Dodaj do ulubionych

Rejs statkiem po wyspach+pobyt

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.10, 08:24
Przeglądając oferty takich biur jak Itaka, Rainbow czy Triada natknelam sie na ciekwa propozcje wycieczki rejs po wyspach i ladach greckich (tazke przystanek w tureckim Kusadasi). Nie ukrywam ze opcja mi sie bardzo spodobala jednak doliczjac wszytki koszty razem z euro wyszlo ok 6500zł na osbobe. Wydajemi sie się ze to za drogo? Myśle ,że w biurach ta oferta jest pierwszy raz ale moze ktoś kiedyś z jakiś innych biur skorzystał z takiej bądź pdobnej opcje i dlateto mam pytanie czy naprwde wychodzi tak drogo. Mankametem tej wycieczki jest jeszcze fakt,że w cześci pobytowej w triadzie jest najlepszy wybór bo są to hotele na Zahyntos natomiast w Rainbow i Itace część pobytowa jest na peloponezie w jakiś małych miescowościach z brzydkimi plażmi. Jak ktoś jeszcze zauważył w inych biurach taką opcje wycieczki proszę o info.
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.10, 09:55
      Spojrzałem na opis wycieczki w Triadzie i pytanie jakie mi sie nasuwa to jaki sens ma pływanie pomiedzy Zakynthos, Mykonos, Rodos i Kreta (w opcji tez Santorini) wszystko w 7 dni? Rozrzut geograficzny niesamowity. Na wiekszość wysp czas wolny to raptem parę godzin czyli większość tych 7 dni będzie spędzona na statku tzn w ciągłej podróży. Na każdej z tych wysp można spokojnie spędzić nie nudząc sie dłużej niz 7 dni. A jak sie chce sie miec rejs to sie wybiera lokalne promy i objeżdza (opływa) okoliczne wyspy. Z samego np. Rodos jest tyle mozliwosci rejsow statkiem samodzielnie i zorganizowanych ze głowa boli - Symi, Chalki, Turcja, Kastellorizo, Tilos, Karpathos, Nissyros oraz Kos i wyspy koło Kos.
      • simon_r Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt 09.12.10, 11:16
        w rejsy takie to zabierają się Japończyki i Amerykanie próbujący zwiedzić Grecje w tydzień.... siedzą sobie an takim statku, jedzą, bawią w kasynie czy dyskotece a jak zawiną do portu to wylegają jak szarańcza na kilka godzin robiąc wielki tłok na starówkach.
        Moim osobistym zdaniem tego typu wycieczka to jakiś koszmar. Dużo taniej i przyjemniej jest polecieć do Aten wsiąść na prom i samemu powłóczyć się po ciekawych miejscach. Znalezienie noclegu i transportu na wyspach nie jest zwykle żadnym problemem już porcie.
      • Gość: kasika Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.10, 11:40
        Mam podobne zdanie jak mmm.
        Na pierwszy rzut oka, to wydaje się to fajne, ale jak przyjrzeć się bliże tej ofercie to w zasadzie to takie "liźnięcie" tych wysp. Przecież w takim tempie to nawet dobrze portu się nie zwiedzi a co dopiero wyspę!
        Czy warto na teki rej się pisać, to zależy czego się chce. Czy tylko pochwalić się przed znajomymi/rodziną "byłam tak i tam...." czy faktycznie chce się zobaczyć i zwiedzić dane miejsce.

• Gość: Kora Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.10, 12:21
        Niestety ale nie moge planowac nawet 2 tygodni urlopu wiec jak jest okazja kupuje last minute i jade. Po prostu cieżko mi nawet o wybłganie tygodnia urlopu wiec zachowuje sie jak Ci Amerykanie cz Japonczycy, którzy chca szybko zwiedzic w tym przypadku Grecje. Czytalam godz zwiedzania i tez wydajemi sie ze to hardor, ale na organizowanie wyjazów od poczatku do końca nie mam czasu ani cierpliwości. Wole wypocząć ze swiadomoscia,ze wiem gdzie bede spać i co bede jesc. Plnowanie mam w pracy wiec na wyciecce sie chce kompletnie wyluzować w szczegolnosci ze takie organizwoanie wszytkiego (transport+nocleg+wyżywienie) nie rzadko wychodzi drożej. Wiem zaraz mnie okrzykniesz ze nie umiem podrozowac to fakt ale odpoczynek mi sie nalzy. Dziekje za Wasze opninie bede se jeszcze grubo na tym zasanowiać. Moze jak zobaczyc inną jakąs fajna oferte ze zwiedzaniem wysp ale zoorganizowane bylabym wdzieczna za info.
        • Gość: mmm Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.10, 13:19
          No tak, ale taki rejs trudno nawet przy najszczerszych chęciach nazwac "zwiedzeniem Grecji" bo Grecji to Ty prawie wcale nie zobaczysz skoro większośc czasu spędzisz w pływającym hotelu. Owszem pływanie po morzach jest dość "greckim" zajęciem, ale chodzi tu raczej o "folklor" związany z pływaniem greckimi promami, a nie statkiem wycieczkowym z basenem i dyskoteką. Nie mam zamiaru na Ciebie krzyczec, że chcesz mieć wszystko zorganizowane przez biuro (choć sam jezdze tylko indywidualnie), ale nie lepiej by było po prostu wykupić sobie pobyt stacjonarny na jednej z wysp doświadczyc jej w pełni i jak starczy czasu pojsc do portu i kupic sobie bilet na wyspe sąsiednią. To nie jest wielka filozofia, w dodatku rozklad jazdy wszystkich promow w Grecji jest w necie wiec można sobie to wczesniej zaplanować, a nawet kupić bilet przez net. Noclegu szukać nie musisz, a knajp w portach zwykle jest pod dostatkiem wiec z głodu na pewno nie umrzesz.
          • dodekanezowiec Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt 12.12.10, 19:11
            :) Jakem miłośnik Dodekanezu, polecam wybrać sie na Kos i uczynic z niego bazę wypadową na wyspy Dodekanezu. Pobyt - hotel blisko portu, niedrogo stosunkowo wyjdzie Nirides Beach (Psalidi blisko miasta Kos) z Ecco Holiday czy Apollon z Itaki - Lambi, jeszcze blizej portu.
            Oba hotele - standard tak ***+, opcja HB, 2 tyg. w szczycie sezonu sierpniu 2011 ok 2500-2600. Nirides miewał cos lepsze opinie jako hotel (por. tripadvisor.com zwłaszcza), ale plaża zdecyd. lepsza przy Apollonie. Z Apollonu bliżej do portu.
            Rejsy kupowane w porcie: Nissyros - ok. 20 euro, Kalymnos-Pserimos-Plati 15-20 euro, Rodos - 40 euro, Symi - ok. 25-30 euro, Patmos-35 euro, Bodrum (Turcja) 15 euro.
            Biura zdzieraja ze 2-3 razy wiecej (wycieczki u rezydentów).
            No i siódmy dzień to np. wypozyczenie auta żeby po samej wyspie się poruszać.
            I jeszcze jedno - te 7+7 to na zasadzie ze jeden dzień na Kos, drugi rejs, potem Kos, potem wycieczka, może byc ciekawiej nawet. Kazda wysepka ma swoją odmienna atmosferę, kazda polecam. Na pewno to tez bedzie mniej męczące niz realizacja Mykonos-Santorini-Kreta-Rodos, z tymi bagażami się po statku tłuc cały czas.
            • Gość: Kora Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 13:31
              Dziekuje za fajna podpowiedz :-)). Na taki wyjazd z checia bym pojechala. Bede tak probowla wlasnie zaltwic wyjazd.
    • tom-ek123 Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt 13.12.10, 08:25
      Przeczytałem wszystkie watki i mnie zamurowało. Kobieta ma pieniądze nie ma czasu i wymarzyła sobie rejs statkiem po wyspach a wszyscy piszą,że to fe , że drogo, że to nie wypada bo nie będzie na Santorini itp. Jeśli ktoś prosi na forum o radę to albo mu ją udzielamy ,albo nie. Nieładnie jest pouczać kogoś i dawać mu odczuć, że nie jest prawdziwym turystą bo stać go na wypasione wczasy. Wracając do tematu to można poszukać rejsów na stronach greckich np. na greeka.com. Życzę fajnych i luksusowych wakacji w Grecji
      • Gość: mmm Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.12.10, 08:49
        Nieładnie jest pouczać kogoś i dawać
        > mu odczuć, że nie jest prawdziwym turystą bo stać go na wypasione wczasy

A co to sa wypasione wczasy? Ten rejs kosztuje duzo wiecej niz stacjonarny pobyt w ***** plus bilety na wszystkie wyspy wokół. OK jeśli ktoś lubi spędzać całe dnie na statku. Mniej jeśli chce poznać Grecje...

• Gość: Kora Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 13:33
        Dzieki za zrozumienie po przeczytaniu wczesneijszych kometarzy naprawde poczulam sie juz jak ufo. W sumie na lususowych wakacjach az tak bardzo mi nie zalezy. Wolabym zeby byly tansze ale w miare zoorganizowane w sesnie zebym za duzo nie musiala sie przy nich nabiegac.
    • ozlem Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt 13.12.10, 15:49
      W greckich biurach widziałam oferty takich 7 dniowych rejsów w cenach ok. 800-1000E/osobe w kabinie 2-os bez widoku na morze. Kabiny zewnetrzne znacznie drożej. Wątpię zeby Itaka/Triada/Rainbow mialy własne statki wycieczkowe wiec zapewne korzystają z usług greckich operatorów wiec nie wiem czy jakies inne biuro bedzie w stanie zejsc dużo poniżej tej ceny, zwłaszcza ze jak mówisz dodchodzi jeszcze tydzień na lądzie. Wez pod uwage też inne "mankamenty" - nie wiem jak duży ma byc ten statek, ale większośc z nich z tego co zaobserwowałam na wielu wyspach (Santorini, Mykonos, Patmos) nie dobija do brzegu/portu tylko transportuje pasażerów malenkimi łódeczkami. Wystarczy, że powieje meltemi i łódeczki nie popłyną. Inna sprawa, ze to trwa i moze sie okazac, ze jak sie nie zalapiecie na łódeczke w pierwszej turze to czasu na wyspie będziecie mieli jeszcze mniej niż wynika z rozkładu. W ekstremalnym przypadku może się okazać, że w ciągu tego tygodnia zejdziecie na ląd tylko w jakims wiekszym porcie, a czasu na zwiedzanie prawie nie będzie bo z powodu rzeczonego meltemi rejs bedzie chciał nadrobić opoźnienia. Nie zrozum mnie źle, tydzień na statku wycieczkowym może być fajną sprawą dla samego doświadczenia takiego sposobu podróżowania, ale z greckimi klimatami nie ma to za wiele wspolnego.
      • Gość: xxx Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.wroclaw.vectranet.pl 13.12.10, 21:22
        tomek 123, ja np. nie pouczam, inni też mówili że szkopuł w tym iż taki rejs jest męczący. Co do ceny - Rainbow Tours chyba nie ma tak drogo bądź przeoczyłem opłaty dodatkowe. Poza tym nie lepiej Grecji smakować po trochu? Jeden rok Kreta, potem Rodos czy Kos, w tym kontekscie.
    • Gość: dosia Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 01:13
      Kora, nie daj sie zwariwać! Ja byłam na takim rejsie z Itaką w 2009 i byłam bardzo zadowolona! Rzeczywiście, zwiedzić wysp dokładnie się nie da, ale przecież w tym wypadku to nie o to chodzi. Mnie chodziło o posmakowanie charakteru, atmosfery każdej z wysp, żeby później móc jechać na dłużej tam, gdzie mi się podobało. Zwiedzaliśmy też Ateny i Peloponez. Nie straszcie tymi małymi łódeczkami, tylko na Santorini i Patmos tak nas wieźli. Naprawdę, bardzo mi się podobało, choć rozumiem, że dla kogoś to jest obciachowa turystyka.
      A potem był tydzień odpoczynku na Evii. I też było super.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Kora Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.10, 09:05
        Hej Dziekuje w koncu ktos mnie rozumie.
        Mam kilka pytan do Ciebie? Bede bardzo wdzieczna za jakiekolwiek info na ten temat. Moje pytania to?
        1) Z jakiego biura jechaliscie i czy mieliscie polskomówiącego pilota/opiekuna bądź przewodnika?
        2) Czy rzeczywiscie wychodzi tak drogo (mi razem z euro wyszlo ponad 6tys na osobe)
        3) Czy na statku sie Wam podobalo w sensie jest co robic??
        4) Czy na wyspie Evia tez sa jakies zoorganizowane wyciczki fakultatywne cz wystarczy zwiedzanie wyspy samemu samochodem lub skuterem.
        • tom-ek123 Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt 27.12.10, 12:19
          Na forum grecja.iq24.pl w dziale "Grecja jaka naprawdę jest wasze opinie" w temacie "trochę ode mnie na temat Grecji" znajduje się opis rejsu statkiem po wyspach greckich szczególnie na filmikach do których podane są linki. Autorem opisu jest Wodospad polecam.
    • Gość: dosia Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 23:06
      Odpowiadam na Twoje pytania: jak pisałam ja byłam z Itaką, miałam jechać z Rainbowem, ale odwołali termink który mi pasował. To był rok kryzysu, w turystyce też, statek nam zmienili na mniejszy, a co za tm idzie - tańszy. Ale był też mini-basen, dwa jacuzzi, spa, sklep. W dzień długo się nie pływało, ja się nie nudziłam, podziwiałam cudne widoki lub chłodziłam się w kabinie. Płynęła z nami pilotka Polka, świetna, kompetentna, zakochana w Grecji a do tego przemiła. Co do ceny to nie pamiętam dokładnie, ile w sumie płaciłam, wiem, że w Rainbowtours miałam znacznie taniej w first minute, a tu załatwiałam w szczycie sezonu, więc nie było tanio. Na Evii byłam w hotelu Holidays in Evia. To bardzo duży kompleks, pięknie położony, bardzo nam odpowiadał (zarówno mnie jak i mojej osiemnastce). Wycieczki fakultatywne są m.in. do Meteorów, ale to okropnie męcząca wycieczka - ok. 6 godz. w jedną stronę, nie korzystałam. Wypożyczyłam samochód i pojeździłyśmy po wyspie na własną rękę. Poza tym przed hotelem jest przystanek autobusu i jeździłyśmy też autobusem.
      • agnieszsz Re: Rejs statkiem po wyspach+pobyt 10.01.11, 10:02
        Przepiękną wyspą grecką jest Zakynthos, zwana żółwią wyspą.. Sama się zastanawiam, czy tam nie polecieć. Mam zamiar wykupić pobyt tygodniowy (chyba z Triady) i skorzystać z wycieczek: na największą z Wysp Jońskich - Kefalonię (m.in.rejs łodzią po podziemnym jeziorze), Rejs do Zatoki Wraku ( z kąpielą w morzu) oraz Błękitne Groty (system jaskiń, w których woda, dzięki grze świateł, ma wyjątkowy kolor - wypływa się małymi łodziami z portu - Porto Vromi) . Na tych Błekitnych Grotach zależy mi szczególnie. Można też wykupić wycieczkę objazdową po wyspie,jeśli się nie chce samemu objechać wynajętym samochodem lub quadem (co polecają forumowicze).Jak na tydzień, to atrakcji jest wystarczająco dużo. Triada ma też Zakynthos w wersji 7+7 z objazdem po Peloponezie. Ale ja już tych ruin antycznych się tyle naoglądałam, że wolę już oglądać cuda natury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka