Dodaj do ulubionych

karty płatnicze w Grecji

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.04, 19:25
Mam wielką prośbę o pomoc. Jakie są Wasze doświadczenia w użytkowaniu karty
Visa w Grecji. Czy bez stresu można wyjechać z Visą Electron w kieszeni. Czy
lepiej jednak zaopatrzyć się w Classic. Pozdrawiam a może ktoś zna stronkę na
której znajdę sieć bankomatów w grecji?
Obserwuj wątek
    • gale Re: karty płatnicze w Grecji 10.07.04, 20:45
      Visa jest powszechnie akceptowana. Oczywiscie, tak jak w calym cywilizowanym
      swiecie, electron traktowany jest jako karta bankomatowa tudziez srodek
      platniczy wydawany dzieciom i innym osobom, ktorych wiarygodnosc jest watpliwa.
      Kredytowa natomiast jest natomiast normalnie przyjmowana w wielu punktach.

Moje doswiadczenie wskazuje, ze lista bankomatow nie jest koniecznie potrzebna
      do szczescia. Znajdziesz je w i przy bankach (trapeza).

Milego,
    • neronka Re: karty płatnicze w Grecji 10.07.04, 21:00
      Nie ma problemów z Visą Electron, ale ja zawsze dodatkowo mam Classica.
      Chociaz obecnie transakcje z Clasica sa niepołacalne - bo przeliczane są z euro
      na dolara i dopiero na złotówki, więc traci się na różnicy kursowej.
      Electron natomiast rozliczny jest z euro od raz na złotówki, ale znowu jest
      karta online więc jeśli nie ma łączności z bankiem w danym momencie to nim nie
      zapłacisz.
      Także dla większej pewności radzę mieć i Electrona i Classica.
      • Gość: luckhasz Re: karty płatnicze w Grecji IP: *.crowley.pl 10.07.04, 21:09
        Transakcje Visą juz rozliczane są z Euro bezpośrednio do złotówki.
        Przynajmniej kartami BZWBK :)
        • Gość: Etaltravel Re: karty płatnicze w Grecji IP: *.otenet.gr 11.07.04, 22:10
          Jak zobaczylem jakie stawki i oplaty doliczono mi do korzystania z visy clasic
          to grzecznie podziekowalem i oddalem bankowi te pulapke w moim portfelu.
          Zgadzam sie z przedmowcami ze visa electron, czasem plata niespodzianki w
          postaci wielominutowego oczekiwania. Wyplcac mozna w kazdym bankomacie.
          Widzialemw grecji bankomaty citybanku ciekawe czy jak ktos ma konto w Polsce w
          Citybanku to w grecji wyplaci pieniadze bez prowizji? To by byo idealne
          rozwiazanie.
          • Gość: ft Re: karty płatnicze w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.04, 01:26
            Nie warto transakcji w euro płacić kartą rozliczaną w dolarach.
            Po moich greckich doświadczeniach z zeszłego roku zapytałem w banku jak to się liczy. Odwracając rzecz od końca wygląda to tak. Ponieważ karta VISA Clasic rozliczana jest w dolarach, bank za nasze złotówki sprzedaje nam dolary, za które w "swoim kantorze" sprzedaje nam euro, którymi płaci nasz dług zagraniczny.
            Na koniec na wydruku jest jeszcze pozycja: 1% za miesięczne rozliczenie transakcji. W sumie euro po tych trzech prowizjach było droższe ponad 10% niż bym kupił euro w kantorze. Wniosek jeśli nie macie karty w euro to brać walutę, a kartę tylko jako bezpiecznik.
            Teraz o praktyce korzystania z kart
            VISA Elektron działała w Czechach i Słowenii, ale nie chciała się autoryzować na żadnej stacji benzynowej w Grecji i musiałem używać VISA Classic.
            Byłem natomiast mile zaskoczony po płatnościach VISĄ Elektron w Czechach i na Słowacji. Kurs koron (obu) w naszych kantorach jest zawyżony, korony przeliczone przez bank okazały się tańsze niż te z kantoru.
            Właśnie załatwiłem sobie kredytową VISĘ olimpijską płatną w euro, a zwracam Classica jak mój poprzednik
            • Gość: Cynamon Re: karty płatnicze w Grecji IP: *.orbis.pl 12.07.04, 02:14
              a ja mam warszawska karte miejska,czy bede mogl na nia wyplacac pieniadze w
              greckich bankomatach ?
              pomozcie,blagam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka