Gość: anava IP: 217.97.238.* 16.08.04, 13:15 Chętnie przekażę informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nina Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: *.neutron-it.com 16.08.04, 14:04 Jadę do Kolymbii we wrześniu do hotelu Mikri Poli (otwarty w tym roku). Czy wiesz coś może o nim ? Proszę napisz o plaży, czy dziecko (5 lat) może być na bosaka, czy konieczne są sandały. Czy polecasz jakąś fajną knajpkę ? I jakie są Twoje ogólne wrażenia z tej miejscowości. Pozdrawiam, nina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anava Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: 217.97.238.* 16.08.04, 15:58 Witam, niestety nie znam tego hotelu. W okolicy Kolymbii jest plaża piaszczysto- żwirkowa. Buciki dla dziecka raczej wskazane - zwłaszcza przy zejściu do morza jest trochę kamyków, po których chodzenie na bosaka jest średnio miłe. Samo miasteczko Kolymbia jest miłe, sporo restauracji i barów (z racji all inclusive w hotelu nie korzystałam), sklepy głównie z tandetnymi rzeczami przywiezionymi z Turcji. Wieczorem jest dość głośno - w każdej restauracji głośna muzyka do północy, po północy wszystko cichnie. Praktyczna porada - należy wziąć podstawowe leki z Polski bo w miejscowej aptece ceny są horendalnie wysokie (np. wapno 12EUR). Ja dużo podróżowałam zarówno z biurem na zorganizowane wycieczki, trochę samochodem, no i zupełnie samodzielnie promem na inne wyspy. Gdyby interesowały Cię bliższe informacje o wycieczkach, chętnie opowiem. Póki co, życzę miłego pobytu:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: *.neutron-it.com 16.08.04, 16:03 Wielkie dzięki za informacje. Napisz jeszcze proszę, gdzie warto wybrać się z wycieczką zorganizowaną, a gdzie samemu. Z tym , że w grę wchodzi raczej autobus - jedziemy 7 osobową rodziną więc samochód raczej odpada :))) Serdecznie pozdrwiam nina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anava Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: 217.97.238.* 16.08.04, 16:23 Jeżeli chodzi o wycieczki zorganizowane, to byłam na dwóch: dookoła wyspy i wyspa Symi. Jeżeli chodzi o objazdówkę to w sumie OK,chociaż dla mnie za dużo komercji, tzn. dwa dość długie postoje na degustację win, miodów oczywiście z możliwością zrobienia zakupów (na które i tak jest dużo czasu) zamiast zwiedzenia przepięknego miasteczka Lindos (które przewodnik pokazał tylko z miejsca widokowego) - cena 32 EUR/os., niestety nie znam ceny dla dzieci:(:( Drugiej wycieczki - Symi raczej nie polecam z przewodnikiem, bo w zasadzie nie odczuwa się jego obecności (w Grecji polscy przewodnicy nie mają uprawnień do oprowadzania wycieczek, więc nie chodzą z grupą bo się boją; nasza pani przekazała nam jedynie parę informacji o wyspie w autokarze a potem była wizyta w sklepie z gąbkami (znów komercja) i czas wolny ok. 3 godz. (cena ok. 35 EUR/os). My byliśmy w 8 osób i wypożyczyliśmy Fiata Doblo za 210 Eur na 3 dni. Dzięki temu zwiedziliśmy całą wyspę bardzo dokładnie, a jest co zwiedzać (koniecznie miasto Rodos). Oprócz tego polecam 1 dniową wycieczkę na wyspę Kos (cena ok. 45 Eur), tutaj można poczuć atmosferę i klimat Grecji. Na tę wyprawę wybraliśmy się kupując bilet bezpośrednio w porcie w Rodos. Druga wycieczka "samodzielna" to wyprawa na wyspy Tilos i Nisiros (półaktywny wulkan). Jeżeli jednak miałabym teraz wybierać na którą wyspę pojadę jeszcze raz to zdecydowanie KOS. Dodatkową atrakcją jest park wodny (kilkanaście kilometrów od Kolymbii), na który można poświęcić cały dzień (19 EUR dorośli). Ale się rozpisałamł gdybyś miała jeszcze jakieś pytania - służę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: *.neutron-it.com 17.08.04, 11:07 Jeszcze raz bardzo dziękuję za informacje, na pewno je wykorzystamy :)) Bardzo ucieszyła mnie informacja o możliwości wypożyczenia samochodu dla większej gromadki, zdecydownie preferuję zwiedzanie "na własną rekę". Pozdrawiam nina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: *.ptf.pl 23.08.04, 10:54 Czy można prosić trochę informacji na temat samego hotelu Marathon.Jaki standard ? Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anava Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: 217.97.238.* 23.08.04, 13:03 No cóż, hotel 3* grecka kat. B - nie należy spodziewać się fajerwerków. Pokoje czyste, codziennie sprzątane. Każdy pokój ma taras lub balkon. Raczej nie polecam pokoi 403-415 - blisko szambo i niestety przykre zapachy. Jeżeli chodzi o basen - jego czystość pozostawia wiele do życzenia. Wydaje mi się że woda jest zmieniana co ok. 2 tyg. (jak przyjechaliśmy był wyraźny napis "Marathon" na dnie basenu, a po dwóch tygodniach woda była tak brudna - mimo dużej ilości chloru wlewanego kubłami - że nic nie bylo widać). Raczej polecam kąpiele morskie. Jedzenie w sumie OK. trzy posiłki plus pizza ok. 17 przy basenie no i przez cały dzień napoje gratis (bezalkoholowe, piwo, wino, drinki, kawa, herbata). Obsługa: sporo Polaków (praktykantów) w restauracji, przy basenie i bardzo miła p. Ewa w recepcji. Niestety, druga pani w recepcji - Greczynka - potworne babsko, wrzeszczące na wszystkich (w tym również gości). To chyba tyle z grubsza, jeśli interesują Cię jakieś szczegóły chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: *.ptf.pl 24.08.04, 08:27 Bardzo dziękuję za cenne informacje.Jedziemy z żoną na tydzień to myślę,że jakoś to będzie.Pozdrawiam Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: *.ptf.pl 27.08.04, 09:56 I jak wrażenia w hotelu Marathon? Czy wycieczka była z ITAKI? Czy polecasz na wyjazd dla młodych ludzi chcących się wyłączyć i odpocząć czy nuda? Jaki jest stan łazienek, bo słyszałam, że pozostawia wiele do życzenia? Jakie pokoje, jedzenie? Czy daleko do morza? Ile trfa przelot? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anava Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia, I IP: 217.97.238.* 27.08.04, 10:53 No cóż, jak już pisałam nie jest to hotel o wysokim standardzie. Pokoje są sprzątane codziennie. Łazienki - niezbędne minimum, nie odnowione ale nie ma jakiegoś dramatu. Jeżeli chodzi o odpoczynek - jest to hotel "rodzinny", czyli mnóstwo dzieci i harmider. Ja byłam bez dzieci i generalnie czas spędzałam na wycieczkach i plaży, bo przy basenie rzeczywiście jest głośno (zresztą woda w basenie i tak była brudna). Do plaży spory kawałek, jakieś 400 m. Leżak kosztuje 3 EUR. Jedzenie w sumie OK, dla mnie jedynie śniadania były nie do przejścia - codziennie jajka, fasola z jakimś sosem, jeden rodzaj szynki i sera (zawsze ten sam). Po dwóch takich tygodniach o jajkach zapomnę na co najmniej pół roku. Obiad i kolacja OK. Generalnie jednak wakacje były super, mnóstwo zwiedziłam (Rodos i kilka wysp) - na to się nastawiałam, a hotel miał być przede wszystkim czysty - w końcu nie jedzie się na wakacje żeby spędzać je w hotelu. Aha, z Krakowa leci się 2 h 40 min. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pcscypion Re: Wróciłam z Rodos - hotel Marathon/Kolymbia 30.08.04, 20:17 pokój w budynku przy basenie www.pcgrecja.republika.pl/121.html Odpowiedz Link Zgłoś