12.06.07, 13:29
Szanowni Mieszkancy Jozefoslawia,

zastanawiam sie nad zakupem domu w Jozefoslawiu - Sloneczny Sad, dom
fantastyczny, natomiast moje watliwosci dotycza jego lokalizacji - obecnie
mieszkam na Kabatach - swietna infrastruktura, metro itd. prosze o informacje
jak Wam sie mieszka w Jozefoslawiu. Dodam ze mam male dziecko i pewnie
wkrotce bedziemy szukali dla szkraba opiekunki, pracuje w scislym centrum -
wiec sama juz nie wiem...
warto????
Obserwuj wątek
    • uzq Re: Dylemat 12.06.07, 17:59
      sprawdź w starszych postach, temat był poruszany kilkakrotnie

Tak właściwie ul. Słoneczny Sad wychodzi na Geodetów, więc niektóre problemy
      mogą Cie niedotyczyć. Zalety pewnie znasz, więc w skrócie wady (z nutką
      przesady):
      - samoloty lecą dokładnie nad Twoją głową
      -nie ma wody w kranach (latem)
      -nie ma życia społecznego
      -nie ma ulic poprzecznych (wsch-zach)
      -na ulicach pół-poł pojazdy mkną 100 kmh, a nie ma chodników; na większości
      tych ulic nie ma asfaltu, a asfalt na Wilanowskiej to prowizorka która wytrzyma
      4 lata
      - dojazd w godzinach szczytu do metra wilanów to często 40-60 min

a developer kusi:
      "Józefosław posiada wygodną i rozbudowaną infrastrukturę; sklepy, centra
      handlowe (Auchon, Leroy Merlin), budowany nowy Factory Outlet, przedszkola,
      kluby fitness, korty, stadninę koni etc. W tym roku rusza też budowa nowej
      szkoły podstawowej oraz gimnazjum. Szkoła ma być skończona w ciągu dwóch lat.
      Kolejnym etapem inwestycji będzie budowa hali sportowej oraz basenu"
    • pit2004 Re: Dylemat 12.06.07, 22:33
      mieszkam w Józefosławiu już ponad 6 lat, widzę jak się zmienia, oczywiście
      wciąż powstają nowe domy,mieszkania i robi nam się trochę ciasno, ale mimo
      wszystko niezamieniłbym Jóefosławia na żaden inny teren.
      Ostatnio zastanawiałem się nad zmianą lokalizacji i oglądaliśmy z żoną wiele
      różnych inwestycji mn. Wilanów, Kabaty, Magdalenka,Konstancin, Powsin.
      Zdecydowaliśmy kupić kolejny dom w Józefosławiu. Osiedle, które opisujesz jest
      bardzo ładne, coprawdatrochęciasno tam i brakjest placu zabaw ale zato jest
      solidnie zrobione. Mieliśmy tam też kupować dom, kiedy to osiedle budowano 5-6
      lat temu, ale wybraliśmy inny gdyż wtedy domy te w staniedeveloperskim były
      bardzo bardzo drogie (ok550 tys).
    • mim33 Re: Dylemat 13.06.07, 08:15
      Wydaje się, że za dużo wątpliwości się rodzi, a to już niedobrze... Chyba jednak
      nie zdecydowałbym się na waszym miejscu. Co nie znaczy, że chcę strasznie
      narzekać na Jozefosław - żyje mi się tu dobrze - do samolotow, wody i kilku
      innych drobnych niedogodności można się bez problemu przyzwyczaić. Jedynym
      problemem jest dojazd do wawy, też pracuję w centrum i wiem, co to znaczy-rano
      jadę przed siódmą, więc jeszcze nie jest aż tak źle, ale gdybys jeździła trochę
      później to masakra.
      Słoneczny Sad to faktycznie ładne domki i nieźle wykończone, ale przecież sam
      dom to nie wszystko - osiedle znajduje się w fatalnym miejscu, wybrać się
      stamtąd na spokojny spacer z rodziną to grubsza historia. Mam wrażenie, że skoro
      stać Was na domek tam to, za zbliżone pieniądze, jesteście w stanie znaleźć
      (nawet w samym Józefosławiu) ładne miejsce do zamieszkania w innej lokalizacji,
      tzn. gdzies blizej lasu i nie przy tak uczęszczanej ulicy.
      ja bym jednak odradzał, ale może powinny wypowiedzieć się osby ze Słonecznego
      Sadu przede wszystkim. A swoja drogą to dajcie znać, jak już podejmiecie decyzję:)
      • uzq Re: Dylemat 13.06.07, 08:58
        pod lasem ceny oszalały

ziemia za 800 zł/m
        domki na nowym osiedlu (hen za stadniną) za jakieś 200 m(nie wiem dokładnie) =
        1 200 000 zł
      • gusia785 Re: Dylemat 13.06.07, 10:34
        no nie ulatwiacie mi zadania - naiwnie sadzilam ze uslysze taaaaak dla
        Jozefoslawia. Prosze o jeszcze :)
        • agik1313 Re: Dylemat 13.06.07, 12:24
          Mieszkaliśmy na kabatach (rownież z dzieckiem ), na osiedlu Kabaty. Mieszkało
          się bardzo, bardzo, bardzo dobrze.
          Przeprowadziliśmy się do Jozefosławia mając nadzieję na zamieszkanie w cudownej
          okolicy- jeździliśmy tu rowerami z Kabat-.
          Po 1,5roku czasu mogę powiedzieć, że to nie jest to.
          *Ciasnota uliczek i brak chodnikow do pospacerowania z dzieckiem w stronę lasu
          czy Auchana,a co najgorsze to nie wszędzie jest miejsce na ułożenie chodnika dla
          pieszych. Domu nikt nie przesunie wiec nie ma się co marzyć, że chodniki będą.
          *Samoloty prawdę mowiąc coraz częściej są słyszalne, a rejsów będzie jeszcze więcej.
          *Imprezki całonocne dość huczne mnie dobijają, a w swej naiwności sądziłam że tu
          mieszkają ludzie ceniący spokoj, chcący odpocząć od zgiełku.
          *na moim osiedlu jest bardzo ciasno, nie ma jak przejechać bo miejsc
          parkingowych brakuje więc każdy staje gdzie popadnie, niech się martwi ten ktory
          wyjeżdza, nie mówiąc o zajmowaniu czyjegoś miejsca, co bywało nagminne i uciążliwe.
          *dojazd do W-wy- do przeżycia, ale o wieeeeele trudniejszy niż z Kabat,
          *opiekunki- to rownież jest problemem, bo dojeżdza tylko prywatny autobus, a
          komunikacją miejską dojedziesz tylko do pulawskiej, a na Kabatach masz metro.
          Poza tym nie masz co liczyć na tańszą opiekunkę niż w Warszawie i jest ich tu mniej.
          *Przepompowni wody jeszcze nie ma i latem jest koszmar, zwłaszcza dla osób
          mieszkających na 2 piętrze.
          *Poza tym budują tu kolejne osiedla,również mowię i Multi Hekku ktory ma mieć
          kilka pięter i obciąży znacznie Geodetow.
          Ja na Waszym miejscu nie rzucalabym się na Józefoslaw, bo nie warto, już nie.
          Za 2 lata nie będzie wolnego skrawka ziemi, tylko wszedzie osiedla.
          Jednym słowem nie polecam.

Z Kabat możecie sobie pospacerować w stronę Jozefoslawia idąc przez Las Kabacki.
          Jeśli mieszkacie w miłym miejscu kabat, to zostańcie tam. Poszukajcie na
          spokojnie sensowniejszej okolicy. Szkoda nerw.
          Aga

