Dodaj do ulubionych

Pytanie do bywalców i znawców KRETY

IP: *.acn.waw.pl 16.03.10, 13:01
Witam!
Mam pytanie do bywalców, znawców i miłośników Krety - który rejon
jest bardziej urokliwy - w obrębie Chanii, czy Heraklionu? Mam na
myśli samodzielne zwiedzanie samochodem i zastanawiam się, który
rejon bardziej zaskoczyłby mnie swoim niepowtarzalnym krajobrazem,
dzikimi plażami, urokliwymi zatoczkami..
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.10, 13:19
      Zdecydowanie Chania i jej okolice...
      • arnika15 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 16.03.10, 13:35
        Kreta Zachodnia, ok. Chanii.
    • Gość: Ted2222 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 14:23
      Do zwiedzania zachodniej Krety wygodne lokalizacje to Rethmnon ( wybrałbym to
      waśnie miasto)lub Chania.
      Natomiast w czasie zwiedzania wschodniej części wyspy " bazowałem" w Agios
      Nicolaos ( piękne miasteczko) a w zasięgu są Irapetra i wysepka
      Chrisi, Spinalonga, plaża Vai "pod palmami", monastyry Toplou i
      św. Jerzego , Malia, Sitia, Elunta.
    • very_famous Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 16.03.10, 14:48
      Kreta zachodnia ma więcej znanych pięknych plaż za to w części środkowej i
      wschodniej jest więcej wykopalisk. Gdybym miała pojechać tam kolejny raz
      wybrałabym raczej środek i wschód.
      • des4 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 16.03.10, 14:50
        południe i wschód, od Matali po Vai/Sithię...

podstawową zaletą jest relatywnie niewielkie zagęszczenie
        turystycznej stonki
    • chiara76 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 16.03.10, 15:25
      Chania i Kreta Zachodnia jest bardziej "dzika". Jednak powiem tak, jakbym miała
      wybierać miejsce pobytu jako miejsce , z którego chcę odbywać różne wyprawy, to
      wybrałabym na pewno środek Krety bardziej, właśnie Hersonissos chociaż akurat
      niekoniecznie bardzo blisko samego miasta.
    • prawdziwy_jaari65 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 16.03.10, 18:52
      Zdecydowanie okolice Chanii lub Kissamos.
      Świetna baza wypadowa do zwiedzania zachodnio-południowej części
      wyspy.
      Zdjęcia z Krety na mojej stronie.
      Pozdrawiam.
      • Gość: mademoiselle gonia Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY IP: *.acn.waw.pl 16.03.10, 19:41
        Właśnie o to mi chodziło, co jest widoczne na Twoich zdjęciach!!
        dzięki:)
        • prawdziwy_jaari65 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 16.03.10, 22:36
          Bardzo się cieszę, że zdjęcia się przydały.
          Pozdrawiam i życzę udanego pobytu na Krecie :-).
    • Gość: J Ani ten, ani ten IP: *.bagu.cable.ntl.com 17.03.10, 12:16
      Polecam inna lokalizację. Elafonissi, genialna plaża na południu
      wyspy. Miejsce naprawdę urokliwe, przywodzi na mysł atole z
      Pacyfiku. Jest tam nawet różowy piasek.
      • Gość: Janusz Re: Ani ten, ani ten IP: *.bagu.cable.ntl.com 17.03.10, 12:27
        Względnie Gramvoussa, i to jest na północy.
        Ale generalnie na Krecie mnóstwo jest miejsc urokliwych...

• Gość: Jacek Chania IP: *.bagu.cable.ntl.com 17.03.10, 12:32
          A sma Chania, to tez bardzo piękne miejsce, wytwór kilku kultur.
          Port w Chanii, to satły obrazek, jedna z wizytówek Krety.

Jacek
          www.lato365.pl
      • gringo68 Re: Ani ten, ani ten 17.03.10, 14:15
        elafonissi jest na zachodzie, nie na południu...
        • Gość: Jacek Re: Ani ten, ani ten IP: *.bagu.cable.ntl.com 18.03.10, 11:26

Jest na południu i jest na zachodzie jednoczesnie. Jak tu ktos
          napisał, to południowy-zachód.
      • simon_r Re: Ani ten, ani ten 18.03.10, 10:09
        Autorka chce ZWIEDZAĆ SAMOCHODEM!!
        Elafonissi jest piękną plażą ale połązoną na samym południowo zachodnim cypelku
        Krety.. raczej miejsce do dojechania niż baza wypadowa:)
        Jako baze wypadową do zwiedzania warto wybrać coś na północy z łatwym dostępem
        do National Road np. Rethymnon.
    • bah77 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 17.03.10, 13:48
      Zachód Krety wygląda tak:

www.wolf-5.cyberdusk.pl/ubileones/2002_kreta/index2.html

Pzdr

bah77
      • mariola-m3 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 17.03.10, 21:51
        My lecimy tam w środku sezonu, ale mam nadzieję, że nie będziemy rozczarowani.
        Na pobyt wybraliśmy Rethymnon-chyba niezbyt popularne miejsce wśród Polaków-jako
        bazę do zwiedzania zachodniej Krety. Czytając twoją relację już chciałoby się
        tam być.
        • Gość: d.biel Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY IP: *.chello.pl 18.03.10, 08:39
          Wbrew pozorom w Rethymnonie na każdym kroku można usłyszeć polski język. Miasto
          cudowne. Spędziliśmy tam wspaniałe dwa tygodnie w ubiegłym roku. Można godzinami
          włóczyć się uliczkami starówki, przysiąść w jakiejś uroczej kafejce. No
          zazdroszczę po prostu :-)
          I masz rację, ze to świetna baza wypadowa na zwiedzanie zachodniej i południowej
          Krety.
          Pozdrawiam
          • Gość: zeus Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.10, 17:19
            Ulokuj sie w Georgioupoli lub w pasie hoteli na wschod od tego miasteczka.
            To idealne miejsce jako baza do obiazdow interesujacych Cie miejs.
            Wszystkie ciekawe miejsca ladnie sfotografowane przez goscia (nicka nie
            pamietam) i jeszcze troche beda latwo dostepne.
            Nie lokuj sie na skraju wyspy (Kissamos itd.). Wprawdzie jest blisko do
            Elafonisi, Balos, Gramvousy, Falasarny lecz daleko do innych rownie pieknych
            miejsc (Aptera, Chora Sfakion (piekna i troszke grozna droga), Wawozow
            oddzielajacych rejon Plakias, Matale i co tam sobie wynajdziesz w przewodnikach.
            Nastaw sie na zwiedzanie tylko polowy wyspy. Calej wyspy nie zjezdzisz a jesli
            tak to bedzie to obiazd po lebkach.
            Kreta to nie jest mala wysepka. Trzeba pamietac ze w tym wypadku gdy startujesz
            z punktu A do punktu B czeka Cie odwrotna podroz z punktu B do A. Przemnoz czas
            przejazdu ze srednia predkoscia samochodu jadacego w gorskich warunkach przez
            ilosc kilometrow do pokonania.
            Bedziesz wiedziala o czym pisze.
            Ze swej strony na pierwszy raz proponuje rejon zachodni.
            Uwagi do zdjec.
            Pominales piekno wawozow i grot (przy drodze do Elafonisi w wawozie Topolia jest
            ciekawa i latwodostepna grota sw. Zofi).
          • mariola-m3 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 19.03.10, 21:55
            Kiedy rezerwowałam wczasy w biurze podróży pani agentka powiedziała mi, że
            zachodnia Kreta jest dobra dla emerytów.Do emerytury jeszcze mi daleko więc
            gdyby nie to forum to pewnie wtedy zmieniłabym zdanie i wybrała przeciwny
            kierunek. Mam nadzieję, że intuicja i wiedza tu zdobyta mnie nie zawiodą i że po
            powrocie stwierdzę, że był to najlepszy z możliwych wyborów czego i tobie życzę.
            • jacek1f Mariolu - ta wspaniala agentka mialal na mysli 20.03.10, 10:27
              pewnie dyskotekowe korporacje w okolicach centrum i polnocy, czyli Herso i Mali i okolice, pelen pijanych Angoli, wyjace skuterami i muza umpaumpa do 5 rano...

To juz wole emerycki:-)) Zachód.
        • bah77 Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 18.03.10, 19:51
          > Czytając twoją relację już chciałoby się tam być.

Mariolo, rozumiem Cię, bo relacja jest świetna, choć... nie moja,
          niestety.

Pzdr

bah77
    • barbelek Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY 18.03.10, 22:07
      Wschód, zachód, północ czy południe Krety? Która część piękniejsza? Do której najbardziej warto pojechać? Naprawdę cholernie trudne pytanie. Elafonissi piękne, Balos-cudowne. Ale oglądanie gwiazd i drogi mlecznej o północy we Frangokastello i snucie dyskusji o podróżach kosmicznych z synami- bezcenne (nawiasem mówiąc nigdzie na Krecie nie ma takiego widoku nocnego nieba jak właśnie na południu). A trasa z Frangokastello do Kalikratis- extreme (droga do Sfakii, czy ze Sfakii do Aradeny to pikuś jest:). A przejazd z Północy na południe przez Anogię, obserwatorium astronomiczne na Skinakas i dalej górską granią po szutsze do Gergeri, wszamanie rybki w Zaros przy jeziorku Botomou też warte grzechu (stąd już tylko rzut beretem do Gortyny). A chwile zadumy na cmentarzach w Maleme i Soudzie? A na wschodzie widok z drogi na zatokę Mirabello i Spinalongę i spędzenie choć godzinki na Wyspie Trendowatych, a plaża przy ruinach starożytnego miasta Itanos tuż przy znanej i obleganej Vai. A taka piękna i mało wymagająca (a fajnie opisana w Marco Polo) trasa właśnie z okolic Rethymno: Rethymno- Maroulas-Moni Arkadi-Eleftherna-Margarites-jaskinia Melidoni. I w końcu przy Rethymno opuszczona wioska Mili i tamtejsza tawerna.Tak- dla mnie każda częśc Krety jest cudna i warta obejrzenia. Ale na Boga- cała Kreta nie na jeden raz.
      • Gość: mademoiselle gonia Re: Pytanie do bywalców i znawców KRETY IP: *.acn.waw.pl 19.03.10, 00:05
        Dzięki wszystkim za rady, decyzja podjęta - zachód.

do Barbelek - nigdy nie użyłam słów, że chcę zwiedzić Kretę 'na
        jeden raz', co zasugerowałeś w ostatnim zdaniu (?!)
        Dwa lata temu byliśmy na Zakynthos - wyspie która w porównaniu z
        wielkością krety jest mikroskopijnym jej odłamem ;), wtedy
        wypożyczyliśmy jeepa jimny i przez dwa tyg. wchłanialiśmy jej uroki,
        odkrywaliśmy zapomniane wioski, tawerny, powracaliśmy w ulubione
        miejsca. Zante zwiedzieliśmy 'na jeden raz', natomiast gigantycznej
        Krety absolutnie tak się nie da poznać w 14 dni, stąd zresztą
        pytanie - wschód, czy zachód..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka