Dodaj do ulubionych

jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ??

IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 09:45
wczoraj wykupiłam wycieczkę na Kretę w Scanie na majowy weekend- niestety nie
było odpowiedniego hotelu w okolicach Rethymnon i musiałam wziążć w Heronissos.
Doradżcie jak zaplanować pobyt tygodniowy aby zwiedzić możliwie najwięcej -
chodzi mi o to że hotel jest we wschodniej części a podobno to wlasnnie
zachodnia jest najciekawsza. wypożyczamy samochód ale jak zrobić żeby nie
spędzić połowy urlopu na dojezdżaniu do celu. Może ktoś ma jakąś sprawdzona
fajną trasę po Krecie. Czekam z niecierpliwością.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: 10.128.131.* 06.02.02, 10:58
      Tak z ciekawości się spytam w jakim hotelu będzies mieszkać? Ja byłam 2 lata
      temu też ze Scanem w hotelu" Angelos Village".Było super! W ogóle Hersonissos
      jest śliczne.Chętnie bym tam pojechała jeszcze raz.
      • Gość: ola Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 11:31
        w grand hotel resort - ale on jest nowy więc pewno go nie znaszz , zdaje się że
        w ubiegłym roku otwarty. Powiedz jak spędziłas ten czas , czy zwiedzaliście
        wyspę. Ja się martwię że będąc w tym miejscu zeby dojechą na zachodnie wybrzeze
        braknie mi czasu , no i trzeba bedzie dodatkowe noclegi a będąc bliżej np w
        Rethymnon byłoby latwiej - co sądzisz
        • Gość: Marta Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: 10.128.131.* 06.02.02, 12:14
          Byłam na Krecie 2 tygodnie i przez pierwszy tydzień głównie leżałam na plaży
          oraz popłynęłam promem na Santorini.Na Santorini popłyń obowiązkowo.Scan ma to
          w swoich wycieczkach fakultatywnych.Wycieczka męcząca (wyjazd spod hotelu o 5
          rano,powrót o 23 )-ale koniecznie.Dopiero w drugim tygodniu wypożyczyliśmy auto
          itrochę pojeździliśmy.Jak będziesz wypożyczać samochód-to poradź się rezydentki
          co do wypożyczalni(albo najlepiej niech pójdzie z tobą)-bo możesz zostać
          oszukana.Zwiedziliśmy Heraklion i Knossos(to niedaleko ok 30 km) potem
          pojechaliśmy wzdłuż płn.wybrzeża do Rethymnon.Polecam również wycieczkę do
          Matali na południe wyspy (ok 75 km) -to dawna miejscowość hippisów z cudną
          plażą.Odradzam wyprawę do wąwozu Samaria-chyba że jesteś masochistką i lubisz
          maszerować 20 km po kamieniach w palącym słońcu.Aha jeszcze jedno-drogi są w
          bardzo złym stanie i trzeba potwornie uważać.Grecy jeżdzą jak wariaci i nie
          uznają żadnych przepisów drogowych.Po szosach łażą jak chcą i środkiem potrafią
          pędzić bydło.Jak się zbliża do zakrętu-trzeba trąbić,bo nigdy nie wiadomo co za
          nim jest.Ale generalnie Kreta jest przecudowna.Jak masz jeszcze jakieś pytania-
          to czekam.
          • Gość: ola Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 12:34
            możesz coś więcej o Santorinii, czy kupowaałaś na miejscu , jak długo się
            płynie czy jest dobrze zorganizowana czy lepiej saamemu na własna rękę. Ja mam
            niestety tydzień dlatego nie wiem czy zdażę ale tez myslałam o santorinii

a bylaś może w wiosce arolithos koło heraklitu
            • Gość: Malgosia Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: *.*.*.* 06.02.02, 15:16
              Olu, na Krecie byłam w maju ubiegłego roku również ze Scan. Spędziłam tam
              najpiękniejsze dwa tygodnie mojego życia. W Heronissos nie byłam, ale te
              wszystkie miejscowości leżą w sumie blisko siebie (oczywiście przemieszczając
              się samochodem). Ja mieszkałam w Rethymnon. Tydzień to trochę mało aby
              zwiedzić wszystko co najciekawsze na Krecie i jeszcze wybrać się na Santorini,
              jednak wyprawę na Santorini polecam. Jest to jedyna okazja aby zobaczyć tę
              niesamowitą wyspę. Płynie się 4 godziny w jedną stronę, następnie zwiedza się
              wyspę autokarem (4-5 godzin) i wraca. Do końca swojego życia nie zapomnisz
              tych widoków! Wiem, że z Heronissos też wypływają statki na Santorini tak jak i
              z Rethymnon. Wycieczkę wykup w miejscowym biurze podróży. Wyniesie dużo
              taniej. W ubiegłym roku kosztowała 23 000 drachm (230 zl) a w biurze Scanu 316
              zl. Polecem Ci również wąwóz Samaria. Specjalnie dla Ciebie wyciągnęłam ten
              temat z dołu abyś mogła sobie poczytać różne opinie. Według mnie jest to jedno
              z najciekawszych miejsc na Krecie, oczywiście poza Rethymnon i Chania - te dwa
              miasta musisz koniecznie zobaczyć. Matala też jest godna obejrzenia, ale to
              właściwie tylko plaża. Do Heraklionu nie jedź, szkoda Twojego czasu!
              Wystarczy, że tam wylądujesz na lotnisku i przewiozą Cię autokarem do hotelu.
              • Gość: Marta Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: 10.128.131.* 06.02.02, 15:58
                Właściwie wszystko o Santorini napisała ci Małgosia,ale ja jednak polecałabym
                ci taką wyprawę zorganizowaną przez Scan Holiday.Na miejscu rezydentki rozdają
                spis wycieczek i można się zapisać.Autokar z rezydentką przyjeżdża pod hotel
                ok5 rano bo o 6 odpływa prom z Heraklionu.Na promie jest super.W ogóle nie
                buja,dają pyszne śniadanie, a wieczorem w drodze powrotnej wszyscy łącznie z
                kelnerami tańczą zorbę.Na Santorini zwiedza się wszystko autokarem.Rezydentki
                Scanu są znakomicie przygotowane do wycieczek.Historię, powstanie wyspy mają w
                jednym palcu.Cały czas się opiekują grupą-ja czułam się absolutnie bezpieczna i
                zadbana.A pozatym mówią po polsku i objaśniają wszystko po polsku.A to lepsze
                niż angielsko czy niemieckojęzyczny przewodnik z kreteńskiego biura.Z mojego
                hotelu(a w hotelu byli prawie sami Polacy )wszyscy pojechali na Santorini ze
                Scanem.
                • Gość: Malgosia Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: *.*.*.* 06.02.02, 16:32
                  Olu, Marta poniekąd ma rację, ze Scanem będziesz czuła się bezpieczniej i
                  przewodnik będzie mówił po polsku. Poza tym w obecnej sytuacji, kiedy
                  obowiązuje Euro, może nie będzie takiej dużej różnicy cenowej jak w ubiegłym
                  roku.
                  • Gość: mariusz Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: 195.205.44.* 06.02.02, 17:19
                    Obecnie Scan ma oferte santorini za 77euro wiec nie jest duzo drozej. Malgosiu
                    czy bedac w rethymnon widzialas albo slyszalas cos o hotelu Macaris wlasnie w
                    Rethymnon?
                    • Gość: Anka Re: Do Oli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.02, 02:18
                      Rzeczywiście, tydzień to małe szanse na zobaczenie najpiękniejszych miejsc na
                      wyspie. Musisz wybrać albo Santorini albo leżenie plackiem na plaży. Na zachód
                      wyspy jest b. daleko a i drogi są kręte i trudne. Najcudniejsze miejsca musisz
                      zobaczyć innym razem(wioskę El Greco, Topoli, Elafonissi). Ech...
                      Rozkoszuj się białym winem i greek salad!!!
                    • Gość: Malgosia Do Mariusza IP: *.*.*.* 07.02.02, 09:25
                      Gość portalu: mariusz napisał(a):

> Obecnie Scan ma oferte santorini za 77euro wiec nie jest duzo drozej. Malgosiu
                      > czy bedac w rethymnon widzialas albo slyszalas cos o hotelu Macaris wlasnie w
                      > Rethymnon?

Mariuszu, Hotel Macaris jest poraz pierwszy w ofercie ScanHoliday. Nie mniej
                      wydaje mi się najbardziej atrakcyjny ze wszystkich hoteli. Usytuowany jest b.
                      blisko samego Rethymnon (1 km od Starego Miasta) prawie zaraz za Fortecą. Moja
                      córka pod koniec czerwca również wybiera się na Kretę właśnie ze Scanu i właśnie
                      do tego hotelu. Rethymnon znam jak własną kieszeń, więc jeśli masz jakieś
                      dodatkowe pytania, to chętnie odpowiem.
                      • Gość: mariusz Re: Do Małgosi IP: 195.205.44.* 07.02.02, 11:45
                        Ja ruszam w polowie czerwca bo juz sie na ten hotel zdecydowalem. Powiedz mi
                        jaka jest plaza w Rethymnon (piaszczysta, tloczna) bo przy samym hotelu brak
                        plazy. pisali tez cos w katalogu o zakladach przemyslowych z tej strony miasta.
                        Widzialas cos takiego?
                        Czy wynajem samochodu polecasz z biura czy zalatwic to samodzielnie, jakies
                        knajpki, ciekawe miejsca w samym Rethymnon no i ceny. Bylas na plazy w Vai albo
                        Elafonisi?
                        • Gość: Malgosia Do Mariusza IP: *.*.*.* 07.02.02, 13:01
                          O plaży w Rethymnon jest specjalny wątek (zjedź ciutkę w dół). Połowa czerwca
                          to jeszcze nie szczyt sezonu i nie podejrzewam żeby był tłok na plaży. Co do
                          zakładów przemysłowych w okolicach Rethymnon, to ja osobiście nie widziałam
                          żadnego. Rethymnon leży u podnóża gór wśród zieleni. Moja córka zarezerwowała
                          sobie pokój z widokiem na morze (jest taka opcja). Samochód wypożycz
                          bezpośrednio z wypożyczalni a nie przez biuro Scan. Będzie taniej.
                          Wypożyczalnie samochodów i skuterów są co parę metrów. Na gównym bulwarze
                          wzdłuż plaży znajdują się knajpki, puby, kawiarenki internetowe, biura podróży
                          i wypożyczalnie samochodów. Rethymnon ma przepiękną Starówkę, Port Wenecki i
                          olbrzymią Fortecę. Można tam spacerować godzinami... Jest też całe mnóstwo
                          banków i bankomatów, więc korzystaj z karty. Co do cen, to w ubiegłym roku
                          płaciło się jeszcze drachmami. W tym roku jest już Euro, więc nie mam pojęcia
                          jakie są teraz ceny. Jednak w drachmach wszystko było dość tanie (butelka wody
                          mineralnej 120 drachm, dobre piwo zachodnie- 200 drachm, duża butelka Fanty lub
                          Coli - 200 drachm, w restauracji jest dużo drożej: posiłek ok. 2000 drachm,
                          long-dring - 1200 drachm, mrożona kawa - 800 drach, piwo - też coś koło tego,
                          godzina w kawiarence internetowej - 800 drachm, ale oni liczą w zależności od
                          spędzonego czasu).
                          • Gość: Marta Re: Do Mariusza- IP: 10.128.131.* 07.02.02, 13:37
                            Co do wypożyczania samochodu na Krecie-radziłabym się poradzić rezydenta Scana
                            co do wypożyczalni albo poprosić żeby poszedł z tobą.Moja sąsiadka z hotelu
                            tego nie zrobiła,poszła do pierwszej lepszej wypożyczalni w Hersonissos i
                            została potwornie oszukana.Tak więc -bądź ostrożny.
                            • Gość: ola Re: Do Mariusza- IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 08:20
                              a ktoś tu pisał że Grecy nie oszukują i sa uczciwi
                              • Gość: Malgosia Re: Do Oli IP: *.*.*.* 08.02.02, 09:36
                                Bo naprawdę Grecy są uczciwi i przyjaźni, ale niestety zawsze znajdzie się
                                jedna czarna owca w stadle. W ciągu moich kilku podróży po greckich wyspach
                                nie przydarzyło mi się nic przykrego, a wręcz przeciwnie zawsze spotykałam się
                                z wielką serdecznością, uprzjmością i uczciwością, i czułam się tam b.
                                bezpiecznie.
                    • Gość: Regis Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 09:44
                      Gość portalu: mariusz napisał(a):

> Obecnie Scan ma oferte santorini za 77euro wiec nie jest duzo drozej. Malgosiu
                      > czy bedac w rethymnon widzialas albo slyszalas cos o hotelu Macaris wlasnie w
                      > Rethymnon?

Widze , ze szukasz dalej ;-)
                      Hotel Macaris zostal wybudowany w 1990 roku ale w 2001 przeszedl gruntowny remont
                      i .... wskoczyl w oferte tegoroczna Scanu . Przesylam Ci link :
                      www.greekhotel.com/crete/rethymno/macaris/home.htm Mozesz tam dowiedziec sie
                      troche wiecej o tym miejscu i poogladac pare fotek. Mysle ,ze to lepsze niz Twoj
                      poprzedni typ-Golden Sun. Pozdrawiam .
                      • Gość: Malgosia Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: *.*.*.* 08.02.02, 10:48
                        Redis, moje gratulacje, strona www, którą podałeś jest świetna. Na
                        www.greekhotel.com/crete/rethymno/home.htm jest dużo wypożyczalni samochodów i
                        nawet lokalne biuro podróży, z którego cały czas korzystałam (Klados Travel).
                        W biurze tym pracuje przemiła (i prześliczna!) agentka Agela, która zajmuje się
                        wszystkim b. profesjonalnie.
                        • Gość: Regis Re: Do Malgosi IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 13:15
                          Dzieki Malgosiu za uznanie ;-)
                          Poswiecilem sporo czasu ( gotowki przy okazji tez ) na przeszukiwanie sieci .
                          Jesli potrzebowalabys czegos , napisz rowniez na maila : regis1@interia.pl.
                          Służe chetnie pomocą. Pozdrowionka.
                          Regis ( nie Redis) A moze wiesz ,komu zawdzieczam taki login ???
                          • Gość: Malgosia Re: Do Regis IP: *.*.*.* 08.02.02, 13:53
                            Podejrzewam, że jest coś związane z Sapkowskiem, Wiedźminem, Fantasy? Podkieruj!
                            • Gość: bigo Re: Do Regis IP: *.astermedia.pl 08.02.02, 21:53
                              W ciągu 7 dni w Hersonisos pojedź do:
                              VAI - wspaniała plaża,
                              AQUA park - wspaniała zabawa,
                              SANTORINI - obowiązkowo,
                              a pozostałe 3-4 dni balety, kolacyjki i wino greckie !!!
                              • Gość: Anka Re: Do Oli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 02:05
                                Vai jest zdecydowanie przeklamowana. O tłoku nie wspomnę a wszystko po to, by
                                zobaczyć kilka palm w nie najlepszym zresztą stanie. Ale... jak chcesz.

P.S. Nie sugeruj się jednym postem, że Grecy oszukują, bo to wyjątek. Wszędzie
                                się to może zdarzyć! W Szwajcarii też może coś zginąć.
                                Grecy to najcudowniejszy naród pod słońcem!!! Wierz większości!
                            • Gość: Regis Re: Do Malgosi IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 09:54
                              Gość portalu: Malgosia napisał(a):

> Podejrzewam, że jest coś związane z Sapkowskiem, Wiedźminem, Fantasy? Podkieruj

Zgadłaś , a w szczegolnosci wiąze sie z Sagą o Wiedzminie. Regis byl jednym z
                              przyjaciol Geralta ( Wiedzmina) Pomagal mu w odnalezieniu Ciri. Ale to historia
                              nie na te forum. Jesli lubisz "Sapka" zapraszam do dyskusji w inne miejsce (konto
                              podalem wczesniej) ;-)) Pozdrowionka.
    • Gość: kaes Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: 195.136.36.* 09.02.02, 14:04
      Hersonissos to bardzo dobre miejsce do robienia wypadów zarówno na wschód, jak
      i na zachód wyspy. Ja byłem w ubiegłym roku z Neckermannem w Anisarras (2km od
      H.). Znając niemiecki lub angielski, lepiej (czytaj : taniej) jest wynająć
      samochód samemu (jeśli jazda ma być przyjemnością to koniecznie z klimą), można
      stargować nawet 20-25% ceny. Po dłuższym targowaniu wynająłem HUNDAYA ATOSA z
      klimą na pięć dni za 45.000 drachm. W tym czasie zjeździłem z rodzinką jakieś
      1200 km (benzynka była ciut tańsza niż w Polsce).
      Moje sprawdzone propozycje, to :

Dzień 1 - Heraklion + Knossos (z obowiązku, ale bez nadmiernych fascynacji)-
      1/2 dnia. Koniecznie płaskowyż LASITHI - niedaleko od H.- objechałem dookoła
      przejeżdżając przez niezapomniane w swoich klimatach greckie wioski - kolejne
      pół dnia.

Dzień 2 - Rethymnon i Hania - te dwa miasta trzeba zobaczyć. Nie mają nic
      wspólnego z typową grecką zabudową z niedokończonymi (ze względów podatkowych)
      betonowymi domami. Jak ktoś widział włoskie (Wenecja) lub istrijskie (Rovinj,
      Porec) miasta to wie o co chodzi.

Dzień 3 - Vai. Warto wyjechać z rana (dość daleko) i urządzić sobie dzień
      plażowy w tej wyglądającej jak ze starej reklamy batonu Bounty zatoczce
      (nawiasem mówiąc tam właśnie nakręcono tę reklamę). Po drodze przepiękne
      widoki, a wracając można zobaczyć Sitię (niekoniecznie) lub odbić kilkanaście
      kilometrów od głównej trasy i odwiedzić najcieplejsze miasto w Europie -
      Ierapetrę.

Dzień 4 - Spinalonga. Trzeba dojechać (niedaleko od H.) do Agios Nicolaos,
      stamtąd parę kilometrów do Eloundy, gdzie za 1500 drachm od osoby, stateczkiem
      na "wyspę trędowatych" - Spinalongę. Ciekawa, niezbyt forsowna wycieczka. W
      okolicy jest też parę wartych obejrzenia z bliska klasztorów.

Dzień 5 - Wąwóz SAMARIA. Nie zdecydowałem się na całe 18km wąwozu, bo to można
      zrobić praktycznie tylko wykupując zorganizowaną wycieczkę z dowozem na
      początek i odbiorem na końcu wąwozu. Dojechałem samochodem do Hora Sfakion
      (drogi tej nie da się zapomnieć do końca życia - max adrenaliny z leżącymi w
      przepaściach wrakami spalonych samochodów), gdzie trzeba zostawić auto i dalej
      promem (piękne widoki zupełnie niedostępnego południowego wybrzeża Krety) do
      miejscowości Agia Roumeli, w której znajduje się południowy kraniec Samarii.
      Ostatni prom z Hory Sfakion odchodzi koło południa, więc trzeba wyjechać dość
      wcześnie. Z Agia Roumeli można w ciągu niecałej godziny (około 4 km) dojść do
      najbardziej osobliwego miejsca w całym wąwozie - Żelaznych Wrót, miejsca w
      którym skalne ściany wąwozu zbliżają się do siebie na odległość zaledwie paru
      metrów. Powrót tą samą drogą. Ogółem wielka kupa wrażeń.

Mam nadzieję, że moje wskazówki natchną Cię do ułożenia własnego programu
      zwiedzania, który zapewni Ci maksimum satysfakcji z pobytu na tej pięknej
      wyspie, czego Ci serdecznie życzę - kaes.

PS. Będąc na Krecie przegapiłem Matalę, ale z pewnością jeszcze to kiedyś
      nadrobię. W czerwcu 2001 przelicznik dla waluty wynosił ok. 100 drachm za 1 zł,
      w H. jest kilka bankomatów, gdzie taniej można było pobrać drachmy na kartę,
      niż wymieniać dojczmarki, ale ten problem znikł od 01.01.2002.
      • Gość: ola Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 14:34
        dzięki super to opisałes a byłes może w wiosce arolithos obok Heronissoss ??
        • Gość: Bela Re: jak zwiedzić Kretę jak się mieszka w heronissos ?? IP: 192.168.7.* 15.02.02, 14:13
          A oto moje kilka słów o Krecie:
          Koniecznie trzeba zobaczyć:
          1.Knossos
          2.wąwóz Samaria
          3.Santorini - bardzo urokliwa wysepka, ale pół dnia na niej (a tak przeważnie
          oferują lokalne biura podróży) to zdecydowanie za krótko.
          4. miasta:Rethymnon i Chania
          5. Rejony na pólnocnym zachodzie wyspy - widoki: cudo!!!
          Vai odradzam zdecydowanie, no chyba że lubicie smażyć się na plaży w
          towarzystwie
          1000000 osobników. Reklamy wspominają coś o raju. Owszem są tam palmy, ale to
          wszystko.
          Przede wszystkim trzeba wypozyczyć samochód i samemu wyruszyć na odkrywanie
          Krety. Każdy przecież szuka czego innego.
          Miłego wypoczynku!!!

PS. Mieszkałam w okolicy Hersonissos. To najlepsza baza wypadowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka