Dodaj do ulubionych

WNJ II - Meble Blach Red White

23.10.06, 09:47
W ramach kupna mieszkania na WNJ II, ul. Alaski 4 (developer Kanada Poska
Kabaty) mamy limit na zakup kuchni. Czy warto korzystać z usług firmy
BlackRedWhite (CH Land) polecanej przez developera?
Jesteśmy na etapie wyboru mebli kuchennych i zastanwiamy się jak jest z
jakością wykończenia i czasem realizacji?
Czy wogóle warto tam kupować?
Dziękujemy za info.
Ania i Darek
Obserwuj wątek
    • lahminar Re: WNJ II - Meble Blach Red White 23.10.06, 13:56
      Witam Was,

miałem ta samą sytuację z Servotechem. I też korzystałem z usług firmy TMC
      (działa na licencji Black Red White) z CH Land. Zatem ode mnie groszy parę:

[Terminowosc] Zakładali do 4-5 tyg na wykonanie projektu, więc nie spodziewajcie
      się, że będzie wcześniej. Moje były gotowe tak po 4tyg ;)
      Ekipa, która montowała meble też nie miała problemów z punktualnością.

[Jakość] Jakośc koncowa wykonania bardzo dobra. Solidnie wykonane mebelki
      (miałem z MDF). Wyglądają na trwałe i zapewne są (mam je dopiero 4 miesiąc),
      przynajmniej do tej pory żadnych problemów z nimi nie miałem.

[Obsługa] Miałem stycznośc z dwoma paniami, projekt wg p.Pauliny za 1 razem
      trafił w mój gust, więc polecam ją jako projektantkę. p.Marta, która do konca
      doprowadzała projekt tez pozostawiła po sobie dobre wrażenie. Także moge polecić
      kontakt od razu z nimi.

[Zgrzyty] 4 rzeczy które zaszwankowały.
      Mozna było wyregulować dokładniej drzwiczki od szaf, zrobiłem to sam już, zajeło
      mi to 2min.
      Gdyby nie osiedlowy elektryk pewnie musiałbym doplacac za wykonanie przez niego
      pracy ktora nalezala do ekipy. Szczegół.
      Błąd w pomiarach lub brak wymiany informacji pomiędzy firmą a kierownikiem
      budowy uszczuplił mnie o 100zł.Mozna było tego uniknąć.
      Nie zamontowano mi kranu, a bo to zadanie budowlańców, a bo to i tamto.
      Nie dopilnowałem aby to było zrobione z powodu mojego braku doświadczenia w tej
      kwestii. więc proszę pilnować planow, projektów i pomiarów oraz aby nie wyszli z
      podpisanym protokołem bez zrobienia w 100% tego co mieli.

Patrząc na te zgrzyty to naprawde szczegól i jesli Państwo mieli kiedykolwiek do
      czynienia z jakimś podwykonawcą to jest to do upilnowania.

W ostatecznosci moge zaprezentowac swoja kuchnie osobiscie :)

Pozdrawiam serdecznie
      • ania-darek Re: WNJ II - Meble Blach Red White 23.10.06, 23:17
        Dzięki za cenne informacje. Nam polecono do współpracy z firmy TMC w CH land - jarka Sobeckiego. Mamy pewne zastrzeżenia co do jego fachowości. Czy ktos mial z Was z nim do czynienia?
        • lahminar Re: WNJ II - Meble Blach Red White 24.10.06, 08:19
          Czy to jest projektant? Z taką osobą nie miałem do czynienia, ale jak macie
          mozliwosc zmiany projektanta (a czemu by nie) to polecam p. Paulinę (nazwisko
          zapomniałem).
          • ania-darek Re: WNJ II - Meble Blach Red White 24.10.06, 08:38
            Tak to jest projektant. Właśnie jego nam polecono i jesteśmy ciekawi czy jest
            OK.
            • anwas2 Re: WNJ II - Meble Blach Red White 24.10.06, 11:12
              My działaliśmy z Panem Adrianem Górskim (602-372-370). Co prawda, to na codzień
              siedzi w oddziale na Pożarowej, ale mają tam sporo większą ekspozycję kuchni
              niż w landzie. Różny styl, pomysłowe rozwiązania i akcesoria, które w naszym
              przypadku sprawdzają się super.

A dodam jeszcze, że to młody człowiek z poczuciem humoru i świetnie się z nim
              negocjuje, troszki kaski zaoszczędziliśmy;)

• anwas2 Re: WNJ II - Meble Blach Red White 23.10.06, 14:06
      Witam. Powiem tak. KPK rozpoczęła współpracę z tą firmą przy okazji ogromnego
      kłopotu, jaki pojawił się z ich wcześniejszym podwykonawcą firmą Huber - Team
      (oszuści i naciągacze). To właśnie u nas robili pierwszą kuchnię i być może to
      było powodem silnej motywacji do naprawdę solidnej i estetycznej pracy. W
      niewiarygodnym tempie, bo od zmiany na zupełnie nowy projekt (przez błąd
      poprzednich nieudaczników), poprzez sprowadzenie materiałów po montaż u mnie w
      domu, w ciągu niespełna 3 tygodnie :) - podczas gdy poprzednia firma nie mogła
      się uporać z moją kuchnią przez 4 miesiące. Powiem więcej są to ludzie którzy
      wiedzą o czym mówią, mają ciekawe pomysły i rozwiązania. My jesteśmy bardzo
      zadowoleni. Muszę sie nieskromnie ;) pochwalić, że nasza kuchnia zachwyca nas i
      naszych gości.
      A i dodam jeszcze, że nie jestem w żaden inny sposób (prócz tej mojej kuchni)
      powiązana z tą firmą, czy ludźmi tam pracującymi - żeby nie było! Mówię to co
      się komu należy i tyle.

Natomiast gorąco polecam głęboko idącą ostrożność w stosunku do developera i
      sposobu rozliczania właśnie tych ich limitów. Nie dajcie się wmanewrować w taki
      układ jak my na początku, czyli na zawieranie dodatkowych umów z podwykonawcą,
      wpłacanie zaliczek, czy różnic między pracami dodatkowymi podwykonawców a owym
      limitem developera. My tym sposobem odebraliśmy mieszkanie z dużym opóźnieniem
      i jeszcze jesteśmy ładnych kilka tysi w plecy :(

pozdrawiam
      • lahminar Re: WNJ II - Meble Blach Red White 23.10.06, 14:50
        może opowiam jak to z rozliczeniem było u mnie. wspomniałem managerowi TMC
        (swoją drogą bardzo dobry kontakt z nim, p. Arkadiusz Chyliński) o umowie z
        developerem i sami dalej pokierowali sprawę. dowiedzieli się co i jak i na ile
        mają wystawić fakturę Servotechowi a na ile mi (dopłata od limitu).

Popełniłem bład wpłacając zaliczkę z własnej kieszeni, powinienem na maximum
        wykorzystać pieniądze jakie daje developer a potem sięgać do wlasnej kieszeni.
        Ale na szczescie firma wywiązała się ze swoich zobowiązań i zostałem rozliczony
        co do grosza w sposób prawidłowy.

Na Ogrodowej III gdzie mieszkam, TMC wykonało kilka kuchni o ile pamiętam, i
        żadnych skarg nie slyszalem. To tak nawiasem dodając ;)
        • anwas2 Re: WNJ II - Meble Blach Red White 23.10.06, 15:22
          Sprostowanie, bo jakoś tak niejasno napisałam.

Te stracone pieniądze, to nie wynik działania firmy TMC, ale tej pierwszej -
          Hubet Team i Servotech, (praktycznie to samo co KPK).
          W związku, że z projektem kuchni odbiegliśmy nieco od standardu developera
          wyniknęły pewne różnice cenowe. Developer (dział budowy, w zasadzie, ale to
          przecież jedna firma), zalecił zapłatę tej różnicy Huber - Team, a limit
          pozostaje po stronie Servotech. I tak zrobiliśmy. Tyle, że daliśmy się
          wmanewrować na tyle, że uczyniliśmy to przed wykonaniem usługi. jak się okazało
          podwykonawca ten wyciągnął nie tylko od nas kasę i zwiał, a my zostaliśmy bez
          kuchni, a co za tym idzie - bez mieszkania. Wielokrotne próby odzyskania
          pieniędzy od Huber Team kończą się fiaskiem, a Servotech wypina na wszystko
          d... i taka to z nimi współpraca. Dla mnie jest to poprostu kupa dziadostwa,
          cała ta developerska spółka, wraz z jej pracownikami. Dlatego wszystkich
          przestrzegam przed nimi.

A to że sie fajnie tu mieszka to już insza inszość:)
          • lahminar Re: WNJ II - Meble Blach Red White 23.10.06, 15:37
            Zgadza sie, kuchnia kuchnią inne meble innymi. Narożnika już u nich nie
            zamówiłem, a ładny był, nie powiem.
            Ponad 6 tyg czas oczekiwania troche mnie przeraził, więc hi2u - janki ;)
            • anwas2 Re: WNJ II - Meble Blach Red White 23.10.06, 18:10
              wiadomo, nigdzie nie jest idealnie, buble wszędzie się trafiają. mi się jednak
              udało i jestem zadowolona. jesne jest natomiast, że jesli ktoś ma inne
              doświadczenia z tą firmą to powinien o tym głośno mówić. gdybym wiedziała
              wcześniej co mi zmajstruje Huber z Radziem to bym ich nawet patykiem nie
              trąciła.
              pozdrawiam
    • mahony2109 Moje doświadczenie z Black Red White 23.10.06, 14:35
      Kupiłem całkiem prywatnie i nie kuchnię a regały. No ale podzielę się opinią,
      bo jestem mocno zrażony do firmy. Regały ładne. Dość rachityczne, ale
      mocniejsze niż supermarketowe, a firma ma dobra opinię więc kupiłem. No ale się
      okazało, że BRW to chyba regały dla niepiśmiennych (przynajmniej te w miarę
      tanie). Może wytrzymują bibeloty ale z książkami mają problemy. Wyginają się od
      nadmiaru itd. A już encyklopedia wielotomowa to nie na ich wytrzymałość.
      Generalnie żeby utrzymać książki potrzebowałem kupić większą ilość regałów niż
      musiałbym konkurencyjnych - torchę droższych, więc zakup się nie opłacił. A
      jeden regał wciąż się niebezpiecznie wygina w kierunku łóżka. Więc jeśli ich
      kuchnie są tak samo uniwersalne to... nie polecam :-D
      • anwas2 Re: Moje doświadczenie z Black Red White 23.10.06, 15:10
        Trzeba jednak powiedzieć, że regały pokojowe, a meble kuchenne robi zupełnie
        inny producent i materiały też inne. My również zastanawialiśmy się nad ich
        szefką rtv, ale Pan od kuchni powiedział że nam zrobi taką jak nam się będzie
        podobała i z tego samego materiału co kuchuchenne meble i jest oki.

pozdro

• mahony2109 Re: Moje doświadczenie z Black Red White 24.10.06, 09:03
          Acha, jeśli ktoś inny robi, no to chyba moja opowiastka traci znaczenie. W
          każdym razie mam nadzieję, że wykonawca od kuchennych jest lepszy.

Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka