 13:45
        i jeszcze raz ja - oczywiście to co wyżej dot. Pani Doroty K.
        • yanni Re: akt notarialny 28.01.05, 19:50
          dzięki za uwagi, nie wiedziałam, ze osobno akt na garaz ...może faktycznie
          lepiej u osoby zupełenie neutralnej ( poprosiłam o wycenę w tej kancelarii
          notarialnej - jeszcze jej nie dostałam a już mnie chcą wpisać na termin - poza
          tym osoba z księgowości jak powiedziałam, że chciałabym może u swojego
          notariusza podpisać akt odpowiedziała mi ,, zrobię niedźwiedzią przysługę
          swojemu notariuszowi - bo to tyle załatwiania a tu Pani D.K ma wszystko na
          miejscu '' Biorąc pod uwagę fakt - ogranieczenie czasowe - byłam przerażona -
          jednak może nie trwa to tak jak mi powiedziano...
      • sz.kasia Re: akt notarialny 15.02.05, 15:15
        Muszę sprostować te info o niedopilnowaniu Pani DK dot. dostarczenia aktu do
        Urzędu Gminy. Otóz to urzędnik starostwa powiatowego wprowadził sąsiadów w
        błąd. Pani DK wysłała - tylko sprawa utkneła w Urzędzie Gminy, gdzie nie
        sprawdzono dokładnie czy odpis z księgi wieczystej z sądu także dotarł.
        Podobno odsetek też się nie płaci. Tak więc bardzo przepraszam (szczególnie
        Panią DK) - wyjaśniło się niedawno.
    • look1976 Re: akt notarialny 21.02.05, 15:58
      Za kilka dni wprowadzamy się z prim5 do nowego mieszkanka :-)
      Ja mam pytanie, ile kosztuje sporządzenie aktu notarialnego ? To się przelicza
      jakoś od m2 ?
      • marcello1975 Re: akt notarialny 21.02.05, 16:12
        Zajrzyj na www.nawigator.biz/kalkulator.html i podstaw dane :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka