preciosa123 02.10.12, 18:09 interesuja mnie piekne widoki i zeby bylo cos do zwiedzania to najwazniejsze i czysta woda , co mi polecicie ?? bardzo was prosze bo nie znam gracji nigdy tam nie bylam i nie mam porownania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anitasz30 Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 02.10.12, 20:45 Grecja jest piękna cała, ale polecam Kretę...:-) Cudowny klimat, bajeczne widoki, niesamowite plaże...:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.centertel.pl 03.10.12, 07:23 z tego postu wnioskuję, że nie jesteś zwolennikiem samodzielnego organizowania wyjazdów na własną rękę. Touroperatorzy najczęściej sprzedają wycieczki na Kretę i nic dziwnego bo jest największa i ma najwięcej do zaoferowania, znajdziesz tam przepiękne plaże (Efonisi, Balos zalicza się do najpiękniejszych w całej Grecji, a nawet Europie) widoki, zabytki kultury i nie starczy ci pobytu dwutygodniowego aby to wszytko zwiedzić. Oczywiście najczęściej odwiedzanym przez turystów miejscem w Grecji jest Akropol w Atenach, ale drugim jest pałac minojski w Knossos. Zresztą z Krety są organizowane wycieczki dwudniowe Mykeny-Korynt-Ateny. Można tez wykupić lub samemu wybrać się na wycieczkę na najczęściej fotografowana wyspę Grecką i najpopularniejszą wśród Cyklad czyli Santorini. Po Krecie najpopularniejszą wyspą jest Rodos i tu jest co zwiedzać , ale jest tego mniej wystarczy na 4 dni zwiedzania najlepiej wynajętym autem, a piątego popłynąć na uroczą wyspę Simi ewentualnie jak ktoś ma ochotę można posmakować orientu i wybrać się na jednodniową wycieczkę do Tureckiego Marmaris. Jeśli wystarczą ci tylko piękne widoki, plaże, groty, lazur morza to Zakyntos może ciebie usatysfakcjonować, resztę wysp z oferty polskich biur turystycznych pominę, chyba że Evia, ale to tylko dla tego, że jest połączoną mostem z lądem i można zorganizować sobie wycieczki do Aten, Delf, Meteorów, Koryntu, Myken i odbyć rejs po na Eginę, Poros i Hydrę, a i sama Evia zwłaszcza północna jest warta zwiedzenia, małe miasteczko Limni i wizyta w żeńskim klasztorze Agiou Nikolao - po męskich klasztorach w Meteorach ciekawa odmiana:). Destynacje takie jak Chalkidiki czy Paralia zdecydowanie odradzam, no chyba, że ktoś wybiera się do Grecji samochodem, ale po co?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.centertel.pl 03.10.12, 07:43 Polecam ci obejrzeć jakieś filmy -przewodniki po i dokonać samodzielnie wyboru :) Kreta www.youtube.com/watch?v=UkYwIVKJM-g&feature=relatedRodos www.youtube.com/watch?v=5Gf7wPadfRA&feature=relatedZakyntos www.youtube.com/watch?v=hz4_h-F9IaA Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 03.10.12, 14:27 Po co wybierać się do Grecji z touroperatorem skoro można tam dojechać samochodem :P ??? Mając własne auto można naprawdę dużo zobaczyć, spędzając w każdym miejscu tyle czasu ile sie chce i jednocześnie zwiewając natychmiast z miejsc, które nie przypadną do gustu. Chalkidiki są bardzo fajne jeśli chodzi o krajobrazy i czystą wodę.. zwłaszcza Sithonia czyli środkowy palec. Oczywiście miejsca do których dowiozą biura podróży to nie będą te najładniejsze i prawdopodobnie dlatego "gość" pisze, ze Chalkidiki są be.. owszem takie miejsca jak Sarti albo Stavros w niczym nie ustępują brzydotom Paralii ale jadąc na własną rękę można je omijać z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mak470 Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 03.10.12, 15:43 To wszystko czego oczekujesz znajdziesz na Zakynthos... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.centertel.pl 03.10.12, 17:21 simon, ja nie pisze, że "Be" ja nie rekomenduje to raczej nie to samo, bo nikogo nie zniechęcam, nie odradzam, to że nie doradzam oznacza tylko tyle, że nie rekomenduje":) Co do podróżowania własnym autem skoro, ktoś chce niech jedzie taką możliwość podsuwam, a "ale po co" oznacza tyle, co można, ale są możliwości tańsze i szybsze jak podróż samolotem w tą i z powrotem, a na miejscu można wynająć samochód. Oczywiście jeśli ktoś lubi podróżować samochodem to oczywiście jest to wówczas sprawa bezdyskusyjna, tyle, że autor pytania nie wspomina o takiej formie podróżowania? gdy ktoś preferuje podróżowanie własnym samochodem, lub z innych powodów wybiera taką formą dotarcia do Grecji to ten fakt nadmienia, zwłaszcza gdy jedzie gdzieś po raz pierwszy. Twoje wtrącenie jest aroganckie, chcesz rekomendować inne formy i inne miejsca to zrób to, a nie czepiaj się innych, którzy odpowiadają na konkretne pytanie do tego nie twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.10.12, 18:36 Kreta zwłaszcza Zachodnia. Wspaniałe widoki, zabytki, jedzenie-wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.plock.mm.pl 04.10.12, 08:19 Potwierdzam Kreta Zachodnia- ci moi znajomi co zjeździli Kretę zgodnie twierdzą, że ludzie tam milsi niż na Krecie Wschodniej, jacyś tacy bardziej przystępni i pogodni. Do tego więcej atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 08.10.12, 15:35 No widzisz a ja mam zgoła odmienne wrażenia. Z dużo większą ochotą wybiorę się na wschód Krety niż na jej zachód. A w sumie to nęci mnie też południe na zachodzie. Zresztą co rozumiesz pod pojęciem wschodniej Krety, bo dla niektórych osób Agios Nikolaos to już sam wschód ... a tak naprawdę to dopiero początek wschodniej części Kret. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.jjs.pl 09.10.12, 09:33 no dobrze, a jakie to ma znaczenie, która cześć Krety, komu odpowiada i dla czego, ważnie, że Kreta cała jest wspaniała, że każdy jej zakątek ma coś wyjątkowego i wspaniałego do zaoferowania, że dosłownie każde gusta i preferencje i upodobania zaspakaja. Jedni wolą tłum inni nie, jedni widoki sielsko anielskie i kulturę i sztukę i miejsca historyczne, jednym potrzebnym jest rozrywarka masowa, a inni senną wioskę z dala od cywilizacji i małe bizantyjskie Kokoschki, przyrodę, jaskinie i samotnie na dzikich plażach. Wszytko to znajdą na krecie oraz pyszne autentyczne jedzenie i wino domowe lub z winnicy. Trzeba pojechać co najmniej trzy krotnie na Kretę aby ja poznać, poczuć i wybrać swoje ulubione miejsce. Są zwolennicy jej wschodniej części, jej zachodniej i tej centralnej też i nie ma sensu przekonywać się na wzajem, tak jak nie ma sensu przekonywać że lepiej jechać w góry czy nad morze skoro ktoś kocha Mazury. Zawsze warto natomiast wymienić konkretne zalety wschodniej czy zachodniej Krety, to z pewnością ułatwi wybór każdemu kto wybiera się na nią po raz pierwszy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: 193.238.18.* 02.11.12, 13:35 Kreta......a nie wieje tam nudą ??? A Peloponez ,hm??? maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.jjs.pl 05.11.12, 09:13 > Kreta......a nie wieje tam nudą ??? pl.tripadvisor.com/Attractions-g189413-Activities-Crete.html -tu masz wymienione przeróżnych 154 atrakcji na Krecie. Może jakimś cudem nie umrzesz z nudów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 04.10.12, 10:27 No sorry, ale nic aroganckiego w mojej wypowiedzi nie było...owszem była zaprzeczeniem tego co Ty napisałaś/eś ale nie uważam tego za żadna arogancję. To Ty założyłaś/eś, że autor wątku wybiera się z biurem.... ja REKOMENDUJĘ aby jednak zastanowił się nad jazda bez biura. Czy to arogancja??... Arogancka natomiast jest Twoja odpowiedź. Co do meritum czyli wspomnianych kosztów... Jeśli ktoś nastawia sie chociaż trochę na zwiedzanie i zamierza się przemieszczać wypożyczonym autem to wybacz ale koszt wypożyczenia + nawet najtańszego biletu lotniczego jest całkowicie porównywalny do kosztu paliwa spalonego na przejazd do Grecji jeśli tylko pobyt ma trwać dłużej niż 5 dni i dotyczy dwóch osób (tutaj arogancko zakładam, że jedzie się we dwoje). Wolność wyboru miejsc jaka się ma na miejscu jest nieporównywalna. Dojazd nie jest taki straszny... mi zabierał zwykle jedną noc i już nastepnego dnia ok. 15 jest sie w okolicy Katherini a konkretnie w Nowej Chalkidonie, którą rownie arogancko i nieustająco polecam na jedzenie. Stamtąd to już do wyboru... można pojechać na nocleg do Meteorów gdzie ląduje się ok. 19stej, albo w druga stronę na Chalkidiki, albo można pierwszą noc spędzić pod Olimpem w Litochoro lub paskudnej Leptokarii aby potem ruszyć dalej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? - co za bzdury! IP: 193.238.18.* 02.11.12, 13:30 No nie wiem czytam tego posta i mam mieszane uczucia.Postaram sie precyzyjnie.Wyspy - owczem to co piszesz Zakynthos,Rodos czy Santorini(piekielnie zatłoczone i mega drogie) owszem ale to banały ,mam wrażenie że się silisz na znawcę Grecji -niepotrzebnie.Sugerujesz północna Evie -dlaczego? Za przwodnikiem pani Rusin (to miła kobieta ale jej opinie dla Pascala to opinie sprzed 10ciu lat)Evia północna która niby jest atrakcyjniejsza:-nie zgadzam sie ,owszem nmiejscowości jak Agia Ana,Achladia czy Pewki są sympatyczne ale o wiele bardziej malownicza i spektakularna jest miejsowość Agio Apostoli z super plaza,portem i widokami że buty spadają-o plażę pytajcie w wiosce pokażą drogę do kako limani i drugiej której nazwy nie zdradzę także droga od strony zachodniej i co krok malownicze plaże.....ech....Jeżeli wyspy to czemu np nie Tinos z obrazem Panagii - chyba w Grecji najświetrzym,czemu nie Lesbos i Mitilini (bajka) ??? Nie rozumiem.Klucz dostępu do Evii (bo most w Chalkidzie) to tez bzdura i od południa i od północy są promy - kursuja co pol godziny)Dalej - piszesz nie na riviere Olimpijska - czemu ??? Litochoro,Olimp,Edessa Veria-to niewarte zobaczenia ? Stamtad wycieczka na Sporady konkretnie Skaithos,Skopelos? CZemu nie? Napisz czemu.Chalkidiki złe - patrzyłaś na Atos,byłaś w Kavalli,Xantii -cudnie.A Peloponez? Monemvazia !!! Dubrownik przy tym to nędzna wioska,Mistra ?????? No nie rozumiem ,nie wymieniłem nawet 20 proz tego co w Grecji.PRAWDA JEST TAKA ŻE W GRECJI KAZDA JEJ CZESC JEST ATRAKCYJNA TO PANSTWO NIEMAJACE SOBIE ROWNYCH W ATRAKCYJNOSC I JEST TAM WSZYSTKO. Smieszne i smutne jest porownywanie Grecji do Chorwacji,Czarnogóry,Hiszpani czy Wloch nawet Grecja to przygoda na cale zycie i moze smutne jest takie medrkowanie jak post powyzej czy nieswiadomosc wspolczesnych mieszkancow Grecji.Maciek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? - co za bzdury! IP: *.jjs.pl 05.11.12, 09:51 To nie ja się silę na znawcę tylko ty, do tego na krytyka i kpiarza. To się bardzo często u frustratów zdarza. Mi to nie przeszkadza to jest internet, ale w tą konwencję nie wchodzę, udzielam informacji i odpowiedzi dostosowując się do potrzeb osoby pytającej. W tym konkretnym przypadku udzieliłam konkretnych informacji o tych wyspach, które są dostępne w ofertach polskich biurach turoperatotów. Dlaczego? bo jak ktoś zadaje pytanie: interesuja mnie piekne widoki i zeby bylo cos do zwiedzania to najwazniejsze i czysta woda , co mi polecicie ?? bardzo was prosze bo nie znam gracji nigdy tam nie bylam i nie mam porownania to odnoszę wrażenie, że jest to osoba początkująca i mało samodzielna. Zależy jej nie tylko na pięknych widokach, ale i interesujących miejscach do zwiedzania. Dla tego akurat w tym wątku Zakyntos nie polecam, bo nie spełnia obu wariantów. Jeżeli wyspy to czemu np nie Tinos z obrazem Panagii - chyba w > Grecji najświetrzym,czemu nie Lesbos i Mitilini (bajka) ? a dlaczego nie Amoroso czy Paros czy Milos chociażby?:))) a no temu, że trzeba się tam wybrać na własna rękę, z mojego doświadczenia osoby podróżujące na własną rękę zadają bardziej konkretne pytania, które wynikają już z jakiegoś rozpoznania tematu, wiedzą co nieco i wiedzą znacznie więcej na temat miejsca gadzi jeszcze nie byli ale dla czego właśnie tam chcą jechać. Ich pytania są ogólne i dotyczą najczęściej transferów, hoteli, Melitami, rozkładów promów itd. a nie którą wyspę polecacie na pierwszy samodzielny wyjazd do Grecji, bo wyboru są w stanie dokonać sami po przejrzeniu dostępnych informacji - sama tez tak robię gdy podróżuję:). Masz ochotę podzielić się sowimi informacjami z innymi forumowiczami, to się tobie chwali od tego forum jest, ale daruj sobie prywatne wycieczki względem innych forumowiczów,bo one niczego interesującego do tematu nie wnoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fu Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.home.otenet.gr 05.10.12, 10:15 Ja polecam Kretę. Ma zarówno góry i morze, urocze wioski i historyczne miasta. Następnie, bardziej kosztowne, polecam zwiedzanie wysepek na Cykladach. Promy odpływają regularnie. W celu zapoznania się z trasą zapraszam na stronę ANEK Lines. Powodzenia www.gea-odkrywajipoznawaj.eu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość a czystość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.12, 16:40 Ostatnio w jednej z rozgłośni radiowych słyszałem że Grecja to brudny kraj, znaczy zaśmiecony a tubylcy lenie i fleje. Jak to południowcy, mają gdzieś to co nie na ich podwórku a i z tym bywa różnie.. Jakie macie doświadczenia w tym temacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a czystość IP: *.centertel.pl 05.10.12, 18:33 a jakie ty masz zdanie, obejrzyj prywatne zdjęcia i filmiki z Grecji na You Tubie z wiosek, plaży, dróg i kurortów i powiedz czy widzisz tam gdzieś śmieci? Naprawdę dziś nie trzeba być na księżycu, aby obejrzeć zdjęcia i filmy z tak dalekich zakątków wszechświata, a co dopiero aby dowiedzieć się jak wyglądają ulice i plaże na południu Europy. Jeśli Grecy to brudny naród to my jesteśmy super syfiarze. To Polacy słyną z tego, że przodują we wszystkich niechlubnych rankingach dotyczących higieny osobistej, zanieczyszczenia środowiska i to my mamy opinię brudasów, a nie Grecy:). Grecja ma jeden mankament to kanalizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozenato Re: a czystość IP: *.telpol.net.pl 06.10.12, 08:53 Może nie przywiązuj się tak bardzo do tego co słyszysz w mediach, byłam kilka razy w Grecji i nie zauważyłam tego o czym piszesz, myślisz że ludzie tak chętnie spędzali by tam wakacje, gdyby było tak brudno a grecy tacy flejowaci? Uwielbiam Grecję i mam nadzieję ze latem tam wrócę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: a czystość IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.10.12, 11:16 Na Krecie jest czysto. W kazdym razie nie gorzej( a nawet lepiej) niz w Polsce. A znacznie lepiej niz w południowych Włoszech. Nie trafiłam na nic szokujacego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: a czystość IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 22:20 Ja polecam Thassos! pięknie, klimatycznie, grecko i bez tabunów turystów. Morze kryształowe i plaże z pięknym, drobnym piaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a czystość IP: *.jjs.pl 08.10.12, 08:12 "i i zeby bylo cos do zwiedzania to najwazniejsze" - Na Thasos zabytków niewiele i z pewnością nie należą do imponujących:). Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: a czystość 15.10.12, 17:14 To zwiedza się tylko zabytki????.... Nic dziwnego, że potem w rozmaitych wątkach pojawiają się stwierdzenia "w 3 dni zobaczyłam wszystkie najważniejsze miejsca na Krecie".. czy jakoś tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalaena1977 Re: a czystość 15.10.12, 19:56 simon_r napisał: > To zwiedza się tylko zabytki????.... A co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: a czystość 16.10.12, 09:53 Jak dla mnie to przede wszystkim PIĘKNE I KLIMATYCZNE MIEJSCA... ktorych jest multum i wcale nie musi w nich stać żaden zabytek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a czystość IP: *.jjs.pl 16.10.12, 12:57 simon_r napisał: > Jak dla mnie to przede wszystkim PIĘKNE I KLIMATYCZNE MIEJSCA... ktorych jest m > ultum i wcale nie musi w nich stać żaden zabytek :) jak dla ciebie simon,jak dla cibie:) dla innych "zwiedzanie" to coś więcej niż podziwianie widoków, najwyraźniej dla autorki wątku, tak właśnie jest skoro czyni wyraźne rozróżnienie "interesuja mnie piekne widoki i zeby bylo cos do zwiedzania to najwazniejsze ..." . Powstrzymaj swoje skłonność do impertynenckich uwag z łaski, przemądrzałej swojej:) nie wnoszą niczego interesującego do wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: a czystość 16.10.12, 13:20 gościu... podpisz się zanim zaczniesz innym impertynencje wmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: a czystość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.12, 10:52 Nie ma co się tak zacietrzewiać.... Bywałem już na południu Europy(Hiszpania,Francja,Włochy)i jedno z całą stanowczością mogę stwierdzić ilu wyjeżdżających tyle opinii. Jedni kochaja to inni tamto...Forum służy wymianie informacji i nie trzeba rzucać ciętymi ripostami....PEACE ludziska Warto sprawdzić kazdą informację, dlatego padło pytanie o czystość. Z innej beczki...jak w Grecji wygląda "obłożenie" w drugiej połowie sierpnia? Czy jak w większości krajów to już "oficjalny" koniec sezonu, jak ze znalezieniem kwatery w jadąc w ciemno i jak z cenami w tym czasie> Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: a czystość IP: *.jjs.pl 08.10.12, 11:14 ale gdzie w Grecji? konkretnie? ogólnie koniec sezonu liczy się od polowy września, ale na Cykladach do października jest szczyt sezonu:). Ogólnie sezon wakacyjny w Grecji traw od maja do października, ale np na Korfu ze względu na pogodę, od czerwca do sierpnia. Są wyspy rzadziej odwiedzione, a wiec nie zatłoczone np. Thasos z ofert biurach turystycznych, no ale mało zatłoczone i spokoje jest zawsze chociażby Folegandros, ale tu już na własną rękę trzeba się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość poznaj Grecję:) IP: *.jjs.pl 08.10.12, 08:31 www.youtube.com/watch?v=RhVMd8iXHMo&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: poznaj Grecję:) IP: *.77.classcom.pl 08.10.12, 10:14 Fakt zabytków na Thassos niewiele ale piękne widoki rekompensują to...byłam na Krecie i na Thassos min i osobiście wolę Thassos tam można jeszcze poczuć klimat wyspiarski,znaleźć piękne piaszczyste plaże ( co na innych wyspach jest w zasadzie niemożliwe )...owszem Balos i Elafonisi jest bajkowa ale tam się jeździ na fakultety a te przy hotelowe niestety nie zachwycają... Każda wyspa ma swój urok ja wolę te mniej "zadeptane" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozena Re: poznaj Grecję:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.12, 10:48 Ile ludzi tyle gustów, byłam w tym roku na Korfu, hotel przy pięknej plaży, wyspę zwiedzałam w ramach fakultetów i byłam bardziej zadowolona niż z wypoczynku na Krecie cz Zakyntos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok Re: poznaj Grecję:) IP: *.jjs.pl 08.10.12, 11:17 Czy jest w ogóle wyspa Grecka na którą ni warto jechać?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: poznaj Grecję:) IP: *.jjs.pl 09.10.12, 10:06 specjalnie dla Ciebie i innych miłośników Thassos, którzy chcą powspominać :) www.youtube.com/watch?v=h5pp7mOjx2Y&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 dziekuje za liczne odpowiedzi 08.10.12, 16:07 w tym roku bylam na teneryfie i jednak zatesknilam za piekna piaszczysta plaza , jakos mnie nie zachwycila ta wyspa , tez myslalam nad kreta albo zakhyntos , wybieramy sie z dzieckiem wiec podroz wlasnym samochodem jest mi nie na reka , samolotem szybciej , a co warto sprobowac bedac w grecji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dziekuje za liczne odpowiedzi IP: *.jjs.pl 09.10.12, 10:54 Zakyntos TV przewodnik: forum.gazeta.pl/forum/w,203,139316901,139443436,Re_jaki_zakatek_Grecji_wybrac_.html Co warto zjeść, wszystko! bo wszytko jest pyszne,proste i ze świeżych swojskich warzyw, serów, owoców morza, ryby, jagnięcina baraniny, wieprzowina i kurczaki wszytko doprawione świeżymi ziołami i oliwą domową. Pyszne zapiekanki i potrawy z grylla, podawane ze swojskim pieczywem lub pitą albo zapiekamy ziemniakami - to smakuje każdemu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi:). Koniecznie trzeba spróbować grylowane krewetki, kalmary i ośmiornice, suvlaki (szaszłyki) no i gyros , można ale to już nie każdy lubi zjeść mussake (zapiekanka z bakłażanów, mięsa mielonego, pomidorów i sosu beszamelowe i zółtym ostrym serem) do tego obowiązkowo horiatiki (sałatka grecka) z prawdziwą fetą i tatziki na bazie prawdziwego jogurtu greckiego, który smakuje też przepysznie w wersji deserowej z greckim miodem z pistacjami, orzechami, sezamem i owocami:). Smak greckiej halvy też wato poznać:). Nie przepadam, ale są też smakosze sałatki z bakłażanów czy dolmades (ryż z przyprawami zawinięty w liście winogrona). Wino greckie i piwo smakuje w słońcu wyjątkowo, ale już retsiny (białe,młode wino o posmaku sosnowej żywicy) już nie każdemu przypada do gustu podobnie jak anyżówka - ouzo, tego nie lubię, ale raz podano mi je z wymieszanymi malinowymi konfiturami mocno zmrożone i wtedy dało się wypić kieliszek, podają też ouzo z wodą, nabiera takiego lekko mlecznego koloru, ale smak nadal jest mydlano-anyżkowy. Są jednak tez wielcy amatorzy tego trunku więc spróbować trzeba. grecy mają też bardzo dobre i tanie alkohole mocne, rum, brendy (metaxa 5 gwiazdkowa moim zdaniem leprza od 7 gwiazdkowej podawana na lodzie - woow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dziekuje za liczne odpowiedzi IP: *.jjs.pl 09.10.12, 11:42 Kreta jest niesamowita i na pewno się nią nie rozczarujesz:) : www.youtube.com/watch?v=HNCbXaKqlRY Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: dziekuje za liczne odpowiedzi 15.10.12, 16:23 Jeden z greków w tym roku na Zakynthos (jak dowiedział się, że to nasza 3 grecka wyspa) zapytał która nam się najbardziej podobała - i nie umieliśmy mu odpowiedzieć. Po prostu każda jest inna, każda ma swój urok, swój klimat. A do tej pory odwiedziliśmy Kretę, Rodos i Zante - no i nie sposób tego porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dziekuje za liczne odpowiedzi IP: *.jjs.pl 15.10.12, 22:29 uuu to dopiero najleprze przed wami - CYKLADY:) Mimo, że wydają się na pierwszy rzut oka takie podobne, a Santorini kompletnie inne od Milos, a jeszcze zupełnie inne jest Amorgos, no i cudnie nieodkryte Folegandros:) No a jeszcze jest Tinos, Mykonos, Naxos, Paros, Ios ..... Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: dziekuje za liczne odpowiedzi 15.10.12, 22:37 Gość portalu: gość napisał(a): > no i cudnie nieodkryte Folegandros:) Nie nieokryte tylko niezadeptane - ja ją odkryłam już 1998 i byłam kilkakrotnie, ale stwierdzam, że za każdym razem tłoczniej... A wiesz co w tym roku zobaczyłam na przedmieściach Chory? SPA.. i to mnie zmiażdżyło po prostu:( Pozdrawiam wielbicieli malutkich Cyklad - malutkich takich jak Folegandros właśnie, jak Donoussa, Anafi, Schinoussa, Sikinos.. o:) ------------------------------------------------------ betaki.freehost.pl ---> moje wędrówki po Helladzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dziekuje za liczne odpowiedzi IP: *.jjs.pl 15.10.12, 22:51 a wielbicieli Koufonissi nie ?:) Tak masz racje Folegandros nieodkryte przez masową turystykę, więc nie zadeptane, ale skoro tam już komercha i Spa się rozwija, to przerażająca informacja:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: 193.238.18.* 02.11.12, 13:33 To co piszesz dostepne jest w Grecji wszedzie.Wszedzie- od Alexandropoli o do Moni.Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lenzi Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 10:59 ZAKHYNTOS !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
preciosa123 Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 25.01.13, 15:39 hej , powiem wam ze czytam te wszystkie posty i nadal ni jestem zdecydowana bo i to i tamto chcialabym zobaczyc tylko kasy troche malo , buziaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga36 Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: *.miedzychod.mm.pl 25.01.13, 21:10 Ja też mam taki dylemat, że nie wiem która wyspę na tegoroczny wyjazd wybrać.Każda ma coś fajnego. Zastanawiam się pomiędzy Kreta a Korfu, a może Rodos.Ach zobaczymy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? IP: 91.221.145.* 08.02.13, 15:33 ja bym jeszcze pogłębiła Twój dylemat i do Krety, Rodos i Korfu dodała Skhiatos:-) (to tam kręcono film "Mamm Mia", więc można zrobić sondę, oglądając go). To nie jest duża wyspa, ma zaledwie 48 m2, no ale z drugiej strony atrakcji jest na tyle, że można spędzić tam kilka a nawet kilkanaście dni - opcja dla tych, co lubią wsiąkać w dane miejsce. Przede wszystkim woda jest naprawdę czysta i turkusowa (plaża Lalaria jest warta uwagi), Stare Miasta urokliwe, monastyry ciekawe, zycie nocne bujne... W sezonie może być tłoczno - na wyspie którą normalnie zamieszkuje 4 tysiące ludzi, pojawia się nawet 80 000 turystóe. Nie jest więc lekko:-) Relacja ze Skhiatos Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 01.02.13, 23:23 Witam! Grecja cała jest cudna i każdą jej część wciąż można odkrywać na nowo. Jedni wolą zielone Korfu, inni popularne Chalkidiki a jeszcze inni postawią na romantyczne Santorini lub największą z greckich wysp - Kretę. Grecja i tak ma to do siebie, że chce się do niej wracać, każda jej część oferuje coś innego. Tak, jak już wiele osób to zauważyło, Kreta jest jedną z najbardziej popularnych destynacji w ciągu lata, a to głównie przez jej wielkość a tym samym mnogość atrakcji oraz jej zróżnicowanie, bowiem zachód znacznie różni się od wchodu, a południe wyspy od jej północy. Na stronie www.wiemgdziejade.pl znajduje się przewodnik poświęcony Krecie i Santorini, na którego łamach można znaleźć wiele wskazówek co do wyboru odpowiedniego miejsca oraz atrakcji w nim i jego pobliżu występujących. Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
glabusek12 Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 02.02.13, 22:20 Może znajdziesz coś u mnie na mini blogu. Jeżdżę wyłącznie samochodem. fotoforum.gazeta.pl/u/glabusek12.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: jaki zakatek Grecji wybrac ?? 08.02.13, 16:08 @ glabusek12 Świetne zdjęcia na blogu! Aż się miło ogląda:) Odpowiedz Link Zgłoś