karolinakarola1 26.04.16, 12:50 mamy kilka dni wolnego i chcemy skoczyć na kilka dni do Wiednia. Nie byliśmy jeszcze na Praterze? Warto? Fajny park rozrywki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aseretka Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 15:16 Fajny, jak na pierwszą wizytę w którymś z theme parks Widywałam lepsze np. Europa Park www.europapark.de/en czy Haide Park www.heide-park.de/ Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 17:49 Moim zdaniem zdecydowanie PRZEGRYWAJĄ z Praterem. Atrakcji na Praterze jest tyle, co w innych parkach, płaci się tylko za to, z czego naprawdę się skorzysta, co nie powoduje kolejek. I oszczędza się sporo kasy Prater ma tradycję parku rozrywki sięgającą 200 lat, czegoś takiego jak Riesenrad nigdzie indziej nie ma. Ponadto Prater to nie tylko wesołe miasteczko, to ogromny zielony park obok niego, stadion piłkarski na Euro, wiele innych atrakcji w sercu Wiednia !!!! Odpowiedz Link
aseretka Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 19:08 Cały Prater to duży park ale lunapark ściśnięty jest na małej powierzchni. A riesenrad to popularne "diabelskie koło", www.prater.at/Attraktionen/ których pełno w wesołych miasteczkach, np. słynne jest w Londynie: avelinatravel.blogspot.com/2014/11/london-eye-diabelski-myn-w-londynie.html Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 22:27 To już twoja opinia... Zawsze znajdzie się jakiś malkontent... Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 22:37 Riesenrad to nie jest zwykłe "diabelskie koło", to jest żywa historia Wiednia, to jest wzór dla wszystkich tego typu urządzeń na świecie !!! Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 22:39 Heide-Park czy Europa-Park, czy inne parki rozrywki sa tylko naśladownictwem Prateru... Czy kopia, klon, nawet z bajerami, może wygrać z oryginałem ??? Odpowiedz Link
jusytka Re: Prater na Majówkę 27.04.16, 06:48 Wisłok, a czy byłeś kiedykolwiek w Heide Parku? Ja wprawdzie widziałam Prater z okna autobusu, ale myślę, że podobnie jak Tivoli w Kopenhadze nie ma co porównywać do ogromnych parków rozrywki typu Heide Park , Gardaland, czy Europapark Owszem są klimatyczne z tradycjami położone w pięknych miejskich parkach, ale to tylko miejskie lunaparki, a nie parki rozrywki z prawdziwego zdarzenia, w których płacisz za wstęp i korzystasz ze wszystkiego bez ograniczeń Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 27.04.16, 07:10 Najpierw wypadałoby odwiedzić Prater, żeby potem pisać, że to jest miejski lunapark nie z prawdziwego zdarzenia. Odpowiedz Link
jusytka Re: Prater na Majówkę 27.04.16, 09:28 Czyli nie byłeś, no i wszystko na ten temat. W przeciwieństwie do Ciebie nie oceniam... Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 27.04.16, 16:17 Jak to nie ? Powyżej oceniłaś Prater bardzo negatywnie widząc go tylko zza szyb autobusu Odpowiedz Link
aseretka Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 20:24 Trochę źle się wyraziłam w poprzednim poscie... Prater warto odwiedzić przy okazji, jeśli się jest w Wiedniu. Jednak rozczarowuje, jeśli było się wcześniej w innych parkach rozrywki. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 22:30 A dlaczego rozczarowuje ? Na pewno nie jest "ściśnięty", bo żeby poznać i skorzystać z atrakcji całego wesołego miasteczka potrzeba dobrych kilku godzin. Czekam na dalsze straszne minusy Prateru Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 23:41 Wesołe miasteczko jest specyficzne, ktoś może wybrzydzać na kiczowate dekoracje, ale to jest koloryt tego miejsca. Prater od 200 lat jest AUTENTYCZNYM miejscem rozrywki Wiedeńczyków i turystów. To jest miejsce z duszą, miejsce relaksu z tradycją. Moim zdaniem te nowoczesne parki rozrywki przy Praterze są tylko skarbonkami do zarabiania kasy, to już nie jest ta sama atmosfera. Oczywiście gusty są różne Ja w każdym razie bronię Prater i nigdy się nie spotkałem z negatywnymi opiniami na jego temat wśród rodziny i znajomych. Słowa krytyki przyjmuję, prawdziwa cnota krytyk się nie boi Odpowiedz Link
aseretka Re: Prater na Majówkę 27.04.16, 09:33 Dlaczego rozczarowuje? Przede wszystkim, jak napisałam ściśnięty jest na niewielkiej powierzchni. W soboty i niedziele panuje tam niesamowity tłok i dosłownie unoszą się tumany kurzu. Co do ceny, to też należy brać ją pod uwagę. Bilet na jedną atrakcję, to wydatek 3-5 euo (takie ceny były przed 11 laty, gdy ostatnio byłam na Praterze). Licząc średnio 4 euro, to przy skorzystaniu z 10 atrakcji wydasz na osobę 40 euro, czyli mniej więcej tyle ile kosztuje całodzienny bilet do innych lunaparków, a cały pobyt na Praterze zamknie się góra w 4 godzinach. Pozostałą część dnia można oczywiście spędzić na spacerze po ogromnym parku. Masz oczywiście rację, dekoracje są kiczowate, ale można uznać to za urok Prateru. Natomiast jeśli chodzi o riesenrad to słabo zapoznałeś się z przytoczoną pezez siebie stroną www. "Tego rodzaju koła widokowe zbudował Basset – z końcem XIX wieku był to wielki hit – także w Chicago, Londynie, Blackpoolu i Paryżu". Owszem, jest on historią Wiednia, ale także i stanowi historię Londynu, czy innych miast. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 27.04.16, 16:23 Nie zgadzam się z tymi opiniami, nie ma ścisku, teren jest duży, na pewno nie ma kurzu, ani trochę kurzu. Dlaczego ludzie mają płacić ekstremalnie drogie bilety wstępu do parków rozrywki, stać w kolejkach do kasy,a potem stać w kolejkach do poszczególnych atrakcji, no bo jak zapłacili, to muszą każdą wypróbować ? Dla mnie nie ma to większego sensu. Zwykle spokojnie wystarczy komuś kilka atrakcji i będzie szczęśliwy. Nie będzie siedział cały dzień w parku rozrywki, wystarczy kilka godzin. Tak jest na Praterze, nie ma kolejek, atrakcji jest mnóstwo i to mi BARDZO się podoba. Co do Riesenrad, to ten wiedeński był wzorem dla sporej części Europy i co najważniejsze dalej funkcjonuje jako miejsce kultowe, na pewno Riesenrad we Wiedniu bije na głowę popularnością inne koła Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 17:51 Oczywiście że warto i nawet trzeba będąc we Wiedniu. Jest to absolutna rewelacja, a inne atrakcje Wiednia też nie są kulawe Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 26.04.16, 22:52 Polecam bardzo fajne informacje: www.wien.info/pl/sightseeing/prater www.wien.info/pl/sightseeing/prater/prater-today Odpowiedz Link
basiula8 Re: Prater na Majówkę 28.04.16, 13:11 Ja lubie Prater. W ogóle swego czasu zwiedziliśmy z rodzina większość europejskich parków rozrywki. Każdy ma swoje preferencje. Dziaciaki jak były małe to lubiły DisneyLand i Legoland. teraz to już nastolatki więc raczej wola Heide-Park. W sumie najlepiej zobacz co piszą o poszczególnych parkach, noclegach i biletach na parkmania.pl. Tam mają wszystko zebrane w jednym miejscu. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 28.04.16, 22:35 Austria to nie tylko Prater: www.austria.info/pl/aktywnosci/dla-rodzin/parki-rozrywki Moim zdaniem te inne parki rozrywki Prater pozostawia daleko w tyle, no ale to jest kwestia gustu Odpowiedz Link
jusytka Re: Prater na Majówkę 29.04.16, 09:36 Gustu, który się wyrabia po tym jak się ma jakieś porównanie.... Poza tym wiem po sobie że dany park rozrywki inaczej postrzegamy my, inaczej małe dzieci, a jeszcze inaczej młodzież, zwłaszcza taka, która trochę tych parków ma na koncie i oczekuje większych wrażeń.... Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater na Majówkę 29.04.16, 16:50 To wiadomo, że tak jest, jak piszesz. Ale przynajmniej zrobiła się zażarta dyskusja i forum się ożywiło Odpowiedz Link
wislok1 Czeski Prater we Wiedniu 19.03.17, 12:53 W stolicy Austrii jest mały park rozrywki, kiedyś bardzo lubiany przez mieszkających we Wieniu Czechów i dlatego nazwany Czeskim Praterem... www.wien.info/pl/locations/the-bohemian-prater Po czesku o czeskim Praterze: cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6hmischer_Prater Filmik: Böhmischer Prater Wien Odpowiedz Link
wislok1 Prater kulinarny 24.05.17, 21:18 No, trochę to naciągane, bo moim zdaniem kulinarnie Prater to masówka dla turystów... Ale może spróbuję tej golonki... www.schweizerhaus.at/ www.wien.info/de/sightseeing/prater/kulinarischer-prater Odpowiedz Link
wislok1 Re: Prater kulinarny 11.06.17, 15:05 Jest polska wersja www.wien.info/pl/sightseeing/prater/culinary-prater Odpowiedz Link