82piterek Cypr z W-wy na 8 dni TUI lot + nocleg od 500 zł 13.05.14, 00:10 Jest dostępnych 6 biletów z Okęcia do Larnaki na Cyprze 18-26.05, za 385 zł za osobę. www.tui.pl/rezerwacja-oferty?id_o=135751&trv=ch Do tego dobieramy jakiś apartament niedaleko lotniska w cenie od 170e za tydzień dla 6 osób, wychodzi ok 500 zł za lot + noclegi: www.holidaylettings.co.uk/rentals/kiti/273930 www.holidaylettings.co.uk/rentals/larnaca-town/1764669 www.holidaylettings.co.uk/rentals/alethriko/170377 www.holidaylettings.co.uk/rentals/tersefanou/214555 www.holidaylettings.co.uk/rentals/alethriko/656485 www.holidaylettings.co.uk/rentals/alethriko/216195 Jak chcemy dla 2 osób to noclegi wyjdą od ok 275 zł za osobę: www.holidaylettings.co.uk/rentals/tersefanou/1323926 www.holidaylettings.co.uk/rentals/tersefanou/96903 Jeśli zależy nam na hotelu z wyżywieniem all incl to na stronie expressrooms.com można znaleźć Henipa Crown Resort za ok 800 zł od osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Cypr z W-wy od 347 zł RT 16.05.14, 17:59 www.tui.pl/rezerwacja-oferty?id_o=135752&trv=ch www.fly4free.pl/tanie-przeloty-bilety-cypr-lato/ Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Korfu za 334 zł/os RT + nocleg od 250 zł/osoba 15.05.14, 18:45 www.fly4free.pl/forum/korfu-na-wakacje-za-334-zl-os-rt-zakwaterowanie-250-zl-os,231,47769 Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Czarter z TUI na Rodos 29.05-05.06 497 zł 16.05.14, 18:06 www.tui.pl/bilety-lotnicze/przeloty-czarterowe/bilety;offer,5322?region=RHO&price=497 9 biletów w tej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rekris Re: na własną rękę 16.05.14, 20:49 Witam! 2 lata temu byliśmy na Krecie, ale był to wyjazd zorganizowany z Itaką, allinclusive, wszystko było super, teraz na majówkę byliśmy na własną rękę w Hiszpanii (tyle, że hotel fullboard). Jak się wczytuje, to wszyscy proponuja by jednak na wyspy greckie wybrać hotel bez wyżywienia, albo ze śniadaniem. Jak to wychodzi kosztowo, ile mniej więcej dziennie trzeba wydać na jedzenie na 2 osoby, bez szaleństw? Zakładam, że jadę na urlop, a więc nie będzie mi się chciało pichcić we własnym zakresie, tylko coś przekąśić na miejscu:) Muszę przyznać, że ceny hoteli i apartamentów na Zakynthos czy Krecie, sprawdzane np. na Booking.com są bardzo interesujące w wersji bez wyżywienia, do tego jakiś lot ryanair czy czarter złapany w ostatniej chwili, tylko mam nadzieję, że nie zbankrutujemy jedząc na mieście:) Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: na własną rękę 17.05.14, 11:59 Jeśli nic nie chcecie sami pichcić tylko żywić się na mieście to za osobę za dzień wyjdzie z 25-30e minimum, śniadanie 5-7e, obiadokolacja min 10e, coś w ciągu dnia, jakieś lody, owoce, pita, souvlaki, coś do picia, winko czy piwko z 10e. Ostrożnie licząc to za 14 dni wyjdzie z 1400 zł. Zaoszczędzi się wtedy, jak zakupy zrobi się w jakimś markecie i śniadanie czy obiad zrobi się samemu, wtedy za wyżywienie tyle co u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
soul01 Re: na własną rękę 19.05.14, 16:21 Powiem tak, zależy ile jesz i co jesz? Byłem dwa razy na własną rękę, raz Horwacja i raz Kreta (okolice Chanii) i po podliczeniu kosztów stwierdziłem, że wczasy na własną rękę są po prostu nieopłacalne. Śniadanie to koszt 5-10 euro, obiad w tawernie 15-25euro, skromna kolacja 10euro, do tego dwa piwa dziennie po 2euro, jakiś sok 2euro, lody 2euro, woda mineralna 1euro, dziennie za 3 posiłki, dwa piwa, sok i lody zapłacimy conajmniej 40-50euro, więc na tygodniowy pobyt wydamy około 350euro na osobę. My za dwie osoby na Krecie wydaliśmy około 800euro na samo jedzenie... Może dlatego że nie nalężę do osób które żyją jednym posiłkiem dziennie. Jeśli doliczymy bilety lotnicze, transfer z lotniska, hotel i jakieś podstawowe ubezpiecznie to wychodzi nam całkiem nie mała suma. No ale jak ktoś ceni sobie nezależność to czemu nie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ada1 Re: na własną rękę 20.05.14, 14:44 Jedząc trzy posiłki codziennie na mieście to i w Polsce można niezłą kasę wydać ;) My śniadania i kolacje przygotowujemy samodzielnie, obiady jemy w tawernach. To się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asiaaaaak Re: na własną rękę IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.15, 21:51 Tanie podróżowanie nie jest wcale trudne. Wymaga jedynie umiejętności dobrego organizowania i pamiętania o kilku prostych zasadach: 1. To termin wybiera Ciebie, a nie Ty termin! Najtańsze bilety lotnicze czy autobusowe nie zawsze będą na ten termin, który nam pasuje. Musimy być elastyczni. Rozumiem, że większość ma osób ma prace, ale bilety w najlepszych cenach najlepiej upolować na kilka miesięcy przed, więc dosyć odległy termin pozwala na wybłaganie szefa czy szefowej o kilka dni urlopu. 2. Noclegi rezerwujcie na ostatnią chwilę O ile bilety lotnicze, autokarowe czy kolejowe osiągają najtańsze ceny na długo przed wyjazdem, to w przypadku cen noclegów jest odwrotnie. Ten sam hotel rezerwowany na jutro może kosztować nawet o 75%-80% mniej niż jakbyś go rezerwowała na wyjazd w przyszłym miesiącu. Rezerwowałam kiedyś hotel w Rzymie. Gdy jakiś miesiąc przed wyjazdem sprawdzałem ceny w tym hotelu to za pobyt zapłaciłabym 1300zł, a gdy rezerwowałam go dzień wcześniej zapłaciłam tylko 345zł. 3. Korzystajcie z pomocnych stron W internecie znajdziecie sporo stron o tematyce taniego podróżowania. Dla mnie niezastąpione podczas planowania podróży są: www.fly4free.pl - myślę, że każdy już o nich słyszał, bardzo dobra strona o promocjach lotniczych, hotelowych itd. www.sknerusy.pl - ostatnio odkryłam tą perełkę :), znajdziemy tutaj dużo pomysłów podróży na własną rękę (wszystko szczegółowo opisane jak, gdzie i kiedy zarezerwować, aby nie zapłacić zbyt dużo). Nazwa strony mówi sama za siebie. Fajny pomysł www.mlecznepodroze.pl - podobne do fly4free, loty, noclegi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Wizzair Warszawa-Heraklion 358 zł RT 21-28.06 17.05.14, 11:37 3 bilety w tej cenie dla członków Wizz Club www.fly4free.pl/forum/warszawa-heraklion-318-pln-w-wakacje,231,47890 Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek 2 bilety w cenie 1 z okazji 10 lecia Wizzair-19.06 17.05.14, 11:45 Jak ktoś planuje zakupy biletów w Wizzair to może warto poczekać do poniedziałku bo będzie szło kupić 2 bilety w cenie 1: www.fly4free.pl/forum/promo-wizz,231,47900 Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Wizzair, Kreta od 274 zł, Korfu 312 zł RT 19.05.14, 00:44 Wygląda na to że przy okazji promocji 2 pasażer leci za darmo jednak można upolować bardzo dobre ceny z Okęcia na Kretę i Korfu: www.fly4free.pl/hit-wizzair-drugi-pasazer-leci-za-darmo/ Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Thessaloniki z Modlina 261 zł RT 10-17.06 17.05.14, 13:42 Trochę drożej na 2 tygodnie 10-24.06 316 zł RT www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/WMI/SKG/FR/140610-140617/2 Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Czarter na Karpathos z Warszawy 5-19.06 297 zł RT 21.05.14, 21:54 Ciekawa propozycja na wyspę leżącą pomiędzy Kretą a Rodos, póki co nie było zbyt wielu ofert z Polski w tym kierunku: www.fly4free.pl/tanie-bilety-loty-grecja-karpathos-za-297pln/ www.tui.pl/rezerwacja-oferty?id_o=134143&trv=ch Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS Lot + hotel BB 14 dni od ok 1150 zł/osoba 22.05.14, 00:39 2 bilety w cenie 594 zł, do tego hotel Alex ze śniadaniami za 1700 zł na hotelopia, dla 1 osoby lot+hotel wychodzi ok 1150 zł, pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1188925-d572858-Reviews-Alex_Hotel-Karpathos_Town_Pigadia_Karpathos_Dodecanese.html inny hotel - Archipelagos Ap. za 1758 zł na booking pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1178722-d1827459-Reviews-Archipelagos-Arkassa_Karpathos_Dodecanese.html Ten sam hotel kosztuje dla 4 osób 2345, do tego 4 bilety za 1388 zł, za osobę wyjdzie ok 933 zł. Inne Apartamenty dla 4 osób w cenie 43e za dzień, czyli za 14 dni ok 2600 zł, za osobę lot + nocleg ok 1000 zł. www.holidaylettings.co.uk/rentals/karpathos-island/1320473 www.holidaylettings.co.uk/rentals/karpathos-island/1320359 www.holidaylettings.co.uk/rentals/karpathos-island/1320458 www.holidaylettings.co.uk/rentals/karpathos-island/1320434 www.holidaylettings.co.uk/rentals/karpathos-island/1320416 Dorana Studios przy samej plaży dla 4 osób 38 zł za nocleg za osobę na hotelopia lub hostelbookers, za osobę lot + nocleg ok 870 zł. pl.tripadvisor.com/Hotel_Review-g1190441-d594980-Reviews-Dorana_Studios-Diafani_Karpathos_Dodecanese.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: ZTS Lot + hotel BB 14 dni od ok 1150 zł/osoba IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.05.14, 19:05 Uwaga! Osoby wybierajace sie samodzielnie na Karpathos musza bardzo uważać gdzie bukują - jeśli droga z południa na pólnoc jest nadal w takim samym nieprzejezdnym stanie jak przed kilku laty, to z lotniska będzie bardzo trudno się dostać do Diafani i Olympos. Południe z pólnocą wyspy łaczą lokalne statki (plus czasami jeden większy prom), i o ile o czymś nie wiem, to wypływają one z Pigadii do Diafani rano więc może konieczny okazać się nocleg w Pigadii w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
gosela Re: ZTS Lot + hotel BB 14 dni od ok 1150 zł/osoba 16.07.14, 16:44 Droga została wybudowana bodajże w 2013, byłam miesiąc temu, potwierdzam i POLECAM;-) Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Mykonos z Berlina na wakacje za 376 PLN 23.05.14, 17:23 www.fly4free.pl/tanie-loty-bilety-mykonos-na-wakacje-za-376pln/ Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS Kreta, Lot + hotel BB 21 dni od 1061 zł 23.05.14, 21:12 www.fly4free.pl/zrob-to-sam-grecja-kreta-za-1061pln/ Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS Rodos, Lot + hotel 11dni 5-16.06 od 574 zł 23.05.14, 23:04 Skoro mamy cały czas świetne ceny z TUI na Rodos (2 bilety za 597zł RT), www.tui.pl/rezerwacja-oferty?id_o=141321&trv=ch a hotele da się znaleźć od 550 zł - Achousa w Faliraki na serwisie Amoma, to możemy złożyć lot + nocleg za ok 574 zł. Gdybyśmy chcieli poszukać czegoś bardziej intymnego to są wille czy apartamenty, - 6 biletów za 2782 zł, do tego Villa Maiya za 1470 e, razem ok 1500 zł za osobę. www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/201486 - 7 biletów za 3279 zł, do tego Villa Salamina za 1665 e, razem ok 1491 zł za osobę. www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/201486 - 8 biletów za 3776 zł, do tego Theofilos House na bookingu za 4289 zł, razem ok 1008 zł za osobę. Wydaje mi się że ceny biletów na TUI dało by się jeszcze zbić robiąc np 3 rezerwacje po 2 bilety niż kupując od razu 6, (od 2 biletów przypada zniżka 200 zł za rezerwację). Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek TUI - czartery do Grecji od 297 zł RT 27.05.14, 22:34 Bilety na wszystkie greckie kierunki od 297 do 497 zł RT. www.tui.pl/bilety-lotnicze/przeloty-czarterowe Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek TUI - czarter na Korfu 297 zł RT 29.05.14, 22:49 www.fly4free.pl/tanie-loty-korfu-kerkyra/ Poniżej 400 zł RT sporo biletów i kierunków do Grecji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia My już wrócilismy... IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.14, 14:38 ... z Krety, było cudnie! Co prawda trafiliśmy na 3 dni deszczowe, ale z perspektywy 11 dni słonecznych nie było tak źle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.tktelekom.pl 11.06.14, 11:55 ryanair wrzucił dobre ceny na lipiec z Wrocka, bilety sa po 177zł, 249zł, 291zł, np 7-18.07. 426zł RT Odpowiedz Link Zgłoś
wondiii Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 17.06.14, 08:44 RE:do tych co wyjeżdżali na własną ręke Od jakiegoś czasu śledzę wątek i wszystkie strony z promocyjnymi ofertami lotów i hoteli. Ceny wyjazdu zorganizowanego samemu wydają się być znacznie niższe niż z biura więc za rok postanowiłam, że samodzielnie zorganizuję wyjazd do Grecji. W tym roku sprawdzam jak to wygląda i kiedy jest dobrze dokonać rezerwacji. -o ile znalezienie lotu nie stanowi problemu przy śledzeniu codziennie stron o tyle kwestia hotelu lekko mnie zastanawia... Podpowiedzi jakie są na stronach Flyfree często dotyczą apartamentu lub studia. Wszystko wygląda tanio i korzystnie tylko wtedy jak wybieram opcję bez wyżywieni lub ewentualnie ze śniadaniem. Gdy szukam opcji z wyżywieniem HB lub All, hotel od *** ceny są już naprawdę wysokie i po doliczeniu 1 tyś za przelot (2+1, 14 dni) ostateczna cena całego wyjazdu w zasadzie nie różni się od ceny wycieczki z BP Każdy ma inne podejście do spędzania wolnego czasu i dla mnie opcja HB na 14 dni jest zdecydowanie wygodniejsza i tańsza niż opcja same śniadania i konieczność przygotowywania posiłków na własną rękę. Opcja bez wyzywienia i korzystanie z restauracji na wszystkie posiłki wychodzi napewno drogo. Proszę o jakieś podpowiedzi wskazówki gdzie znaleźć promocyjne oferty hoteli z minimum opcją HB? Druga bardzo istotna kwestia to hotel blisko morza (piaszczyste plaże). Analizując fora stwierdzam, że pewnie przelot kupimy na około tydzień do dwóch przed wylotem -na TUI (termin czerwcowy) Natomiast problem mam tylko z hotelem. Jak to zorganizować aby wakacje zorganizowane samemu były tańsze i standardem porównywalne jak w BP ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.14, 14:04 Pierwszy pomysł jaki mi się nasuwa, to szukać ofert hoteli na stronach zagranicznych np: www.travelrepublic.co.uk Zdarza się, często, że ceny są niższe niż u nas. Druga opcja - rezerwacja bezpośrednio w hotelu. Są obiekty, które nie sprzedają się przez portale rezerwacyjne, tylko trzeba do nich dotrzeć - wujek google pomoże :) I ostatnia kwesta, hotele z opcją all lub HB to najczęściej duże obiekty, których ja unikam. Wolę małe kameralne, rodzinne hoteliki, ale one najczęściej oferują śniadania lub są bez wyżywienia. Tak więc coś za coś ;) I jeszcze jedno, kiedyś jeździłam z PB do Grecji i jedzenie w hotelach rzadko zachwycało. Najczęściej kuchnia europejska, tak żeby każdy turysta był zadowolony. A ja wolę kuchnię grecką, regionalną, najlepiej domową. Tego w hotelu raczej nie znajdę. Lecz rozumiem, że są osoby, które chcą mieć komfort i urlop również od garów. Wtedy rzeczywiście dobrym wyjściem jest hotel z żarełkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczoleczka16 Koszty wakacji organizowanych na własną rękę IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.14, 18:36 Witaj Wondii! Pewnie za to,co tutaj napiszę,zostanę przez niektórych współpiszących odsądzona od czci i wiary,ale napiszę wprost:jeżeli szukasz hotelu o co najmniej dobrym lub bardzo dobrym standardzie,oferującego HB lub All,to po doliczeniu kosztów przelotu sporadycznie uzyskasz cenę równą cenie oferowanej przez Biura Podróży.Najczęsciej koszt takiego wyjazdu będzie wyższy niż ta sama oferta wykupiona w BP.Wierz mi,dokonywałam takich przeliczeń i układałam różne kombinacje,m.in.lot z Niemiec,pisanie maili do hoteli z prosbą o wycenę pobytu itp.,itd.Niestety,tak zorganizowany wypoczynek okazywał się droższy i to-przynajmniej dla nas-o kwotę znaczącą tj.1000zł lub więcej.Przypuszczam,że w przypadku negocjacji cenowych Biura Podróży mają większą ,,moc,,niż pojedyncza osoba i dlatego oferują niższe ceny.Pragnę też zwrócić Twoją uwagę,że w cenie oferowanej przez Biuro Podróży masz zawarte również ubezpieczenie oraz transfer do i z hotelu. Jeżeli chodzi o wypowiedź Soni,to częsciowo się z Nią zgadzam.Osobiscie uważam,że hotele z opcją all w Grecji to...hmm...srednio udany pomysł,także pod względem jakosci oferowanego tam wyżywienia.Nie mogę jednak(na szczęscie!)powiedzieć tego o dobrej klasy hotelach z HB.Codziennie na sniadaniu,oprócz dań kuchni europejskiej,był pyszny grecki jogurt,lokalne miody,konfitury,owoce,wypieki np.baklava,kadaifi,oliwki czarne i zielone,ser feta,lokalne kiełbaski...Podobnie rzecz się miała z obiadokolacjami.Każdego dnia można było wybrać jedno z trzech dań głównych(mięsne,rybne bądź warzywne),które było daniem kuchni greckiej.Objadłam się ,,po uszy,,rybami w różnych wariacjach,Mąż delektował się m.in.stifado,gemistą,mussaką...Naprawdę nie musisz źle trafić pod względem wyżywienia. Podobnie jak Sonia,wolę niewielkie obiekty,ale...często te rodzinne hoteliki,oferujące przemiłą,rodzinną atmosferę,mają-w moim odczuciu-sporo niższy standard niż obiekty trochę większe.Dla nas standard zakwaterowania ma bardzo duże znaczenie,chociaż spędzamy w hotelu niewiele czasu(intensywnie zwiedzamy).Wierz mi,można znaleźć hotel,mający ok.100 a czasem nawet więcej pokoi,w którym także będzie cisza i spokój jak w małym hoteliku,a oprócz tego będziesz miał ,,z głowy,,kwestie żywieniowe.Nie wiem,Wondii,jak duży apetyt masz Ty i pozostali członkowie Twojej Rodziny,ale my jemy sporo(zwłaszcza Mąż)i jeżeli mielibysmy jesć posiłki w tawernach,to wyszło by to duużo drożej niż obiadokolacje w hotelu.Jest jeszcze jedna kwestia,być może uznasz ją za istotną:na obiadokolację w tawernie powinienes przeznaczyć dużo więcej czasu,niż na obiadokolację w hotelu. Reasumując:porównując koszty całkowicie indywidualnego i ,,biurowego,,wyjazdu do tego samego hotelu,to wakacje indywidualne będą raczej droższe.Zyskujesz jednak wówczas to ,,COS,,,nieokreslonego,trudnego do zdefiniowania...(przynajmniej dla mnie).Jest to...hmm... ogromna satysfakcja,że kształt moich wakacji zależy o wiele bardziej ode mnie.A to trudno przeliczyć na pieniądze:-) Życzę wspaniałych,greckich wakacji! Pozdrawiam,Maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: Koszty wakacji organizowanych na własną rękę IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.14, 21:38 Kilka dni temu wróciłam z Krety, wyjazd bez BP. Mała objazdówka, noclegi w małych hotelikach tylko ze śniadaniami, reszta w tawernach. I wcale nie wychodzi tragicznie drogo, a za to smacznie i ciekawiej. Ostatnie 3 dni w hotelu z ALL Kiani Beach (wybierany specjalnie dla dziecka i to był faktycznie dla dzieciaka raj). Dla porównania www.rainbowtours.pl/kreta-wczasy/kiani-beach?liczbaDoroslych=2&liczbaDzieci=1&liczbaPokoi=1&czyCenaZaWszystkich=tak&wiekDzieci=2&wyzywienia=All+inclusive#2014-10-08 www.booking.com/hotel/gr/kiani-beach-resort.html?tab=1&origin=hp&error_url=%2Fhotel%2Fgr%2Fkiani-beach-resort.pl.html%3Faid%3D7344287%3Blabel%3Dreview_am%3Bsid%3D47e4de7a5d767539ba37aed0141460d3%3Bdcid%3D1%3B&do_availability_check=on&aid=7344287&dcid=1&label=review_am&sid=47e4de7a5d767539ba37aed0141460d3&checkin_monthday=3&checkin_year_month=2014-9&checkout_monthday=10&checkout_year_month=2014-9#availability_target Cena na booking może się zmieniać. W moim przypadku po kilku dniach od wstępnej rezerwacji zmieniła się o 150E. Na szczęście miałam bezpłatne odwołanie rezerwacji, tak że zarezerwowałam na nowo w niższej cenie. Oczywiście trzeba doliczyć bilety lotnicze, ubezpieczenie i jakiś transfer. Odpowiedz Link Zgłoś
wondiii Re: Koszty wakacji organizowanych na własną rękę 18.06.14, 08:45 dziękuję wszystkim za informację Rzeczywiście w tym roku jedziemy na Kos z BP, wakacje zakupione w grudniu więc cena naprawdę bardzo okazyjna. Teraz mój hotel jest o połowę droższy. Lecz czytając tak fora na temat wyjazdów organizowanych samodzielnie bardzo mnie to kusi, gdyż zawsze wyjeżdżaliśmy tylko z BP. Zachęca mnie i moją rodzinę właśnie ten spokojny klimat w małym rodzinnym hoteliku którego niestety brak w dużych kompleksach. Jedzeni w tawernach jest rzeczywiście smaczniejsze i zawsze można znależć coś regionalnego gdzie w hotelu z ALL rożne potrawy najczęściej smakują bardzo podobnie. W zeszłym roku byłam w Bułgarii (najgorsze wakacje w życiu) gdzie wjazd windą do pokoju hotelowego psuł cały klimat wakacyjny. Byłam naprawdę wściekła, że z malutkim dzieckiem nie mieliśmy odrobiony spokoju. W Grecji byliśmy już w różnych miejscach ale zawsze na 7 dni. Czasem była to opcja tylko BB i zdecydowanie na 7 dni to nie jest problem. Wtedy nie mieliśmy dziecka więc urlop też wyglądał troszkę inaczej:) Jednak cenowo na 14 dni wyjazdu wszystkie posiłki jeść w tawernach myślę, że może być to spory koszt. Tym bardziej, że człowiek jedzie na wakacje nie z myślą żeby oszczędzać ale żeby pobawić się i odwyknąć trochę od codzienności. Mimo wszystko za rok postanowiłam, że zorganizuję sama taki wyjazd i właśnie ta ciekawość, satysfakcja i klimat są zdecydowanie na plus. Dziecko będzie już starsze więc hotel o niższym standardzie to też nie będzie problem. Tylko jak to jest właśnie z tymi małymi obiektami ? Są opcje które nazywają się apartament, studio lub hotel ** (patrze na najniższe ceny) czasem prywatne domy. Jakie wybieracie? Wszyscy zawsze korzystają z booking czy inne portale też są wiarygodne np holiday lettings? Potrzebuje konkretne wskazówki czym się kierujecie przy wyborze obiektu noclegowego? Wiem, że każdy ma inne upodobania ale chce wiedzieć na co mam zwrócić uwagę? Jak to jest z tym standardem od najniższego studio -apartament-hotel ** czy to nie ma znaczenia? Na zdjęciach to wszystko wygląda podobnie czy to studio czy hotel? Pytam tu o Wasze doświadczenie czy taki np apartament, studio można znaleźć z basenem i w bardzo przystępnej cenie ? No i tak jak pisałam położenie obiektu ma dla mnie bardzo duże znaczenie. Auto wypożyczamy zawsze tylko na 2 dni więc dojeżdżać do plaży nie mam zamiaru. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sonia Re: Koszty wakacji organizowanych na własną rękę IP: *.dynamic.chello.pl 18.06.14, 13:30 Wondiii, dobry risercz to podstawa przy wyborze miejsca zakwaterowania ;) Zawsze czytam opinie o hotelu na portalach rezerwacyjnych booking.com, hotels.com, tripadvisor.com itd. Potem wszystko o miejscowości, w której jest położony. Na koniec oglądam mapy, google earth, żeby np: autostrada pod oknem, o której nikt nie wspomniał, nie była niespodzianką po przyjeździe ;) Jeśli chodzi o standard, to moja rodzina ma spore wymagania. Hotel musi być blisko plaży (małe dziecko). Chociaż stwierdziliśmy, że w przyszłym roku możemy od plaży się oddalić. Dziecko ma 5 lat i kondycyjnie radzi sobie lepiej niż mama ;))) Do tego basen z brodzikiem (dziecko bardziej basenowe niż morskie) i ładne, czyste pokoje. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam, bo wszystkie hoteliki, w których mieszkaliśmy spełniały te wymagania. A były to apartamenty lub studia z aneksem kuchennym. Prawdę mówiąc od pokoi hotelowych, w których dotychczas w Grecji mieszkałam, różnił je tylko ten aneks kuchenny. Pokoje były sprzątane codziennie, wymiana ręczników co kilka dni i pościeli przy dłuższych pobytach. Ja nikogo na wyjazd indywidualny już nie namawiam, bo ludzie są różni, mają różne potrzeby. W ubiegłym roku namówiłam znajomych na taki wyjazd. Wybraliśmy fajny hotelik ze śniadaniem. My zadowoleni, oni lekko rozczarowani. W tym roku jadą do Egiptu do wielkiego molochu z opcją all i pewnie wrócą zachwyceni. Tak więc trzeba dobrze zastanowić się nad tym czego tak naprawdę szukamy i będzie dobrze ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Koszty wakacji organizowanych na własną rękę 18.06.14, 11:28 > jeżeli szukasz hotelu o co najmniej dobrym lub bardzo dobrym standardzie,oferującego HB lub All,to po doliczeniu kosztów przelotu sporadycznie uzyskasz cenę równą cenie oferowanej przez Biura Podróży tylko, ze zazwyczaj decydujac sie na wakacje we wlasnym zakresie organizowane nie celujesz w HB czy tym bardziej AllI tylko co najwyzej w BB. Po to sam/a organizujesz sobie zakwateroiwanie zeby nie dostac w pakiecie z biura podrozy setki turystow, opaski na reke I makaronu na sniadanie I to w tej samej czy nawet wyzszej cenie. Albo rybki albo akwarium ;-) Znam booking z dwoch stron i moge polecic. Ceny sie zmieniaja, oferty tez i przede wszytskim nie nalezy sie stresowac zajawkami typu "ostatni pokoj" bo on na teraz ostatni a za piec minut moze byc kolejna identyczna oferta na niego..... Odpowiedz Link Zgłoś
stopczyk22 Re: Koszty wakacji organizowanych na własną rękę 18.06.14, 22:43 A wiec ja bylam na wlasna reke pierwszy razw tym roku dzieki tworcy tego watku i nie tylko i.... zabukowalismy hotel 3* w opcji all nie bylo opasek na raczkach hotel ok jak na swoje gwiazdki no i wyszlo nam taniej 2 tys zl niz z bp bo rainbow tours tam mial turystow czyli jak dla mnie dobrze bo te pieniadze co bym miala zostawic w bp wydalam na wycieczki czy jedzonko w tawernie podczas zwiedzania wyspy kos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczoleczka16 Re: Parę kwestii związanych z indywid.wypoczynkiem IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.14, 15:47 Witam ponownie wszystkich tutaj piszących! Pozwolicie,że w jednym poscie odniosę się do wypowiedzi kilku osób,aby nie pisać kilku oddzielnych wypracowań:-) Basiu!Napisałas,że decydując się na wakacje we własnym zakresie,nie należy wybierać hoteli z HB lub z ALL.Hmm...tylko że nie każdy może jesć w tawernach.Powody tego są różne:albo względy zdrowotne,albo ograniczenia dietetyczne,albo podróż z niedużymi dziećmi,które w godzinach typowo greckiej obiadokolacji(czyli od 20 bądź później)zazwyczaj są kąpane i usypiane.Nie każdy ma dzieciaczka-aniołka,który ze zmęczenia zasnie nawet w gwarze tawerny:-).Czy osoby należące do którejs z tych grup nie mają prawa podróżować do Grecji,nocować w hotelach z HB lub z ALL i poznawać tych aspektów ,,greckosci,,,które są w zasięgu ich możliwosci? Troszeczkę już Grecji zwiedziłam.Nocowałam zarówno w małych rodzinnych hotelikach,jak i w spokojnych,luksusowych hotelach 5*z HB.Byłam też w wielkim hotelu z ALL.Moje refleksje są takie:najbardziej paskudne jedzenie było w hotelu z opcją all.W rodzinnych hotelikach jedzonko było swieżutkie i pyszne,ale wybór był o wiele mniejszy np.z dań ciepłych były tylko parówki lub jajecznica,o nalesnikach czy gofrach-zapomnij.Wybór owoców i warzyw także był niewielki.Oczywiscie,najadalismy się i to ze smakiem i w miłej atmosferze,ale...takie głównie jogurtowo-herbatnikowo-owocowopuszkowe sniadania dawały nam uczucie sytosci na o wiele krócej,niż sniadanie zjedzone w restauracji spokojnego,nawet sporego hotelu 5*.Dla nas różnorodnosć i kalorycznosć sniadania ma duże znaczenie,bo daje nam energię potrzebną do zwiedzania na wiele godzin.Napisałas,że w pakiecie z BP dostajesz na sniadanie setkę turystów i makaron.Hmm...nam się nie zdarzyło,chociaż osobiscie nie miałabym nic przeciwko temu,ze względu na wspomnianą wyżej kalorycznosć takiej potrawy:-)).Co do setki turystów.Czasem setka Japończyków robi mniej hałasu,niż greccy krewni własciciela hoteliku,którzy własnie wpadli w odwiedziny:-) Stopczyku!Cieszę się,że indywidualnie organizowane wakacje w tym samym hotelu i terminie,co turystów wykupujących wczasy w BP okazały się tańsze.Wydaje mi się jednak,że nie podałas pełnej informacji o przyczynie owej różnicy w cenie.O ile dobrze pamiętam,udało Ci się polecieć na Kos tanimi liniami lotniczymi(Ryanairem lub Wizzairem).Czy gdybys wykupiła indywidualnie lot tym samym samolotem,którym lecieli klienci Rainbowa,koszty Twojej podróży również byłyby tańsze?Jeżeli tak-to podwójne gratulacje i czapki z głów:-) Wondi!Na Twoim miejscu bardzo bym ceniła sobie porady Soni,mądrze kobietka prawi:-).Jak już 82piterek ,,ogarnie się,,,to pewnie także podpowie Ci mnóstwo ciekawych stron,na których można znaleźć ładne i niedrogie studia czy apartamenty.Z mojego malutkiego doswiadczenia:studio od apartamentu różni się najczęsciej:*powierzchnią(apartament jest większy),*posiadaniem lub nie oddzielnej kuchni oraz tym,co znajduje się na wyposażeniu tej kuchni.Studio ma wnękę kuchenną(kącik),apartament(najczęsciej)oddzielną kuchnię,*standardem tzn.apartament ma najczęsciej trochę wyższy standard.Jeżeli chodzi o położenie obiektu a jego cenę,to z moich obserwacji internetowych wynika,że bliskosć plaży jest składową ceny.Skoro-jak pisałas wczesniej-nie chcesz dojeżdżać do plaż,to może zorientuj się,jak w danym rejonie kursują lokalne autobusy.Na samą plażę Cię nie zawiozą,ale często podjedziesz w jej pobliże.Na niektóre plaże kursują małe łódeczki bądź tzw.taksówki wodne-może takie rozwiązanie Cię satysfakcjonuje?Nie ukrywam jednak,że aby dotrzeć do większosci plaż-perełek,przydaje się auteczko.Przemysl:-) Jeżeli chodzi o basen przy apartamencie lub studio.Tak,zdarzają się takie oferty np.wspomniany już Piterek znalazł takie zakwaterowanie w Vassiliki na Lefkadzie.Taki basen ,,należy,,do wszystkich gosci obiektu,ale jest duża szansa,że będziecie go mieć tylko dla siebie:-).Jeżeli intersuje Cię w 100%prywatny basen,to przychodzą mi do głowy dwie opcje:albo rezerwacja pokoju z prywatnym basenem w hotelu,oferującym taki typ pokoi;albo poszukiwanie do wynajęcia willi z basenam.Obie opcje kosztowniejsze od wersji studio lub apartament,niestety:-( Mam nadzieję,że trochę Ci podpowiedziałam.Pozdrawiam,Maja Odpowiedz Link Zgłoś
stopczyk22 Re: Parę kwestii związanych z indywid.wypoczynkie 21.06.14, 18:48 A wiec pszczoleczko: moje koszty to parking na lotnisku przelot rynair z bagazem rejestrowanym transfer na wyspie i pobyt w hotelu. z ciekawosci patrzylam na tydz przed wylotem czy nie przeplacilam. roznica? W kwocie i brak rezydenta ale ja mialam juz z nimi doswiadczenie i to przykre. dla kogos takiego jak ja i na pierwszy wyjaz to bylo super duzo sie dowiedzialam i za rok mysle ze bedze lepiej. niech kazdy spedza urlop po swojemu czy pod namiotem czy tez z bp. ja bede trabic podziekowania dla piterka bo pokazal ze mozna ja na przyklad do tej pory nie wiedzialam bo szlam i kupowalam wycieczke jechalam czy tez lecialam. a poklony to pozostaw dla tych co z wyspy na wspe plyna leca jezdza i grecje prawie w krwi maja. ja sie ciesze ze sie wogule odwazylam i z tego co wiem ten watek ma pomagac takim jak ja i nie tylko a nie odpychac. Udanych Greckich wakacji zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszczoleczka16 Parę słów wyjasnienia IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.14, 21:47 Witaj Stopczyku! Chyba się nie do końca zrozumiałysmy,więc wyjasniam Tobie i ewentualnie innym zainteresowanym:Nie mam zamiaru nikogo zniechęcać do indywidualnego zorganizowania wakacji w Grecji.W tym roku wyjeżdżamy bez BP na dwa tygodnie,będziemy w tym czasie poznawać dwie wyspy i kawałek stałego lądu greckiego.Wykorzystamy jako srodki lokomocji: samoloty rejsowe,autobusy dalekobieżne i lokalne,wypożyczone autko,stateczki i łódki oraz..własne nogi:-).Jak więc widzisz,nie jestem osobą,która zginie bez -często wątpliwej-pomocy rezydenta i Biura Podróży:-)).Moje wakacje,zorganizowane w ten sposób,są-przynajmniej dla mnie-drogie,i gdyby ktos zapytał,czy z Biurem Podróży nie było by taniej,odpowiedziałabym uczciwie,że najprawdopodobniej tak by było.Mimo to wybralismy taką formę wypoczynku:-)) Jeżeli wypowiadam się,to staram się dokładnie odpowiedzieć na pytanie pytającego.Jeżeli ktos pyta mnie np.czy koszty wyjazdu organizowanego samodzielnie do tego samego hotelu,w tym samym terminie,tym samym samolotem,z tego samego lotniska w Polsce itd.są niższe niż dokładnie ta sama oferta wykupiona w Biurze Podróży,to porównuję DOKŁADNIE TĄ SAMĄ OFERTĘ.Jeżeli którykolwiek z elementów składowych się zmienia,to uważam,że nie można tego porównywać,bo odpowiedź będzie nieprawdziwa.Osoby zachwalające wyłącznie indywidualne podróżowanie,wołając:,,Tak jest taniej!,,,często zmieniają składowe oferty np.lecą tanimi liniami,zabierają tylko bagaż podręczny,lecą z innego lotniska,w innym terminie niż BP-o czym często nie poinformują osoby pytającej. Podkreslam raz jeszcze:nie neguję wyjazdów indywidualnych,a nawet je polecam.Z mojego doswiadczenia wynika jednak,że Biura Podróży oferują często tą samą ofertę taniej.Powiem uczciwie:gdyby Biuro Podróży oferowało mi DOKŁADNIE TAKIE SAME WAKACJE,jakie zaplanowalismy sobie z Mężem w tym roku za ok.1000zł mniej,to wykupilibysmy tą ofertę w Biurze-tylko i wyłącznie ze względów finansowych.I wcale nie czulibysmy się z tego powodu gorsi. Jaki stąd wniosek:nie każdy,kto wykupi wakacje w Biurze Podróży,jest osobą niezaradną,która zaraz zginie w tej wielkiej Grecji:-)).Czasem są to po prostu ...osoby oszczędne:-)) Mam nadzieję,że teraz nie będą mi już przypisywane intencje,których nie mam. P.S.Piterkowi podziękowania jak najbardziej się należą,,,bo mądrym i fajnym człowiekiem jest!,,:-) Pozdrawiam,Maja Odpowiedz Link Zgłoś
rekris Re: Parę słów wyjasnienia 22.06.14, 10:20 Masz rację Pszczółeczko. Z moich analiz i doświadzczeń wynika, że wyjazd w ścisłym sezonie lipiec-sierpień, do dobrego hotelu 4**** z all lub hb, często wychodzi o dziwo taniej z biurem podróży. Bardzo często, ten sam hotel, który oferuje Itaka czy Grecos, na booking.com kosztuje tyle co całe wczasy z biura, a na własną rękę musimy jeszcze doliczyć bilety lotnicze, koszty transferu, itp. Natomiast poza sezonem wygląda to już zgoła inaczej, np. koszt majowego wyjazdu do Hiszpanii - przelot, transfer, hotel 4gw fb wyniósł ok. 1100 zł na tydzień. Analogiczny wyjazd z biurem podróży kosztował ok. 3000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek No to wracamy do rzeczywistości 24.06.14, 01:47 Skoro po urlopie pozostały już tylko wspomnienia trzeba się zabrać za wyszukiwanie kolejnych ciekawych ofert i podpowiedzi dla innych:) Widzę, że koleżance Wondiii już wszystko zostało pięknie wyjaśnione, gdybyś miała jakieś inne pytania możesz śmiało pisać dalej tu czy na maila gazetowego. To co mi się nasuwa to czekanie na czarter z TUI może być ryzykowne, szczególnie podczas sezonu, co prawda jest bagaż rejestrowany w cenie (ostatnie promocje za 197 zł RT sprawiły że łzy zaczęły napływać mi do oczu), ale dla tych, którzy urlop mogą wziąć z dnia na dzień i nie muszą mieć upatrzonego noclegu jest to świetna sprawa. Stron z noclegami jest cała masa, często te same hotele na różnych portalach mogą się różnić nawet o 50%, tu masz spis stron z hotelami a to jeszcze nie wszystko: www.fly4free.pl/forum/spis-stron-z-hotelami,20,31809 Sam korzystałem z booking.com (coś ostatnio podrożało), hotels.com, hotel4u.com (11e za nocleg), airbnb.com, hotelopia.com (27e za pokój z All, wiem, obciach, ale co zrobić jak się chce zaoszczędzić:( i w zasadzie każdy mogę polecić, trzeba tylko porównywać, sprawdzać żeby nie przepłacić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noemi27 Peloponez IP: *.oknoplast.com.pl 02.07.14, 14:49 Ktoś z Was był na Peloponezie? Macie jakieś ulubione miejscówki do zwiedzania? Interesuja mnie miejsca, do których z okolic Kalamaty mozna bjechać w pół dnia lub w jedne dzień samochodem. dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Ateny Aegeanem/OlympicAir z Warszawy od 354 zł RT 18.07.14, 22:22 www.fly4free.pl/tanie-loty-do-grecji-ateny-z-warszawy-za-354-pln/ Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Czarter na Korfu z Warszawy za 327 zł RT 21.07.14, 18:46 Oferta last minute na lot czarterowy na Korfu z Warszawy z TUI, 22-30.07 za 327 zł RT, 9 dostępnych biletów w tej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
rekris Allinclusive vs tawerny :) 23.07.14, 16:08 Jeszcze się odniosę do wypoczynku z jedzeniem all kontra żywieniem w tawernach. Wróciłem niedawno z Peloponezu, gdzie było naprawdę świetne, hotelowe jedzenie w allinclusive. Ale odwiedzliśmy również dwie tawerny, z czego jedna była prowadzona przez starego dziadka, który rano łowił ryby, a wieczorem jego rodzina smażyła, gotowała ryby i owoce morza przez niego złowione. Do tego na początek chleb moczony w oliwie z ziołami, pomidorami, sałatka grecka... mmmm.... Potem główne danie, białe winko, a na koniec już gratisowo ciasto z lodami, arbuzy i kieliszek tentury. I powiem tak, najlepsze jedzenie, z najlepszego hotelu nie ma absolutnie żadnego startu do jedzenia z tawerny! Następnym razem więc pewnie wybiorę sobie hotel ze śniadaniem:) Podstawowa korzyć dla osób dorosłych z allinclusive to oczywiście nielimitowane napoje, w szczególności alkoholowe:) Trzeba więc to przeliczyć na spokojnie. Oczywiście, żywiąc się sami + w tawernach jemy tyle ile potrzebujemy, bez wymyślania i objadania się! Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: Allinclusive vs tawerny :) 23.07.14, 22:04 100% racji. Dobrze napisane Odpowiedz Link Zgłoś
anuusia_80 Re: Allinclusive vs tawerny :) 24.07.14, 08:35 potwierdzam, my w czerwcu byliśmy na moim zdaniem super wyjeździe, Kato Stalos, okolice Chanii, dwa tygodnie ze śniadaniami dla 2 osob plus dziecko poniżej 2 lat 4300zł, codziennie jedliśmy w tawernach i pozwiedzaliśmy, wynajęliśmy auto i nie wydaliśmy sumy z all inclusive ;) A jedzenie greckie jest cudowne;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12maria12 Re: Allinclusive vs tawerny :) IP: *.lubawka.org 24.07.14, 08:49 ja w zeszłym roku byłam w opcji all -i nigdy więcej czułam się uwiązana jak pies na sznurku-za daleko od hotelu się nie wybieraliśmy -bo szkoda iść do tawerny podczas jakiejś wycieczki jak wszystko opłacone. napoje alkoholowe to straszna lipa woda rozcieńczona z wodą więc nie ma czego żałować. w tym roku Korfu bez wyżywienia. trochę smażonych piersi w w dużym bagażu żeby było na pierwszy posiłek na miejscu a potem będziemy jedli tam gdzie akurat danego dnia zawędrujemy-mam nadzieję że fajnie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulka177 Re: Allinclusive vs tawerny :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.14, 22:49 Rekris masz świętą rację. Wróciliśmy z Grecji dwa tygodnie temu, jedliśmy w tawernach, wcale nie wychodzi szokująco drogo, porcja kalmarów 7 euro, ośmiornica 10, suvlaki po 2-2,5 euro, sałata choriatiki ok.5, najdroższe piwo kosztowało nas 5 euro najtańsze 2, a w supermarketach nawet po 0.5 euro za pół litra. Jedzonko "tawernowe" było pyszne w przeciwieństwie do all (wiem bo wypróbowałam w zeszłym roku opcję all w Hiszpanii i nigdy więcej!) ps. Supermarkety Sklavenitis oferują dania obiadowe, nawet je na miejscu podgrzewają i jeśli komuś zacznie topnieć budżet może się pokusić o takie obiady, całkiem smaczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Allinclusive vs tawerny :) IP: *.satfilm.net.pl 25.07.14, 12:35 Nie upraszczajcie drodzy panstwo.Nie wolno brac pod jedna linijke ALL Incl. We wszystkich hotelach. Bylem w wielu hotelach na greckich wyspach i z 4 ktore mialy all praktycznie w jednym jedzenie bylo srednio ciekaw( louis princes w Maleme- Kreta), natomiast pozostale mialy rewelacyjne jedzenie a ten w ktorym bylem w tym roku przebil wszystkie. Zreszta wybralem go po wczesniejszym zapoznaniu sie z opiniami gosci tego hotelu. Sam hotel oferuje pobyt hb, fb i all. Jedzenie jakie tam dawali bylo niebianskie smaczne i naprawde zroznicowane do granic mozliwosci. Dlatego nie wolno upraszczac.jadalem wczesniej rowniez w tawernach , nie wsz2dzie bylo to ok. Jednym slowem dla kazdego sa mozliwosci ulozenia planu, miejsca wypoczynku, wyzywienia itd.Na koniec rekom3nduje hotel Kalithea Mare - na wyspie Rodos. Pod kazdym wzgledem bdb, poczytajcie opinie na portalach. udanych wakacjii. Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Olympic: Ateny-5 wysp za 24 i 42 euro 24.07.14, 08:11 a porannego newsletter: Pula 10.000 biletow Sprzedaz do 29/7 Podroz 15/9/2014-15/3/2015 Ateny -----> Kos, Chios, Limno,. Samos, Kefalonia za 42 e z wysp do Aten za 24 e Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Sporo biletów w cenie 300-500 zł z TUI 28.07.14, 22:29 Jak na środek sezonu to mamy masę biletów w dobrej cenie do Grecji z czarterem TUI, m.in. Kreta za 297 zł - 6 biletów: www.tui.pl/bilety-lotnicze/przeloty-czarterowe inne dobre opcje: www.fly4free.pl/forum/waw-korfu-wmi-ok-285-pln,231,52588 www.fly4free.pl/forum/warszawa-heraklion-496-pln-lot-nocleg,233,52611 Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: Sporo biletów w cenie 300-500 zł z TUI 04.08.14, 22:02 Jak ktoś ma możliwość brania urlopu z dnia na dzień to niech ogląda regularnie stronę TUI, na teraz bilety poniżej 300 zł RT Kos i Rodos a poniżej 500 reszta kierunków TUI do Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Aegean + Lot na wyspy lub ląd na jednym bilecie. 04.08.14, 22:18 Fajnie by było jak by współpraca jeszcze bardziej się zacieśniła. "Współpraca pomiędzy obiema liniami nie będzie jednak polegać na oferowaniu wspólnych połączeń dla pasażerów podróżujących wyłącznie pomiędzy Warszawa i Atenami lub Atenami i Warszawa. Wspólna oferta dotyczy pasażerów tranzytowych podróżujących via Warszawa lub przez Ateny z/do innych portów początkowych/docelowych." pasazer.com/news/23471/lot,wiecej,mozliwosci,lotow,do,grecji.html Odpowiedz Link Zgłoś
rekris Re: Aegean + Lot na wyspy lub ląd na jednym bilec 05.08.14, 09:57 Właśnie patrzyłem i można znaleźć bilety Warszawa-Santorini w cenie ok. 750 zł. Wylot z Warszawy, przesiadka w Atenach i lot liniami Aegan na lotnisko Thira - ceny początkiem listopada. Ciekawe jak tam z pogodą, z tego co patrzyłem jest całkiem nieźle, mogą jedynie być czasem deszcze. O dziwo, noclegi na Santorini można znaleźć dosyć tanie (patrzę na booking.com). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Selfer [...] IP: *.253.104.5.static.rdi.pl 05.08.14, 17:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ev Grecja IX/X.2014 - kontynent czy wyspa+Ateny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.14, 12:45 Witam wszystkich. Poproszę o pomoc w podjęciu trudnej decyzji ;) Chcielibyśmy wybrać się pierwszy raz do Grecji. Priorytetem jest zwiedzenie Aten, ale jak tu się nie skusić na pobyt na wyspie skoro czarterem można polecieć za 300zł w 2 strony. Czy jest jakaś rozsądna opcja dostania się z wysp do Aten? Czy odpuścić sobie wyspy i zorganizować objazdówkę po kontynencie? Problem w tym, że nie jeździmy samochodem - świetnie byłoby znaleźć towarzyszy, którzy podjęliby się jazdy na miejscu - oczywiście my ponieślibyśmy większe koszty ;) Chyba, że na miejscu korzystać z zorganizowanych wycieczek lokalnych biur, ale wiadomo, że to drożej i nie zobaczy się na spokojnie tego co się chce. Teraz na tripsta.pl widzę tanie loty do Aten w październiku, ale to tylko w jedną stronę. Pomocy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: Grecja IX/X.2014 - kontynent czy wyspa+Ateny? 06.08.14, 22:54 Jak już kupisz bilety na którąś z wysp lub ląd to poszukamy najtańszej opcji dostania się do Aten. Można autobusem z Wysp Jońskich, promem i/lub samolotem z części wysp. Gdybyś poleciał na Kretę to z Chanii operuje Ryanair i Aegean i z Heraklionu Aegean, od ok 70e RT Aegean do Aten: en.aegeanair.com/special-offers/low-fare-calendar/ od 40e RT Ryanair: www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/CHQ/ATH/FR/140806-140807/2 Np z Kos też polecisz do Aten Aegeanem od 70e RT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ev Re: Grecja IX/X.2014 - kontynent czy wyspa+Ateny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.14, 15:56 Dzięki @82piterek. Z tego co widzę to dobra cena jest z Chanii (ok.20E), będę chyba polować na Kretę w takim razie :) Tylko, że czarter będzie na last, a wtedy pewnie te połączenia będą droższe... A co myślisz o takiej opcji: Warszawa-Ateny 10.10 225,33PLN (tripsta) Ateny-Saloniki po kilku dniach (ryanair - teraz 20E lub pociąg - myślę, że ciekawsza podróż). Saloniki-Warszawa ryanair 42,99 E Chyba lepiej poczekać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: Grecja IX/X.2014 - kontynent czy wyspa+Ateny? 07.08.14, 22:25 Najtaniej pokazuje 60e tak jak piszesz 10.10 Aegeanem jeśli chodzi tradycyjne linie, tanimi liniami Wizz+Ryan 8 i 13.10 z przesiadką w Bergamo wychodzi 40e jak masz Wizz Club. Chyba że przez Saloniki z Modlina 11.10 za 131 zł Ryanem, potem do Aten samolotem za 20e, busem lub pociągiem. Z Aten do Chanii za 20e są bilety. Chyba że z Modlina 20.10 za 109 zł do Chanii, potem do Aten za 20e, z Aten do Salonik za 20e, i z Salonik do Modlina można 25.10 za 126 zł.... taki mały maraton. Jest też powrót z Aten 30.10 przez Bergamo Ryan + Wizz za 40e, wtedy 20.10 Modlin-Chania 109, opcjonalnie jak byś chciał jeszcze Saloniki zwiedzić to Chania-Saloniki 20e, Saloniki-Ateny 20e, powrót z Aten 30.10 40e, całość bez Salonik ok 350 zł. Jak widzisz opcji masz sporo, nawet samymi tanimi liniami, możesz nawet z Chanii wyskoczyć do Pafos na Cyprze za 40e RT. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ev Re: Grecja IX/X.2014 - kontynent czy wyspa+Ateny? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.14, 13:20 O super! Ale dużo opcji ;) Taki maraton z Salonikami byłby fajny, ale niestety musimy się zmieścić w 7-10 dniach. Idealnie byłoby jakby powrót z Aten był kilka dni wcześniej :) Widzę, że TUI ma też połączenia na Peloponez (Araxos). Z tego co wyczytałam autobusem z lotniska można dostać się do Patry czy do Aten. Można by wtedy zwiedzić więcej po drodze. Ale jak tam cenowo itp. Rezerwować tanie linie czy czekać na czartery we wrześniu? Bardzo dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Wizz wrzucił ceny na loty z W-wy na Korfu na 2015 06.08.14, 23:07 Pojawiły się już ceny na loty na sezon 2014 z Warszawy na Korfu, dla członków Wizz Club od 74 zł OW dla reszty od 119 zł OW na pierwsze loty powrotne. Ps. ciekawe czy Heraklion zostanie. www.samolotemtaniej.pl/tani-lot/WAW/CFU/W6/150613-150620/2 Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS Lot + nocleg na Karpathos od 1300 zł 08.08.14, 00:01 Biorąc lot w TUI na Karpathos 21.08-04.09 za 400 zł (9 biletów dostępnych) od osoby do tego noclegi na Airbnb Victoria's Place za 3600 zł dla 4 osób to za osobę wyjdzie 1300 zł za 2 tygodnie. Inne przykładowe noclegi np. Glaros Hotel na Amoma za 4100 dla 4 osób, lub Michalis Studios na booking za 2800 dla 4 osób i 3100 dla 5, lub Olympic Hotel za 2600 ze śniadaniami dla 2 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS Lot + nocleg na Karpathos od 1100 zł 26.08.14, 01:03 Warto wykorzystać tanie loty na Karpathos, za 297 zł RT od 28.08-11.09 Biorąc pokój 2 osobowy w Dorana Studios na Hotelopia za 2400 mamy lot + hotel za 1500 zł od osoby na 14 dni, ten sam hotel dla 4 osób jest za 3200 więc za osobę wyjdzie 1100 zł. Inne noclegi dla 4 to np. Maistrali Studios za 3100 lub Journey's End za 2700 na booking. Victoria's Place na airbnb za 3600 dla 4 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek Re: Planowanie urlopu na własną rękę 2014 czas za 12.08.14, 21:49 Saloniki z Modlina w pazdzierniku od 218 zl RT Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS: Kos od 1058 PLN Lot + hotel z BB na 2 tyg. 20.08.14, 18:23 www.fly4free.pl/zrob-to-sam-grecja-kos-od-1058pln/ Odpowiedz Link Zgłoś
aseretka Re: ZTS: Kos od 1058 PLN Lot + hotel z BB na 2 ty 20.08.14, 19:42 Piterek! Jesteś "nie wyjęty"... :) Oferta wspaniała. Aż mi żal, że nie mam już urlopu... :( Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS Lot + willa 8 os. na Rodos 12 dni od 900 zł 26.08.14, 02:13 Skoro jest 8 biletów z TUI na Rodos za 297 zł od osoby w terminie 28.08-09.09 można rodzinnie wybrać się na wyspę. Willa 8 osobowa z wyjściem na plażę za 1150 euro czyli ok 4830 zł. www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/1356770 Na osobę lot + noclegi wyjdzie jakieś 900 zł. Jak byśmy chcieli mieć willę z basenem to można znaleźć dla 7 osób za 1696 euro czyli ok 7100 zł, na osobę ok 1320 zł. www.holidaylettings.co.uk/rentals/rhodes/565774 Większa willa dla 8 osób z basenem jest za 2400 euro czyli ok 10 000 zł, na osobę lot + nocleg ok 1560 zł. www.villas.com/en-gb/greece/dodecanese/pefki-rhodes/p/lindos-seastone-villas.html?aid=387678;label=gog235jc-index_villas-XX-XX-XX-unspec-pl-com-L%3Aen-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3AXX-S%3Avi;sid=265c5a30fff1f7801e0561a318b7b229;dcid=4;checkin=2014-08-28;checkout=2014-09-09;dist=0;group_rooms=112263001_84244241_8_0_8_0_0;no_rooms=1;req_adults=8;req_children=0;srfid=157c9302a7bad42c69b3ce167d9ad670f511ef12X1;type=total;ucfs=1;selected_currency=EUR;changed_currency=1#rt-lightbox-open Transfer z lotniska w okolice Lindos na Hotelopia za ok 75 zł osoba RT. Odpowiedz Link Zgłoś
82piterek ZTS Lot + nocleg na Kos za ok 565 zł/osoba 8 dni 26.08.14, 22:41 Bierzemy czarter z TUI 30.08-07.09 z Katowic na Kos za 297 zł od osoby. Wynajmujemy willę w wiosce Zia za ok 1070 zł dla 4 osób. www.holidaylettings.co.uk/rentals/kos/353204 Lot + hotel ok 565 zł na 8 dni od osoby przy 4 osobach podróżujących. Odpowiedz Link Zgłoś
mir.bed Re: ZTS Lot + nocleg na Kos za ok 565 zł/osoba 8 27.08.14, 18:46 hej jestem na Kos od 20 sierpnia do 10 wrzesnia, udalo sie wynegocjować noclegi w Kefalos w studio za 10,70 euro za osobę , w sumie wyszło za 21 dni dwie osoby 450 euro, do dyspozycji pokoje dwuosobowe z aneksem kuchennym, łazienką, gospodarz rewelacyjny rozmawia po angielsku, prowadzi domową grecką kuchnię jak dla mnie rewelacja, cena lotu wyszukana około 520 zł, szczerze polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasminka33 Wakacje na Krecie IP: *.icpnet.pl 02.09.14, 12:30 Mamy zaplanowany urlop od 8 września na Krecie, wykupiliśmy przelot z Wrocławia, noclegi na booking.com, w 2 różnych miejscach- tydzień okolice Rethymnon i tydzień Maleme. Wynajęliśmy auto na 2 tyg. (autotrip.gr polecany przez Piterka- potwierdzam, najlepsze cenowo, negocjacje mailowe), wyżywienie też we własnym zakresie - czasem tawerny czasem "własna" grecka kuchnia..Nie wyszło specjalnie dużo taniej, niż oferty z biur podróży, ale celowo wybraliśmy tę opcję, aby sobie pojeździć, miejmy nadzieję, że będziemy zadowoleni a nie jakoś bardzo umęczeni;) chodzi głównie o dzieci, bierzemy ze sobą 2 latka i o niego najbardziej się boję, no ale cóż decyzja podjęta i jakoś damy radę:) Pytania mam do osób, które zwiedziły zachodnią Kretę. Jakieś szczególnie ciekawe miejsca możecie polecić, poza tymi oczywistymi, które znajdziemy w każdym przewodniku? interesują nas szczególnie małe urokliwe wioski, nie oblegane przez turystów, jakieś punkty widokowe, malownicze trasy, gdzie można na chwilę zatrzymać auto i podziwiać..:) interesują mnie też tawerny oferujące dobre, greckie, nie za drogie jedzonko (Rethymnon, CHannia, wioski...). I wreszcie sprawa wydruku odprawy powrót, gdzie można coś takiego załatwić na miejscu? dzięki za pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noemi27 Re: Wakacje na Krecie IP: *.oknoplast.com.pl 02.09.14, 13:11 Chętnie podeślę Ci kilka miejsc, gdzie warto pójść z dziećmi w Rethymonie czy Chani. podaj maila, podeslę Ci namiary. W Rethymonie znaleźliśmy taką restaurację z pokojem zabaw dla dzieci, jesteś w stanie zjeść normalnie, a dzieci się beda bawić troche jak w kulkolandzie, a jedzenie obłędne. W parku w Rethymonie u góry nad "rynkiem" tej jest plac zabaw, cień :) W Chani plac zabaw w ogrodach miejskich jest w dwóch miejscach jeden miejski a drugi należący do kanajpki (łazienka w tej knajpce mnie powaliła stylem, wielkie "wow" dla Ludwika XVI, cudnie :)) Niestety tanio najtaniej tam nie jest, ale na jedno danie warto wpaść :) mają pyszne świeże owoce morza i ryby, jesli lubicie to warto spróbować. W zeszłym roku bylismy chyba na każdym placu zabaw ;) Acha, jeszcze jak będziecie w okolicach Rethymonu, to dla dzieci frajdą był rowerek wodny na Jeziorze Kournas. Nasze dzieci miały 3 i 4 latka wtedy ;) Pisz, chętnie pomogę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasminka33 Re: Wakacje na Krecie IP: *.icpnet.pl 02.09.14, 21:30 Noemi27, super:) a jak mogę podać adres mailowy, ale nie tu na forum? mało doświadczenia mam w tego typu sprawach tu... Odpowiedz Link Zgłoś
jasminka33 Re: Wakacje na Krecie 03.09.14, 16:45 mój adres mailiowy: a.jasminka@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jasminka33 Re: Wakacje na Krecie 06.09.14, 21:47 Noemi27, gdzie ta restauracyjka z pokojem zabaw dla dzieci? czy w zachodniej części Krety jest Aquapark dla dzieci? wiem, ze jest w okolicy Heraklionu, ale będzie to od nas ponad 70 km, więc może w pobliżu znalazłoby się coś podobnego..dzięki za wszystkie Twoje wskazówki, pomogą nam i na pewno dzieci ucieszą się z każdego placu zabaw:) no i będą wtedy dobrze wspominały Kretę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noemi27 Re: Wakacje na Krecie IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.14, 21:17 Jasminko odbierz maila :) Mapki Ci wkliłam, daj znać czy czytelne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Wakacje na Krecie IP: *.medical-tribune.pl 08.09.14, 10:12 Czy ja tez moge poprosić o mapki? knprzybysz@gmail.com Czy myślicie , że uda sie wypożyczyć auto na 2 dni zamiast na 3? K Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noemi27 Re: Wakacje na Krecie IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.14, 21:55 wkleję Ci jutro na maila Kasia. Kiedy jedziesz? i gdzie stacjonujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Wakacje na Krecie IP: *.centertel.pl 09.09.14, 22:12 Lece pod koniec wrzesnia do miejscowosci Bali. Teraz mam problem z autem. nigdzie nie chca mi dac auta na dwa dni. kasia Odpowiedz Link Zgłoś