• owrank Re: Dylemat 13.06.07, 13:42
            nie wspomniałaś tylko o jednym: za mieszkanie w mrówkowcu na Kabatach możesz
            mieć ze dwa razy większy metraż mieszkanie, segment, czy nawet dom w
            Józefosławiu...
            W taki sposób analizując to ja mogę wskazać jeszcze lepsze miejsce do życia -
            okolice Parku Szczęścliwickiego (bliżej do centrum, tramwaje, autobusy etc.),
            tyle, że tam fajny dom kosztuje 1 mln ale dolarów a nie złotych, jak w
            Józefosławiu...
            Także w życiu niestety zawsze mamy coś za coś i jasne, ż jeżeli ktoś może
            wysupłać kilkaset tysięcy więcej na dom na Kabatach to lepiej tam mieszkać niż
            w domu w Józefosławiu...
            a BTW: czy nad Ursynowem czasami nie lata więcej samolotów niż Józefosławiem ???
    • e.chianti Re: Dylemat 13.06.07, 13:57
      Wszystko zależy od tego, jak zawsze, w jakim celu się przeprowadzasz. Jesli
      chcesz ciszy i spokoju to z pewnością jest tu większa niz na Kabatach. O
      wspomnianej Ochocie przy parku Szczęsliwickm to już w ogóle nie wspomnę -
      jednostajny szum Grójeckiej i Jerozolimskich - przez całą dobę.
      Powietrze z pewnościa dla dziecka też lepsze. Z opiekunkami, dobrymi, jest
      wszędzie problem. Da się to jakoś zorganizować.
      A jeśli chodzi o względy finansowe to sami sobie na to pytanie musiecie
      odpowiedzieć.
      My przerobiliśmy wszystkie okolice Warszawy i wybralismy Józefosław.
      Słonecznego Sadu nie polecam tylko ze względu na usytuowanie- bliskość
      Geodetów. Ale to też kwestia priorytetów.
    • witkoim Re: Dylemat 13.06.07, 14:58
      a moze czas wracać do domu ??????????? Do rodziców na gospodarkę :))))))
      • traper12 Re: Dylemat 13.06.07, 15:19
        A wracaj trollu, nikt cię tu nie trzyma ...
      • pit2004 Re: Dylemat 13.06.07, 21:26
        przesadzacie, Józefosław jest piękny i tyle - pewnie, że mam jak każdy z nas
        sentyment do tego, że kiedyś było niewiele domów, zero mieszkań, i
        spodziewaliśmy się, że tutaj powstaną same domy, ale nie ma co przesadzać,
        jedyna niedogodność to dojazd
      • gusia785 Re: Dylemat 13.06.07, 22:25
        hektarow malo...
    • macrad Re: Dylemat 14.06.07, 18:20
      Witaj,
      mieszkam zaraz obok Józefosławia, przy ul. Nefrytowej. Na osiedlu Słoneczny Sad
      mieszkają moim bardzo dobrzy znajomi i byli sąsiedzi przez sufit, i bardzo sobie
      chwalą. Jeśli (ten do kupienia) jest to domek w głębi osiedla (a taki mają oni),
      to Geodetów praktycznie nie słychać.

To prawda, w porównaniu do Kabatów Piaseczno czy Józefosław to zadupie z tzw,
      infrastrukturą raczej fatalną. Ale po jedenastu latach mieszkania w tej okolicy
      za żadne skarby bym się nie zamienił na Kabaty. Czasem jeżdże przez Las Kabacki
      na rowerze i kontrast pomiędzy, mimo wszystko, spokojem tej okolicy a szumem
      Warszawy jest ogromny. Krótko mówiąc: co kto lubi i co mu jest bardziej
      potrzebne. Jeśli chcesz mieszkać w okolicach Warszawy, ale jednak wyraźnie poza
      nią - polecam Józefosław. Ale musisz się liczyć z trudnościami dojazdu (chyba że
      na rowerze przez las) i nie-miejskością tego miejsca.

Ja się też zaniedługo przenoszę bliżej lasu, ale na tym terenie zostaję.
      • gusia785 Re: Dylemat 15.06.07, 18:16
        dziekuje wszystkim za posty. niestety nastapila nieoczekiwana zmiana planow i
        niestety odstepujemy od zakupu domu. ale strasznie mi szkoda bo juz widzialam
        sie mieszkanka Jozefoslawia.
        pozdrawiam wszystkich
        smutna gusia :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka